Έκθεση Φωτογραφικού Αρχείου Φωτεινής Ζαφειροπούλου στο 4ο Φεστιβάλ Πάρου

«Η μνήμη του Τοπίου - Με το βλέμμα της αρχαιολόγου»

  • Σάββατο, 10 Ιουλίου, 2021 - 15:12

Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου ταξιδεύει στην Πάρο από το 1955 ως φοιτήτρια της αρχαιολογίας.

Συνεχίζει τα ταξίδια της ως αρχαιολόγος στην υπηρεσία Αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια, αναλαμβάνει αρχικά Επιμελήτρια και αργότερα Έφορος στην τότε Εφορία Αρχαιοτήτων, Κυκλάδων και Σάμου.

Κυρίως όμως το αρχαιολογικό της έργο συνδέεται στενότερα με τον Κυκλαδικό χώρο και ιδιαίτερα με τα κύρια νησιά Πάρο, Νάξο, Δήλο.

Ο τότε Έφορος αρχαιοτήτων Νίκος Ζαφειρόπουλος είχε προσπαθήσει να διασώσει όχι μόνο τους αρχαίους οικισμούς αλλά και τους σύγχρονους παραδοσιακούς οικισμούς, έτσι η Φωτεινή Ζαφειροπούλου φωτογράφιζε τις λεπτομέρειες των παραδοσιακών Κυκλαδικών οικισμών στους οποίους φυσικά ενέπιπτε και ο Παραδοσιακός οικισμός της Παροικιάς για να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της διατήρησής του.

Στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Πάρου μια σειρά περίπου 100 φωτογραφιών πρόκειται να επιστρέψουν στην Παροικιά και να εκτεθούν ώστε να συμβάλλουν στην αναγνώριση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην διατήρηση και διάσωση του οικισμού της Παροικιάς όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Η δράση αυτή είναι ενταγμένη στην πράξη "Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων για την ενδυνάμωση της σχέσης της τοπικής κοινότητας της Πάρου με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον" ενταγμένη στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»/ Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων/Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020/ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 

«Η μνήμη του Τοπίου - Με το βλέμμα της αρχαιολόγου»

Γκαλερί Holland Tunnel | Οικία Αζάρη - Παλαιά Αγορά Παροικιάς

 

16/17/18 Ιουλίου

Ώρες:19:00 – 23:00

Είσοδος Ελεύθερη

 

Διοργάνωση: ΑΜΚΕ Φεστιβάλ Πάρου

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Δήμος Πάρου

Με την υποστήριξη της ΚΔΕΠΑΠ.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ετικέτες: