Πενθήμερο βιωματικό Σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας για την Άνδρο, στην Άνδρο

Συλλογή πολύτιμων αφηγήσεων ζωής

Πηγή φωτογραφίας: Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου

Στην τεχνική της προφορικής ιστορίας, πολύτιμου εργαλείου για τη συλλογή τεκμηρίων και τη σύνθεση αξιόπιστης αναφοράς-παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές, θα μυηθούν οι κάτοικοι της Άνδρου μέσα από μία εξαιρετική πρωτοβουλία με απώτερο στόχο τη βαθύτερη γνώση για τον τόπο.

Το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου Andros Routes διοργανώνει ένα πενθήμερο βιωματικό σεμινάριο με εκπαιδεύτρια την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα.

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Μενήτων, Παλαιόπολης & Καππαριάς.

Τα οφέλη

Η προφορική ιστορία είναι ο πραγματικά «ζωντανός» κλάδος της ιστορίας. Αποτελεί το πρώτο είδος ιστορίας, πριν ακόμα από τη διάδοση της γραφής τότε που η αφήγηση ενός γεγονότος αποκτούσε μοναδική σημασία, τρανό παράδειγμα τα Ομηρικά έπη.

Είναι μια ιστορία από τα “κάτω” καθώς απηχεί τις φωνές των ‘απλών’ ανθρώπων: τη βιωμένη εμπειρία η οποία αποτελεί μια αλήθεια πιο «αληθινή» από την ιστοριογραφία.

Διασώζει τη μνήμη και δημιουργεί νέες πηγές. Αφήνει πίσω σημαντικό υλικό για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Αποτελεί ένα εργαλείο για την ανάλυση  των κοινωνικών αλλαγών. Καλύπτει το κενό μεταξύ της προφορικής κοινωνίας και της ψηφιακής εποχής. Ταιριάζει με την αποκεντρωμένη πληροφορία που χαρακτηρίζει την ψηφιακή εποχή. Πρεσβεύει μια δημοκρατικοποίηση της ιστορίας. Δεν αναπαριστά ένα νεκρό παρελθόν

Στην προφορική ιστορία, οι άνθρωποι αναγνωρίζονται ως δρώντα υποκείμενα και οι ερευνητές και οι αφηγητές βρίσκονται σε μία αλληλοδιάδραση, οι προφορικές μαρτυρίες παρέχουν κοινά νοήματα που ενισχύουν την έννοια του «ανήκειν» σε μια κοινότητα. Το παρελθόν υπάρχει μέσα στο παρόν και το διαμορφώνει, και κατ’ επέκταση διαμορφώνει το μέλλον

Η γνώση της μεθοδολογίας της μας βοηθά να συλλέξουμε πολύτιμες αφηγήσεις ζωής ώστε να εξερευνήσουμε την ιστορία των ανθρώπων της περιοχής μας, καθώς και τον τόπο και το τοπίο. Μέσα από τις βιωμένες εμπειρίες, οι κάτοικοι της Άνδρου μπορούν να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν οι ξηρολιθιές, τα στήματα, οι “στενές” τα κονάκια, οι νεχητοί, οι πηγές, τα τοξωτά γεφύρια, οι νερόμυλοι, οι ρεματιές, οι κοιλάδες, τα ξωκλήσια, οι γειτονιές. Κι όλο αυτό τον πλούτο θα είναι σε θέση να τον καταγράψουν με έναν απλό αλλά και συνάμα ορθό επιστημονικά τρόπο.

Υποχρεώσεις συμμετοχής

Το σεμινάριο εισαγωγής στην Προφορική Ιστορία… στην Άνδρο και για την Άνδρο, συνολικής διάρκειας 15 ωρών, θα διεξαχθεί από 4 έως 9 Ιουνίου 2021 (17:30 – 20:30), στην αυλή του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου, στη Χώρα.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο παρέχεται δωρεάν με τη δέσμευση ωστόσο ο/η κάθε συμμετέχοντας/ουσα να παραδώσει 2 συνεντεύξεις σε διάστημα 1,5 μήνα από το πέρας του σεμιναρίου.

Οι συνεντεύξεις που θα ληφθούν, θα παραδοθούν ώστε να παραμείνουν ως παρακαταθήκη στον διοργανωτή φορέα και στην Καϊρειο Βιβλιοθήκη.

Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Στο τέλος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να καταγράφουν τις ανθρώπινες εμπειρίες ζωής με ένα συστηματικό τρόπο, βασισμένο στα διεθνή πρότυπα και θα είναι γνώστες του τρόπου που αυτές οι μαρτυρίες συγκεντρώνονται, διατηρούνται και ταξινομούνται, παραμένοντας ψηφιακά διαθέσιμες προς αξιοποίηση από κάθε ενδιαφερόμενο.