Για την προμήθεια και τον υποχρεωτικό χαρακτήρα διενέργειας των τεστ από τους μαθητές μιλούν η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Κυκλάδων

Με self test το σχολικό “κουδούνι” στα Λύκεια

  • Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021 - 06:20

Υπό την προϋπόθεση διενέργειας self test για τον κορωνοϊό, το οποίο θα δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα απαραιτήτως, επιστρέφουν οι μαθητές των Λυκείων στα σχολεία τους, σήμερα, Δευτέρα, 12 Απριλίου, οπότε και είναι η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους, μετά από σημαντικό διάστημα.

Οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, έχουν γνωστοποιηθεί μέσω σχετικής ΚΥΑ προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας και τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων και η εφαρμογή τους είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και ασφαλής λειτουργία των Λυκείων τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.

Οι μαθητές ή οι γονείς τους θα προμηθεύονται σε εβδομαδιαία βάση δύο self test, με τα οποία θα πρέπει να προχωρούν στον ατομικό έλεγχό τους κάθε Κυριακή και Τετάρτη, ώστε να προσέρχονται στις σχολικές μονάδες, αν τα αποτελέσματά τους είναι αρνητικά.

Για την είσοδο στα Λύκεια, οι μαθητές καλούνται να φέρουν είτε εκτυπωμένο το ειδικό έγγραφο – σχολική κάρτα που βρίσκουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είτε αν δεν έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης, να συμπληρώνουν σχετικό χειρόγραφο σημείωμα. Παρομοίως, σε αυτοέλεγχο πρέπει να προχωρά και το προσωπικό του σχολείου και δη οι εκπαιδευτικοί – καθηγητές.

Με τα παραπάνω, το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει τον συστηματικό έλεγχο της σχολικής κοινότητας και τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων της Covid-19.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της εφημερίδας, διαπιστώθηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των νησιών έχει την αρχική προμήθεια των self test, με τους φαρμακοποιούς να τα παρέχουν με τη σειρά τους στους μαθητές. Ωστόσο, σε εκκρεμότητα φαίνεται να μένει η δυνατότητα λήψης self test από τους φύλακες και τις σχολικές καθαρίστριες των Λυκείων, ενώ οι μαθητές των εσπερινών ΕΠΑΛ, στην πλειοψηφία τους ενήλικες, έλαβαν τα self test το Σαββατοκύριακο από τους Διευθυντές των σχολείων.

Γενικές οδηγίες

Παρακάτω ακολουθεί ένα σημαντικό μέρος της ΚΥΑ που εκδόθηκε και προωθήθηκε στα Λύκεια της χώρας και αφορά στην επαναλειτουργία τους από σήμερα.

Ειδικότερα, μετά την προμήθεια και τη διενέργεια του self test, πρέπει να γίνονται τα εξής: “α) Οι γονείς/κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές/τριες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού αυθεντικοποιηθούν, επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID- 19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.
Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.
β) Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού αυθεντικοποιηθούν, επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος”.

Σημειώνεται πως, σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19, για τους μαθητές/τριες ή της δήλωσης του αποτελέσματος, τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), καθώς και για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι ανωτέρω θα μπορούν να συντάσσουν και υπογράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αποτελέσματος. Ο/Η μαθητής/τρια θα επιδεικνύει απλώς (δεν θα παραδίδει) τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου.
Ομοίως, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και τα μέλη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, επιδεικνύουν, κατά την προσέλευσή τους, τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος στον/στην Διευθυντή/ντρια ή Υποδιευθυντή/ντρια της οικείας σχολικής μονάδας και φέρουν τη δήλωση μέχρι τη διενέργεια του επόμενου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου”.

Διευκρινίζεται πως σύμφωνα με τις ρητές κατευθύνσεις του Υπουργείου “στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει τη σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα”.
 

