16o Ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Οικονομία της Γνώσης

«Η Σύρος να αποτελέσει “σπίτι” για νέους ερευνητές»

Για 16η συνεχόμενη χρονιά επιστρέφει στη Σύρο από τις 16 έως τις 18 Ιουλίου, ο θεσμός του Ετήσιου Σεμιναρίου της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Οικονομία της Γνώσης.

Το Σεμινάριο διοργανώνουν η ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σε συνεργασία με την KAS Greece – Cyprus, την Crowdpolicy, τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ, το Πρόγραμμα επώασης νεοφυών επιχειρήσεων Invent ICT και την Break Even Consulting.

Την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Σεμιναρίου αποτελούν οι κ.κ. Γιάννης Καλογήρου, Θεόδωρος Καρούνος, Άγγελος Τσακανίκας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Σιώκας και Γεώργιος Σιώκας.

Η φετινή διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί με υβριδικό τρόπο, μέσω συμμετοχής των εγγεγραμμένων συνέδρων, με φυσική παρουσία τόσο από τη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όσο και με ψηφιακή παρουσία μέσω της πλατφόρμας Webex (εγγραφή στο σύνδεσμο https://forms.gle/3ja2Yhd2an3gwXmt8), ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο ζωντανά μέσα από το κανάλι του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στο YouTube (μέσω του συνδέσμου https://www.youtube.com/channel/UCHRUK5FYZ0xmgXst934nS6Q). Τα βίντεο θα παραμείνουν αναρτημένα στο κανάλι για δωρεάν παρακολούθηση.

«Υβριδική» μορφή για τη 16η διοργάνωση

Στην εφημερίδα μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογικής, Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής του ΕΜΠ, κ. Γιάννης Καλογήρου, ο οποίος ήταν και ένας από τους ιδρυτές και πρωτεργάτες του θεσμού για τη Σύρο.

Όπως σημείωσε, «φέτος, είναι ο 16ος συνεχόμενο έτος διοργάνωσης του Σεμιναρίου στην Ερμούπολη, αρχικά στο πλαίσιο των Σεμιναρίων της Ερμούπολης που διοργάνωνε το Εθνικό Ίδρυμα Νεοελληνικών Ερευνών και τώρα αυτόνομα πλέον. Από το 2006 και μετά, ανελλιπώς και ανεξάρτητα των όποιων προβλημάτων προκύπτουν – όπως πέρυσι με το ξέσπασμα της πανδημίας, ή ενδεικτικά το 2015 με τα capital controls – εμείς συνεχίζουμε και διοργανώνουμε αυτό το σεμινάριο, το οποίο προσελκύει κατ’ αρχήν ανθρώπους, τόσο από τον ελληνικό χώρο, όσο και από το εξωτερικό, είτε πρόκειται για Έλληνες της Ομογένειας, είτε από άλλες χώρες».

«Το κεντρικό θέμα του Σεμιναρίου είναι αυτό που ονομάζουμε ‘Κοινωνία της Πληροφορίας και Οικονομία της Γνώσης’, δηλαδή θέματα, τα οποία επηρεάζουν την εξέλιξη της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως ενδεικτικά οι ΤΠΕ και ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά και γενικότερα τα θέματα της γνώσης, η αξιοποίηση της έρευνας, της εκπαίδευσης κλπ», εξήγησε ο κ. Καλογήρου.

Όπως τόνισε, «και φέτος, το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με ‘υβριδική’ μορφή, δηλαδή τόσο με φυσική παρουσία 25-30 ατόμων, που έχουν έρθει για το σεμινάριο αυτό στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όσο και με συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας του Webex, αλλά και απλή παρακολούθηση των εργασιών live και σε δεύτερο χρόνο, μέσω του YouTube, καθώς προτεραιότητά μας είναι να τηρήσουμε στο μέγιστο βαθμό τους κανόνες που υπάρχουν».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Όσον αφορά στη θεματολογία του Σεμιναρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, που βρίσκονται και στην ‘καρδιά’ της επικαιρότητας. Η πρώτη ενότητα, αφορά στο ρόλο της βιομηχανίας και της μεταποίησης στη σύγχρονη εποχή. Αυτό δηλαδή που λέμε «έξυπνη» μεταποίηση, αλυσίδες, αξίες, κλπ. Στο πλαίσιο αυτό, θα μιλήσουν άνθρωποι από διάφορες χώρες, όπως π.χ. από τη Γερμανία, ενώ θα υπάρχει εκπρόσωπος της CISCO, ο οποίος θα μιλήσει για την πρωτοβουλία που ξεκινά, μαζί με το ναυπηγείο και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στη Σύρο. Παράλληλα, θα μιλήσουν στελέχη της ομάδας μας, από το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ένα Τμήμα που ασχολείται πάρα πολύ με τα θέματα της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της αξιοποίησης της τεχνολογίας, της βιομηχανίας κλπ».

Η δεύτερη ενότητα, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς «μιλά για το ρόλο που παίζουν οι πόλεις στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Ο πρώτος εισηγητής θα είναι ο κ. Στέλιος Διακουλάκης, αν. Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Δικτύου Πόλεων που έχει ιδρυθεί για την κλιματική αλλαγή και στο οποίο συμμετέχουν περίπου 40 ευρωπαϊκές πόλεις, μιλώντας για το ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι πόλεις για μία ‘πράσινη’ και δίκαιη ανάκαμψη. Στην ίδια ενότητα θα συμμετέχουν με ομιλίες εκπρόσωποι ελληνικών Δήμων (Ηγουμενίτσα, Χανιά, Ηράκλειο, Λάρισα) αλλά και άλλοι ομιλητές, εξειδικευμένοι στις τεχνολογίες αυτές».

Η τρίτη ενότητα, έχει σχέση με τα θέματα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. «Κυρίως, μας ενδιαφέρει να δούμε πρωτοβουλίες, όπως αυτή που έχουμε ξεκινήσει εμείς μαζί με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, μέσω των οποίων προσπαθούμε να ωθήσουμε νέους ερευνητές και ερευνητικές ομάδες, να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε νέα προϊόντα και τεχνολογίες ή ακόμη και σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες», σημείωσε.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Καλογήρου, «άλλη μία ενότητα, με έντονο τοπικό ενδιαφέρον για τη Σύρο, αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τι αυτός σημαίνει στο πεδίο της Εκπαίδευσης. Προσκεκλημένος εισηγητής για την ενότητα αυτή θα είναι ένας Έλληνας καθηγητής και Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο κ. Αλεξόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και ο εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Νίκος Δημόπουλος, από τη Σύρο, που θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία που υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί στη Σύρο, αλλά και για όλο το Αιγαίο, για την εφαρμογή και αξιολόγηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την παιδαγωγική χρήση της ρομποτικής στη διδασκαλία, τα τελευταία χρόνια και μάλιστα από το 2018 προ της πανδημίας».

Τέλος, το πρωί της Κυριακής, «θα μιλήσει ως προσκεκλημένος ένας συνάδελφος που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, αλλά έχει διδάξει σε πανεπιστήμια και άλλων χωρών, ο οποίος θα μιλήσει για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, μετά και την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με την επιστήμη, την τεχνολογία, την καινοτομία κλπ», ενώ στη συνέχεια, θα υπάρξει συζήτηση και θα εξαχθούν τα συμπεράσματα του Σεμιναρίου, υπό τους συντονιστές κ.κ. Καλογήρου, Καρούνο και Τσακανίκα.

Η Σύρος διαχρονικά τόπος καινοτομίας

Αναφορικά με τη διοργάνωση του Σεμιναρίου της Σύρου, ο κ. Καλογήρου υπογράμμισε, ότι «είναι ένα γεγονός πολύ σημαντικό, τόσο για τις Κυκλάδες, όσο ιδιαίτερα και για τη Σύρο, η οποία έχει παράδοση και στον τομέα της βιομηχανίας, αλλά και στις τεχνολογίες, ενώ νομίζω ότι ‘πιάνουμε’ και τον παλμό της εποχής, προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις σε διάφορα ζητήματα, δίνοντας παράλληλα βήμα σε ανθρώπους, Έλληνες της διασποράς, νέους συνεργάτες και πολλά παιδιά, ερευνητές του Εργαστηρίου μας».

Μάλιστα επεσήμανε, πως «η Σύρος είναι ιστορικό μέρος. Ας μην ξεχνάμε, ότι για πρώτη φορά η βιομηχανία στην Ελλάδα, ουσιαστικά άνθισε στη Σύρο, όπως επίσης και ο πολιτισμός, οι τεχνολογίες, η εκπαίδευση. Πιστεύω δε, ότι αυτή τη στιγμή το νησί, έχει τη δυνατότητα, με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες και στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας μετά την εμφάνιση της πανδημίας, να αποτελέσει ‘σπίτι’ για νέους ερευνητές και επιστήμονες, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν από εδώ, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ως παράδειγμα τόσο τη δική του περίπτωση, που τον τελευταίο περίπου έναν χρόνο ο ίδιος εργάζεται από τη Σύρο, όπως και ανθρώπων από το εξωτερικό, αναφέροντας, ότι «πολλοί ξένοι που έχουν έρθει στη Σύρο προκειμένου να παρακολουθήσουν ή να συμμετέχουν στο Σεμινάριο, συνεργάτες και συνάδελφοι, μένουν ενθουσιασμένοι με το νησί και το θεωρούν έναν τόπο που πραγματικά αξίζει τον κόπο να έρχεται κανείς και να συμμετέχει στις διάφορες εκδηλώσεις».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σεμιναρίου μπορείτε να δείτε ή να κατεβάσετε, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.

Σχετικά αρχεία: