Φιλοξενία της περιοδεύουσας έκθεσης του Πολεμικού Μουσείου «Το Μουσείο Πάει Σχολείο» στην Ερμούπολη

Ενημέρωση μαθητών για τα σπάνια κειμήλια του 1821

Με τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και στο πλαίσιο διατήρησης της ιστορικής εθνικής μνήμης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υλοποιεί τη δράση με τίτλο «Το Μουσείο Πάει Σχολείο» υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνδρομή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και υπεύθυνο φορέα οργάνωσης - υλοποίησης το Πολεμικό Μουσείο.

Η Ερμούπολη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 17 πόλεις της χώρας, όπου θα εκτεθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες επιλεγμένα κειμήλια. Μέσα από την  περιοδεύουσα επετειακή έκθεση, οι κάτοικοι της Περιφέρειας, ανάμεσά τους και οι μαθητές, θα ενημερωθούν για τα σπάνια κειμήλια του 1821, με την επιρροή των ιστορικών εκθεμάτων να διατρέχει την Ελλάδα, μέσα και από τις σχολικές τάξεις.

Η φιλοσοφία της όλης δράσης περιλαμβάνει:

  • συγκρότηση από το Πολεμικό Μουσείο δύο αυτοδύναμων εκθέσεων (με αριθμό επιλεγμένων κειμηλίων, κατάλληλων ντροπς – ειδικών πινάκων «k – Fix», οπτικό – έντυπο υλικό και λοιπό εξοπλισμό συναφή με τη δράση).
  • φιλοξενία - ανάπτυξη της έκθεσης κατ’ αρχήν σε υφιστάμενους στρατιωτικούς χώρους (ΛΑΦ) και σε περίπτωση δυσχέρειας σε κατάλληλα εμβληματικά κτίρια με μέριμνα του οικείου Δήμου, (εφόσον όμως αναλάβει ο Δήμος την ασφάλεια των κειμηλίων και του κτιρίου) σε συνάρτηση πάντα με τα ισχύοντα μέτρα Covid-19 της συγκεκριμένης περιόδου.
  • Κατάρτιση προγράμματος και ρυθμού επίσκεψης για κάθε σχολείο κατόπιν συνεργασίας του Δήμου με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης και σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της έκθεσης.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται στους μαθητές σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα εκδοθεί από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης με ενδεικτικό χρόνο: 15’. Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει παρακολούθηση ολιγόλεπτου οπτικού υλικού, αναβίωση – επαφή με τα κειμήλια με χρήση τεχνολογίας (επαυξημένη πραγματικότητα), παρουσίαση με μέριμνα του Υπ. Πολιτισμού, τυχόν τοπικών αρχαιολογικών μνημείων – εκθεμάτων, θεματική αξιοποίηση τυχόν ιστορικής ημέρας που συμπίπτει εντός της περιόδου λειτουργίας της έκθεσης και διανομή έντυπου υλικού των θεματικών ενοτήτων του Πολεμικού Μουσείου.

Γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας

Η πρωτότυπη αυτή έκθεση αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Πολεμικού Μουσείου για τη διατήρηση και τη συνέχεια της ιστορική μας ταυτότητας, τη διαμόρφωση και την ενδυνάμωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης, καθώς και τη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση πάνω στις ιστορικές αλήθειες, αξίες, αρετές των Ελλήνων και των αγώνων τους.

Το Πολεμικό Μουσείο αποτελεί ένα δυναμικό φορέα ιστορικής συνείδησης και προσφοράς, με έντονο αποτύπωμα στο πέρασμα των χρόνων. Αυτό το μοναδικό σύνολο ιδεών και αξιών, που πρεσβεύει και αντιπροσωπεύει το Πολεμικό Μουσείο, στοχεύει να εντάξει στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον η εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Το Μουσείο πάει Σχολείο».

Σχετικά με τη συγκεκριμένη δράση, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή είχε δηλώσει: «Συμμετέχουμε, στηρίζουμε και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε το Πολεμικό Μουσείο στα σχολεία! Είναι μεγάλη η χαρά μας για τη συνεργασία αυτή, για τη δυνατότητα που δίνουμε στα παιδιά μας να γνωρίσουν σε βάθος την ιστορία του τόπου μας μέσα από τα κινητά εκθέματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πολεμικού Μουσείου».

Κατόπιν των παραπάνω, η Επιτροπή Πολιτισμού γνωμοδότησε θετικά στη συνεργασία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης με την 4η Εφορεία Πολεμικού Μουσείου για την φιλοξενία έκθεσης επιλεγμένων κειμηλίων στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης για το διάστημα 10/11/21 – 14/11/21 στο πλαίσιο της δράσης «Το Μουσείο Πάει Σχολείο». Το θέμα θα τεθεί προς τελική έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.