Ανησυχία για τη βλέννα του Μαρμαρά και στις ακτές της Θράκης
- Δευτέρα, 28 Ιουνίου, 2021 - 06:23
«Συναγερμός» έχει σημάνει στις Αρχές της Λήμνου, καθώς χθες εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες βλέννας του Μαρμαρά σε ακτές του νησιού. Η βλέννα που προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κυρίως στον τουρισμό αλλά και στην αλιεία, εμφανίστηκε σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα της Λέσβου κυρίως στην παραλία του Αγίου Σώζοντα. Ο Δήμος Λήμνου προχώρησε στη λήψη δείγματος από τις παραλίες του νησιού ώστε να ερευνηθεί ακριβώς η σύσταση της βλέννας.
Αυτό το διάστημα από το φαινόμενο επηρεάζονται κυρίως περιοχές που δέχονται νερά της Μαύρης θάλασσας, όπως βγαίνουν από το Στενό των Δαρδανελλίων (Ελλησπόντου), οι ανατολικές ακτές της Λήμνου, η Ίμβρος και η Τένεδος. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, πως η βλέννα θα πλήξει και το νησί της Σαμοθράκης, ενώ ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν υπαρκτές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και στις ακτές της Θράκης και της Μακεδονίας.
«Το φαινόμενο δεν είναι πολύ μεγάλο» σύμφωνα με τον δήμαρχο
Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές στο νησί της Λέσβου, πλην όμως φέτος οι αλιείς του νησιού υποστηρίζουν πως είναι χειρότερο από κάθε άλλη χρονιά. Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία σε φορείς του τουρισμού στο νησί, αλιείς και κατοίκους, αφού μεσούσης της τουριστικής περιόδου το φαινόμενο προκαλεί ανασφάλεια στην οικονομική ζωή των νησιωτών.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού. «Λαμβάνουμε τα όποια μέτρα χρειάζονται να ληφθούν, αλλά ας σημειωθεί ότι το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί, τις επόμενες μέρες αναμένεται να διαλυθεί. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων που έχουν ληφθεί προκειμένου να ελεγχθεί η επικινδυνότητα, αλλά και αν μιλάμε για τη βλέννα από τη θάλασσα του Μαρμαρά ή για άλλο φαινόμενο», δήλωσε.
Μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο λιμενάρχης Λήμνου Γιώργος Αρβανίτης, τόνισε ότι δεν αποκλείεται να έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που θα εμφανίζεται με αυτή την ένταση κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις παραλίες της Λήμνου. Με την αύξηση δε της θερμοκρασίας, το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα. Όπως ο κος Αρβανίτης τόνισε, οι ψαράδες είχαν παρατηρήσει και αναφέρει την εμφάνισή του πριν από την αρχή της άνοιξης, πριν τρεις μήνες.
Έκτακτες συσκέψεις στο ΥΠΕΝ
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), που παρακολουθούν την περιοχή του Βορείου Αιγαίου για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ειδοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από αλιείς για την επανεμφάνιση του φαινομένου. «Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έχουν εντοπιστεί επιφάνειες με βλέννα ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο και στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου. Το φαινόμενο φαίνεται να είναι εντονότερο απ’ ό,τι πριν από τον Απρίλιο, οπότε είχε επανεμφανιστεί», δήλωσε ο Σωτήρης Ορφανίδης, βιολόγος υδροβιολόγος στο ΙΝΑΛΕ.
Συνεχείς συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς πραγματοποίησαν χθες από τις 07:30 το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, προκειμένου να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εκτεταμένης βλέννας.
Τι είναι αυτή η βλέννα
Μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο Βασίλης Ζερβάκης φυσικός ωκεανογράφος στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, υποστήριξε πως τέτοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, παγκοσμίως αλλά και σε ελληνικές παράκτιες περιοχές. Η άμορφη αυτή βλεννώδης μάζα αποτελείται από συσσωματώματα νεκρών και ζωντανών οργανισμών, αλλά και των απεκκρίσεών τους. Ευνοείται ιδιαίτερα από ασθενή θαλάσσια κυκλοφορία και αυξημένες εισροές θρεπτικών ουσιών στο σύστημα, συχνά ανθρωπογενείς.
