«Η κληρονομιά της Μυκόνου έχει σχηματιστεί στα βάθη των αιώνων»
- Δευτέρα, 26 Απριλίου, 2021 - 06:19
Τις θέσεις του, σχετικά με το σχέδιο του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, που εκπονείται για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καταθέτει ο Δήμος Μυκόνου, μετά από εμπεριστατωμένη εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Σε συνέχεια των συζητήσεων, τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, σχετικά με την κατάρτιση της δεύτερης φάσης του χωροταξικού σχεδιασμού της περιφέρειας, οι Δήμοι των Κυκλάδων συνεχίζουν να καταθέτουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους σχετικά με το κατατεθειμένο σχέδιο, προκειμένου αυτό να βελτιωθεί κατά το δυνατόν.
Στην ιδιαίτερα λεπτομερή και προσεγμένη ανάλυση της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία αποτέλεσε και την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, αναφέρεται, ότι η Μύκονος κατατάσσεται στην ομάδα III στο περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης. Η ομάδα III αφορά σε νησιά με σημαντική τουριστική δραστηριότητα όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, με αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις, πληθυσμιακή αύξηση και συγκέντρωση, με άμεση ανάγκη ελέγχου του είδους της ανάπτυξης.
Στο σχέδιο προτάσεων του Δήμου τονίζεται, ότι «το υπό συζήτηση χωροταξικό πλαίσιο αποτελεί σπουδαία ευκαιρία και ένα σημαντικό εργαλείο που εφόσον ολοκληρωθεί, και λειτουργήσει βάσει των αναγκών που υπάρχουν και έχουν διατυπωθεί, θα δώσει λύση σε μεγάλο μέρος των προβλημάτων που προκύπτουν από την μεγάλη πίεση που έχει επιφέρει η ανάπτυξη πολλών περιοχών τις τελευταίες δεκαετίες, μεταξύ των οποίων και της Μυκόνου, οδηγώντας σε βιώσιμες αναπτυξιακές κατευθύνσεις στο άμεσο μέλλον».
Παρ’ όλα αυτά επισημαίνεται, ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα και στις θεματικές ενότητες που αφορούν: το σύστημα μεταφορών, τις συγκοινωνίες, την ενέργεια, την ύδρευση, την αποχέτευση, την διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές υποδομές, τις οικονομικές δραστηριότητες, την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, δημιουργώντας την ανάγκη όσο ποτέ άλλωστε υποδομών, εκπόνησης μελετών φέρουσας ικανότητας και χωρητικότητας με απαραίτητη προϋπόθεση πάντα τον σεβασμό στο περιβάλλον, στο φυσικό τοπίο και την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Πρωταρχική προτεραιότητα η προστασία του χαρακτήρα του νησιού
Ψηλά στην ιεράρχηση των παρατηρήσεων από πλευράς του Δήμου Μυκόνου είναι η διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του νησιού.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, ιδιαίτερη μνεία οφείλει να δοθεί «στη σπουδαιότητα διατήρησης της χλωρίδας και πανίδας του νησιού μας, στα φυσικά τοπία όπου κυριαρχεί το φυσικό περιβάλλον όπως βραχώδεις εκτάσεις και ρεματιές με βλάστηση που τείνει να εξαλειφθεί από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και την ταχύτατη ανοικοδόμηση. Η ανάδειξη των αγροτικών μονοπατιών, ερειπωμένων χωριών, κελιών, παραδοσιακών αυλών και ξωκλησιών, αποτελεί επιθυμία μας, να ενταχθούν και αυτά, στον σύγχρονο πολιτισμό μας και στον σύγχρονο χάρτη
Η ανάπλαση του παραδοσιακού μας οικισμού και η ανάδειξη του, αποτελεί βασικό στόχο και σκοπό, για την προβολή της Μυκόνου και κατ’ επέκταση της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ζητείται επίσης να προβλεφθεί καταγραφή και αποτύπωση του δικτύου των αγροτικών δρόμων, καθώς «η αξιοποίηση περιπατητικών διαδρομών έχει για εμάς επίσης τεράστιο ενδιαφέρον προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος».
Επίσης προτείνεται να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην παρ 6. του άρθρου 4 των Γενικών Διατάξεων του ΦΕΚ 243/Δ/2005 όσον αφορά στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού , προστατεύοντας την μοναδικότητα και το ιδιαίτερο ύφος του, προκειμένου να αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύεται η καταστροφή αναβαθμίδων (πεζούλες), η διαπλάτυνση, αλλοίωση ή καταστροφή των παραδοσιακά δομημένων μονοπατιών, η καταστροφή και αλλοίωση των υπαρχουσών ξερολιθιών.
Περιβάλλον και χωροθέτηση ΑΠΕ
Ο Δήμος Μυκόνου αιτείται «να εξεταστεί ο καθορισμός του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για μελλοντικά υπεράκτια αιολικά πάρκα στο βόρειο μέτωπο της Μυκόνου και συγκεκριμένα σε περιοχή βόρεια της Μυκόνου, ανατολικά της Τήνου και Νοτιοδυτικά της Άνδρου, σε αποστάσεις που θα κρατούν ανοιχτές τις ήδη διαμορφωμένες θαλάσσιες οδούς».
Αναφορικά συγκεκριμένα με την χωροθέτηση ΑΠΕ, ενόψει των σχεδίων για την προώθηση και την αύξηση των ΑΠΕ στα νησιά, «θεωρείται επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί η θέση χωροθέτησης από τον εκάστοτε Δήμο, προκειμένου να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, κάτι που έχει συμβεί σε άλλα νησιά, με ποικίλες αντιδράσεις, γεμίζοντας παντού διάσπαρτες ανεμογεννήτριες. Δεδομένου ότι στο νησί μας έχουν υπάρξει μελέτες που υποδεικνύουν τα σημεία με τις μεγαλύτερες ριπές ανέμου, και μάλιστα σε περιοχές που δεν υπάρχει δόμηση και δεν προκαλείται οπτική ρύπανση, θεωρείται ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αν αποτελούν τις καταλληλότερες για την τοποθέτησή τους θέσεις. Αντιστοίχως και για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάρκων, όπως και οποιονδήποτε άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας που ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον, οφείλουμε να θέσουμε τα πλαίσια και ο Δήμος μας να έχει αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό χαρακτήρα επί αυτών των προτάσεων. Παράλληλα να ζητηθεί να αποκομιστεί ως αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό όφελος από τις ΑΠΕ το οποίο θα δίνεται για έργα κοινωφελούς χαρακτήρα. Τέλος σκόπιμο θεωρείται εκτός της Μυκόνου να ληφθούν μέτρα και για την Δήλο και την Ρήνεια κυρίως αναφορικά με τις ΑΠΕ και ότι έχει σχέση με την προστασία τους τα επόμενα χρόνια (προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις) καθώς και για τις περιμετρικά της Μυκόνου νησίδες».
Αναφορικά με την προστασία περιβάλλοντος, ο Δήμος σημειώνει, ότι «τα τελευταία χρόνια το φυσικό περιβάλλον της Μυκόνου και ιδιαίτερα οι χαρακτηριστικοί γρανιτένιοι ογκόλιθοι που την απαρτίζουν, βρίσκονται στη δίνη του σφυριού με αποτέλεσμα να κατακερματίζονται, διαγράφοντας ένα σημαντικό μέρος της φυσικής κληρονομιάς του Μυκονιάτικου τοπίου. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία τους, εντάσσοντάς τους, σε καθεστώς προστασίας σε όλες τις ζώνες του νησιού. Η φυσική κληρονομιά της Μυκόνου που έχει σχηματιστεί στα βάθη των αιώνων και έχει συσχετισθεί με το μύθο των γιγάντων πρέπει να τεθεί σε ένα πλαίσιο προστασίας, διότι με κάθε βράχο που χάνεται, χάνεται και κομμάτι της ιστορίας, λαογραφίας, μυθολογίας του νησιού μας».
