Δεν γίνεται λελογισμένη χρήση από τους πολίτες, με αποτέλεσμα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να καλείται να επανασχεδιάσει τον τρόπο διάθεσης των συγκεκριμένων τουριστικών παροχών

Προβληματισμός για τη δωρεάν χρήση ντουζιερών στις παραλίες

Επί τάπητος το ζήτημα της επιβολής μικρού αντιτίμου από την επόμενη χρονιά

Στον επανασχεδιασμό του τρόπου διάθεσης προς τους λουόμενους, των δημοτικών ντουζιερών που έχουν τοποθετηθεί στις παραλίες της Σύρου, οδηγείται μοιραία η Δημοτική Αρχή, καθώς η μη λελογισμένη χρήση τους από πολίτες, γεννά έντονο προβληματισμό σχετικά με την ετήσια δαπάνη που επωμίζεται ο Δήμος.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε περιεχόμενο συζήτησης στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, οπότε και από την πλευρά της Κοινότητας Άνω Σύρου προωθήθηκε αίτημα για την τοποθέτηση δημοτικής ντουζιέρας στην παραλία “Δελφίνι”.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος έκανε αποδεκτό το αίτημα, ο Δήμος θα πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο διάθεσης των συγκεκριμένων τουριστικών παροχών, καθώς το νερό στη Σύρο αποτελεί βιομηχανικό προϊόν, σαφώς δεν υπάρχει σε αφθονία και ως εκ τούτου, δεν γίνεται να παρατηρείται σπατάλη αυτού στις παραλίες του νησιού.

Σε σχετική τοποθέτηση προέβη και το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος συμμερίστηκε τον τρόπο σκέψης του κ. Πιταούλη, προτείνοντας μάλιστα από την επόμενη χρονιά, να εξεταστεί και το σενάριο επιβολής ενός χαμηλού αντιτίμου για τη χρήση των δημοτικών ντουζιερών.

Σύμφωνα με όσα σχολιάστηκαν από τις δύο μεγάλες παρατάξεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η – δωρεάν - διάθεση των δημοτικών ντουζιερών, αποτελεί μία παροχή την οποίαν δεν συναντά κανένας πανελλαδικά σε άλλον τόπο.

Σημειώνεται πως τη συνεδρίαση παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρος Ραουζαίος, o οποίος θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέα Γιαλόγλου για την αποδοχή του αιτήματός του σχετικά με την παραλία του Δελφινιού, η οποία συγκεντρώνει πλήθος λουόμενων.

Γ. Πιταούλης: Επανασχεδιασμός από την επόμενη χρονιά

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης εξήγησε εξ αρχής πως αντιμετώπισε το εν λόγω αίτημα με σκεπτικισμό “υπό την έννοια ότι ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ακόμη μία παροχή, να βάλουμε ακόμη ένα μόνιμο λειτουργικό έξοδο στον προϋπολογισμό του Δήμου”. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε πως, “η αλήθεια είναι ότι αν το βάλουμε σε επίπεδο παραλίας και χρήσης που γίνεται από τον κόσμο, καταλαβαίνουμε ότι ενδεχομένως η συγκεκριμένη παραλία θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σε σχέση με άλλες, αρκετά μικρότερες στις οποίες κι έχουμε τη συγκεκριμένη παροχή”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, θέλησε να είναι αναλυτικός σχετικά με τον προβληματισμό που συνοδεύει αυτήν την απόφαση, λέγοντας τα εξής: “Αυτός ο σκεπτικισμός εδράζεται στη σκέψη πως είμαστε σε ένα νησί όπου το νερό δεν αφθονεί, το αντίθετο θα έλεγα. Το παράγουμε με βιομηχανικό τρόπο και έχει ένα κόστος αρκετά υψηλότερο από αυτό που έχει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Παρέχουμε μία υπηρεσία λοιπόν, που δεν υπάρχει σε άλλα νησιά. Δεν ξέρω σε ποιον βαθμό συμμερίζεστε αυτές τις σκέψεις, αλλά από τη στιγμή που ο Δήμος έχει ανοίξει αυτήν την τακτική σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα, μέσα στη συγκεκριμένη θερινή σεζόν”.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ακολούθως, αυτή η τακτική θα πρέπει να αναθεωρηθεί. “Ενδεχομένως να πρέπει να σκεφτούμε μετά και να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε στην παραλία να υπάρχει η συγκεκριμένη παροχή, αλλά να υπάρχει και ο σεβασμός στην κατανάλωση νερού, με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με βιομηχανικό προϊόν, το οποίο έχει αρκετά υψηλό κόστος. Οπότε η εισήγηση είναι να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, αλλά την επόμενη χρονιά θα πρέπει να είμαστε πιο σκεπτικοί και να εξετάσουμε το θέμα της σχετικής εγκατάστασης στις δημοτικές παραλίες” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε καλύτερη διαχείριση της εν λόγω υπόθεσης.

Αλ. Αθανασίου: Περί νομιμότητας της δαπάνης

Με αφορμή τα παραπάνω μίλησε και ο Αλέξης Αθανασίου, σημειώνοντας επιπλέον και το ζήτημα της νομιμότητας της εν λόγω δαπάνης, για το οποίο έδωσε απάντηση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Αρχικά το μέλος της αντιπολίτευσης εξήγησε πως, “Το νερό δεν το πληρώνει κανένας αιρετός, αλλά είναι μία διαδικασία που εκ του νόμου από το 2018 ορίστηκε να το “πληρώνει” ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών. Είναι ένα θέμα η νομιμότητα της δαπάνης”.

Ο ίδιος μάλιστα θέλησε να γνωστοποιήσει πως ο ενιαίος πλέον Δήμος καλείται να καλύπτει το κόστος της κατανάλωσης νερού των δημοτικών ντουζιερών προς τη ΔΕΥΑ Σύρου για το σύνολο των παραλιών του νησιού, σημειώνοντας πως για το διάστημα τριμήνου, αυτό το ποσό ανέρχεται σε περίπου 35 χιλ. ευρώ.

“Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης που δεν είχε ιδιαίτερα τέτοιες ανάγκες πλην της Αζολίμνου και ξαφνικά βρήκε πόσες ντουζιέρες από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας, άλλες τόσες από τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου. Δεν ξέραμε διαχρονικά, από το 2011 τί να κάνουμε με αυτές τις δαπάνες” πρόσθεσε, με τον κ. Πιταούλη να απαντά επί αυτού του ζητήματος, πως, πρόκειται για “μία ειδική δαπάνη στο πλαίσιο λειτουργίας των παραλιών και με αυτήν τη λογική, υπάρχει η νομιμότητα της δαπάνης και μπορούμε να προχωρήσουμε”.

Κόφτες και αντίτιμο

Κατόπιν αυτών, ο Αλέξης Αθανασίου αναφέρθηκε και στο θέμα της αλόγιστης κατανάλωσης νερού στις δημοτικές ντουζιέρες, σχολιάζοντας με ουσιαστικό τρόπο.

“Ένα θέμα είναι το περιβαλλοντικό που το θίξατε, δηλαδή το νερό το οποίο είναι βιομηχανικό προϊόν και υδροδοτείται το νησί μας καθημερινά με 8.500 κυβικά την ημέρα. Σκεφθείτε το κόστος” παρατήρησε χαρακτηριστικά, καυτηριάζοντας εμμέσως όμως και τη στάση των πολιτών. “Δεύτερον έχουμε την κατάχρηση του κόσμου. Δεν ρίχνω ευθύνη στον κόσμο γιατί εμείς πρέπει να κάνουμε αυτή τη λελογισμένη διαχείριση αυτών των πραγμάτων και να προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν υπάρχουν οι ντουζιέρες για να έρθει ο άλλος να πλυθεί. Αλλά για λελογισμένη χρήση”. Συμπλήρωσε δε, πως, έχει παρατηρηθεί δυστυχώς πως, σε ορισμένες παραλίες “πηγαίνουν και κάνουν μπάνιο ολόκληρες οικογένειες σε αυτές τις ντουζιέρες”.

Από την πλευρά του, δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει ακόμη πως στη θητεία του, πλήρωνε ο Δήμος το ποσό των 35 χιλ. ευρώ προς τη ΔΕΥΑ Σύρου, ποσό που θα χρειάζεται να καταβάλλεται σταθερά σε ετήσια βάση, αν ο Δήμος συνεχίσει στη λογική της δωρεάν διάθεσής τους.

“Να στοχεύσει ο Δήμος στο πώς θα προχωρήσει σε λελογισμένη διαχείριση, πώς θα τρέχει νερό με μειωμένη πίεση, ή να μπαίνουν κόφτες ή να μπει ίσως κι ένα μικρό αντίτιμο, όχι μεγάλο. Για να σέβεται ο άλλος και να μην κάνει κατάχρηση” πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του θέματος.