Καθιστώντας την Ίο πολιτιστικό προορισμό υψηλών απαιτήσεων
- Τετάρτη, 18 Αυγούστου, 2021 - 06:17
Προκηρύχθηκε ο διαγωνσιμός από τον Δήμο Ιητών, σχετικά με το έργο συντήρησης - αποκατάστασης, αναπαραγωγής και τοποθέτησης των έργων του Μουσείου Γαϊτη της Ίου.
Αναρτήθηκε η προκήρυξη του συνοπτικού διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 24/08/2021 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 πμ, από αρμόδια επιτροπή στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιητών, μέσω του οποίου θα επιλεγεί ο ανάδοχος για την ανάθεση του έργου «Συντήρηση - αποκατάσταση, αναπαραγωγή και στήσιμο έργων Μουσείου Γαϊτη», προϋπολογισμού 71.000 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%), το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Το πρώτο μουσείο «χειραφετικής» μουσειολογικής προσέγγισης στο Ν. Αιγαίο
Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη του έργου, η μουσειολογική πρόταση συνιστά αναπόσπαστο μέρος της οργάνωσης και λειτουργίας κάθε σύγχρονου μουσείου, καθώς επικοινωνεί το περιεχόμενό του σε ένα ευρύτερο κοινό και διαμορφώνει την εμπειρία του επισκέπτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδοχος εταιρεία της μελέτης (Πολυτροπο) κατόπιν εμβριθούς μελέτης των τοπικών ιδιαιτεροτήτων του Μουσείου Γαΐτη-Σίμωση (ΜΓΣ), έχει εκπονήσει μία ρεαλιστική και κυρίως υλοποιήσιμη μουσειολογική πρόταση ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ΜΓΣ. Πιο συγκεκριμένα, η προτεινόμενη μουσειολογική πρόταση επιδιώκει να καταστήσει το ΜΓΣ το πρώτο εγχώριο μουσείο της Περιφέρειας που υιοθετεί μία «χειραφετική» μουσειολογική προσέγγιση, παρέχοντας μέσω νέων τεχνολογικών μέσων και εφαρμογών τη μέγιστη αυτονομία περιήγησης και έρευνας στους επισκέπτες.
Εφαρμόζοντας μία σύγχρονη πολιτιστική ατζέντα διεθνών προδιαγραφών, η πρόταση φέρνει στο προσκήνιο τις έννοιες της προσβασιμότητας και της ενσωμάτωσης. Ειδικότερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διεπαφή των ΑμΕΑ και των ατόμων με αισθητηριακή ή διανοητική μειονεξία με τα εκθέματα και τα ψηφιακά τεκμήρια, προτείνονται μουσειολογικές πρακτικές που συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο να καταστεί το μουσείο ευπρόσιτο διευρύνοντας την πρόσβαση και συμμετοχή στον πολιτισμό σε νέες κοινωνικές ομάδες, όπως η τοπική κοινωνία, μαθητές κ.α. Επιπρόσθετα, μέσω της εισαγωγής πρωτοποριακών οπτικοακουστικών τεχνολογικών εφαρμογών μέχρι πρότινος μη διαθέσιμων σε παραδοσιακά επαρχιακά μουσεία, η προτεινόμενη εκθεσιακή δομή αναμένεται να προσφέρει στους επισκέπτες μία εμβυθιστική εμπειρία σύγχρονης τέχνης.
Τέλος, η συγκρότηση και διεθνής παρουσία του ΜΓΣ ως πρότυπου σύγχρονου πολιτιστικού φορέα, αναμένεται να αναδείξει την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού καθιστώντας την Ίο πολιτιστικό προορισμό υψηλών απαιτήσεων.
Εκπαιδευτικό περιεχόμενο και οπτικοακουστική παρουσίαση των έργων
Στο παραπάνω πλαίσιο, προβλέπεται η οργάνωση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, με βάση τα έργα των Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωση που βρίσκονται στην κατοχή της κληρονόμο τους κα Λορέττα Γαΐτη.
