Ενημέρωση κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δήλωση της πρόθεσης του Δήμου να προβεί σε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Διαμαρτυρία του Δήμου Τήνου για τις αντικειμενικές

Με ψήφισμα διαμαρτυρίας προετοιμάζεται να «απαντήσει» ο Δήμος Τήνου στις αυξήσεις «φωτιά» που γνωρίζουν συγκεκριμένες ζώνες του νησιού, σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στις 7 Ιουνίου.

Την έντονη διαμαρτυρία του προς όλες τις αρμόδιες αρχές αναμένεται να δηλώσει ο Δήμος Τήνου, αναφορικά με την εκτίναξη των αντικειμενικών αξιών σε αρκετές ζώνες της Τήνου, όπως γνωστοποιήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση παρών ήταν ο Συμπαραστάτης του Δημότη και νομικός, που ειδικεύεται στο ζήτημα, κ. Νίκος Μαραγκός.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι με την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση του 2018, η Τήνος «είδε» τις αντικειμενικές αξίες να εκτινάσσονται στα ύψη, με αποτέλεσμα να υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάσισε μετά από μερικούς μήνες την μείωσή τους (και όχι την επαναφορά τους στα προ του 2018 επίπεδα).

Αύξηση σε 44 από τις 67 ζώνες της Τήνου

Τον κ. Νίκο Μαραγκό προλόγισε ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, ο οποίος σημείωσε, ότι «όπως είδατε στο διαδίκτυο, το μάθαμε πρόσφατα, υπήρξαν νέες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε περιοχές της Τήνου. Κάποιες – ελάχιστες – μειώθηκαν, κάποιες παρέμειναν ίδιες, άλλες όμως αυξήθηκαν. Έχουμε καλέσει, μαζί με τον Πρόεδρο, στο βήμα τον Συμπαραστάτη του Δημότη και ειδικευμένο δικηγόρο για αυτές τις περιπτώσεις, κ. Νίκο Μαραγκό, για να μας ενημερώσει».

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, πρόθεση της δημοτικής αρχής, σε συνεργασία και με τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, είναι να συνταχθεί ένα εμπεριστατωμένο ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα αποσταλεί, τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών, όσο και σε όλες τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να δηλωθεί ξεκάθαρα και με επιχειρήματα η θέση του Δήμου, ενάντια στην τρομερή επιβάρυνση των πολιτών που συνεπάγεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαραγκός αρχικά έδωσε ένα μικρό ιστορικό σχετικά με την υπόθεση των αντικειμενικών αξιών, αναφέροντας, ότι «υπήρχε ένας νόμος του 1982, ο οποίος προέβλεπε την υποχρέωση του κράτους, να αναπροσαρμόζει τις τιμές εκκίνησης ανά ζώνη, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Αυτός ο νόμος για κάποιο λόγο είχε περάσει σε μία σχεδόν αχρησία και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών γίνονταν κάθε 10-12 χρόνια».

Φτάνοντας στο παρόν, ο ίδιος επεσήμανε, πως «το 2018 έγινε μία τροποποίηση ως προς τη διαδικασία, αναφορικά με τις παραμέτρους για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών. Έτσι, από το 2018 ξεκίνησε μία νέα σειρά αναπροσαρμογών στις τιμές ζώνης. Θα θυμάστε αρκετοί, ότι την ίδια χρονιά έγινε ένας ντόρος, καθώς υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε διάφορες περιοχές της Τήνου, οι οποίες είχαν ως συνέπεια – για όσους δεν το γνωρίζουν – να αυξηθούν και οι φόροι ιδιοκτησίας ακινήτων, όπως τον ΤΑΠ, τον ΕΝΦΙΑ, τις αντικειμενικές αξίες σε ένα συμβόλαιο, επομένως και τους φόρους μεταβίβασης».

Συνεχίζοντας, θύμισε στο Σώμα, ότι «πολλοί συμπολίτες μας είδαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μεγάλες αυξήσεις, που προήλθαν από την Υπουργική Απόφαση του 2018. Ο Δήμος Τήνου σε κάποιες ζώνες που είχε ακίνητη περιουσία και κάποιοι πολίτες που είχαν περιουσία σε αυτές τις ζώνες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είχα την τιμή να παρασταθώ κι εγώ. Με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας πράγματι έκριναν, ότι η υπουργική απόφαση που αύξησε τις συγκεκριμένες αντικειμενικές «έπασχε» και επομένως για τις εν λόγω ζώνες για τις οποίες έγινε η προσφυγή στο ΣτΕ υπήρξε μία δεύτερη απόφαση του 2018 η οποία σχεδόν σε όλες τις ζώνες μείωσε την αντικειμενική αξία».

Όσον αφορά στη φετινή απόφαση, όπως είπε ο κ. Μαρακγός, «στις 7 Ιουνίου 2021 εκδόθηκε η σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία προέβη σε νέα αναπροσαρμογή των τιμών, ανά την Ελλάδα. Ως προς την Τήνο, υπήρξε σε γενικές γραμμές μία αύξηση των περισσότερων ζωνών. Η Τήνος έχει 67 ζώνες και οι 44 εκ των οποίων είχαν αύξηση, της τάξεως από 10% - 30%. Υπήρξαν κάποιες ζώνες που έμειναν σταθερές και κάποιες ελάχιστες οι οποίες μειώθηκαν. Κατά τη γνώμη μου σε αυτές τις ζώνες η μείωση ήταν κάπως εικονική καθώς ουσιαστικά επρόκειτο για ζώνες που την προηγούμενη φορά είχαν αυξηθεί υπέρμετρα και η μείωση η οποία έγινε ήταν ‘δώρον άδωρον’».

Στη συνέχεια, παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα με τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, τονίζοντας ότι ορισμένες περιοχές της Τήνου τιμολογούνται σχεδόν ισόποσα, με άκρως τουριστικές περιοχές της Μυκόνου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις επηρεάζουν και τις περιοχές, για τις οποίες το ΣτΕ είχε αποφασίσει ότι απαιτείται μείωση βάσει της Υπουργικής Απόφασης του 2018.

Κλείνοντας το θέμα, ο Δήμαρχος επανέλαβε, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι δημοτικές παρατάξεις, σε συνεργασία με τον κ. Μαραγκό, να προχωρήσουν στη σύνταξη του ψηφίσματος διαμαρτυρίας, προκειμένου ο Δήμος να είναι προετοιμασμένος και να δηλώσει τη θέση του εγκαίρως, δεδομένου ότι η εφαρμογή των νέων αξιών αναμένεται να ξεκινήσει από το 2022.

 «Πάντα στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους»

Από την πλευρά της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Παντελής Αρμάος, συμφώνησε με τη θέση του κ. Μαραγκού, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται κάποιες συμπληρώσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο Δήμος να έχει κινηθεί άμεσα και εντός του μηνός Ιουνίου.

Ωστόσο, ο κ. Αρμάος επέρριψε ευθύνες στο Δήμο και το Δήμαρχο προσωπικά, καθώς υποστήριξε, πως θα έπρεπε να έχει υπάρξει πολιτική παρέμβαση του ίδιου εγκαίρως, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Δημάρχου με τα στελέχη, υπηρεσιακά και πολιτικά, του Υπουργείου Οικονομικών, προ της έκδοσης της συγκεκριμένης απόφασης.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος, κ. Σιώτος, ξεκαθάρισε ότι «πάντα είμαστε παρόντες σε αυτά τα ζητήματα, που απαιτούν διαμαρτυρία. Έχουμε παρέμβει άπειρες φορές στο Υπουργείο Οικονομικών. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».

Σημείωσε τέλος, ότι «ο Δήμος Τήνου, από την πρώτη φορά προσέφυγε στο ΣτΕ, ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι ο Δήμος δεν έχει έννομο συμφέρον, γι’ αυτό και προσέφυγε μία ομάδα προσώπων, αλλά βοηθήσαμε κι εμείς με τη σειρά μας και πάντοτε στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους».

Ετικέτες: