“ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”

Δίωρες στάσεις εργασίας άρχισαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Ζητούν να μην γίνουν απολύσεις των συμβασιούχων συναδέλφων τους
  • Τετάρτη, 14 Ιουλίου, 2021 - 06:26

Άρχισαν χθες στο Νοσοκομείο της Δράμας οι δίωρες στάσεις εργασίας, από τις 8 έως τις 10 το πρωί, προκειμένου να μην απολυθούν αλλά να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Οι κινητοποιήσεις αφορούν και τις 28 καθαρίστριες που εργάζονται στο Νοσοκομείο της Δράμας, οι οποίες σήκωσαν αρκετά βαρύ φορτίο σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των αυξημένων αναγκών.

Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν μέχρι το τέλος του χρόνου και από την πλευρά της πολιτείας δεν έχει σημειωθεί κάποια πρωτοβουλία για νέα προκήρυξη ή παράταση των συμβάσεων.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας θεωρεί ότι με την ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες και τη δρομολόγηση διαγωνισμού θα δώσει λύση στο πρόβλημα, όπως επισημαίνει στα «Χ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος εξηγεί ότι η διοίκηση θα έπρεπε να πιέσει την πολιτεία ώστε να δοθεί μία νέα παράταση, πολύ περισσότερο με δεδομένη την έλευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο κ. Παπαδόπουλος θυμίζει ότι ακολουθούν το επόμενο διάστημα και οι λήξεις των συμβάσεων των εργαζομένων στη φύλαξη και τη σίτιση. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το 30% περίπου του προσωπικού στο νοσοκομείο εργάζεται αυτή τη στιγμή με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας και δεν είναι μόνιμο. Δυστυχώς, όπως αναφέρει, στο Νοσοκομείο της Δράμας έχουν καθυστερήσει οι προσλήψεις μονίμων εργαζομένων και οι αποχωρήσεις του προσωπικού που συνταξιοδοτείται δεν αναπληρώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι μεγάλος και ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 16 τραπεζοκόμους που εργάζονται στον τομέα της σίτισης του νοσοκομείου υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι, ενώ στα μαγειρεία υπάρχει μόνο ένας μόνιμος μάγειρας και ένας μόνιμος βοηθός μάγειρα. Παράλληλα, και η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου έχει μείνει στο 1/3 της δύναμής της, ενώ το 50% των εργαζομένων στον ίδιο τομέα είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης το επόμενο διάστημα.

Οι όποιες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προηγήθηκαν αφορούσαν κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, αν και από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει για συνταξιοδότηση περίπου 30 νοσηλευτές, ενώ μέχρι την άνοιξη του 2022 αναμένεται να αποχωρήσουν άλλοι τόσοι.

Στις χθεσινές κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του Νοσοκομείου Δράμας παραβρέθηκε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους εξέφρασαν και εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας, που παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση. Η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κα Χαρά Κεφαλίδου θα επισκεφθεί τους εργαζόμενους κατά την κινητοποίηση της Τετάρτης ή της Πέμπτης, ημέρες κατά τις οποίες θα συνεχιστούν οι δίωρες στάσεις εργασίας.

Βαγγέλης Ψωμάς