Ετοιμότητα και πρόληψη ενόψει αντιπυρικής περιόδου
- Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021 - 06:20
Αυξημένα αντανακλαστικά οφείλουν να επιδεικνύουν οι πολίτες ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, οι οποίοι καλούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νοτίου Αιγαίου να τηρούν το σύνολο των οδηγιών που εκδόθηκαν στη σχετική Πυροσβεστική διάταξη για το έτος 2021.
Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει σταθερά να βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά σε όποιο έκτακτο περιστατικό προκύψει στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Ειδικότερα, για τον νομό Κυκλάδων κλήθηκε να μιλήσει ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος, Παναγιώτης Κοτρίδης, ο οποίος σημείωσε πως οι απαγορεύσεις σχετικά με τις καύσεις, ξεκινούν από σήμερα στα νησιά της Άνδρου και της Νάξου.
Εκτός των ανωτέρω, κλήθηκε να μιλήσει για τις υποχρεώσεις των τοπικών Αρχών σε επίπεδο φροντίδας των οδικών δικτύων και λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ευθύνη που έχει ο κάθε πολίτης σχετικά με την περιουσία του.
Σημειώνεται πως η αντιπυρική περίοδος ξεκινά από 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Γενικές κατευθύνσεις και απαγορεύσεις
Σύμφωνα με τον κ. Κοτρίδη, στο περιεχόμενο της πυροσβεστικής διάταξης που εκδόθηκε από την Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολίτες, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, καθώς η θερμοκρασία αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται.
Αυτούσια τα δυο άρθρα που πρέπει να γνωρίζουν οι νησιώτες έχουν ως εξής: “Άρθρο 2 – Χρονικά όρια: 1. Καθ΄ όλη την αντιπυρική περίοδο έτους 2021, ήτοι από 1/5/2021 έως 31/10/2021, απαγορεύεται η χρήση πυρός. Η παραπάνω απαγόρευση ισχύει ανεξαρτήτως της κατηγορίας κινδύνου του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.
1.1. Για τις νήσους Άνδρο, Νάξο, Ρόδο και Κάρπαθο, ο ανωτέρω περιορισμός ισχύει από 15/4/2021 μέχρι 31/10/2021.
1.2. Για τις ανωτέρω χρονικές περιόδους δεν χορηγείται άδεια καύσης από τις οργανικές μονάδες της ΠΕ.ΠΕ.Δ Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβανομένης της άδειας καύσης καλαμιάς – σιτοκαλαμιάς, ατομικής ή ομαδικής.
2. Εξαίρεση των ανωτέρω απαγορεύσεων αποτελεί το άναμμα φωτιάς εντός οικοδομημάτων / εσωτερικών – κλειστών χώρων, μόνο για λόγους εστίασης ή θέρμανσης με την ταυτόχρονη λήψη και τήρηση των προληπτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας που προβλέπονται στην πα. 4 του άρθρου 4 της υπ. Αριθ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με υπ΄ αριθ. 9Α/2005, όμοια και ισχύει.
3. Για τις θερμές εργασίες στην ύπαιθρο, εντός των περιοχών του πεδίου εφαρμογής της παρούσας και της υπ. Αριθ. 7/1996 Πυροσβεστικής Διάταξης “Λήψη μέτρων πυροπροστασίας κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών”, απαγορεύεται η εκτέλεσή τους από 1/6/2021 έως και 30/9/2021, όταν η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς όπου η εκτέλεση θερμών εργασιών επιτρέπεται, ο υπεύθυνος των εργασιών υποχρεούται να λαμβάνει και να τηρεί τα προληπτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας της υπ' αριθ. 7/1996 Πυροσβεστικής Διάταξης.
4. Για τους χώρους απορριμμάτων και τη λειτουργία των ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων και λοιπών εργαστηριακών συγκροτημάτων, καθώς και για το κάπνισμα των μελισσών, ισχύουν αντίστοιχα οι διατάξεις των άρθρων 7,8 και 9 αντίστοιχα της υπ' αριθ. 9/2000 Πυροσβεστικής, όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 όμοια και ισχύει.
5. Στις περιπτώσεις εκείνες που οι ανωτέρω εργασίες επιτρέπονται, συστήνεται η αποφυγή διενέργειας αυτών μετά την Ω/12.00, όταν επικρατούν συνθήκες παρατεταμένης ξηροθερμίας, η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, η σχετική υγρασία χαμηλή, ή/ και πνέει αισθητός άνεμος.
