Συνεχίζονται οι ενέργειες του Δήμου Άνδρου για την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων στο νησί

Σημαντική ενίσχυση των αθλητικών υποδομών

  • Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021 - 06:18

Στο τελικό στάδιο, πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, βρίσκεται το έργο εκσυγχρονισμού αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί της Άνδρου, μετά την έγκριση των δύο πρακτικών της διενέργειας του ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για εργασίες αναβάθμισης του Δημοτικού Σταδίου της Χώρας Άνδρου, του γηπέδου 5x5 της Καππαριάς και του γηπέδου στο Μπατσί. Το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με τη νυν δημοτική αρχή να προβαίνει σε τροποποίηση της πρότασης, προκειμένου, αφενός να γίνει αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού της πράξης και αφετέρου να αφαιρεθεί η πρόβλεψη κατασκευής ενός στεγάστρου, το οποίο κρίθηκε πως δεν θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί.

Αναβάθμιση υποδομών σε Μπατσί, Καππαριά και Χώρα

Η πρόταση στο πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” είχε τροποποιηθεί τον Νοέμβριο του 2019, με το Δήμαρχο Άνδρου, κ. Δημήτρη Λοτσάρη, να εξηγεί προς το σώμα, πως σύμφωνα με το πρόγραμμα το ανώτατο όριο χρηματοδότησης του Δήμου είχε διαμορφωθεί στα 600 χιλιάδες ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και ως εκ τούτου ο Δήμος αναδιαμόρφωσε τον προϋπολογισμό της πράξης, που είχε υποβληθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Τελικώς, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 720 χιλιάδες ευρώ, με τον Δήμο να καλύπτει το ποσό που θα διαμορφωθεί πέραν των 600 χιλιάδων.

Επιπλέον, ο κ. Λοτσάρης είχε επισημάνει, ότι στην αρχική πρόταση περιλαμβανόταν η κατασκευή ενός στεγάστρου στο γήπεδο του Μπατσίου, το οποίο αν και θα αποτελούσε ιδανική λύση, το πιθανότερο ήταν να μη μπορεί να αδειοδοτηθεί, λόγω της εγγύτητας του γηπέδου στον αιγιαλό.

Στο πλαίσιο τότε της συζήτησης είχε τονιστεί η ανάγκη δημιουργίας αθλητικής εγκατάστασης στο Παραπόρτι, με τη δημοτική αρχή να έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή γηπέδου 5x5 στην περιοχή. Επίσης, από πλευράς του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιάννη Καπάκη, είχε τονιστεί, ότι υπάρχουν αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις που χρήζουν βελτίωσης, καθώς βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ενώ είχε επισημάνει τότε, ότι θα πρέπει να δοθεί σωστή μέριμνα, διότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, ακόμη και όταν υλοποιείται κάποιο έργο σε αθλητική υποδομή, να μην υπάρχει φροντίδα, ώστε αυτό να συνεχίσει να συντηρείται μετέπειτα.

Ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε από το Δήμο Άνδρου, προβλέπει για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων σε Χώρα, Καππαριά και Μπατσί τα εξής:

  • Προμήθεια και επίστρωση της ήδη φθαρμένης επιφάνειας ταρτάν του στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Χώρας Άνδρου σε επιφάνεια 6.700 τετραγωνικών μέτρων.

  • Προμήθεια ελαστικού τρίμματος και διάστρωσή του στο γήπεδο Μπατσίου Άνδρου, κατόπιν συντήρησης του συνθετικού χλοοτάπητα του γηπέδου, αφαίρεσης του υπάρχοντος ελαστικού τρίμματος, επιθεώρησης και επισκευής των αρμών και συναρμογών των τμημάτων του υποστρώματος.

  • Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα ποδοσφαίρου στο γήπεδο 5x5 του Δημοτικού Σταδίου Χώρας Άνδρου, επιφάνειας 935 τετραγωνικών μέτρων περίπου, προς αντικατάσταση του υπάρχοντος φθαρμένου

  • Προμήθεια και τοποθέτηση τεσσάρων νέων πυλώνων φωτισμού με πλήρη ηλεκτρολογική εγκατάσταση και φωτιστικά τεχνολογίας LED στο Δημοτικό Στάδιο Χώρας, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων κατεστραμμένων

  • Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής κερκίδας στο γήπεδο Μπατσίου, δύο τμημάτων, χωρητικότητας 120 και 174 καθισμάτων αντίστοιχα.

Κλειστό Γυμναστήριο Γαυρίου

Αξίζει να σημειωθεί, πως ένα ακόμη τεράστιο έργο πνοής για τον αθλητισμό και χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, η κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στο Γαύριο, έχει προχωρήσει. Όπως είχε ενημερώσει σε προηγούμενο στάδιο ο Δήμαρχος, έχει υπογραφεί σύμβαση με ιδιωτικό τεχνικό γραφείο για την ωρίμανση της μελέτης, που περιλαμβάνει την έκδοση ειδικών όρων δόμησης και τη λήψη των σχετικών αδειοδοτήσεων, ενώ γίνονται συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί χορηγός και για την εκπόνηση των οριστικών μελετών. Μάλιστα, όπως είχε σημειώσει ο Δήμαρχος, σε συζητήσεις που έχουν γίνει με τον Έπαρχο Άνδρου και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, υπάρχει πρόθεση χρηματοδότησης του έργου.

Στόχος της δημοτικής αρχής, είναι να προκύψει ένα έργο που θα προβλέπει:

  • Ένταξη βιοκλιματικών συστημάτων πχ φωτοβολταϊκά στην οροφή του για πλήρη ενεργειακή αυτονομία

  • Διαμόρφωση χώρου με διαχωρισμό λειτουργιών (σχολεία, αθλητισμός, αναψυχή, ανακύκλωση)

  • Πρόβλεψη μεγάλης παιδικής χαράς με όργανα κατά ηλικιακές ομάδες, κατάλληλη για ΑμεΑ

  • Δημιουργία περιμετρικών πεζοδρομίων με τήρηση προδιαγραφών κίνησης για ΑμεΑ

  • Δραστηριότητες Ανακύκλωσης

Δημοτικό Στάδιο Άνδρου

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της γενικότερης μέριμνας για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί, έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ύψους 240.000 ευρώ για την περαιτέρω αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Άνδρου “Ιωάννης Γουλανδρής”.

Η σύμβαση προβλέπει την απομάκρυνση και αντικατάσταση του υφιστάμενου χλοοτάπητα, την επιπεδοποίηση και εξομάλυνση της επιφάνειας, την αντικατάσταση του δικτύου άρδευσης και του δικτύου αποστράγγισης, την προμήθεια και αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων κερκίδας.

Ετικέτες: