Άνοιξη στο Μουσείο
- Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021 - 06:18
Εντός και εκτός συνόρων θα ταξιδέψει για μία ακόμη φορά η φήμη του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης μέσα από τη συμμετοχή του στον διαδικτυακό εορτασμό της 18ης Μαΐου, Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Η συγκεκριμένη Ημέρα καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.
Το μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.
Τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή
Για τον εορτασμό, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOM) επιλέγει κάθε χρόνο ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των κοινωνικών αναζητήσεων.
Με το φετινό θέμα «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση» το ICOM προσκαλεί τα μουσεία, τους επαγγελματίες των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες, να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να μοιραστούν νέες δημιουργικές δράσεις και καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας.
Το 2020 η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χώρους κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα, διογκώθηκαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας.
Έτσι σήμερα η ανάγκη για ισότητα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Η λειτουργία των μουσείων έχει επηρεαστεί βαθύτατα από όλες τις παραπάνω αλλαγές, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.
Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι –περισσότερο από ποτέ άλλοτε- να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη δυσμενή υγειονομική συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 θα εορταστεί και φέτος ψηφιακά.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1946 ως μη κυβερνητικός οργανισμός από λίγους αρχικά επαγγελματίες μουσείων – αρχαιολόγους, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, συντηρητές κ.ά.- που αγωνιούσαν για την τύχη της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς μετά τις καταστροφές που είχε υποστεί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με τη στήριξη της UNESCO, έχει ως κύριο μέλημα την επισήμανση και αντιμετώπιση των προβλημάτων των μουσείων και των εργαζομένων σε αυτά, καθώς και την ανάπτυξη του κλάδου της μουσειολογίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης των πολιτισμικών αγαθών και εκδίδει ειδικά τεύχη για τις ανά τον κόσμο συλήσεις αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Βασική επιδίωξή του είναι η αρμονική συνύπαρξη των μουσείων με τις κοινωνίες τις οποίες υπηρετούν. Έτσι, από πολύ νωρίς έστρεψε την προσοχή του σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και συνδύασε τη δράση του με γενικότερες πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί για τα θέματα αυτά σε διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή του στον αγώνα κατά του ρατσισμού (1961), στο Παγκόσμιο Έτος για τα δικαιώματα του Παιδιού (1979), στην Παγκόσμια Δεκαετία Πολιτιστικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (1988-1997) και στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία (1992). Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων αριθμεί σήμερα περίπου 22.000 μέλη σε όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 145 χώρες.
Προβολή του Β.Μ. και της Σύρου εντός και εκτός συνόρων
Ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, μέσω του Ελληνικού Τμήματος και της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχεδιάζει και εισηγείται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διεξαγωγή live streaming μίνι κονσέρτου που θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.
Ειδικότερα, για τον φετινό εορτασμό προτείνονται από το Γραφείο Πολιτισμού: η ανάρτηση της ψηφιακής έκδοσης του επετειακού λευκώματος των 20 ετών λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου καθώς και ένα μίνι κονσέρτο με βιολί-φλογέρα και τσέλο και με τίτλο «Άνοιξη στο Μουσείο» διάρκειας 15 λεπτών. Η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί σε χώρους του Β.Μ. και κυρίως εξωτερικά, έμπροσθεν του τροχού του Πατρίς.
Η κάλυψη θα γίνει από την ίδια ομάδα που επιμελήθηκε το βίντεο της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου και αποτελεί σύμπραξη τριών εταιρειών του νησιού. Η παραγωγή θα περιλαμβάνει 3 επίγειες κάμερες και μία εναέρια (drone) Το αποτέλεσμα της εικόνας θα είναι σε μορφή ULTRA HD.
Μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών και αγαστών συνεργασιών, ο Δήμος έχει καταφέρει να προβάλει ευρέως το Βιομηχανικό Μουσείο και να αναδείξει τη μεγάλη βιομηχανική ιστορία της Σύρου. Υπενθυμίζεται, ότι το Β.Μ. εντάχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Πολιτιστικές Διαδρομές Βιομηχανικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης με φορέα διαχείρισης το δίκτυο ERIH και τον Νοέμβριο συμπεριλήφθηκε στην έκδοση της Ελληνικής προεδρίας της Επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τίτλο «Στο δρόμο του πολιτισμού». Επίσης, αναδείχθηκε μέσω από το σχετικό βίντεο – αφιέρωμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η συμμετοχή του στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, προσφέρει και πάλι τη δυνατότητα να ταξιδέψει η φήμη του Βιομηχανικού Μουσείου μέσω του διαδραστικού χάρτη του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων σε 145 χώρες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
18 Μαΐου. 2023 - 6:16 - Η φήμη του ταξίδεψε εντός και εκτός συνόρων
20 Μαΐου. 2021 - 6:15 - Η ξυλοναυπηγική τέχνη μέσω ψηφιακής απεικόνισης
13 Αυγ. 2024 - 6:16 - Η Νάξος τιμάει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
17 Μαΐου. 2024 - 10:52 - Ενέργειες για τη διάσωση και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Βιομηχανικού Μουσείου
23 Φεβ. 2024 - 6:16