“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Παγιδευμένη στην υγειονομική κρίση παραμένει η τοπική οικονομία

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΑ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021 - 06:23

Ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης και εμπορικά καταστήματα «μαραζώνουν» τη δεύτερη σεζόν του covid, καταγράφοντας ελάχιστες εισπράξεις μιας και η κίνηση είναι σημαντικά περιορισμένη.

Η κατανάλωση από ντόπιους είναι ελάχιστη με δεδομένη την ανεργία που υπάρχει αλλά και την οικονομική δυσχέρεια με την οποία είναι αντιμέτωπα τα νοικοκυριά, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο βασικός μοχλός που κινεί την οικονομική δραστηριότητα του τόπου είναι ο τουρισμός, ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται στον «πάγο».

Αν και Ιούνιος, ελάχιστα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά και αυτά με χαμηλές πληρότητες. Οι βασικές τουριστικές δεξαμενές του Ρεθύμνου, Αγγλία, Σκανδιναβία και Ρωσία, παραμένουν κλειστές λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και οι όποιοι επισκέπτες άλλων χωρών βρίσκονται στην πόλη δεν επαρκούν για να ενισχύσουν τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ τα μηνύματα από τις κρατήσεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν αλλάξει σημαντικά τις καταναλωτικές συνθήκες, αφού όσο έντονη και αν είναι η επιθυμία των ντόπιων πολιτών να βγουν έξω και να διασκεδάσουν, εν τούτοις τα οικονομικά δεδομένα δεν τους το επιτρέπουν.

Για τον λόγο αυτό είναι αρκετά φειδωλοί στις παραγγελίες τους έχοντας βέβαια περιορίσει την έξοδό τους σε μια φορά την εβδομάδα. Καταστήματα άδεια, καταναλωτές φειδωλοί, έξοδα να τρέχουν και σειρά συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων, είναι η εικόνα για την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων του νομού, με τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν λόγο για έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης που ουδείς δεν ξέρει στο τέλος ποιος θα κερδίσει.

Η ενίσχυση από τον τουριστικό τομέα, παρά τις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί δυστυχώς είναι μηδενική, αφού τα περιοριστικά μέτρα εξάπλωσης του κορονοϊού παραμένουν ακόμα πολλά, που δεν ευνοούν ούτε τις μετακινήσεις, ούτε τις καταναλώσεις όπως στο παρελθόν.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ασφυκτική στην τοπική αγορά, αφού στο σύνολο τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, καταστημάτων εστίασης και εμπορικών επιχειρήσεων εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι και θέτουν πλέον ζήτημα επιβίωσης των καταστημάτων τους.

Η οικονομική στήριξη και βοήθεια από το κράτος ολοκληρώθηκε και πλέον συσσωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις πρέπει να καλυφθούν, κάτι που όμως χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο από τη στιγμή που δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.

Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τον κλάδο, ενώ ο χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος για την πλειοψηφία των επιχειρηματιών που δεν αποκλείουν από Οκτώβριο διατηρήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, αφού εκτιμούν πως δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας φαίνεται ότι είναι μεγάλος και με διάρκεια με τα περιθώρια αισιοδοξίας για αναστροφή του αρνητικού κλίματος να στενεύουν όσο καθυστερεί η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης που χαρακτηρίζεται βαρόμετρο για την επιβίωση της αγοράς.

Ελπίδα Αριστείδου