Διευκρινίσεις του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την πυρκαγιά στην περιοχή του Βήσσα αναφορικά με τη λειτουργία των κρουνών

Απαντήσεις σχετικά με τους πυροσβεστικούς κρουνούς

Διευκρινίσεις, σχετικά με το γενικότερο ζήτημα της λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών στη Σύρο, έδωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο Δήμαρχος, κ. Νίκος Λειβαδάρας.

Με αφορμή την γενικότερη κοινωνική συζήτηση που προέκυψε, έπειτα από δημόσιες αναφορές, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Βήσσα, σχετικά με το γεγονός, ότι δεν χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένος κρουνός που βρίσκεται στο σημείο της πυρκαγιάς από τα οχήματα της Πυροσβεστικής, σε διευκρινίσεις και εξηγήσεις επί του ζητήματος προχώρησε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, μετά από ερώτηση της ελάσσονος μειοψηφίας.

Πιο συγκεκριμένα, από διάφορες πλευρές υποστηρίχθηκε, ότι κρουνός που υπήρχε στο σημείο ακριβώς της πυρκαγιάς δεν τροφοδοτούνταν, έχοντας ως αποτέλεσμα η πρόσβαση στο νερό να μην είναι δυνατή από τους κατοίκους που αντιλήφθηκαν άμεσα το περιστατικό και επιχείρησαν να επέμβουν και κατ’ επέκταση να επιτραπεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Επιπλέον, διάλογος έχει προκύψει και για τη λειτουργική κατάσταση των πυροσβεστικών κρουνών σε όλο το νησί.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος υποστήριξε, ότι ο συγκεκριμένος κρουνός δεν είναι πυροσβεστικός, ωστόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης διαθέτει το ειδικό κλειδί λειτουργίας του, ενώ ταυτόχρονα καθησύχασε, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι έλεγχοι για τη λειτουργικότητα των κρουνών και η επισκευή όσων απαιτηθεί θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ανησυχητικά τα στοιχεία για το πρώτο διάστημα της φετινής αντιπυρικής περιόδου

Μετά από σχετική ερώτηση, εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας, σχετικά με την εντύπωση που δόθηκε στην τοπική κοινωνία, με αφορμή την πυρκαγιά του Βήσσα, πως αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούν, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα.

Εισαγωγικά, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή την Πέμπτη 13 Μαΐου, υπό τον επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γ. Λεονταρίτη.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως οι εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος για τις Κυκλάδες και των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, Δήμαρχοι του νομού και ενδιαφερόμενοι φορείς, ενώ αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πρόληψη, προετοιμασία και συντονισμός των αρμόδιων φορέων, για την αντιμετώπιση των φαινομένων πυρκαγιάς.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λειβαδάρας, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσίασε κάποια ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία, αναφορικά με τη συχνότητα των πυρκαγιών, όπως αυτή έχει καταγραφεί στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου φέτος, τα οποία όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος «σε όλους και προσωπικά σε εμένα, έφεραν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Με ανησύχησαν λίγο».

Ειδικότερα και όπως μετέφερε ο Δήμαρχος στο Σώμα, από τον Απρίλιο του 2021 έως την ημέρα της σύσκεψης, η Πυροσβεστική κατέγραψε πάνω από 60 πυρκαγιές στο νομό Κυκλάδων. Εντύπωση προκαλεί, ότι ενδεικτικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του 2019 (Μάιος – Οκτώβριος) είχαν καταγραφεί συνολικά περί τις 33-34 πυρκαγιές στο νομό.

Ο ίδιος τόνισε, πως αυτό αποτελεί ένα ζήτημα που οφείλει να προβληματίσει άπαντες. Επιπλέον, ανέφερε πως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Περιφερειακού Διοικητή του Π.Σ. οι περισσότερες πυρκαγιές προέρχονται από αμέλεια, ωστόσο εστίασε, ότι τα αίτια ενός τέτοιου φαινομένου δεν είναι τόσο σημαντικά όσο περισσότερο η ικανότητα άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.

Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι παρ’ όλο που ο συντονισμός των φορέων είναι ιδιαίτερα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, ο τομέας της πρόληψης των φαινομένων πυρκαγιάς είναι ο σημαντικότερος.

«Δεν είναι κρουνός τροφοδοσίας υδροφόρων οχημάτων»

Περνώντας στην ουσία του ζητήματος και του ερωτήματος που τέθηκε εκ μέρους της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι άμεσα έσπευσε στο σημείο της πυρκαγιάς και ενημερώθηκε για όλα τα σχετικά ζητήματα και δη για κάποια, στα οποία και ο ίδιος δεν είχε γνώση.

Προλόγισε μάλιστα την απάντησή του, λέγοντας ότι δεν επιχειρεί να «χρυσώσει κανένα χάπι», ούτε και να παραπλανήσει, αλλά να ενημερώσει.

Όπως υποστήριξε ο κ. Λειβαδάρας, ο συγκεκριμένος κρουνός που βρίσκεται στο σημείο της πυρκαγιάς δεν χρησιμοποιείται από τα πυροσβεστικά ή τα υδροφόρα οχήματα. Επίσης, σημείωσε, ότι στο έδαφος και ακριβώς δίπλα από τον κρουνό υπάρχει ένα μικρό στρογγυλό φρεάτιο, όπου βρίσκεται η βάνα τροφοδοσίας του κρουνού, ενώ όπως είπε «κλειδί έχει η πυροσβεστική υπηρεσία [σ.σ. για το φρεάτιο], μπορούσε κάλλιστα να το ανοίξει».

«Το θέμα είναι, ότι αν δει κανείς το χάρτη με τους πυροσβεστικούς κρουνούς σε όλο το νησί, ο συγκεκριμένος δεν αναφέρεται καν. Και γιατί δεν αναφέρεται; Γιατί δεν είναι κρουνός για τροφοδοσία είτε των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε των δημοτικών ή ιδιωτικών υδροφόρων. Είναι ένας κρουνός για να μπορέσουν να εφοδιάσουν το σύστημα σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα», διευκρίνισε ο Δήμαρχος.

Περαιτέρω, ο κ. Λειβαδάρας έθιξε και το ζήτημα της χαμηλής πίεσης του νερού στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς όπως είναι γνωστό τα υδροφόρα οχήματα, της Πυροσβεστικής, του Δήμου ή και των ιδιωτών, τροφοδοτούνται με νερό από το δίκτυο ύδρευσης.

Όπως είπε, το δίκτυο ύδρευσης «δεν έχει την ίδια πίεση σε όλα τα σημεία. Το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει πίεση ούτως ή άλλως». Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, «στα 150 μέτρα, στη στροφή προς Άδειατα, υπάρχει πυροσβεστικός κρουνός ο οποίος δίνει 11κ.μ. νερού σε 6 λεπτά. Μιλάμε για μία μικρή απόσταση, 150 μέτρων περίπου, που τα οχήματα φόρτωναν αμέσως και την ίδια στιγμή».

Τέλος, ο κ. Λειβαδάρας υποστήριξε, πως ακόμη και να υπήρχε η πρόθεση για εφοδιασμό των οχημάτων από τον συγκεκριμένο κρουνό στο σημείο της πυρκαγιάς και πάλι θα υπήρχε πρόβλημα, καθώς θα παρεμποδιζόταν η κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων. Συγκεκριμένα σημείωσε, πως στο σημείο που ήταν ο κρουνός, ακόμη και να μπορούσαν να εφοδιαστούν τα οχήματα της Πυροσβεστικής και οι υδροφόρες, ο δρόμος είναι τόσο στενός που θα μπλόκαρε όλη την κυκλοφορία.

Κλείνοντας τη σχετική ενημέρωση, ο Δήμαρχος επανέλαβε, ότι «αυτά δεν τα λέω για να δώσω άλλοθι, ούτε για να χρυσώσω κάποιο χάπι, το λέω προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Αυτή είναι η αιτιολογία όσον αφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι», ενώ υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι η πρόληψη και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνώ ότι θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι κρουνοί, να είναι όλα τα απαραίτητα εργαλεία που πρέπει να υπάρχουν σε ετοιμότητα και σε καλή κατάσταση, ούτως ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Ενημέρωσε τέλος, ότι σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει ο ίδιος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προβαίνει σε ενδελεχή έλεγχο των κρουνών ώστε αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα.