Καταγραφή προβλημάτων και λύσεις για κάλυψη των νησιών
- Δευτέρα, 24 Μαΐου, 2021 - 06:20
Στην αμεσότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση συμβάντων πυρκαγιάς στα νησιά στοχεύουν ο Διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνση της Πυροσβεστικής στο Ν. Αιγαίο, Παναγιώτης Κοτρίδης καθώς και ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής σε Βόρειο, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, Υποστράτηγος, Ιωάννης Σταμούλης, οι οποίοι επισκέφθηκαν νησιά των Κυκλάδων προκειμένου να καταγράψουν ανάγκες και να προτείνουν λύσεις – ει δυνατόν προς άμεση υλοποίηση - στο Αρχηγείο.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών περιόδευσαν σε νησιά του νομού προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα για ζητήματα όπως η έλλειψη πυροσβεστικής δύναμης, η μη δυνατότητα πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, καθώς και για θέματα εξοπλισμού, όπως όμως και των δικτύων υδροστομίων, καθώς όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Διοικητής, Παναγιώτης Κοτρίδης, η χώρα μας αλλά και ειδικότερα το Νότιο Αιγαίο, διανύει ήδη μία “θερμή” αντιπυρική περίοδο, με τα νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα να έχουν πλησιάσει ήδη, ως σήμερα, τον περυσινό αριθμό των πυρκαγιών που ξέσπασαν συνολικά στην Περιφέρεια.
Ο κ. Κοτρίδης μίλησε αναλυτικά στην εφημερίδα για τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά, με φόντο μάλιστα και την επισκεψιμότητα της καλοκαιρινής περιόδου, αφού όπως εξήγησε, σε συμβάντα πυρκαγιών, η Πυροσβεστική οφείλει να έχει μεριμνήσει για την άμεση ανταπόκρισή της.
Προτεραιότητα άλλωστε, σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο ίδιος, αποτελεί η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.
Ενέργειες για ασφάλεια σε παραδοσιακούς - ιστορικούς οικισμούς
“Αποφασίσαμε να κάνουμε μία περιοδεία σε κάποια νησιά της Περιφέρειας για να δούμε και να καταγράψουμε τυχόν προβλήματα και αδυναμίες. Η πρώτη επίσκεψη έγινε στη Νάξο” ανέφερε ο Περιφερειακός Διοικητής, ο οποίος έκανε άμεση αναφορά στην εγκατάσταση ελικοπτέρου για ανάγκες κατάσβεσης.
“Εννοείται ότι θα υπάρξει ξανά το ελικόπτερο όπως και πέρυσι για τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης στην ευρύτερη περιοχή. Θέλαμε να εξετάσουμε κάποια θέματα που υπάρχουν στον χώρο στάθμευσης του ελικοπτέρου” πρόσθεσε σχετικά με τις επαφές των δύο στη Νάξο, λέγοντας παρακάτω πως αμέσως μετά επισκέφθηκαν το Πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού.
“Μιλήσαμε με συναδέλφους, οι οποίοι μας μετέφεραν τα προβλήματα και μετά περιηγηθήκαμε στη Χώρα και θελήσαμε να δούμε και το εποχικό κλιμάκιο στην Κορωνίδα” γνωστοποίησε, λέγοντας παράλληλα πως αυτό που διαπίστωσαν τόσο για τη Νάξο, όσο όμως και για τα υπόλοιπα νησιά είναι τα εμπόδια που υπάρχουν στο θέμα της άμεσης επέμβασης εντός παραδοσιακών οικισμών.
“Ειδικά στο Κάστρο της Νάξου με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν τρία υδροστόμια ενώ υπάρχει αντικειμενικά αδυναμία πρόσβασης από πυροσβεστικό όχημα. Προσπαθήσαμε να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε ώστε να καλύψουμε επιχειρησιακά τη Χώρα γιατί το κλιμάκιό της βρίσκεται στο Χαλκί, το οποίο απέχει κάποια χιλιόμετρα και όταν υπάρχει αυξημένη κίνηση χρειάζεται σίγουρα μισή ώρα για να φθάσει η πυροσβεστική δύναμη”.
Γι αυτό το θέμα, σημείωσε τα ακόλουθα. “Θέλουμε να εξευρεθεί χώρος για να μπορέσει και ένα αίτημα που υπάρχει, να ικανοποιηθεί, δηλαδή το Πυροσβεστικό κλιμάκιο να γίνει Πυροσβεστικός σταθμός για να καλύπτονται και οι περιοχές των Μικρών Κυκλάδων”.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ότι σαν πρώτη κίνηση “κάναμε επαφές με τον Δήμο για να υπάρξει πύκνωση του δικτύου των υδροστομίων και στο Κάστρο και στη Χώρα. Είπα στον προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ύδρευσης της Νάξου, να υποδείξουν κάποια σημεία για να τοποθετηθούν κρουνοί μέσα στο Κάστρο στην παλιά πόλη του νησιού για να μπορεί να υπάρχει πρόσβαση σε περισσότερα σημεία με σωλήνες καθώς δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα προσέγγισης”.
Επιπλέον, ο κ. Κοτρίδης θεώρησε απαραίτητο να υπάρξει κι ένα περιπολικό της Πυροσβεστικής “για να αντιμετωπίζει περιστατικά μέσα στη Χώρα”.
Άμεσα αντανακλαστικά παρά τα εμπόδια
Παρόμοιο θέμα εντοπίζεται και στη Σαντορίνη που αποτελεί έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό, με τον κ. Κοτρίδη να σημειώνει τα παρακάτω. “Στη συνέχεια πήγαμε στη Σαντορίνη. Και σε αυτό το νησί παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την πόλη και τα Φηρά και την Οία, δηλαδή δεν υπάρχει πρόσβαση με πυροσβεστικό όχημα. Σε μία ενδεχόμενη πυρκαγιά και σε ένα περιστατικό διάσωσης τουρίστα, θα υπάρχει πρόβλημα ως προς την πρόσβαση των οχημάτων. Θα εντοπίσουμε κι εκεί τα σημεία τα οποία θα χρειαστεί να υπάρξει πύκνωση του δικτύου” ανέφερε, γνωστοποιώντας μάλιστα πως για παραδοσιακούς και ιστορικούς οικισμούς που δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης οχημάτων, η Διοίκηση έχει έρθει σε επικοινωνία με τους Δήμους.
“Έχουμε προωθήσει και σχετικό έγγραφο προς όλους τους Δήμους για να μας δώσουν μία μικρή αποθήκη για να τοποθετήσουμε σωλήνες ώστε να μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα επέμβαση.
Κι αυτό γιατί τα πρώτα οχήματα που θα φθάσουν είναι με δύο άτομα και δεν θα μπορούν να μεταφέρουν άμεσα πολλούς σωλήνες στον τόπο του συμβάντος. Άρα, οργανωνόμαστε διαφορετικά” εξήγησε, δηλώνοντας σε απόλυτο τόνο πως, “Στόχος είναι να έχουμε άμεσα αντανακλαστικά απέναντι σε οτιδήποτε συμβεί”.
Επαφές για το κόστος των καταλυμάτων σε τουριστικά νησιά
Γνωστό είναι και το πρόβλημα του κόστους που καλείται να καλύψει ο κάθε πυροσβέστης που υπηρετεί σε νησιά – τουριστικούς προορισμούς, προκειμένου να έχει δικό του κατάλυμα.
“Στη Σαντορίνη μιλήσαμε και με την Αντιδήμαρχο λόγω απουσίας του Δημάρχου για το θέμα της στέγασης των υπαλλήλων γιατί τα ενοίκια τόσο στη Σαντορίνη, όσο και στη Μύκονο είναι πολύ ακριβά και δημιουργείται πρόβλημα. Δηλαδή ένας υπάλληλος δεν μπορεί να πληρώνεται με 800 ή 900 ευρώ και να δίνει τα 600 ευρώ για ενοίκιο” περιέγραψε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας μάλιστα και την τακτική ιδιοκτητών καθώς “σε αυτά τα νησιά παραχωρούν τη θερινή σεζόν για εκμετάλλευση τα σπίτια και άρα οι πυροσβέστες αναζητούν στέγη”.
Σύμφωνα με όσα απάντησε στην ερώτηση για τις επαφές τους με τις Δημοτικές Αρχές, “και ο Δήμος της Σαντορίνης ανέφερε πως θα προσπαθήσει να τους δίνει ένα βοήθημα όπως δίνει και στη Μύκονο της τάξεως των 100 ευρώ, για να βοηθήσει”. Επιπλέον, γνωστοποίησε πως “θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια σπίτια για να μπορούν να μένουν”.
Σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ: Αδιάφοροι οι περισσότεροι Δήμοι
Τον προβληματισμό του μετέφερε και για το γεγονός πως οι Δήμοι μέχρι σήμερα δεν έχουν καταθέσει στην Πυροσβεστική το τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών σε περιπτώσεις πυρκαγιών (ΙΟΛΑΟΣ).
“Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αντιμετωπίσει και αφορά όλους τους Δήμους όχι μόνον τα νησιά που επισκεφθήκαμε είναι ότι δεν έχουν καταθέσει το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Είχαμε δώσει προθεσμία μέχρι 30/4 να μας τα αποστείλουν. Πήραν και παράταση γιατί δεν τα είχαν στείλει. Μόνο από πέντε Δήμους έχουμε λάβει αυτήν τη στιγμή από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα” γνωστοποίησε ο Περιφερειακός Διοικητής, σημειώνοντας παράλληλα πως, “είχαμε ζητήσει και ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με το αν θα κάνουν προπαρασκευαστικές ενέργειες όπως καθαρισμούς δρόμων, οικοπέδων, όμως, κανείς δεν μας έχει απαντήσει αν έχουν ξεκινήσει, αν προχωρά ή και πότε θα τελειώσουν όλα αυτά”.
Στην παρατήρηση πως οι Δήμοι ενδέχεται να επικαλεστούν πως έχουν καθυστερήσει οι εγκρίσεις των κονδυλίων για σχετικές δαπάνες, ο κ. Κοτρίδης υπήρξε σαφής: “Μπορεί να προφασιστούν ότι τα κονδύλια τώρα εγκρίνονται και άρα πάνε πίσω οι εργολαβίες, αλλά αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος γιατί ήδη έχουμε πάρα πολλές φωτιές. Στατιστικά έχουμε πλησιάσει μέσα σε ενάμιση μήνα, τον αριθμό των πυρκαγιών που είχαμε συνολικά στην περυσινή αντιπυρική περίοδο”.
Ερωτηθείς αν εκτιμά βάσει της εικόνας που υπάρχει μέχρι στιγμής με αυξημένο αριθμό πυρκαγιών πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ “θερμό”, δήλωσε πως, “Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα βγουν αληθινές οι προβλέψεις μας, αλλά φαίνεται ότι θα έχουμε δύσκολο καλοκαίρι”.
Λίγες οι δυνάμεις σε νησιά
Ο ίδιος έθεσε πιο αναλυτικά και το θέμα της έλλειψης πυροσβεστών στα νησιά. Μιλώντας ειδικότερα για τη Μύκονο, τόνισε: “Στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού ουσιαστικά οι δυνάμεις ήταν πενιχρές. Είχαμε ένα πυροσβεστικό όχημα με δύο υπαλλήλους, οι οποίοι τις περισσότερες φορές συνέδραμαν από το αεροδρόμιο της Fraport.
Η πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο στη Μύκονο λόγω της επισκεψιμότητας που έχει και λόγω αφίξεων κρουαζιεροπλοίων και ακτοπλοΐας, αλλά και πτήσεων και φυσικά δεδομένης της μεγάλης διακίνησης κόσμου. Θέλουμε να πάμε με ολοκληρωμένη πρόταση προς το Αρχηγείο” ξεκαθάρισε, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, γι αυτό ζητήσαμε τουλάχιστον να ενισχυθεί η Μύκονος με έναν αριθμό ατόμων και να προστεθεί κι ένα επιπλέον όχημα που να είναι αποκλειστικά για την πόλη, στην οποία όμως υπάρχει η μη δυνατότητα πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων. Γι αυτό κάναμε πρόταση στον Δήμο Μυκόνου να πυκνώσουν τα υδροστόμια σε πυκνοκατοικημένους οικισμούς για να μπορούμε να επιχειρούμε με σωλήνες. Ζητήθηκε και από τον Δήμο Μυκόνου ένας μικρός χώρος για να τοποθετήσουμε εξοπλισμό”.
Τέλος, για το νησί της Μυκόνου ο κ. Κοτρίδης γνωστοποίησε πως ο Συντονιστής “έκανε μία πρόταση για τη θερινή περίοδο. Να ελλιμενίζεται ένα πυροσβεστικό πλοιάριο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς ώστε να μπορεί να κάνει κι επέμβαση στα κοντινά νησιά των Κυκλάδων. Δεν ξέρουμε κατά πόσον θα επιτευχθεί, αλλά το έχουμε θέσει και προσπαθούμε για το καλύτερο”.
Επίσκεψη και στη Δήλο λόγω αρχαιολογικού χώρου
Στις δηλώσεις τους προς την εφημερίδα, ο κ. Κοτρίδης επεσήμανε πως επισκέφθηκαν και τη Δήλο. “Πήγαμε στη Δήλο όπου είναι ένας αρχαιολογικός τόπος με μεγάλη επισκεψιμότητα. Και για τη Δήλο, αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά που έχουν υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους έχουμε πει τις προτάσεις μας, οι οποίες θα γίνουν και γραπτώς προς τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα καθαρισμών αλλά και πυρασφάλειας όπου απαιτούνται”.
Ερωτηθείς αν σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς στη Δήλο κινδυνεύουν οι αρχαιότητες, υπήρξε σαφής και καθησυχαστικός. “Καθαρισμούς κάνουν. Άρα, ουσιαστικός κίνδυνος για τον κόσμο δεν υπάρχει. Όμως, το θέμα είναι ότι μιλάμε για την κληρονομιά μας και τον πολιτισμό μας και θα είναι θλιβερό να υπάρξει φθορά από πυρκαγιά, ακόμη και μικρής έκτασης. Γι αυτό, θέλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας”.
Εφαρμογή για ενεργούς και μη, κρουνούς
Με φόντο την πρόσφατη πυρκαγιά στη Σύρο, ο ίδιος ρωτήθηκε για τη λειτουργία ή μη, των υπαρχόντων κρουνών. “Σε όλα τα νησιά υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Ότι υπάρχει πολύ χαμηλή πίεση στο δίκτυο, ότι υπάρχουν κρουνοί που αναγκάζονται να τους κλείσουν για να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση σε άλλα σημεία. Επισημάνσεις γίνονται. Υπάρχουν Επιτροπές που κάνουν επισημάνσεις κάθε Οκτώβρη και Νοέμβρη ώστε να φτιαχτούν κάποια πράγματα οι Δήμοι” σχολίασε πρωτίστως, εξηγώντας παρακάτω πως, “Δεν θέλω να πω για τον Δήμο της Σύρου μόνο, αλλά και άλλοι Δήμοι δεν είχαν απαντήσει αν είχαν επισκευάσει αυτά που τους είχαν υποδείξει”.
Με αφορμή τα παραπάνω και προκειμένου να υπάρχει γνώση για τη λειτουργία ή μη των υδροστομίων, ο κ. Κοτρίδης γνωστοποίησε τα εξής: “Έχω φτιάξει μία online εφαρμογή για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, στην οποία αποτυπώνεται το κάθε δίκτυο και οποιαδήποτε μεταβολή ή εντοπισμός προβλήματος υπάρξει σε υδροστόμιο ή υδατοδεξαμενή, όταν θα την εντοπίζει ο υπάλληλος της Πυροσβεστικής και την περνά στο σύστημα, σε κλάσματα δευτερολέπτου θα το βλέπει και ο υπεύθυνος της ύδρευσης που θα του έχει δοθεί πρόσβαση σε αυτήν την εφαρμογή. Οπότε θα βλέπει ποια έχουν χαλάσει και αυτομάτως, όταν επισκευάζονται και ξανά θα ενημερώνεται η εφαρμογή. Αυτό βοηθά στην αμεσότητα των κινήσεών μας ώστε να πηγαίνουμε κι εμείς σε ενεργά υδροστόμια” τόνισε με σαφήνεια.
Πρόστιμα και ευθύνες
Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής στο Ν. Αιγαίο εξήγησε πως θα πρέπει στη “μάχη” κατά των πυρκαγιών να ανταποκρίνονται και οι πολίτες. Διαφορετικά σε ασυνείδητους που παραβλέπουν τις απαγορεύσεις και προκαλούν πυρκαγιές, να επιβάλλονται πρόστιμα.
“Θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στις απαγορεύσεις και στις επισημάνσεις και στα καιρικά φαινόμενα και να μην κάνει κανένας “του κεφαλιού του”. Προσωπικά έχω δώσει εντολή σε όλους τους προϊσταμένους και Διοικητές να γίνεται αυστηρή εφαρμογή της πυροσβεστικής διάταξης 19/2020” ανέφερε, εξηγώντας πως θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα. “Τα πρόστιμα ξεκινούν από 200 ευρώ και φθάνουν μέχρι 5.000 ευρώ. Κόβεται απευθείας το πρόστιμο στον υπαίτιο. Αν το κάνει για δεύτερη φορά διπλασιάζεται το πρόστιμο” σχολίασε μεταξύ άλλων, λέγοντας τέλος πως, “Σαφώς δεν είναι το ζητούμενο να φοβόμαστε ως πολίτες το πρόστιμο, αλλά να υπάρχει ευσυνειδησία και κουλτούρα για το περιβάλλον και τον τόπο μας. Έχουμε δυσκολευτεί τα τελευταία δύο χρόνια και περιμένουμε και με ανυπομονησία τον τουρισμό. Ας μην καταστρέφουμε από αμέλεια”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέοι Διοικητές της Πυροσβεστικής σε Κυκλάδες και Νότιο Αιγαίο
11 Φεβ. 2021 - 6:20 - Ένας συγκινητικός αποχαιρετισμός στα 30 χρόνια υπηρεσίας
1 Φεβ. 2022 - 6:19 - Το μεγαλύτερο παράσημο που έχω πάρει, είναι η αγάπη του κόσμου και η εκτίμηση των συναδέλφων μου
31 Ιαν. 2022 - 13:59 - Ετοιμότητα και πρόληψη ενόψει αντιπυρικής περιόδου
15 Απρ. 2021 - 6:20 - Το έργο της Πυροσβεστικής στο Ν. Αιγαίο κατά την επέλαση της "Μήδειας"
18 Φεβ. 2021 - 12:01