Στόχος το σταδιακό άνοιγμα μετά το Πάσχα
- Δευτέρα, 29 Μαρτίου, 2021 - 06:26
Δεν έχουν τέλος οι «προκλήσεις» για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και για όλα τα Ιδρύματα της χώρας, καθώς μετά τον κορωνοϊό, έπεται ο νέος νόμος πλαίσιο, που αναμένεται να φέρει νέα προβλήματα αλλά και εντάσεις.
Προτεραιότητα για τα ΑΕΙ, πάντως, αποτελεί η έναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, με στοίχημα να μη χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά, που θα σημαίνει καθυστέρηση στη λήψη πτυχίων για τους φοιτητές αλλά και μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών στα μαθήματα, εργαστηριακά και μη, της επόμενη χρονιάς.
Ήδη αρκετά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες κατάρτισης σχεδίων για την ασφαλή επάνοδο στα μαθήματα, με την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων να συνεδριάζει της επόμενες ημέρες και τη Σύγκλητο την Τρίτη, προκειμένου να υπάρξει μια σειρά μέτρων που θα τεθούν και ως διεκδικήσεις προς το υπουργείο, προκειμένου οι φοιτητές να βρεθούν ξανά στους χώρους του πανεπιστημίου.
Το πότε θα γίνει αυτό, προφανώς θα καθοριστεί από τις υγειονομικές συνθήκες, με τις εκτιμήσεις να θέλουν ένα σταδιακό άνοιγμα μετά το Πάσχα, εφόσον όμως έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός στην ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως σε φοιτητές που κάνουν κλινικές και πρακτικές ασκήσεις και εργαστήρια.
Ήδη, όπως ανέφερε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή των τριών αντιπρυτάνεων, τα τμήματα εκπονούν ένα προγραμματισμό οργάνωσης των εργαστηριακών ασκήσεων και των κλινικών. «Απαιτείται όμως προετοιμασία στην υγειονομική προστασία προσωπικού και φοιτητών, με τον εμβολιασμό ειδικά όσων μπαίνουν στις κλινικές, ενώ αλλάζουν και τα δεδομένα φοιτητικής μέριμνας, εφόσον επιστρέψουν όλοι οι φοιτητές, ειδικά στις εστίες», σημείωσε, προσθέτοντας πως την Τρίτη θα κατατεθεί η σχετική πρόταση, με το αίτημα να ξεκινήσει, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία με ασφάλεια.
Τα στοιχεία που κρίνουν οι πρυτανικές αρχές απαραίτητα για την επάνοδο στην κανονικότητα, είναι η αύξηση του εμβολιασμού και ο διαρκής έλεγχος με rapidtest, ενδεχομένως και δύο φορές εβδομαδιαίως, μέσα στην πανεπιστημιούπολη, ώστε να προληφθεί τυχόν διασπορά, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Μηνά Πασχόπουλο.
Το αίτημα της επαναλειτουργίας δια ζώσης δεν αφορά μόνο τη διοίκηση αλλά και τους φοιτητές. «Δεν επαναπαυθήκαμε στο γεγονός ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία έγινε με υποδειγματικό τρόπο. Πρώτοι από όλους οι φοιτητές διεκδίκησαν να γίνει δια ζώσης η εκπαίδευση. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με όρους υγειονομικής ασφάλειας, άρα αυτό είναι προς διεκδίκηση, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Είμαστε μαχόμενη η πανεπιστημιακή κοινότητα», σημείωσε ο αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος.
Επανέρχονται τα Συμβούλια και τα…ΤΕΙ
Πέρα από την πανδημία, τα ζητήματα που προβληματίζουν τα ΑΕΙ, είναι αφενός οι επιπτώσεις του νέου νόμου στον αριθμό των εισακτέων ειδικά στα νέα τμήματα, αφετέρου ο νόμος πλαίσιο που έρχεται, χωρίς ακόμη να έχει δοθεί στην Σύνοδο το σχετικό κείμενο.
Η κρίσιμη συνεδρίαση της Συνοδού αναμένεται τον Απρίλιο, όταν θα κληθεί να συζητήσει την επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης, τα οποία δεν «ευδοκίμησαν» κατά την πρώτη τους εφαρμογή, με την προσωπική εκτίμηση του κ. Αλμπάνη να είναι ότι πολλές αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ θα μεταφερθούν σε αυτά, οδηγώντας σε έναν δραστικό περιορισμό της δημοκρατικής λειτουργία των πανεπιστημίων.
Το θέμα θα συζητηθεί και στη Σύγκλητο της ερχόμενης Τρίτης, όπως και η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής με τη θέσπιση της βάσης εισαγωγής, με τα πανεπιστήμια νακινούνται στην κατεύθυνση της μη ανάληψης της ευθύνης για όσα προβλήματα αυτή επιφέρει.
Τέλος, ένα από τα ζητήματα που επανέρχονται με τον νόμο πλαίσιο, είναι τα διετή προγράμματα, τα οποία στη συνέχεια έγιναν τριετή και πρόσφατα το υπουργείο έκανε λόγο για τετραετή τεχνολογική εκπαίδευση. Για μια «επαναφορά» των ΤΕΙ ενδεχομένως, που καταργεί στην πράξη την προηγούμενη ανωτατοποίηση.
Συνοψίζοντας τον προβληματισμό που εξέφρασαν ο πρύτανης και οι υπόλοιποι αντιπρυτάνεις ενόψει του νόμου πλαισίου, ο κ. Γεωργάτος έκανε λόγο για μια ακόμη «πρόκληση» για το δημόσιο πανεπιστήμιο. «Όλα αυτά εκτιμώ ότι θα δημιουργήσουν πολλές εντάσεις, ανασφάλεια, προβλήματα για τους φοιτητές, τη διοίκηση και τα νέα τμήματα, και θα οδηγηθούμε σε έναν δεύτερο γύρο να αντιμετωπίσουμε και αυτά τα προβλήματα», σημείωσε, εκτιμώντας πάντως ότι το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στο καλύτερο σημείο «από πλευράς συνοχής και φρονήματος».
Χωρίς προϋπολογισμό και… πετρέλαιο
Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με το ότι ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση σε δαπάνες και διαγωνισμούς, όπως ανέφερε ο πρύτανης, εξηγώντας την απουσία θέρμανσης στην αίθουσα της Συγκλήτου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Σημείωσε δε ότι το γεγονός πως λείπουν οι φοιτητές, κυρίως των τριών πρώτων ετών, δε σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο είναι κλειστό. «Το πανεπιστήμιο είναι εδώ, λειτουργεί πλήρως», σημείωσε.
Μάλιστα, ο αντιπρύτανης Σταύρος Νικολόπουλος πρόσθεσε πως το διοικητικό, εκπαιδευτικό αλλά και ερευνητικό έργο, όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά συνεχίζεται με μεγάλη ένταση.
Χωρίς προβλήματα η λήξη της κατάληψης
Ιδιαίτερη αναφορά στη λήξη της κατάληψης της Πρυτανείας την περασμένη Δευτέρα, έκαναν οι κ.κ. Αλμπάνης και Γεωργάτος, σημειώνοντας πως δε διαπιστώθηκε καμία καταστροφή στους χώρους του πανεπιστημίου και οι χώροι παραδόθηκαν καθαροί.
«Ο τρόπος που διαχειριστήκαμε την κατάληψη, δημιούργησε συνθήκες ηρεμίας και βοήθησε να προχωρήσουμε, σε αντίθεση με το ΑΠΘ», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης, προσθέτοντας την απόφαση της Συγκλήτου να μη δεχθεί παρέμβαση της αστυνομίας.
Παράλληλα, σχολίασε την αναφορά του δημάρχου Μ. Ελισάφ, που χαρακτήρισε «ήττα της ακαδημαϊκής κοινότητας» την κατάληψη, λέγοντας: «Το πανεπιστήμιο ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται. Κρατά μια συμπεριφορά θεσμικά και θα ζητούσε το ίδιο και από τις άλλες πλευρές».
Γεωργία Χαλάτση
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Ρελάνς» με Πάρκο Πυρσινέλλα και ανάδειξη διαδρομών στο κέντρο της πόλης
30 Μαρ. 2021 - 6:24 - Ψηφίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη ο ΣΥΡΙΖΑ
21 Ιαν. 2025 - 18:33 - Βουλή: Αύριο η εκλογή νέου προέδρου του κοινοβουλίου
21 Ιαν. 2025 - 15:48 - Ν. Δένδιας Η ευζωία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προτεραιότητα της κυβέρνησης
21 Ιαν. 2025 - 8:48 - Η ΕΕ προσβλέπει στη «στενή συνεργασία» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ απέναντι στις «παγκόσμιες προκλήσεις»
21 Ιαν. 2025 - 8:26