Η βλεννώδης ουσία αυτή αποτελείται από νεκρούς και ζωντανούς πλαγκτονικούς οργανισμούς (με τον όρο πλαγκτόν χαρακτηρίζουμε το σύνολο των έμβιων οργανισμών που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των ωκεανών, των θαλασσών και των λιμνών, τα οποία μετακινούνται παρασυρόμενα από τα ρεύματα των υδάτων), τις απεκκρίσεις τους, καθώς και βακτήρια που αποικοδομούν (μετατρέπουν σε ανόργανα συστατικά) αυτήν την οργανική αυτή ύλη. Ευνοείται από ασθενή θαλάσσια κυκλοφορία και αυξημένες εισροές θρεπτικών ουσιών στο σύστημα, συχνά ανθρωπογενείς. Μέσα στο θαλασσινό νερό, αλλά και στο γλυκό νερό, ζουν και αναπτύσσονται φυτικοί μικροοργανισμοί που δεν είναι ορατοί στο γυμνό μάτι, γνωστοί ως φυτοπλαγκτόν. Όταν οι μικροοργανισμοί αυτοί, σε κατάλληλες συνθήκες, αναπτυχθούν σε μεγάλους πληθυσμούς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο του ευτροφισμού.
Για την εμφάνισή του στη θάλασσα του Μαρμαρά, ο κος Ζερβάκης εξήγησε ότι οι ακτές της Προποντίδας δέχονται τα πλούσια σε οργανική ύλη νερά της Μαύρης θάλασσας, αλλά και αυξημένα αστικά απόβλητα από την Κωνσταντινούπολη και υπολείμματα λιπασμάτων από τις ακτές. Επιπλέον, η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή στρωμάτωση. Τα παραπάνω συνιστούν ιδανικές συνθήκες για δημιουργία ανθίσεων τοξικού φυτοπλαγκτού, και κάνουν τη συγκεκριμένη περιοχή πολύ ευαίσθητη στη ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και την κλιματική μεταβλητότητα.
Ο επιστήμονας επεσήμανε ότι κάποιες ποσότητες της βλέννας αναμενόταν να εμφανιστούν στο Αιγαίο γιατί, όπως σημείωσε, τα επιφανειακά νερά της Μαύρης Θάλασσας καταλήγουν στο Αιγαίο, μεταφέροντας και τις ιδιότητές τους και τις ουσίες και οργανισμούς που τα κατοικούν. Έτσι, νομοτελειακά, ποσότητες της βλέννας αυτής θα εμφανιστούν στο Αιγαίο. Μάλιστα, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 υπάρχουν καταγραφές τέτοιων περιστατικών, με κορύφωση τον Μάρτιο και Απρίλιο σε παράκτιες περιοχές.
Μεγάλο πρόβλημα στην Ίμβρο
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, εντοπίζεται στα παράλια της Ίμβρου. Σύμφωνα τώρα με δημοσιογράφο του CNN Τurk, ο προβληματισμός είναι τεράστιος στο τουριστικό νησί. Μάλιστα, σε πολλά σημεία η θάλασσα δεν φαίνεται, καθώς η βλέννα έχει καλύψει όλη την επιφάνειά της. Ιδιαίτερα απειλείται το αλιευτικό λιμάνι της Ίμβρου. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ξεκινήσει με συνεργεία τον καθαρισμό των ακτών, ωστόσο, σε όλο το νησί υπάρχει τεράστιος φόβος, μήπως χαθεί μέρος ή και ολόκληρη τουριστική περίοδος.
«Αυτή την εικόνα εδώ και κάποιο διάστημα δυστυχώς την συνηθίσαμε στον Μαρμαρά. Αλλά η εικόνα δεν είναι από τον Μαρμαρά, αλλά από τον τουριστικό παράδεισο του Βόρειου Αιγαίου την Ίμβρο. Από την βλέννα που έχει καλύψει την επιφάνεια η θάλασσα δεν φαίνεται», ανέφερε ο Τούρκος δημοσιογράφος.
Διονύσης Βοργιάς
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σπ. Θυμικιώτης: «Τα μαγαζιά εστίασης κλείνουν το ένα μετά το άλλο»
3 Ιουν. 2022 - 6:24 - Ψηφίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη ο ΣΥΡΙΖΑ
21 Ιαν. 2025 - 18:33 - Βουλή: Αύριο η εκλογή νέου προέδρου του κοινοβουλίου
21 Ιαν. 2025 - 15:48 - Ν. Δένδιας Η ευζωία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προτεραιότητα της κυβέρνησης
21 Ιαν. 2025 - 8:48 - Η ΕΕ προσβλέπει στη «στενή συνεργασία» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ απέναντι στις «παγκόσμιες προκλήσεις»
21 Ιαν. 2025 - 8:26