Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid-19: χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ
- Πέμπτη, 20 Μαΐου, 2021 - 06:25
Οι διαπραγματευτές του ΕΚ ζητούν τη χρήση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι πολίτες σε προσιτά ή δωρεάν διαγνωστικά τεστ για το νέο πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων την Τρίτη σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid-19, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλαν συμβιβαστικό πακέτο που περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με το κόστος των διαγνωστικών τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ευρωπαϊκή λύση για τη διευκόλυνση των δωρεάν τεστ ως μέσο για την αποκατάσταση του θεμελιώδους δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση, την αποφυγή διακρίσεων και την παροχή εναλλακτικής λύσης για ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τη χρήση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικού ποσού για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα γινόταν χρήση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης στο πλαίσιο της πανδημίας: 3,5 δις. ευρώ (από τα οποία τα κράτη μέλη συνεισέφεραν 750 εκ .ευρώ) χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά εμβολίων (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκ. ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το πιστοποιητικό Covid-19.
Δεδομένου ότι επείγει η έκδοση του Πιστοποιητικού Covid-19, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει επίσης την εφαρμογή της διαδικασίας κατεπείγοντος προκειμένου να επικυρωθεί η χρήση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης σε συνδυασμό με τους κανονισμούς για το Πιστοποιητικό Covid-19 κατά τη διάρκεια των συνόδων ολομέλειας του Ιουνίου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συννομοθετών θα συνεχιστούν την Πέμπτη 20 Μαΐου με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας εγκαίρως για την θερινή περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού για ένα Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ – 2021/00689 (COD) και συνοδευτική πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν ή κατοικούν νόμιμα στην ΕΕ (2021/0071 (COD). Τον Απρίλιο η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στήριξε την ταχεία δημιουργία του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και συμφώνησε για τη χρήση της διαδικασίας κατεπείγοντος. Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ηγείται των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο με εισηγητή τον πρόεδρό της, Juan Fernando Lopez Aguilar.
Διχασμένοι οι ευρωβουλευτές για τις πατέντες των εμβολίων COVID-19
Κατά τη συζήτηση της Τετάρτης σχετικά με τη διασφάλιση της παγκόσμιας διάθεσης εμβολίων, διαφάνηκε έλλειψη συναίνεσης όσον αφορά την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Αρκετοί ομιλητές κάλεσαν την Επιτροπή να υποστηρίξει την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, χαρακτηρίζοντάς την ουσιαστικό βήμα για την επίσπευση των εμβολιασμών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Από την άλλη, πολλοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι η άρση των πατεντών μοιάζει καλή ιδέα χωρίς να είναι στην πραγματικότητα, καθώς δεν θα επιτάχυνε την διανομή εμβολίων και θα έβλαπτε την καινοτομία. Αντιθέτως, υποστήριξαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ασκήσει πίεση για την εθελοντική χορήγηση δικαιωμάτων παράλληλα με την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας, καθώς και με την επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής στην Αφρική, μεταξύ άλλων περιοχών. Αυτός θα ήταν ο ταχύτερος τρόπος για να καταστεί δυνατή μια δικαιότερη παγκόσμια κατανομή των εμβολίων, τόνισαν.
Ευρωβουλευτές και από τις δύο πλευρές της συζήτησης επέκριναν τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για το γεγονός ότι παρακρατούν υπερβολικό αριθμό εμβολίων σε μια περίοδο κατά την οποία οι φτωχότερες χώρες έχουν ελάχιστη ή μηδενική πρόσβαση σε αυτά. Μεταξύ των εταίρων της στον ανεπτυγμένο κόσμο, μόνο η ΕΕ έχει ήδη εξαγάγει περίπου το ήμισυ της παραγωγής της σε χώρες που έχουν ανάγκη, πρόσθεσαν.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis τόνισε ότι, αν και η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το ζήτημα της άρσης των περιορισμών από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι λύσεις που προτείνει περιλαμβάνουν τον περιορισμό των εξαγωγικών περιορισμών, την επίλυση των εμποδίων στην παραγωγή, την εξέταση του ενδεχομένου της υποχρεωτικής αδειοδότησης, τις επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες και την αύξηση των συνεισφορών στο σύστημα COVAX.
Αναμένεται να υποβληθεί ψήφισμα κατά τη σύνοδο της ολομέλειας στις 7-10 Ιουνίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό: διαδικασία κατεπείγοντος για έγκριση μέχρι τον Ιούνιο
26 Μαρ. 2021 - 6:14 - Σ. Φάμελλος: «Περισσότερο φως σε όλο τον κόσμο»
6 Ιαν. 2025 - 19:58 - Ν. Δένδιας: "Η Ελλάδα διαθέτει την εθνική ισχύ και βούληση εφαρμογής των συμφωνιών που έχει υπογράψει"
6 Ιαν. 2025 - 16:44 - Κατ. Σακελλαροπούλου: "Το φως της αγάπης και της ειρήνης να διαλύσει τα σκότη που απειλούν την ανθρωπότητα" (ΒΙΝΤΕΟ)
6 Ιαν. 2025 - 14:29 - Μητσοτάκης: «Φάρος σταθερότητας η Ελλάδα σε έναν ασταθή κόσμο»
6 Ιαν. 2025 - 12:41