Το ιστορικό ναυάγιο του Vickers Wellington προτίθεται να αξιοποιήσει για τη δημιουργία καταδυτικών διαδρομών ο Δήμος Σίφνου

Καταδυτικός τουρισμός με… ιστορικό φόντο

  • Πέμπτη, 29 Απριλίου, 2021 - 06:16

Στην αξιοποίηση της ιστορικής του κληρονομιάς, για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, στοχεύει ο Δήμος Σίφνου, μέσω της ανάπτυξης καταδυτικών διαδρομών που θα “αποκαλύψουν” στους επισκέπτες το ναυάγιο του αεροσκάφους Vickers Wellington.

Ομόφωνη απόφαση, προκειμένου να κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΘΑ, και συγκεκριμένα στον άξονα “Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής”, προκειμένου να αναδειχθεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς της Σίφνου, έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Η σχετική πρόταση, αφορά σε αίτημα χρηματοδότησης, με θέμα την ανάπτυξη και προώθηση του Καταδυτικού Τουρισμού και τη δημιουργία Καταδυτικών Διαδρομών με έμφαση στο αεροπορικό ναυάγιο του Β' παγκοσμίου πολέμου στον βυθό της Σίφνου. Πρόκειται για το αεροσκάφος Vickers Wellington, τύπου Mk.XIIΙ, το οποίο χτυπήθηκε από γερμανικά αντιαεροπορικά πυρά την νύχτα της 7ης Νοεμβρίου 1943 με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσθαλάσσωση στα νοτιοανατολικά της Σίφνου, ανοιχτά από τον κόλπο της Χρυσοπηγής.

To Vickers Wellington ήταν βρετανικό δικινητήριο αεροσκάφος, που χρησιμοποιήθηκε από τη βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε πολλά μέτωπα του πολέμου ως βομβαρδιστικό, αεροσκάφος πόντισης ή ανίχνευσης ναρκών, ανιχνευτικό ή και αντι-υποβρύχιο. Η κατασκευή του από την βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε το 1956 και συνεχίστηκε έως το 1945, βγάζοντας περισσότερα από 11.000 αεροσκάφη.

Το ναυάγιο του αεροσκάφους, το οποίο είχε εντοπισθεί μεταπολεμικά από ντόπιους ψαράδες, ερευνήθηκε για πρώτη φόρα το 2014 από εξαμελή ομάδα Ελλήνων αυτοδυτών υπό τον Νίκο Βασιλάτο. Στην συνέχεια την 25η Ιουνίου 2017, η ομάδα του Αντώνη Γράφα της Grafas Diving καταδύθηκε στο ναυάγιο και με τη βοήθεια του ντόπιου αλιέα Χρήστου Βεντούρη και την υποστήριξη του Sifnos Diving Center, εντόπισε εκ νέου το αεροσκάφος Vickers Wellington, τύπου Mk.XIIΙ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ από την Grafas Diving που παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Σιφνιών στο Ηρώο στην Απολλωνία Σίφνου το Σάββατο, 24 Οκτ 2020.

 

Ετικέτες: