Τοποθέτηση κατασκευών αστικού εξοπλισμού από τον Συνεταιρισμό «Kavilia cooperativa» και το ΤΜΣΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημιουργία πάρκου τσέπης στο πάρκο Μεταμόρφωσης

Μικρής κλίμακας κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά θα τοποθετηθούν μελλοντικά στο κηπάριο της Μεταμόρφωσης, στην καρδιά της Ερμούπολης, με στόχο τη δημιουργία ενός πάρκου τσέπης που θα αποτελέσει σημαντικό χώρο συνάθροισης κοινού, συμβάλλοντας παράλληλα στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

Το συγκεκριμένο έργο βασίζεται σε μια πρωτοβουλία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «Καβίλια – έκφραση, δράση», η οποία ιδρύθηκε στη Σύρο τον Ιανουάριο 2020 και στη συνέχεια εγγράφηκε στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Σκοπός του συνεταιρισμού είναι η επιδίωξη συλλογικού και κοινωνικού οφέλους μέσα από την: 1. προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης: υλοποίηση τοπικών συλλογικών δράσεων με στόχο την προστασία και βελτίωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, ενθάρρυνση της ανεξάρτητης πολιτισμικής δημιουργίας, διατήρηση και ανανέωση της παραγωγικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. 2. Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και νέους, κοινωνικές δράσεις με στόχο την κοινωνική ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, συνέργεια με παραγωγικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικο-πολιτικές πρωτοβουλίες που προωθούν την αλληλέγγυα οργάνωση, την οικονομική δημοκρατία και γενικότερα την κοινωνική, ηθική και περιβαλλοντική αειφορία.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του συνεταιρισμού ήταν η υποβολή – σε συνεργασία με ομάδα φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα την Ερμούπολη – προς χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νεολαίας & Διά Βίου Μάθησης ενός Σχεδίου Αλληλεγγύης (Πρόγραμμα Erasmus+ - Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης) με αντικείμενο την υλοποίηση δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού και παρέμβασης με κατασκευές χαμηλού κόστους σε κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κ.ά.). Το σχέδιο βασίζεται στις παιδαγωγικές αρχές της εκπαιδευτικής χειροτεχνίας και στον τρόπο με τον οποίο αυτές εφαρμόζονται σε κατασκευαστικά εργαστήρια για τον συλλογικό σχεδιασμό και την «παραγωγή» δημόσιου χώρου.

Συλλογική διαμόρφωση ενός χώρου ξεκούρασης για τη γειτονιά

Ο Συνεταιρισμός είχε συμπεριλάβει στις αρχικές δράσεις του τη συνέχιση μιας σχετικής πρωτοβουλίας που υλοποιήθηκε από γονείς μαθητών (και σημερινών μελών του συνεταιρισμού) του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης τον Δεκέμβριο 2019: το εργαστήριο με τίτλο «Πάρκο Τσέπης» και συμμετοχή των μαθητών της 6ης τάξης αφορούσε στη δημιουργία μακέτας για παρέμβαση στην παλαιά παιδική χαρά που βρίσκεται μόλις διακόσια μέτρα από το 3ο Δημοτικό Σχολείο, ανεβαίνοντας προς Βροντάδο. Η πρώτη φάση του σχεδίου περιλάμβανε συναντήσεις με εισαγωγή και γνωριμία ανάλογων προωτοβουλιών συμμετοχικού σχεδιασμού, επίσκεψη στο χώρο της πρώην παιδικής χαράς, σχεδιασμό και κατασκευή ξύλινων μοντέλων για τη μακέτα. Στην περίπτωση που εξασφαλιζόταν η σύμφωνη γνώμη του Δήμου, ο συνεταιρισμός «Kavilia cooperativa» θα προχωρούσε στην προετοιμασία και υλοποίηση της πραγματικής παρέμβασης στον φυσικό χώρο της παιδικής χαράς. Για τον σκοπό αυτό θα διοργάνωνε εργαστήρια κατασκευών όπου όλοι –σχολείο, γείτονες, φίλοι- θα ήταν ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν, διαμορφώνοντας συλλογικά ένα χώρο ξεκούρασης και παιχνιδιού για χρήση από τη γειτονιά και τους φίλους της.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε η ομάδα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή και υπαλλήλους της υπηρεσίας, παρουσιάστηκε με περισσότερες λεπτομέρειες το συνολικό σχέδιο και διερευνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο εγκαταλελειμμένος δημοτικός χώρος – παιδική χαρά στην περιοχή του Βροντάδου, κρίθηκε ακατάλληλος, δεδομένου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν θέματα ασφάλειας και στατικότητας. Έτσι, προτάθηκε το Κηπάριο στη Μεταμόρφωση, που σύμφωνα με την ομάδα αποτελεί ιδανικό χώρο για την υλοποίηση της δράσης της.

