Προβολή της οπτικοποιημένης αφήγησης του Αγώνα του 1821 στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων

Εντυπωσιακός εορτασμός και στην Ερμούπολη

Μαγικά και εντυπωσιακά «ζωντάνεψε», για δύο νύχτες, η Ελληνική Επανάσταση στην όψη του Θεάτρου Απόλλων της Σύρου, στο πλαίσιο της πρώτης κεντρικής δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 ετών.

Η Ερμούπολη ήταν μία από τις 18 πόλεις της χώρας μας στις οποίες προβλήθηκε ταυτόχρονα η οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821 «Επιθυμία Ελευθερίας» μέσα από έργα τέχνης που αναφέρονται σε αυτόν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα επιλεγμένα κτίρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUCTIELab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το έργο υλοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου TUC TIE Lab Κωνσταντίνου-Αλκέτα Ουγγρίνη και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Θεόδωρου Εσπίριτου. Η Μαριάνθη Λιάπη, επιστημονική συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει αναλάβει τη γενική διαχείριση του έργου, στο οποίο εργάζονται συνολικά 41 επιστημονικοί συνεργάτες και ερευνητές του Εργαστηρίου σε Αθήνα και Χανιά. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση γράφτηκε από τον Γεώργιο Μαγουλά, ενώ οι προβολές ενισχύθηκαν από μια εγκατάσταση με ατμοσφαιρικά στοιχεία φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο.

Το Εργαστήριο TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι ένα από τα πιο εξωστρεφή ακαδημαϊκά εργαστήρια στην Ελλάδα, με ενεργή, διεθνή παρουσία στον τομέα της αρχιτεκτονικής και των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών. Η έρευνα αιχμής και οι μεθοδολογίες που αναπτύσσει βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς, με κυριότερους αυτούς της εκπαίδευσης, της τέχνης, του πολιτισμού, του δημόσιου χώρου και του τουρισμού

Η επιλογή των κτιρίων έγινε από τους ίδιους τους Δήμους, ενώ για την προετοιμασία της δράσης υπήρξε στενότατη συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι προβολές είχαν διάρκεια 18 λεπτά και επαναλαμβάνονταν ανά μισή ώρα από τις 21.30 μέχρι τις 23.30.

Μαγεία και δέος

Το θέμα της προβολής ήταν η αφήγηση της Επανάστασης του 1821, με αφετηρία τα προεπαναστατικά χρόνια και κατάληξη τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους.

Το υλικό που συνέθεσε το εικαστικό αφήγημα προήλθε από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και άλλα τεκμήρια όπως βιβλία ή επίσημα κείμενα. Ειδικότερα, για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 300 γκραβούρες και πίνακες από Μουσεία, Δήμους και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημειώνεται πως το εισαγωγικό μέρος του βίντεο διέφερε από πόλη σε πόλη, καθώς αφορούσε στην ιστορία του κάθε τόπου. Για το σύντομο «αφήγημα» της λαμπρής ιστορίας της Σύρου χρησιμοποιήθηκε υλικό που παραχωρήθηκε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Σύρου.

Κατά τη διάρκεια της προβολής, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δουν απεικονίσεις από τη ζωή στην Ελλάδα πριν την Επανάσταση, να ακολουθήσουν τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη του Αγώνα, όπως η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας ή η εξέγερση στη Μολδοβλαχία, να παρακολουθήσουν δραματοποιημένες καθοριστικές στιγμές του Αγώνα, όπως τη Μάχη στα Δερβενάκια ή την Έξοδο του Μεσολογγίου, να μάθει για τις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις, τον Φιλελληνισμό και το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας.

Η προβολή του καλλιτεχνικού αφηγήματος προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες διαστάσεις του κάθε κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός από το μήκος και το πλάτος του, και πολλές άλλες πτυχές, όπως τα παράθυρα, την υλικότητα, τις συνθήκες φωτισμού κ.α.

Την πρώτη προβολή του βίντεο στην όψη του Θεάτρου Απόλλων παρακολούθησαν με θαυμασμό ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη και αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Επόμενη κεντρική δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» θα είναι η «Γιορτή των Πόλεων» στις 14 και 15 Ιουλίου 2021, στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.