Άρθρο 3: Οδηγίες – ισχυρές συστάσεις: 1. Οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση θερμικής ισχύος και να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που καθορίζονται στην παρούσα.
2. Συστήνεται μεταξύ άλλων να αποφεύγεται η απόρριψη καυστών υλικών, να χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μέθοδοι διαχείρισης αντί της καύσης όπως ενσωμάτωση στο έδαφος, βόσκηση, παραχώρηση σε ικανό βάθος (τουλάχιστον 20cm), απομάκρυνση αυτοφυούς βλάστησης από τον υπορόφειο χώρο και δημιουργία ζωνών άροσης σε χώρους υπολειμμάτων καλλιεργειών (καλάμια – σιτοκαλαμιά), η σε μικρούς σωρούς καύση (εφόσον αυτή δεν απαγορεύεται), με τη λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων εάν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία εναλλακτικής διαχείρισης γεωργικών υπολειμμάτων και προϊόντων κλάδευσης θαμνώδους – δενδρώδους βλάστησης, η χρήση φλογοπαγίδων – σπινθηροπαγίδων στις εξατμίσεις γεωργικών ελκυστήρων, φορτηγών και μηχανημάτων έργου, η χρήση αντικρουστικών/ αντσπινθηρικών υλικών και εργαλείων, η αποφυγή χρήσης καταστροφέων βλάστησης που δύναται να προκαλέσουν σπινθήρες ή/ και προσαρμογή σε αυτούς κατάλληλων προστατευτικών διατάξεων, ο χειρισμός και η συντήρηση του εξοπλισμού, συσκευών και μηχανημάτων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας ύδατος, καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος των μελισσών όταν η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς είναι 2 ή μεγαλύτερη σε συνδυασμό με τη λήψη των προβλεπόμενων για δάση και δασικές εκτάσεις μέτρων, του άρθρου 9 της υπ' αριθ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 όμοια και ισχύει στις περιπτώσεις εκείνες που τα μελισσοσμήνη βρίσκονται εντός αγροτικών ή/ και χορτολιβαδικών εκτάσεων”.
Σε ετήσια βάση υπενθύμιση προς πολίτες
Από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Περιφερειακός Διοικητής τόνισε πως η προετοιμασία είναι συγκεκριμένη. Όπως εξήγησε, υπάρχει εκπονημένο πλάνο, σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται η διαθέσιμη δύναμη και ο χώρος αρμοδιότητάς της, ενώ υπάρχει παράλληλα σχεδιασμός για την αξιοποίηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής, αλλά και όλων των διαθέσιμων μέσων πυρόσβεσης.
“Αυτή τη στιγμή έχει φτιαχτεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δασών. Υπάρχει η διασπορά των περιπολικών, γίνεται η κατανομή του προσωπικού στις Υπηρεσίες και στα κλιμάκια για να βγουν τα περιπολικά και όλα τα οχήματα” ανέφερε εν συντομία, ενώ πρόσθεσε παρακάτω πως, όσον αφορά τους πολίτες, “ουσιαστικά για εκείνους οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες και περιλαμβάνονται στην πυροσβεστική διάταξη”. Εξήγησε δε, πως, “Όπως γίνεται σε ετήσια βάση, στο περιεχόμενό της καθορίζονται τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουμε όλοι υπόψιν μας ως πολίτες”.
Προβληματίζει η γεωγραφική ασυνέχεια
Σταθερό πρόβλημα στην άμεση αποστολή δύναμης από νησί σε νησί αποτελεί η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του νομού, καθώς μεσολαβεί θάλασσα και απαιτούνται ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Ερωτηθείς αν απασχολεί ιδιαιτέρως σήμερα την Περιφερειακή Διοίκηση αυτό το θέμα, ο κ. Κοτρίδης υπήρξε σαφής: “Μας ανησυχεί πάρα πολύ η κατάσταση λόγω νησιωτικότητας. Για παράδειγμα είχαμε πρόσφατα τη μεγάλη πυρκαγιά στην Άνδρο. Υπήρξε δυσκολία στο να μεταφερθούν δυνάμεις γιατί δεν υπήρχαν ακτοπλοϊκά δρομολόγια ώστε να πηγαίναμε εμείς”. Ως εκ τούτου, διευκρίνισε πως, “το πιο πρόσφορο ήταν να φέρουμε δυνάμεις από την Αθήνα με ελικόπτερο”, οι οποίες υπογράμμισε πως συνεισέφεραν άμεσα στον περιορισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. “Πολύ γρηγορότερα έφτασαν αυτές οι δυνάμεις, παρά να πηγαίναμε από άλλα νησιά” σχολίασε σχετικά, θίγοντας παράλληλα και το θέμα της έλλειψης προσωπικού.
“Επίσης, τα νησιά δεν έχουν μεγάλη δύναμη από πυροσβέστες ώστε να αποδυναμώνουμε ένα νησί και να ενισχύουμε ένα άλλο. Το θέμα είναι να μην μένουν τα νησιά χωρίς κάλυψη” δήλωσε, γνωστοποιώντας παρακάτω πως τα νησιά του νομού Κυκλάδων που απασχολούν εντονότερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι δύο.
“Στην πλευρά των Κυκλάδων σίγουρα με ανησυχεί η Άνδρος, καθώς κάθε χρονιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές και λόγω βλάστησης, καθώς και η Νάξος. Γι αυτό και η απαγόρευση στα συγκεκριμένα δύο νησιά των Κυκλάδων ισχύει από 15/4 (σ.σ. σήμερα) ενώ στα υπόλοιπα είναι από 1/5/2021” δήλωσε κατηγορηματικά.
Συντονισμός δυνάμεων για την προστασία των νησιών. Υποχρεώσεις τοπικών Αρχών
Ακολούθως, στην ερώτηση σχετικά με την ευθύνη των τοπικών Αρχών σχετικά με το κομμάτι της πρόληψης των πυρκαγιών, ο κ. Κοτρίδης υπήρξε συγκεκριμένος: “Σίγουρα θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός του οδικού δικτύου ώστε να αποφεύγουμε τις πυρκαγιές από τυχόν πέταγμα τσιγάρων ή από εξατμίσεις οχημάτων. Θα πρέπει να καθαριστούν οι δρόμοι και ειδικά οι δασικοί και μεταξύ άλλων πρέπει να γίνονται κλαδέματα για να μπορούν να περνούν πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα έκτακτης ανάγκης για να προσεγγίζουν στα σημεία που εκδηλώνονται οι πυρκαγιές. Επίσης, θα πρέπει να ελεγχθούν οι χωματερές, όπως και τα υδροστόμια και οι υδατοδεξαμενές να λειτουργούν σωστά. Πρέπει να γίνουν και οι επισκευές τους ώστε να μπορούν να προμηθεύονται τα πυροσβεστικά οχήματα νερό ανά πάσα ώρα”.
Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί και η επαφή των μελών του Συντονιστικού οργάνου για το Νότιο Αιγαίο, ώστε όπως εξήγησε ο Περιφερειακός Διοικητής “να ειπωθούν ξανά όλα αυτά”. Σχετικά με τις Κυκλάδες δε, υπεύθυνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι η Διοικήτρια Αναστασία Μαγκλάρα. “Πέρυσι – σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα, γιατί δεν είχα αναλάβει ακόμη εγώ στο Νότιο Αιγαίο – κάποια πράγματα δεν είχαν γίνει” παρατήρησε σχετικά με τις υποχρεώσεις των τοπικών Αρχών, εκτιμώντας παρακάτω πως, “Θεωρώ ότι φέτος θα υπάρξει προθυμία γιατί μιλάμε για το κοινό καλό”.
Οι εθελοντές υπακούν στις οδηγίες της Πυροσβεστικής
Αναφορικά με τη συμμετοχή και τη συνδρομή των εθελοντικών ομάδων στα νησιά που υπάρχουν και έχουν εκπαιδευτεί ώστε να λειτουργούν επικουρικά στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ο κ. Κοτρίδης, υπενθύμισε τον ακριβή ρόλο τους.
Όπως σχολίασε αν και η παρουσία τους είναι πολύτιμη, ωστόσο, οι εθελοντές σε κάθε περιστατικό πυρκαγιάς και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης, θα πρέπει να λειτουργούν υπό τις οδηγίες του επικεφαλής της Πυροσβεστικής και πάντοτε βοηθητικά.
“Όσοι έρχονται στον τόπο του συμβάντος τίθενται κάτω από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής. Δεν θα πρέπει ο καθένας να ενεργεί από μόνος του γιατί σίγουρα έχουμε ως μέλημα και την ασφάλειά τους. Οπότε ο καθένας δεν μπορεί να ενεργεί από μόνος του χωρίς να γνωρίζει ο επικεφαλής του τι κάνει” ανέφερε ο Περιφερειακός Διοικητής, κάνοντας λόγο για την αξία που έχει σε έκτακτα περιστατικά, ο συντονισμός όλων των πλευρών.
Αναλογεί ευθύνη στους πολίτες για την περιουσία τους
Για την ευθύνη που έχει ο κάθε πολίτης μίλησε τέλος ο Περιφερειακός Διοικητής. “Ο καθένας θα πρέπει να προστατεύει από μόνος του την περιουσία του” ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας πως, “δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από το κράτος. Το κράτος δεν μπορεί να βρίσκεται στον καθέναν εκείνη τη στιγμή της καταστροφής. Αν ο καθένας δεν φροντίζει τη δική του περιουσία που με τόσο κόπο έφτιαξε, δεν μπορεί να απαιτεί από το κράτος να τρέχει δίπλα του. Διότι, εκείνη τη στιγμή θα υπάρχει και σε άλλα σημεία το ίδιο πρόβλημα”.
Κατά συνέπεια, καλεί δημοσίως τους πολίτες να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους. “Άρα, πρέπει και οι πολίτες να καθαρίσουν και να φροντίσουν τις περιουσίες τους, τα οικόπεδά τους και να απομακρύνουν όσα εύφλεκτα υλικά έχουν. Ο κάθε πολίτης πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του” δήλωσε, λέγοντας ακόμη τα εξής: “Παράκληση προς τον κόσμο. Επειδή οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και έχουμε περάσει τον τελευταίο χρόνο ειδικά, πολύ δύσκολα, καθώς η πανδημία και η χρήση της μάσκας μας μαυρίζει την ψυχή μας και τη διάθεσή μας, να μην κάνουμε ενέργειες που θα μαυρίσουν το περιβάλλον. Είναι η μόνη διέξοδος χαράς που έχουμε σήμερα. Να πάμε μία βόλτα, έναν περίπατο στη φύση. Ας μην την καταστρέψουμε αυτή τη διέξοδο”.
Ο Παναγιώτης Κοτρίδης έκλεισε τις απαντήσεις του, αναφερόμενος στο θέμα της επιβολής προστίμων. “Υπάρχει και σχετικό προεδρικό διάταγμα, με το οποίο επιβάλλονται απευθείας πρόστιμα από την Πυροσβεστική. Τα πρόστιμα έχουν αυξηθεί. Η Πυροσβεστική δεν χαίρεται να κόβει πρόστιμα. Αλλά αν απαιτηθεί, θα τα επιβάλλουμε” σχολίασε, λέγοντας μάλιστα πως, “τα ποσά φθάνουν έως και 5.000 ευρώ. Οπότε οι πολίτες, καλό είναι να ανταποκρίνονται στο κομμάτι που τους αφορά”.
Δεσμευόμενος μάλιστα πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νοτίου Αιγαίου, θα φροντίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για κάθε νησί, τόνισε τα εξής: “Από την πλευρά μας, υπάρχει ετοιμότητα και πάντα είμαστε σε επιφυλακή”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ένας συγκινητικός αποχαιρετισμός στα 30 χρόνια υπηρεσίας
1 Φεβ. 2022 - 6:19 - Το μεγαλύτερο παράσημο που έχω πάρει, είναι η αγάπη του κόσμου και η εκτίμηση των συναδέλφων μου
31 Ιαν. 2022 - 13:59 - Καταγραφή προβλημάτων και λύσεις για κάλυψη των νησιών
24 Μαΐου. 2021 - 6:20 - Το έργο της Πυροσβεστικής στο Ν. Αιγαίο κατά την επέλαση της "Μήδειας"
18 Φεβ. 2021 - 12:01 - Νέοι Διοικητές της Πυροσβεστικής σε Κυκλάδες και Νότιο Αιγαίο
11 Φεβ. 2021 - 6:20