Επιπλέον, σε συνεργασία με τον γραφίστα του μουσείου, θα υλοποιηθεί πρόταση για το διδακτικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο του μουσείου. Στο πλαίσιο αυτό, θα εκπονηθεί έρευνα στα αρχεία των δύο καλλιτεχνών για ανεύρεση και επιλογή τεκμηριωτικού υλικού, όπως εικονογραφημένα έγγραφα, φωτογραφίες, κείμενα, αναφορές, άρθρα κ.ά. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο για τα οπτικοακουστικά, θα υλοποιηθεί έρευνα για το περιεχόμενο των οπτικοακουστικών μέσων.
Στο κομμάτι της υλοποίησης της μουσειολογικής πρότασης, θα εκπονηθεί σχέδιο για την παρουσίαση των έργων. Γραφιστικά και οπτικοακουστικά μέσα θα τοποθετηθούν στην είσοδο του μουσείου, στους δύο ορόφους του κτιρίου Γαΐτη και στο κτίριο Σίμωση
Στο πλαίσιο της μουσειολογικής πρότασης ο υπεύθυνος έργου, θα εγκρίνει/επικυρώσει τα σχέδια εκτέλεσης της επίπλωσης, των βάσεων, των προθηκών κλπ.
Στρατηγικό «στήσιμο» των έργων στο χώρο
Οι εργασίες στησίματος των ζωγραφικών έργων και κατασκευών χρήζουν, όπως και η μεταφορά των έργων, επίβλεψης από εξειδικευμένο προσωπικό εξοικειωμένο με την ιδιαίτερη φύση και τις ανάγκες προβολής τους. Τόσο οι καμβάδες όσο και οι περίτεχνες κατασκευές των εκπροσωπούμενων καλλιτεχνών αποτελούν τους υλικούς φορείς αποτύπωσης της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας της τέχνης. Ως τέτοιοι η ιστορικής τους αξία είναι αδιαπραγμάτευτη, και για αυτό το λόγο, σύμφωνα με τους μελετητές, πρέπει να προστατευτούν προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος αλλοίωσης ή τραυματισμού τους κατά τις εργασίες τοποθέτησής τους στο χώρο του μουσείου.
Παράλληλα, ειδικά στην περίπτωση των εγκαταστάσεων η βαθιά γνώση και εμπειρία του χώρου της μοντέρνας και σύγχρονης ελληνικής τέχνης είναι απαραίτητη, καθότι τα έργα πρέπει να στηθούν και να τοποθετηθούν στο χώρο με ακρίβεια εκατοστού, ώστε να προβάλλονται με τον βέλτιστο (μουσειολογικά και ιστορικοτεχνικά) τρόπο.
Στο πλαίσιο της υψηλών απαιτήσεων μουσειολογικής κατατεθειμένης μελέτης, η επίβλεψη της διαδικασίας στησίματος εγγυάται την υλοποίηση μίας εμβυθιστικής εμπειρίας θέασης της τέχνης επιφέροντας τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σαφεστερα, η επίβλεψη διασφαλίζει ότι η ακριβής θέση των έργων στο μουσείο ακολουθεί επιμελώς την μουσειολογική πρόταση καθιστώντας εφικτή τη χρήση των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, την ανάδειξη των γραφιστικών εργασιών και την προβολή του επιλεχθέντος τεκμηριωτικού υλικού.
Τέλος, στη μελέτη υπογραμμίζεται, ότι μόνο μέσω της επίβλεψης μπορεί να διασφαλιστεί ότι η θέση των έργων θα συνάδει με τις διεθνείς προδιαγραφές τόσο προστασίας των έργων, όσο και ασφάλειας και προσβασιμότητας του κοινού σε αυτά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στην Ίο στα εγκαίνια του Μουσείου Γαΐτη ο αν. υπουργός Αθλητισμού
14 Σεπ. 2024 - 8:14 - Συντονισμός όλων των αρμόδιων ενόψει αντιπυρικής περιόδου
13 Μαΐου. 2022 - 6:18 - Συγκροτημένος σχεδιασμός για αποδοτική προώθηση της Ίου
3 Μαΐου. 2022 - 6:16 - Την προμήθεια υλικών για εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ίου χρηματοδοτεί η ΠΝΑΙ
6 Απρ. 2022 - 11:26 - Στόχευση στη βελτίωση των υποδομών οδοποιίας
17 Μαρ. 2022 - 6:13