Οι κατασκευές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν είναι μικρής κλίμακας από υλικά ανακύκλωσης (παλέτες, χρησιμοποιημένα ελαστικά κλπ), απόλυτα ασφαλείς και για τις οποίες πιθανότατα δεν απαιτείται ειδική πιστοποίηση εγκατάστασης και χρήσης: ξύλινα καθίσματα και επιτραπέζια παιχνίδια εξωτερικού χώρου (π.χ. πινγκ πονγκ), γλάστρες-παρτέρια κ.α  Οι κατασκευές θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο σχετικών εργαστηρίων που θα οργανωθούν από τον συνεταιρισμό και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τονίζεται πως οι υπεύθυνοι υλοποίησης των εργαστηρίων έχουν μακροχρόνια εμπειρία στο χώρο της εικαστικής παιδείας, καθώς και σχετική πιστοποίηση για διδασκαλία χειροτεχνικών αντικειμένων σε παιδιά και εφήβους. Θα εφαρμοστούν, τέλος, προληπτικά μέτρα υγιεινής στα εργαστήρια, τα οποία ούτως ή άλλως θα είναι ολιγομελή και θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους.

Δράση με θετικό πρόσημο

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή στηρίζει τέτοιες δράσεις που δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν και συγχρόνως να συμμετέχουν από μικρά στα κοινά και σε δημιουργικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η δημιουργία ενός πάρκου τσέπης σε κεντρικό σημείο της πόλης, που εξυπηρετεί πολλές γειτονιές με παιδιά, μεταξύ αυτών τ Μεταμόρφωση και τα Πευκάκια, αποτελεί μια θετική ενέργεια που έρχεται να αυξήσει τους χώρους ξεκούρασης και αναψυχής στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Το νέο πάρκο θα είναι επισκέψιμο κατά τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς της Μεταμόρφωσης. «Ο εθελοντής που έχει τα κλειδιά της παιδικής χαράς, θα ανοιγοκλείνει και τους δύο χώρους», επισημαίνει ο κ. Αληφραγκής. Καταλήγοντας, εκφράζει και ο ίδιος την άποψη ότι το Κηπάριο αποτελεί τον ιδανικότερο χώρο για την υλοποίηση της δράσης, καθώς μέχρι και σήμερα ήταν αναξιοποίητος, κλειστός και απλώς καθαριζόταν ανά τακτά χρονικά διάστημα. Η υλοποίηση του έργου δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον Δήμο, ο οποίος πέρα από τη διάθεση του χώρου δεν έχει καμία άλλη ανάμιξη. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι οι κατασκευές που θα τοποθετηθούν θα είναι φορητές, συνεπώς δεν θα δημιουργηθεί κάποιο κώλυμα στον προγραμματισμό και τη διεξαγωγή κάποιας πολιτιστικής εκδήλωσης στο Κηπάριο.

Για τη δημιουργία πάρκου τσέπης στη Μεταμόρφωση έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης και στη συνέχεια, το θέμα θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση.