Απαγόρευση, αλλά και πρόστιμο, αναμένεται να επιβάλει ο Δήμος Σίφνου, σχετικά με τη χρήση του δημόσιου δικτύου ύδρευσης για το γέμισμα κολυμβητικών δεξαμενών

Στοπ στη χρήση νερού για γέμισμα πισίνας

  • Τρίτη, 25 Μαΐου, 2021 - 06:14

Αντίστοιχη πολιτική με πέρσι, αναφορικά με την απαγόρευση της χρήσης του δημόσιου δικτύου ύδρευσης, για το γέμισμα των πισινών, αναμένεται να διατηρήσει και φέτος ο Δήμος Σίφνου, δεδομένης της λειψυδρίας.

Με στόχο να διασφαλιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου η επάρκεια του πόσιμου νερού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες του Δήμου Σίφνου, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει και φέτος την εφαρμογή της σχετικής απόφασης που είχε ληφθεί και πέρσι από το Δημοτικό Συμβούλιο, όσον αφορά στην απαγόρευση της χρήσης του δημόσιου δικτύου ύδρευσης για το γέμισμα των κολυμβητικών δεξαμενών, προκειμένου να αποφευχθεί κατάχρηση του πολύτιμου αγαθού εν μέσω θερινής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περίπου δύο χρόνια πριν και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2019 είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από το Δήμο Σίφνου για την προμήθεια μίας ακόμη μονάδας αφαλάτωσης αντίστροφης όσμωσης, δυναμικότητας 1.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού ημερησίως. Η συγκεκριμένη μονάδα αφαλάτωσης παρελήφθη τελικώς από το Δήμο τον Ιανουάριο του 2021.

Ωστόσο, παρά την αύξηση της παραγωγής πόσιμου νερού, η επάρκεια του νερού δεδομένης και της φετινής έλλειψης βροχοπτώσεων, φαίνεται να μην είναι ικανή να καλύψει και τις αυξημένες ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, στην περίπτωση που εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού χρησιμοποιούνται και για το γέμισμα των πισινών.

Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η πρόεδρος του οργάνου και Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, πρότεινε κατά την εισήγησή της την εκ νέου έκδοση κανονιστικής απόφασης με την οποία να απαγορεύεται η υδροδότηση των κολυμβητικών δεξαμενών σε όλο το νησί από την έκδοση της απόφασης ως και το τέλος του έτους και τόνισε ότι το μέτρο προτείνεται για την εξοικονόμηση του πολύτιμου αγαθού του νερού, προκειμένου να καλύπτονται με επάρκεια οι βασικές ανάγκες ύδρευσης για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

Τέλος, η κ. Ναδάλη πρότεινε, σε περίπτωση που στο διάστημα της απαγόρευσης διαπιστωθεί χρήση νερού από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης για το γέμισμα κολυμβητικής δεξαμενής, να επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους χιλίων πεντακοσίων ευρώ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση της προέδρου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Λουκής σημείωσε, πως θα μπορούσε ο Δήμος να διαθέτει νερό για το γέμισμα των κολυμβητικών δεξαμενών, προκειμένου να έχει ο ίδιος ο Δήμος έσοδα και όχι οι ιδιώτες, ωστόσο ο Αντιδήμαρχος Ύδρευσης κ. Γεώργιος Κ. Γεωργούλης τόνισε ότι φέτος, λόγω και της έντονης ανομβρίας, είναι πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση και ότι με το γέμισμα των κολυμβητικών δεξαμενών τα προβλήματα αυτά θα οξυνθούν.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Δήμαρχος ανέφερε, ότι το ζήτημα θα μπορούσε να συζητηθεί εκτενώς, στο πλαίσιο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, των προτεινόμενων τροποποιήσεων στον Κανονισμό Ύδρευσης του Δήμου Σίφνου. Έως τότε, η ίδια πρότεινε να εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα λειψυδρίας, την οποία η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα.

Ετικέτες: