Έναρξη λειτουργίας του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με συντονίστρια τη Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Σύρου, Δήμητρα Τσιόρβα

Εντοπισμός των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας

Αλλάζει η διαδικασία επιλογής των τομέων και ειδικοτήτων που θα ιδρύονται και θα λειτουργούν στις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που στοχεύει στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ώστε η χώρα να διαθέτει μελλοντικά το απαραίτητο δυναμικό για τα τεχνικά επαγγέλματα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε περιφέρεια τη χώρας δημιουργήθηκε δωδεκαμελές Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.),  που έχει ως αποστολή την υποβολή εισηγήσεων-γνωμοδοτήσεων προς το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και, ιδίως, για τους τομείς και ειδικότητες που πρέπει να λειτουργήσουν στα δημόσια Ι.Ε.Κ., Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας, ΕΠΑ.Λ., δημόσιες Ε.Σ.Κ και ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και τα ειδικά μαθήματα, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες, πέραν του εγκεκριμένου κορμού μαθημάτων, εφόσον τεκμηριωμένα αποσκοπούν στην ενίσχυση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Στα Σ.Σ.Π.Α.Ε. μετέχουν ως μέλη με διετή θητεία:

α) ένας Διευθυντής δημόσιου Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, της περιφέρειας, ως Συντονιστής, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν.

β) ένας Διευθυντής Πειραματικού ή Θεματικού Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, της περιφέρειας, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν.,

γ) ένας Διευθυντής ΕΠΑ.Λ. της περιφέρειας, ως αναπληρωτής Συντονιστής, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, ύστερα από εισήγηση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης,

δ) ένας Διευθυντής Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. της περιφέρειας, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, ύστερα από εισήγηση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης,

ε) ένας Διευθυντής ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, ύστερα από εισήγηση του Ο.Α.Ε.Δ.,

στ) ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον οικείο περιφερειάρχη,

ζ) ένας εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) της οικείας περιφέρειας με τον αναπληρωτή του που ορίζεται από την Κ.Ε.Δ.Ε.,

η) δύο κοινοί εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τις αντίστοιχες τριτοβάθμιες οργανώσεις,

θ) δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τη Γ.Σ.Ε.Ε. και

ι) ένας Διευθυντής Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, όπου υπάρχει, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Τουρισμού.

Προώθηση εισηγήσεων – γνωμοδοτήσεων στο Κεντρικό Συμβούλιο

Συντονίστρια του Σ.Σ.Π.Α.Ε. στο Νότιο Αιγαίο είναι η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Σύρου, Δήμητρα Τσιόρβα με αναπληρωτή τον Διευθυντή του ΕΠΑΛ Ρόδου. Στο Συμβούλιο μετέχει ως  μέλος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Τα Σ.Σ.Π.Α.Ε. θα έχουν άρρηκτη επικοινωνία με το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.), το οποίο έχει ως βασική αρμοδιότητα την υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης, στο πλαίσιο ιδίως της προώθησης της γνώσης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αξιοποίησης των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την απασχόληση.

Τα Σ.Σ.Π.Α.Ε. θα ανιχνεύουν τις τοπικές ανάγκες της περιφέρειάς τους, σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης και θα υποβάλουν εισηγήσεις στο Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. για την ικανοποίηση των καταγεγραμμένων αναγκών σε θέματα Ε.Ε.Κ.& Δ.Β.Μ. Εκτός από προτάσεις για τομείς, ειδικότητες, ειδικά μαθήματα και προγράμματα που πρέπει να λειτουργήσουν στο σύνολο των δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (Υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Εργασίας και Τουρισμού), θα αποστέλλουν επίσης προτάσεις για τη διαμόρφωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, καθώς και εισηγήσεις για διεξαγωγή μελετών για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης που αφορούν στην οικεία περιφέρεια.

Θα επικοινωνούν, θα ενημερώνουν και θα κινητοποιούν τις τοπικές επιχειρήσεις για την πρακτική άσκηση ή μαθητεία των καταρτιζομένων στα επίπεδα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης τρία και πέντε, με βάση τις κατευθύνσεις του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.

Στο επίπεδο τρία 3 εντάσσονται οι Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) και οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.). Αντίστοιχα, στο επίπεδο 5 εντάσσονται τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.

Τέλος, τα Σ.Σ.Π.Α.Ε. θα υποστηρίζουν τη μαθητεία σε κάθε περιφέρεια της Χώρας, με βάση τις κατευθύνσεις του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου εκάστου έτους, το κάθε Συμβούλιο θα συντάσσει ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα του και για τον προγραμματισμό του επόμενου έτους. Η έκθεση υποβάλλεται από το Συντονιστή του Σ.Σ.Π.Α.Ε. προς τον Πρόεδρο του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. και τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας κ. Γεώργιος Βούτσινος ολοκλήρωσε έναν κύκλο τηλεδιασκέψεων, αρχικά με τους Συντονιστές/-τριες των Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) και στη συνέχεια, με διαδοχικές τηλεδιασκέψεις, με το σύνολο των μελών που απαρτίζουν τα εν λόγω περιφερειακά συμβούλια, σηματοδοτώντας την έναρξη λειτουργίας τους. Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων, που διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα, ο Γενικός Γραμματέας αφού καλωσόρισε και συνεχάρη τα μέλη, παρουσίασε τις αρμοδιότητες των Σ.Σ.Π.Α.Ε., βάσει του άρθρου 6 του νόμου 4763/2020 και τόνισε τον καίριο και ουσιαστικό ρόλο που τα συμβούλια θα διαδραματίσουν, αποτελώντας τον περιφερειακό πυλώνα του Συστήματος Διακυβέρνησης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, με κύρια αποστολή τους τον εντοπισμό των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Σ.Σ.Π.Α.Ε. Νοτίου Αιγαίου – Έμφαση στον τομέα του τουρισμού

Σημειώνεται ότι, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η πρώτη συνάντηση των μελών του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της οποίας έγινε ενημέρωση για με το σύνολο των δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που λειτουργούν στην περιφέρεια. Αποφάσεις σχετικά με τις δομές και τις ειδικότητες που θα προταθούν και θα προωθηθούν σε κεντρικό επίπεδο, θα ληφθούν μετά την περίοδο του Πάσχα, ενώ σύμφωνα με τη Συντονίστρια κ. Τσιόρβα σκοπός του Σ.Σ.Π.Α.Ε. είναι να δοθεί έμφαση στον τομέα του τουρισμού, δεδομένου ότι τα νησιά της Περιφέρειάς μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά από αυτόν.