Αύξηση του κατώτατου μισθού 2%
- Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021 - 06:13
Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, συμφώνησε στην έκδοση απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου.
Βάσει του άρθρου 103 του ν.4172/2013 ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης, με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων και εμπειρογνωμόνων. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, οι εργοδοτικές οργανώσεις μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ) τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, εστιάζοντας κυρίως στις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία. Υπέρ του παγώματος του κατώτατου μισθού τάχθηκαν επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το ΚΕΠΕ.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού πρότεινε δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ, με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%. Από τους φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση, μόνο η ΓΣΕΕ έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ μιας άμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως (+15,5%) με την προοπτική περαιτέρω αύξησης στα 809 ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι σε σύγκριση με τα άλλα 21 κράτη-μέλη της Ε.Ε. που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 11η θέση όσον αφορά το ονομαστικό ύψος του κατώτατου μισθού και ότι οι 18 χώρες από τις χώρες αυτές προχώρησαν σε ονομαστική αύξηση το διάστημα Ιαν. 2020-Μαρ. 2021, με τη μέση τιμή σε ευρώ να ανέρχεται στο 1,9%. Η μέση πραγματική αύξηση ήταν 1,5% δηλαδή μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αύξηση που επήλθε στον ελληνικό κατώτατο μισθό όγω του αποπληθωρισμού.
Συμπερασματικά: Η βαθιά ύφεση που σημειώθηκε την περίοδο της πανδημίας θα συνηγορούσε υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου κατωτάτου μισθού (όπως ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις και ορισμένοι ερευνητικοί φορείς). Ωστόσο οι θετικές προοπτικές για το άμεσο μέλλον αφήνουν περιθώρια για μια λελογισμένη αύξηση, η οποία θα δίνει στους εργαζόμενους ένα εύλογο μέρισμα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία μπαίνει η οικονομία.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα αποκλίνει από το σημείο ισορροπίας, και συνεπώς δεν θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, θα πρέπει η αύξηση να μην ξεπερνά το άθροισμα της αύξησης της παραγωγικότητας και του πληθωρισμού. Με βάση τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη του Α.Ε.Π., της απασχόλησης, του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% ικανοποιεί την ανωτέρω συνθήκη Στην επιλογή της λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού συνηγορούν επίσης τα ακόλουθα:
-Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,27% και η μείωση του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% σε 22% αμβλύνουν την αρνητική επίδραση στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, την απασχόληση.
-Δεν αναμένεται να δημιουργήσει έντονες πληθωριστικές πιέσεις καθώς το παραγωγικό δυναμικό της χώρας υποχρησιμοποιείται. Αντίστροφα, θα μπορούσε να συμβάλει σε ταχύτερη κάλυψη αυτού του παραγωγικού κενού (το οποίο με τρέχουσες εκτιμήσεις υπολογίζεται σε -7,5% για το 2021 και -4,4% για το 2022).
-Από πλευράς σηματοδότησης (signaling) είναι συμβατή με τη στοχοθέτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα.
-Συμβαδίζει με την πρακτική που εφάρμοσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, της παροχής δηλαδή συνετών αυξήσεων, οι οποίες έλαβαν υπόψη την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που δημιούργησε η πανδημία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε στην έκδοση απόφασης για τον καθορισμό του νόμιμου κατώτατου μισθού για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους όλης της χώρας στα 663 ευρώ και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας στα 29,62 ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύσουν από 1/1/2022, προκειμένου να έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της επανεκκίνησης.
Δεδομένου ότι υπάρχουν θετικές προβλέψεις για σημαντική οικονομική ανάκαμψη το 2022, εκτιμάται ότι στην επόμενη διαδικασία αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, θα υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη αύξηση του νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Αύξηση - κοροϊδία του κατώτατου μισθού
Το Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε για την αύξηση του 2% ότι μετά από δύο χρόνια με μηδενική αύξηση στον κατώτατο μισθό – παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ -, μετά από μια σειρά νομοθετικές διατάξεις που περιόρισαν ασφυκτικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μετά από το νόμο Χατζηδάκη που πλήττει ευθέως κάθε δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης των εργαζομένων και καθιερώνει την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να ελεήσει τους “εξαρτημένους από το μισθό” (κατά τη δική του ρήση) με αύξηση περίπου 40 λεπτά την ημέρα.
Ο εμπαιγμός των εργαζομένων από την κυβέρνηση συνεχίζεται. Δυστυχώς όμως για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του “δεν μπορείς να κοροϊδεύεις όλους για πάντα”. Ο κόσμος της εργασίας που από την πρώτη στιγμή έγινε στόχος του αντεργατικού οδοστρωτήρα και της συνεχιζόμενης κοροϊδίας από την πλευρά της κυβέρνησης, θα δώσει την απάντησή του στην κυβέρνηση – εντολοδόχο του ΣΕΒ.
O ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ (που αποτελεί το 60% του διάμεσου μισθού στην Ελλάδα), επαναφορά και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων της ΝΔ.
Εμπαιγμός των εργαζομένων
Για εμπαιγμό των εργαζομένων κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής, καθώς πρόκειται για αύξηση του κατώτατου μισθού «συμβολικά», κατά 13 ευρώ τον μήνα.
Την ώρα μάλιστα που η «ακρίβεια» στην αγορά δεν είναι καθόλου «συμβολική» και πλήττει και πάλι το εισόδημα των νοικοκυριών.
Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την ΝΔ.
Συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της «όραμα» για την φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ πρότεινε (μετά την 2ετή καθήλωση του κατώτατου μισθού) την άμεση αύξηση του στα 751 ευρώ. Πρόταση που απαράδεκτα αγνόησε ο κ. Μητσοτάκης.
Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να διεκδικεί τον δικό του «δρόμο».
Αλλαγή του νόμου και καθορισμό του κατώτατου μισθού από την ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Αύξηση - παρωδία
Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού, σχολιάζει η ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελεί “πάγωμα” -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα, που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού κι αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο “φτηνούς” και “ευέλικτους”.
Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ο κατώτατος μισθός δεν καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων, αλλά από τον εκάστοτε υπουργό εργασίας, με βάση τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου και με στημένους “κοινωνικούς διαλόγους”.
Εδώ και τώρα να επαναφέρουν τον κατώτερο μισθό στο ύψος από το οποίο τον "κούρεψαν", στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις. Να καταργήσουν τον νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, τον οποίο ψήφισαν και εφάρμοσαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον βασικό μισθό και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αλλάζει η διαδικασία υπολογισμού του κατώτατου μισθού - Τι θα ισχύσει για το 2025
9 Οκτ. 2024 - 8:20 - Σήμερα η εισήγηση του υπουργείου Εργασίας στον πρωθυπουργό για τον κατώτατο μισθό
22 Μαρ. 2024 - 9:39 - Πού κλειδώνει ο κατώτατος μισθός και από πότε θα ισχύσουν οι αυξήσεις
9 Μαρ. 2023 - 7:29 - Αντίστροφη μέτρηση για το νέο εργασιακό - Ποιες αλλαγές έρχονται στον κατώτατο μισθό
28 Οκτ. 2024 - 10:21 - Κεραμέως: Συζητούμε πόσο και πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός πάνω από τα 950 ευρώ
17 Οκτ. 2024 - 18:38