«Ας βρουν το θάρρος να καταργήσουν την Αυτοδιοίκηση» | Κοινή Γνώμη
Στο πλευρό Δημάρχων και εργαζομένων και οι Περιφερειάρχες

«Ας βρουν το θάρρος να καταργήσουν την Αυτοδιοίκηση»

  • Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι φωνές Δημάρχων της χώρας οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να «παραδώσουν τα κλειδιά των Δημαρχείων», καλώντας τους συναδέλφους τους να παραιτηθούν μαζικά, με τους επικεφαλής και το προσωπικό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης τάσσονται και οι Περιφερειάρχες.

 

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) δηλώνει αλληλέγγυα με τον αγώνα που δίνει ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης για την απόσυρση των διατάξεων του υπό ψήφιση πολυνομο- σχεδίου που, όπως σημειώνει χαρακτη- ριστικά, «οριζόντια και τυφλά καταργεί απαραίτητες δομές και υπηρεσίες και πλήττει τον πυρήνα της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ». Μάλιστα, η ΕΝΠΕ δεν διστάζει να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση την οποία κατηγορεί ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, συνιστώντας αν κανείς δεν μπορεί να σέβεται και να εφαρμόζει το Σύνταγμα «ας το αλλάξει».

«Εξιλαστήριο θύμα» η αυτοδιοίκηση

Όπως παρατηρεί η ΕΝΠΕ, ο προϋπολογισμός της Αυτοδι- οίκησης συνολικά, αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι «αντί η Κυβέρνηση να στρέφει την προσοχή της στο

98,5% του κρατικού προϋπολο- γισμού, επιχειρεί να αποπροσα- νατολίσει τη συζήτηση και να πείσει την κοινή γνώμη ότι η Αυ- τοδιοίκηση είναι η αιτία για όλα τα δεινά του τόπου». Οι Περιφερειάρχες τονίζουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη δεν θα επιτρέψει να γίνει το εξιλαστήριο θύμα και να επωμιστεί ευθύνες που δεν της αναλογούν.

Παραβιάζεται το Σύνταγμα

Ταυτόχρονα σε μια σκληρή ανακοί- νωσή τους προχθές οι Περιφερειάρχες της χώρας χαρακτηρίζουν ως αντισυ- νταγματικά άρθρα του προς ψήφιση πολυνομοσχεδίου. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζει την έντονη αντίθεση της στην επιχειρούμενη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικη- τικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, κάνοντας ειδικά αναφορά στις διατάξεις του άρθρου

78 με το οποίο, όπως παρατηρείται, εισάγεται ένα πρωτοφανές για τα θεσμικά και συνταγματικά δεδομένα της χώρας σύστημα επιτροπείας των Περιφερειών από την Κυβέρνηση.

Στην ουσία, όπως εκτιμά η ΕΝΠΕ, εισάγεται ένα σύστημα ελέγχου σκο- πιμότητας των αποφάσεων αιρετών συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκη- σης από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, με ταυτόχρονη υποχρέωση συμμόρφωσης στις δικές τους υποδείξεις,και επιβολήκυρώσεωνσε περίπτωση που ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, δεν είναι κατά τη γνώμη του «ρεαλιστικός».

Την άποψη αυτή για την αντισυ- νταγματικότητα των διατάξεων για το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, αποδέχεται πλέον και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία στην επίσημη Έκθεσή της εκφράζει την άποψη ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 102 του Συντάγματος και την κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Τέλος στις κυβερνητικές προφάσεις

Η ΕΝΠΕ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για την εφαρμογή των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας στην οικονομική δι- οίκηση και διαχείριση της αιρετής Περιφέρειας, θυμίζοντας ότι επιδιώκει την άμεση εφαρμογή διατάξεων οι οποίες θωρακίζουν τον θεσμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και διασφαλίζουν την άμεμπτη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Άλλωστε, οι Περιφερειάρχες διά της Ένωσής τους έχουν επα- νειλημμένως ζητήσει την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του «Καλλικράτη» για τον Προληπτικό ‘Έλεγχο των δαπανών των Περιφερειών και των ΝΠΔΔ αυτών, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και τη λειτουργία του Ελεγκτή Νομιμότητας.

Η ΕΝΠΕ υπογραμμίζει ότι «η Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από προφάσεις και προσχήματα. Το ζήτημα πλέον έχει φτάσει στον πυρήνα σεβασμού του Συντάγματος. Ή το σέβεται και το εφαρμόζει ή δεν της αρέσει και το αλλάζει. Αλλά δεν μπορεί, εν γνώσει της, να το παραβιάζει.

Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιττή ή ενοχλητική για κά- ποιους, ας βρουν το θάρρος να την καταργήσουν».

Η ΕΝΠΕ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις αυτές που, όπως εκτιμά, αποτελούν πλήγμα στην κοινή προσπάθεια για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάταξη του τόπου.