Γ. Ρούσσος: Οι πολίτες να προμηθεύονται άμεσα τα self test

Ερωτηθείς για την προμήθεια και τη δωρεάν διάθεση των self test προς τους μαθητές, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος υπήρξε σαφής. “Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αν εξαιρέσουμε ότι οι Έλληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής. Τα self test τα παραλάβαμε την Πέμπτη. Παρέλαβε 75 τεστ το κάθε φαρμακείο. Προσωπικά εφημέρευα χθες (σ.σ. Σάββατο) και μετά τις 14.00 είχαν τελειώσει. Την Πέμπτη έδωσα επτά, την Παρασκευή δέκα και το Σάββατο που ήμουν μόνον εγώ ανοικτός, τελείωσαν” περιέγραψε σχετικά με τον τρόπο ανταπόκρισης των πολιτών, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Η οδηγία από πλευράς μου ήταν να πάνε την Κυριακή το πρωί στο εφημερεύον, ώστε να δούνε τί θα γίνει”.

Ο κ. Ρούσσος θέλησε να υπογραμμίσει πως για τη Σύρο διατέθηκαν περί τα 1.500 self test σε όλα τα φαρμακεία συνολικά, αριθμός που όπως δήλωσε, καλύπτει τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας των Λυκείων.

“To θέμα είναι ότι το self test πρέπει να γίνει ένα 24ωρο πριν την επαναλειτουργία και το επόμενο διάστημα - όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο -, θα γίνεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη” πρόσθεσε σχετικά με τον τρόπο που θα γίνεται ο αυτοέλεγχος από τους μαθητές.

Ως εκ τούτου - και καθώς όπως είπε παρακάτω, προς το παρόν ήρθε προμήθεια για τον πρώτο έλεγχο της πρώτης εβδομάδας επαναλειτουργίας -, ανέφερε τα ακόλουθα: “Θα ήθελα να παρακαλέσω τον κόσμο να μην πηγαίνει τελευταία στιγμή στα εφημερεύοντα. Και ουρές δημιουργούνται και τα φαρμακεία που εφημερεύουν, συνήθως λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό. Πρέπει να παίρνουν τα τεστ εγκαίρως” επανέλαβε, διευκρινίζοντας πως για τη διενέργειά τους, πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο εσωτερικό τους ή να παρακολουθήσουν το σχετικό βίντεο του Υπουργείου Παιδείας.

Κάλυψη Κυκλάδων και θέματα με εσπερινά Λύκεια και σχολικές καθαρίστριες

Επιπλέον, ρωτήθηκε σχετικά με την κάλυψη και των υπόλοιπων νησιών στις Κυκλάδες, λέγοντας πως η εικόνα μέχρι χθες ήταν πως δεν υπήρξε πρόβλημα στη μεταφορά των self test.

“Προσωπικά δεν έχω επικοινωνήσει με όλα τα νησιά. Στα περισσότερα όμως έφτασαν την Παρασκευή ή αργά την Πέμπτη” σχολίασε, εξηγώντας επίσης πως για τη διενέργεια του δεύτερου τεστ που πρέπει να γίνει μεθαύριο, Τετάρτη, τα φαρμακεία θα δεχθούν νέες προμήθειες.

“Υπάρχει ένα θέμα με την προμήθεια. Για παράδειγμα, προσωπικά τα έδωσα όλα το Σάββατο και φαντάζομαι ότι η αποθήκη θα μου βάλει ξανά την Δευτέρα. Τα self test δεν τα παραγγέλνουμε εμείς. Παρακολουθούν οι ίδιοι την πλατφόρμα και όταν πέσει το απόθεμά μας, μας προσθέτουν. Φαντάζομαι λοιπόν πως θα βάλουν την Δευτέρα και θα έχουμε την Τρίτη. Άρα, ο κόσμος θα πρέπει να προμηθευτεί την Τρίτη για την Τετάρτη για να μπορούν οι μαθητές να πάνε τη Πέμπτη στο σχολείο”.

Ο ίδιος μάλιστα, αν και ανέδειξε εμμέσως πως θα ήταν αποτελεσματικότερο να δοθούν και τα δύο τεστ στους μαθητές στην αρχή της εβδομάδας, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

“Ενώ στην αρχή έλεγαν ότι θα τα δίνουν δύο δύο για να μην υπάρχει συνεχής κίνηση στα φαρμακεία, τελικά οι ποσότητες που μας έστειλαν ήταν των 75 τεστ ενώ αρχικά έλεγαν για 250.

Οπότε ο καθένας προμηθεύεται ένα τεστ τη φορά” ξεκαθάρισε ο κ. Ρούσσος, θίγοντας παρακάτω ζητήματα που προέκυψαν σχετικά με τους μαθητές των εσπερινών Λυκείων.

“Υπάρχει μία πλατφόρμα. Έρχεται ο πολίτης που θέλει να προμηθευτεί το τεστ και μας δίνει το ΑΜΚΑ του. Καταχωρούμε το ΑΜΚΑ, μας βγάζει το όνομά του και τότε δίνουμε το τεστ. Αν δεν το δικαιούται, μας βγάζει σχετικό μήνυμα. Ωστόσο, έρχονταν οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων και δεν έβγαινε το όνομά τους στην κατάσταση” σχολίασε ο πρόεδρος, εκτιμώντας πως αυτό οφείλεται στον τρόπο ενεργοποίησης των ΑΜΚΑ σε συνάρτηση με την ηλικία τους. “Πιθανόν άνοιξαν τα ΑΜΚΑ ηλικιακά. Δηλαδή στους μαθητές ηλικίας 16,17,18 ετών δίνονται τα self test. Στους άλλους μαθητές των εσπερινών Λυκείων, ίσως δεν το είχαν προβλέψει. Έχει γίνει θέμα με αυτό” τόνισε, λέγοντας τέλος, πως, “ακόμη, δεν έχει προβλεφθεί self test για τους σχολικούς φύλακες και τις σχολικές καθαρίστριες. Αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να λυθεί”.

Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου

  • Γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και ξεκινά η λειτουργία των Λυκείων. Για την προστασία των πολιτών, οι μαθητές καλούνται να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα. Ποια είναι η θέση σας γι αυτήν την επιλογή και τον τρόπο επαναλειτουργίας των Λυκείων;

“Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για το άνοιγμα των Λυκείων, επειδή με αυτόν τον τρόπο μπορούμε σε ένα ποσοστό και σε έναν βαθμό να διασφαλίσουμε την επαναληπτική λειτουργία των σχολείων, μέσα σε ένα πλαίσιο πιο ασφαλές.

Έχει γίνει μία τιτάνια προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες για να φτάσουν τα self test ακόμη και στο μικρότερο νησί τόσο στα Δωδεκάνησα, όσο και στις Κυκλάδες. Από την πληροφόρηση που έχω από την πλευρά των Διευθυντών Εκπαίδευσης, νομίζω πως θα είμαστε εντάξει.

Έχει εκδοθεί μία ΚΥΑ από τέσσερα Υπουργεία, η οποία στάλθηκε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στα Σχολεία, όπως επίσης και το βίντεο για το πώς πρέπει σωστά ο κάθε μαθητής να κάνει το self test. Ζήτησα από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης όλες αυτές οι οδηγίες να φτάσουν στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των μαθητών, όπως και στις μονάδες Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.

Χθες (σ.σ. Σάββατο) το βράδυ ολοκληρώσαμε αυτήν την αποστολή και περιμένουμε την Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) να ξεκινήσουμε. Είμαστε εδώ για ό,τι κι αν προκύψει.

Προσωπικά μίλησα με αρκετούς Δημάρχους τις προηγούμενες ημέρες και βοήθησαν και οι ίδιοι. Δηλαδή υπάρχουν μικρά νησιά που δεν έχουν φαρμακείο. Με τη βοήθεια των τοπικών φορέων και των Δημάρχων θα γίνουν οι διανομές. Στα περισσότερα νησιά όμως, έχουν φθάσει ήδη τα self test”.

  • Πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι το γεγονός της επαναλειτουργίας των Λυκείων τώρα; Αν εστιάσουμε ειδικότερα και στην Γ΄ Λυκείου, οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.

“Η συζήτηση είναι μεγάλη το τελευταίο διάστημα. Από ειδικούς και μη ειδικούς. Είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση που πρέπει κάπως να κινηθεί και η πολιτεία. Ο αντίλογος είναι πως ουσιαστικά δέκα ημέρες είναι επί της ουσίας οι εργάσιμες μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια. Θέλω να πω ότι αντιλαμβανόμαστε πιστεύω όλοι, πόσο σημαντικό είναι να έχουν οι μαθητές δια ζώσης διδασκαλία. Αυτό δεν αντικαθίσταται και το έχουμε επαναλάβει χιλιάδες φορές.

Υπάρχει και ο αντίλογος πως τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου δεν πηγαίνουν στο σχολείο αυτό το χρονικό διάστημα. Στατιστικά ξέρω πως ναι, συμβαίνει αυτό. Όμως, υπάρχει και η άλλη οπτική που λέει ότι υπάρχουν μαθητές και μέρη που δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Σε μικρά μέρη το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί είναι ταυτόχρονα σχολείο, φροντιστήριο και ψυχολογική υποστήριξη. Άρα, το έχουμε ανάγκη αυτό έστω και για λίγες ημέρες.

Ας ανοίξουμε να δούμε πώς θα πάμε και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Με τη διεξαγωγή των self test θα επαναλειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια”.

  • Υπάρχει σαφής απόφαση για την υποχρεωτικότητα διενέργειας των self test, όπως επίσης, το Υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι μαθητής που δεν θα έχει ανταποκριθεί, δεν θα επιτρέπεται να παρακολουθεί μάθημα. Ποιες είναι οι οδηγίες που σας δόθηκαν και ποια η στάση σας;

“Η μία ΚΥΑ που μας έχει σταλεί είναι σαφής. Μιλά για υποχρεωτικότητα της διενέργειας των self test όσον αφορά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει και δεν είναι απλό ζήτημα. Προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο να πείσουμε το παιδί και τον γονέα γι αυτήν την αναγκαιότητα και αν έρθει κάποιος χωρίς βεβαίωση, θα πρέπει να τον βάλουμε σε έναν απομονωμένο χώρο για να μιλήσουμε μαζί του.

Αν έχουμε πλήρη άρνηση, εκεί το παιδί δεν μπορεί να μπει στο σχολείο και στην τάξη και θα πάρει απουσία. Βέβαια, θεωρώ ότι αυτές οι περιπτώσεις, αν υπάρξουν, θα είναι λίγες. Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το όποιο θέμα με ευελιξία κι ευαισθησία. Έχουμε ζητήσει από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να χειριστούν το θέμα με προσοχή”.

  • Θα υπάρξει αναφορά στο θέμα της υποχρεωτικότητας και γενικότερα στο θέμα της ανταπόκρισης των μαθητών σε όσα έχει αποφασίσει το Υπουργείο για την προστασία των πολιτών από την Covid - 19, εντός των σχολικών τάξεων;

“Έχουμε ζητήσει τις δύο πρώτες ώρες της Δευτέρας να αναφερθούν σε αυτό το θέμα. Να κάνουν σχετικές συζητήσεις. Οι μαθητές του Λυκείου είναι μεγάλα παιδιά. Είναι ένα βήμα πριν την ενήλικη ζωή τους. Και μάλιστα έχουμε κι ενήλικες μαθητές που και γι αυτούς έχει προβλεφθεί τα self test να γίνουν με έναν διαφορετικό τρόπο. Άρα, μιλάμε για μία κατηγορία ηλικιακή που μπορεί να αναπτύξει μία σημαντική συζήτηση. Τις πρώτες ώρες της Δευτέρας (σ.σ. σήμερα) έχει ζητηθεί να γίνει αυτό, πριν την έναρξη των μαθημάτων, ώστε σταδιακά να εισαχθούν στη διδακτική διαδικασία γι αυτές τις ημέρες μέχρι το Πάσχα”.

  • Οι μαθητές θα πρέπει να επιδεικνύουν και σχετική κάρτα, έγγραφο συμπληρωμένο με τα απαραίτητα στοιχεία για να εισέλθουν στο σχολείο τους.

    “Βέβαια. Η συγκεκριμένη αίτηση περιλαμβάνεται και μπορούν να τη βρουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης από το σπίτι, τους δίνεται η δυνατότητα να την προσκομίσουν χειρόγραφα”.

  • Σε πρακτικό επίπεδο, θα υπάρχει κάποιος στην είσοδο των σχολείων για τον απαραίτητο έλεγχο των μαθητών;

“Ναι. Έχουν ρυθμιστεί αυτά. Έχουν ενημερωθεί οι Διευθυντές και έκαναν τηλεδιάσκεψη και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης μαζί τους. Όλα αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αρκεί να φτάσουν τα self test και στα πιο μικρά μέρη. Περιμένω σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα να έχω την τελική ενημέρωση.

Θεωρώ πως η απόφαση του Υπουργείο θα εφαρμοστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό γιατί θα ανταποκριθούν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πάντα ανταποκρίνονται”.

  • Στην περίπτωση που σε κάποιο μικρό νησί δεν έχει γίνει η προμήθεια των self test, αν αυτό το διαπιστώσετε, τί θα πράξετε; Επίσης, υπήρξε τελικά φροντίδα για τους μαθητές των εσπερινών Λυκείων;

“Εγώ σήμερα (σ.σ. χθες) θα γνωρίζω. Γιατί αυτά μεταφέρονται ακτοπλοϊκά, ενώ και ο Στρατός και η Αεροπορία έχουν βοηθήσει. Νομίζω θα είναι σε όλα τα νησιά. Στην περίπτωση όμως που δεν φτάσουν και υπάρξει νησάκι που έχει τα τεστ την Δευτέρα, τότε θα ξεκινήσει ο έλεγχος και η διενέργειά τους από την Τρίτη.

Για τα εσπερινά Λύκεια, οι Διευθυντές θα λάμβαναν με ταχυμεταφορά τα self test. Είμαστε σε συνεχή επαφή και μιλάμε πάντα ότι σε αυτά τα σχολεία οι ενήλικες θα πάρουν το self test από τους Διευθυντές. Αυτό γίνεται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έχουμε προετοιμαστεί και νομίζω θα πάνε όλα καλά”.

  • Προαναφέρατε ότι είναι μία σημαντική απόφαση να επαναλειτουργήσουν τα Λύκεια καθώς έχει μοναδική αξία η δια ζώσης διδασκαλία. Έχετε ενημέρωση σήμερα για το τέλος της σχολικής χρονιάς; Θα λάβει παράταση;

“Η ενημέρωση είναι ότι θα πάει μέχρι τέλος Ιουνίου. Γιατί έχουμε και τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία, τα Γυμνάσια και η χρονιά τους τελειώνει 15 Ιουνίου και 21 Ιουνίου για τους εκπαιδευτικούς. Λογικά θα πάρει παράταση μέχρι 30 Ιουνίου. Έχει δεσμευθεί η Υπουργός ότι δεν θα πάει η χρονιά μέσα στο καλοκαίρι.

Έχει αξία η δια ζώσης διδασκαλία. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να τα διαχειριστούμε και δεν είναι εύκολα. Υπάρχουν και διαφωνίες, όμως, πορευόμαστε σύμφωνα με αυτά που προτείνουν η Επιτροπή των ειδικών και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και προσπαθούμε για το καλύτερο.

Είναι σημαντικό να τονίσω πως από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί και στο κομμάτι της τηλεκπαίδευσης ανταποκρίθηκαν πλήρως και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων παρομοίως, όπως και οι τέσσερις Διευθυντές Εκπαίδευσης σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Γι αυτό τους ευχαριστώ”.