1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Έρευνας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Εξοικείωση των μαθητών με την ερευνητική διαδικασία

Στο πλαίσιο των «Ημερών Καινοτομίας & Έρευνας Δημήτρης Εδουάρδος Γαρδίκης», το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνει τον 1ο Διαγωνισμό Έρευνας για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Οι «Ημέρες Καινοτομίας και Έρευνας» αποτελούν μία ετήσια εμβληματική εκδήλωση που στοχεύει στην προώθηση της ερευνητικής συνεργασίας ανάμεσα στα Τμήματα και τις Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην προώθηση της διεπιστημονικότητας, στην ανάδειξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων και στη γενικότερη διάδοση της έρευνας εντός και εκτός του Πανεπιστημίου.

Μέσα από τον Διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσφέρεται στους μαθητές η δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη συγκεκριμένη έννοια, σε επίπεδο σχεδιασμού, υλοποίησης και παρουσίασης των σχετικών αποτελεσμάτων.

Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, τα παιδιά θα καταγράψουν σε ένα αρχείο μορφής power point, τα αρχικά τους ερευνητικά ερωτήματα, τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν για να βρουν απαντήσεις και τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.

Ο Διαγωνισμός στοχεύει στο να φέρει σε επαφή και διάδραση τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην εξοικείωση μαθητών με την έρευνα, την προώθηση της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας, της λήψης πρωτοβουλιών, της ανάπτυξης κριτικής σκέψης και της φαντασίας.

Βασικά κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη από την Επιστημονική Επιτροπή της Εκδήλωσης, κατά την αξιολόγηση των προτάσεων, είναι η πρωτοτυπία της ιδέας, η αποτελεσματική αξιοποίηση διαθέσιμων μεθόδων έρευνας, η τεκμηρίωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και η άρτια παρουσίαση της ερευνητικής προσπάθειας σε όλες τις φάσεις υλοποίησής της.

Βασικοί στόχοι

Ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποσκοπεί στην προώθηση της ερευνητικής σκέψης μαθητών Δημοτικών, Γυμνασίων Λυκείων, στην εξοικείωσή τους με ερευνητικά ερωτήματα και μεθόδους για την αναζήτηση σχετικών απαντήσεων στο πλαίσιο μίας μαθητοκεντρικής προσέγγιση της γνώσης και στην καλλιέργεια των ικανοτήτων των διαγωνιζομένων, στην προώθηση της δημιουργίας, της συνεργασίας, της λήψης πρωτοβουλιών, της κριτικής σκέψης και της φαντασίας την ενθάρρυνση της μαθητικής πρωτοβουλίας.

Επιπλέον, επιδιώκεται η ενίσχυση της  ομαδικότητας και της καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας, τόσο μεταξύ των μαθητών που αποτελούν μέλη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, όσο και με τους εκπαιδευτικούς δασκάλους και καθηγητές που θα αναλάβουν τον συντονισμό και την καθοδήγηση της ομάδας μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων, η εξωστρέφεια των εκπαιδευτικών μονάδων, μέσω των ερευνητικών δραστηριοτήτων που θα αναπτύξουν οι διαγωνιζόμενοι μαθητές, η διάδραση μεταξύ των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης και η  κατανόηση εννοιών κοινωνικών, ανθρωπιστικών, θετικών επιστημών, μέσα από την υλοποίηση αντίστοιχης ερευνητικής δραστηριότητας και παράλληλα στην ανάπτυξη ανάλογων δεξιοτήτων, όπως η οργάνωση, ο προγραμματισμός, η κατανομή εργασιών κ.α. που μπορούν να αξιοποιηθούν, τόσο στην μαθητική ζωή, όσο και στην καθημερινότητά τους.

Βασικοί Θεματικοί Άξονες

Δεδομένου ότι ο Μαθητικός Διαγωνισμός Έρευνας πραγματοποιείται για πρώτη φορά, πλην του βασικού άξονα που είναι η έρευνα, οι επί μέρους θεματικές στις οποίες θα στραφεί το

ερευνητικό ενδιαφέρον είναι ανοικτές και δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό. Κάθε σχολείο μπορεί να υποβάλει ένα αρχείο power point, στο οποίο θα πρέπει να διατυπώνονται με σαφήνεια κατ’ ελάχιστον τα εξής: α) Ποιο είναι το ερευνητικό ερώτημα της εργασίας, β) Ποια μεθοδολογία ακολούθησαν οι μαθητές/τριες για να απαντήσουν στο ερευνητικό τους ερώτημα, γ) Ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας τους, δ) Πόσοι/ες μαθητές/τριες εργάσθηκαν, σε ποια τάξη φοιτούν και με την καθοδήγηση ποιων εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε η έρευνα και η ταυτότητα του σχολείου. Η παρουσίαση του αρχείου για τα ερευνητικά έργα που διακρίθηκαν θα πραγματοποιηθεί από τον/την εκπαιδευτικό που είχε την ευθύνη συντονισμού του ερευνητικού έργου κατά την διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης στις 20/05/2021.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στον Διαγωνισμό ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 20/05/2021, κατά τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης «Ημέρες Καινοτομίας & Έρευνας –Δημήτρης Εδουάρδος Γαρδίκης» και θα αφορούν τα διακριθέντα ερευνητικά έργα των μαθητών και όχι συνολικά τα έργα που υποβλήθηκαν. Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος λειτουργίας των σχολείων και όσοι/όσες επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στο κοινό (https://my.ru.aegean.gr/researchdays/subscription/header) που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση και συγκεκριμένα την ενότητα κατά την οποία θα προβληθούν τα μαθητικά ερευνητικά έργα που διακρίθηκαν. Η παρουσίαση των ερευνητικών μαθητικών έργων θα πραγματοποιηθεί από τον/την εκπαιδευτικό που συντόνισε την ερευνητική ομάδα.

Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και θα πραγματοποιηθεί με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους. Διευκρινίζεται ότι για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό αφενός ΔΕΝ απαιτείται οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων/-ουσών μαθητών/-τριών ή των σχολείων και αφετέρου ΔΕΝ θα προκύψουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και ότι η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η αξιολόγηση των ερευνητικών έργων θα πραγματοποιηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή της Εκδήλωσης Ημέρες Καινοτομίας & Έρευνας Δημήτρης Εδουάρδος Γαρδίκης, αποτελούμενη από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα απονεμηθούν συμβολικά βραβεία στα ερευνητικά έργα έξι σχολείων που θα διακριθούν.