Λιμενικές εγκαταστάσεις
Σε ό,τι αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τις ανάγκες που δημιουργούνται από αυτές σχετικά με την διασύνδεση των νησιών, σύμφωνα με τη θέση του Δήμου, «θα πρέπει πρώτα να ερευνηθούν οι θέσεις που υπήρχαν οι προηγούμενοι λιμένες στο νησί και όχι να προσδιορίζονται νέοι λιμένες και μάλιστα σε περιοχές που οι υποδομές τους δεν μπορούν να τις στηρίξουν. Η θέση για λιμάνι στον Πλατύ Γιαλό πρέπει να αποσυρθεί καθώς η συγκεκριμένη νότια παραλία αφενός είναι πολυσύχναστη και μία από τις κυριότερες του νησιού και αφετέρου οι υποδομές όπως πάρκινγκ για την μεταφορά και διακίνηση μεγάλου όγκου επισκεπτών είναι ανύπαρκτη. Αντίστοιχα θα πρέπει να διαφυλάξουμε όλες τις νότιες παραλίες που αποτελούν τα «διαμάντια» της Μυκόνου ώστε να μην μετατραπούν τα επόμενα χρόνια σε μικρούς ή μεγαλύτερους λιμένες ή μαρίνες. Ο μοναδικός έτοιμος και επί πολλά έτη χρήση λιμένας σε νότια τοποθεσία του νησιού, είναι στη θέση Λούλος, ο οποίος θα μπορούσε εύκολα και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να επαναλειτουργήσει τόσο για τα αδρανή υλικά που σήμερα παραδόξως αδειάζουν στο νέο λιμένα, όσο και για την εξυπηρέτηση άλλων συγκοινωνιακών αναγκών του νησιού».
Σχετικά με τη χωροθέτηση υδατοδρομίου και δημοτικής μαρίνας που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του θαλάσσιου τουρισμού στο νησί (με επανεξέταση του Αγίου Χαραλάμπη και του παλαιού λιμένα, περιοχές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του παραδοσιακού οικισμού που τόσο βάλλεται τα τελευταία χρόνια), ο Δήμος υποστηρίζει, ότι η επιλογή της θέσης θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τον Δήμο, «ανακόβοντας τα σχέδια πολλών επίδοξων επιχειρηματιών για την δημιουργία τους σε διάφορους κόλπους και παραλίες του νησιού μας στο άμεσο μέλλον».
Τέλος, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πλωτές εξέδρες, καθώς όπως τονίζεται «ταλανίζει τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο έντονα το νησί μας». Για το ζήτημα, ο Δήμος υπογραμμίζει, ότι «η χωροθέτηση μίας εξέδρας από τον Δήμο, σε παραλίες όπου δύναται και υπάρχει αναγκαιότητα, θα βοηθήσει στην εξάλειψη του φαινομένου, κάθε επιχείρηση να ζητά την δική της πλωτή εξέδρα, με αποτέλεσμα οι παραλίες να γεμίζουν από εξέδρες κάθε καλοκαίρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την ασφάλεια των κολυμβητών, όσο και για τα υπόλοιπα προβλήματα που δημιουργεί. Παράλληλα θα προσδώσει επιπλέον έσοδα στο Δήμο με τον καλύτερο έλεγχο των σκαφών που επί δεκαετίες αγκυροβολούν ανεξέλεγκτα σε διάφορα σημεία σε παραλίες και κολπίσκους».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Η Μύκονος θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος"
30 Οκτ. 2024 - 6:18 - Νέοι αντιδήμαρχοι και νέα πρόσωπα στον Δήμο Μυκόνου
11 Ιαν. 2024 - 6:17 - Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης -καταγραφής απόψεων με θέμα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυκόνου
6 Δεκ. 2022 - 14:28 - Σημαντική συμφωνία για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Μυκόνου
28 Σεπ. 2022 - 6:19 - Συνάντηση εργασίας του δημάρχου Μυκόνου με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
19 Ιουλ. 2022 - 12:22