Ορχηστρικά σχήματα, θεατρικές παραστάσεις, χορός, εκθέσεις, ομιλίες, αναγνώσεις παραμυθιών και κινηματογραφικές προβολές στο Mykonos Art Festival 2021

Ένας θεσμός που συνεχώς εξελίσσεται

Με τον Δημήτρη Μπάση και τη Ρίτα Αντωνοπούλου άνοιξε χθες -από το Γήπεδο της Άνω Μεράς- το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του «Mykonos Art Festival» που επέστρεψε για να χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους μοναδικές πολιτιστικές στιγμές.  

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες ερμήνευσαν κάποια από τα σημαντικότερα σύγχρονα ελληνικά τραγούδια γνωστών συνθετών σε στίχους μεγάλων ποιητών και στιχουργών. Μαζί τους επί σκηνής, ο ηθοποιός Σόλων Τσούνης, που απήγγειλε στίχους και πεζά αγωνιστών του 1821 και συγχρόνων τους. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον βαθύ γνώστη του ελληνικού τραγουδιού και της αισθητικής του, τον συνθέτη Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

«Το Mykonos Art Festival έρχεται και φέτος να κάνει αισθητή την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Σε μια περίοδο όπου όλοι ψάχνουμε να ξαναβρούμε την αυτοπεποίθησή μας και αναζητούμε την ομαλή μετάβαση σε μια καθημερινότητα, το φεστιβάλ δηλώνει δυναμικό «παρών». Το περσινό καλοκαίρι, στις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν, θαυμάσαμε τη δομημένη οργάνωση, που, εκτός της άρτιας εκτέλεσης των εκδηλώσεων, φρόντισε και για τους τρόπους προστασίας της υγείας του κοινού με τρόπο αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς.

Το  ΔΣ του Π.Α.Κ.Ο. «Γ. Αξιωτης», έχοντας μεγαλύτερη ζέση και διάθεση προσφοράς και ακολουθώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, επιμελήθηκε και φέτος ένα πρόγραμμα, το οποίο στηρίζει Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς που έχουν υποφέρει κατά τη διάρκειας της πανδημίας τόσο οικονομικά όσο και δημιουργικά. Σε σύμπραξη με την ΚΔΕΠΠΑΜ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και σε ουσιαστική συνεργασία και συντονισμό με τον Δήμο Μυκόνου, κατορθώνει να παρουσιάσει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για μικρούς και μεγάλους: ορχηστρικά σχήματα, θεατρικές παραστάσεις, χορό, εκθέσεις, ομιλίες, ανάγνωση παραμυθιών, κινηματογράφο και πολλά άλλα.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Τα τραγούδια του πατέρα μου

Την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, το κοινό θα απολαύσει ένα μουσικό ταξίδι στη ζωή και στο έργο του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή, συνθέτη και τραγουδοποιού Γρηγόρη Μπιθικώτση, μέσα από τα μάτια και τη φωνή του συνονόματου γιου του, φυσικού διάδοχου αλλά και συνεχιστή του στα καλλιτεχνικά μουσικά δρώμενα Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ο «Σερ» του λαϊκού τραγουδιού, όπως τον έμαθε και τον αγάπησε το κοινό, σφράγισε με τη φωνή του αλλά και τις προσωπικές του συνθέσεις το ελληνικό τραγούδι και γαλούχησε τρεις και πλέον γενιές Ελλήνων. Ο Γρηγόρης ο νεότερος, που είχε την τύχη να μαθητεύσει πλάι στον σπουδαίο καλλιτέχνη και πατέρα του, αλλά και να εμφανιστεί δίπλα του στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του σε μεγάλες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα παρουσιάσει στο Θέατρο Λάκκας τραγούδια-σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας, δημιουργίες κορυφαίων συνθετών που θα αντηχούν στα αυτιά μας όσο υπάρχει Ελλάδα.

Βαγγέλης Κορακάκης: «Από τον Μάρκο στον Άκη..»

Την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021, ο λαϊκός μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Κορακάκης, θα παρουσιάσει στο Θέατρο Λάκκας ένα πρόγραμμα στο οποίο δεσπόζουν κάποια από τα μεγαλύτερα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Το ταξίδι ξεκινάει με τον πατριάρχη του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Μάρκο Βαμβακάρη και φτάνει ως και το σήμερα στα τραγούδια του Κορακάκη που είναι φτιαγμένα με το ίδιο μεράκι για το μπουζούκι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα σπουδαία τραγούδια του Μάρκου, του Τσιτσάνη, του Μητσάκη, του Παπαϊωάννου, του Μπαγιαντέρα, του Καλδάρα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Άκη Πάνου και μεταξύ όλων αυτών ακούγονται και τραγούδια όπως «Η σκέψη της τρελής», «Πρώτο Φθινόπωρο», «Μάνα που ζω», «Έρχονται βράδια» κ.α.

Με όμορφες μελωδίες θα πλημμυρίσει το Γήπεδο Άνω Μεράς, το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021. Η μουσική παράσταση των Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη «Ψυχή και Σώμα – Μουσική χωρίς σύνορα» Μία απρόβλεπτη μουσική συνεύρεση! ένα σύγχρονο αμάλγαμα παράδοσης και σύγχρονης εξέλιξης, ένα μουσικό ταξίδι υψηλής αισθητικής και συγκίνησης που καταργεί τα καθιερωμένα μουσικά σύνορα.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την παράσταση «Μαντώ – La Bella Greca», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, στις 25 και 26 Ιουλίου, στη Μονή Παλαιόκαστρου, στην Άνω Μερά.

Οι εκδηλώσεις του Ιουλίου ολοκληρώνονται με τις συναυλίες των Droulias Brothers (29/07) και της Σαβίνας Γιαννάτου και Primavera En Salonico (31/07) στο Θέατρο Λάκκας.

«Τα κόκκαλά του γίνανε κοράλλια, τα μάτια του μαργαριτάρια»… Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico εμπνέονται από το τραγούδι του Άριελ, του αγαθού πνεύματος στην Τρικυμία του Σαίξπηρ, και δημιουργούν το Watersong, με τραγούδια για το νερό και την έρημο, για τη ζωή και τον θάνατο, τη γονιμότητα, τη μαγεία, την επιθυμία, τον εξαγνισμό. Μαζί τους η Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι, που με το χαρακτηριστικό της ηχόχρωμα φέρνει στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου τον κόσμο της ερήμου. Η αραβική γλώσσα και η διάλεκτος των Βεδουίνων διασταυρώνονται με τις γλώσσες της Μεσογείου. Ούτι, κανονάκι, νέι, βιολί, ακορντεόν, κρουστά, waterphone και κοντραμπάσο είναι τα όργανα που συνοδεύουν τις φωνές, συνδυάζοντας το παραδοσιακό στοιχείο με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Τραγούδια παραδοσιακά και αναγεννησιακά, από διάφορες χώρες, συνυπάρχουν και φτιάχνουν ιστορίες για το νερό και τη δύναμή του, για τη ζωή που μπορεί να δώσει και να στερήσει. Τραγούδια για τη βροχή, τη θάλασσα, τα ποτάμια, τα δάκρυα, τις σταγόνες, για το νερό στο σώμα, για το σώμα στο νερό. Το σώμα μας.

Ετικέτες: