“ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ”

Τριπλό «όχι» σε αιολικά πάρκα από τον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας

  • Πέμπτη, 12 Αυγούστου, 2021 - 06:26

Τη σαφή αντίρρησή του στην πρόταση χωροθέτησης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Όρος Δούσκον, Ωραιόκαστρο, δάσος Μερόπης, κοιλάδα Γορμού και λίμνη Δελβινακίου» και πλησίον αυτής, εκφράζει ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, με το Δ.Σ. να υιοθετεί την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, κατόπιν ερωτήματος που κατατέθηκε από ομάδες πολιτών και συλλογικοτήτων του Βασιλικού Πωγωνίου, καθώς και δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου, με το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης να τάσσεται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), τονίζοντας, ωστόσο, ότι η ανάπτυξή τους σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την κατάσταση διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και τις οικολογικές απαιτήσεις των τύπων οικοτόπων και των ειδών που απαντώνται στους τόπους Natura 2000, σε σταθερή βάση.

Ειδικότερα ως προς τις εν λόγω περιοχές, επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλειστούν από τη χωροθέτηση αιολικών σταθμών και να τύχει εφαρμογής η αρχή της προφύλαξης, ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών, καθώς, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, όπου έχει εφαρμογή και στις ΖΕΠ, «η διοίκηση οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή της υποβάθμισης των περιοχών του δικτύου και κάθε έργο, που δε σχετίζεται άμεσα με τη διαχείρισή του, θα πρέπει να εκτιμάται δεόντως σε σχέση με τις επιπτώσεις στον τόπο και στο αντικείμενο διατήρησής του.

«Η κατασκευή και λειτουργία αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις εν λόγω περιοχές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο είδη που είναι ευάλωτα και με αυξημένη ευαισθησία στη χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ και δυνητικά μπορούν να επιφέρουν άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, όπως η θνησιμότητα από πρόσκρουση, η όχληση/διαταραχή και εκτόπιση των ειδών, ο κατακερματισμός και η απώλεια σημαντικών ενδιαιτημάτων, στις περιοχές αναπαραγωγής και τροφοληψίας ειδών που βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας», αναφέρεται στην απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, στην οποία γίνεται λεπτομερής αναφορά στους κινδύνους που προκύπτουν για σημαντικά και απειλούμενα είδη ορνιθοπανίδας, όπως ο Χρυσαετός, ο Γερακαετός, ο Φιδαετός, ο Σφηκιάρης, ο Ασπροπάρης, το Σαΐνι, το Κιρκινέζι και η Κοκκινοκαλιακούδα, η οποία μάλιστα διατηρεί έναν από τους σημαντικότερους πληθυσμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας στην εν λόγω ΖΕΠ.

Η ΖΕΠ «Όρος Δούσκον, Ωραιόκαστρο, δάσος Μερόπης, κοιλάδα Γορμού και λίμνη Δελβινακίου» εντάσσεται στις περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων και αποτελεί μια από αυτές στις οποίες πραγματοποιεί εργασίες πεδίου με σκοπό την καταγραφή και συλλογή δεδομένων για την κατάσταση των ειδών πανίδας, χλωρίδας και τύπων οικοτόπων. Επιπρόσθετα, στην εν λόγω ΖΕΠ πραγματοποιείται εντατική έρευνα για τα είδη ορνιθοπανίδας από το 2020 στο πλαίσιο του έργου ΠΕ 3.2 «Παρακολούθηση ειδών ορνιθοπανίδας στην περιοχή ευθύνης του ΦΔΛΠΙ».

Εντός των ορίων ΖΕΠ έχουν κατατεθεί αιτήσεις από την «Άνεμος Ηπείρου Α.Ε.Ε.» για αιολικό σταθμό ισχύος 38MW με την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στη θέση «Δούσκον όρος» και από τη «Siemens Gamesa Ανανεώσιμη Ενέργεια Ανώνυμη Εταιρεία» για αιολικό σταθμό ισχύος 36MW με την εγκατάσταση οκτώ ανεμογεννητριών στη θέση «Κουτσόκρανο», ενώ εκτός των ορίων της ΖΕΠ αλλά σε μικρή απόσταση, στη θέση «Βελανιδιά», χωροθετείται ο προτεινόμενος αιολικός σταθμός της εταιρείας «Τζάσπερ Αιολική Ελλάδος Α.Ε. ΑΕ & ΣΙΑ Ήπειρος 2 ΕΕ», ισχύος 36MW και 18 ανεμογεννητριών.

Αποστόλης Τζελέτας