Η Σύρα πριν την Επανάσταση του 1821
- Δευτέρα, 5 Ιουλίου, 2021 - 06:15
Στην ιστορία της Σύρου και των ανθρώπων της, όπως αυτή καταγράφεται στα συριανά κατάστιχα και σκαρτζάμπελα για τα χρόνια 1750-1821, είναι αφιερωμένο το 9ο Τεύχος της Β’ περιόδου των «Συριανών Γραμμάτων», που μόλις κυκλοφόρησε.
Στο πλαίσιο της σημαντική επετείου που γιορτάζει η χώρα μας, τιμώντας τους αγώνες των προγόνων μας για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της πατρίδας μας, το βραβευμένο -από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- παρουσιάζει πληροφορίες για τη Σύρα πριν από την Επανάσταση του 1821, περίοδο κατά την οποία μια αργή, βαριά και διεφθαρμένη τούρκικη διοίκηση άφηνε τα τελευταία άμεσα ίχνη της πάνω στους ανθρώπους και στον τόπο.
Ποια ήταν η αγροτική παραγωγή, τι είδους κρασιά παρήγε το νησί, τι διαταγές έδιναν οι Ρώσοι “στον καιρό της Μοσκοβιάς”, πως άρχισε να αναπτύσσεται το πρώτο λιμάνι “κάτο στον γιαλό”, πόσοι και ποιοι ήταν οι κάτοικοι του νησιού το 1777, ποιες ήταν οι σχέσεις της Σύρας με την πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους, την περίφημη Κωνσταντινούπολη, ποιος πλήρωνε κάθε λογής χαράτσια των Τούρκων, τι έτρωγαν και τι έπιναν οι Τούρκοι αγάδες όταν διέμεναν στο νησί. Μια μακρά πορεία μέσα στην τουρκοκρατία όδευε προς το τέλος της.
Στο παρόν τεύχος γράφουν οι: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Θωμάς Δρίκος, Γιώργος Σπέης, Αντώνης Ι. Τάντουλος, Μιχαήλ Μ. Ρούσσος, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, Βασίλης Φραγκουλόπουλος, Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης.
Περιεχόμενα έκδοσης
Συγκεκριμένα οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν «Σκέψεις για το αγροτικό παρελθόν των νησιών του Αιγαίου» από τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο «Τα αμπέλια και τα κρασιά της Σύρου 1750-1820» από τον Θωμά Δρίκο, «Τρία κατεστραμμένα ιστορικά εξωκκλήσια της Σύρου» από τον Μιχαήλ Μ. Ρούσσο, «Το λιμάνι και η Ναυτιλία της Σύρου (1715-1821» από τον Γιώργο Σπέη.
Στο τεύχος περιλαμβάνονται επίσης νεότερες πληροφορίες για την Ελληνική και ειδικότερα τη Συριανή Ναυτιλία της προεπαναστατικής περιόδου (Αντώνης Ι. Τάντουλος) καθώς και τα άρθρα: YTEC – Ο Βράχος Ορλοφικά, Σύρος και Ελληνισμός της Ρωσίας , «Τον καιρό του Μόσκοβου», Έγγραφα της Ρωσικής Διοίκησης προς τους Συριανούς κατά την περίοδο 1770-1773, «Ρακές, μέλια, ταμπάκοι και βούτυρα. Διατροφικές και άλλες συνήθειες Τούρκων αξιωματούχων στη Σύρα του 18ου αιώνα» του Αχιλλέα Δημητρόπουλου, «Οι Συριανοί στην Κωνσταντινούπολη τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα» του Θωμά Δρίκου, «Αδημοσίευτα χειρόγραφα για την Σύρα του τέλους του 18ου αιώνα» των Βασίλη Φραγκουλόπουλου και Δημήτρη Βαρθαλίτη και «Μια ανέκδοτη απογραφή του καθολικού πληθυσμού του έτους 1777» του Μιχαήλ Μ. Ρούσσου.
Όπως σημειώνει ο κ. Θωμάς Δρίκος, «το 9ο τεύχος των Συριανών Γραμμάτων αποτελεί μια δυνατή συμβολή στην ιστορία του νησιού και των ανθρώπων του για τα 100 τελευταία χρόνια της μακράς περιόδου της Τουρκοκρατίας. Η κοινωνική και οικονομική ιστορία της Σύρας, όπως σχηματίζεται και προβάλλει μέσα στις συνθήκες της εποχής εκείνης. Με ιδιαίτερη και πλούσια εικονογράφηση για τη Σύρα , τις Κυκλάδες αλλά και για την Κωνσταντινούπολη και τις σχέσεις των Συριανών με την μεγάλη αυτή πόλη».
Τα «Συριανά Γράμματα» τυπώθηκαν στην ΤΥΠΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ Α.Ε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Γνωριμία με τα "κοσμοϊστορικά" γεγονότα της εποχής
15 Ιαν. 2025 - 6:16 - 18 χρόνια "Συριανά Γράμματα"
22 Ιουλ. 2024 - 6:16 - Η αγροτική Σύρος
15 Ιουλ. 2024 - 6:16 - Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης: Παρουσίαση του περιοδικού "18 χρόνια Συριανά γράμματα"
10 Ιουλ. 2024 - 14:39 - Η ζωή του Συριανού φιλόσοφου Ευάγγελου Ν. Ρούσσου
29 Φεβ. 2024 - 6:16