Όμορφη καλλιτεχνική σύνδεση
- Πέμπτη, 19 Αυγούστου, 2021 - 06:11
Μία ακόμη έκθεση με την υπογραφή της Πολωνικής Πρεσβείας έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ».
Η φετινή έκθεση που φιλοξενείται στον προαύλιο χώρο του ναού είναι αφιερωμένη στην επέτειο για το πρώτο σύγχρονο γραπτό σύνταγμα της Ευρώπης, που εφαρμόστηκε στην Πολωνία το 1791 και ήταν το δεύτερο στον κόσμο μετά το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Σύνταγμα της 3ης Μαΐου 1791 ήταν το σύνταγμα που ενέκρινε η Μεγάλη Σέιμ (γνωστή και ως "Τετραετής Δίαιτα", καθώς συνεδρίαζε την τετραετία 1788-92) για την Πολωνική–Λιθουανική Κοινοπολιτεία, την διπλή μοναρχία που απαρτιζόταν από το Βασίλειο της Πολωνίας και το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας. Το σύνταγμα σχεδιάστηκε με σκοπό να διορθώσει τις πολιτικές αδυναμίες της Κοινοπολιτείας, καθώς πριν από την εισαγωγή του συντάγματος υπήρξαν αναταραχές στην Κοινοπολιτεία. Επίσης αποτέλεσε μέρος μιας διαδικασίας σταδιακής εισαγωγής μεταρρυθμίσεων, αρχίζοντας από την Σύγκληση της Σέιμ το 1764 και την εκλογή του Στανισλάβου Αυγούστου Πονιατόφσκι στο αξίωμα του βασιλιά, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον διαμελισμό της Κοινοπολιτείας το 1795. Η συγγραφή του συντάγματος ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου 1788. Μέσω του συντάγματος, η χώρα προσπάθησε να εισάγει μια αποτελεσματικότερη συνταγματική μοναρχία. Το σύνταγμα εισήγαγε πολιτική ισότητα μεταξύ των αστών και των ευγενών, ενώ τοποθέτησε τους χωρικούς υπό την προστασία της κυβέρνησης, μετριάζοντας τις χειρότερες καταχρήσεις της δουλοπαροικίας. Επίσης απαγόρευσε αναχρονιστικά κοινοβουλευτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα της ελεύθερης αρνησικυρίας.
Η συμμετοχή Πολωνών αγωνιστών στην Ελληνική Επανάσταση
Η αυλαία του 5ου Φεστιβάλ ΑΝΩ άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας με ένα μαγευτικό ρεσιτάλ από τον Πολωνό οργανίστα Μπάρτος Γιακούμπτσακ. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πολωνός Πρέσβης κ. Artur Lompart, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην όμορφη καλλιτεχνική σύνδεση της Πολωνικής Πρεσβείας με την επιτυχημένη μουσική διοργάνωση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου.
Όπως τόνισε, «το φεστιβάλ πραγματοποιείται τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ένα αξιοσημείωτο γεγονός της ευρωπαϊκής ιστορίας. Όταν στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες Επίσκοποι ευλόγησαν συμβολικά τις επαναστατικές σημαίες, πολλοί δεν περίμεναν ότι το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» θα επαναλαμβανόταν σύντομα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Η στάση των Ελλήνων ήταν η σπίθα, η οποία πυροδότησε την επιθυμία των εθνών για ελευθερία και η επιτυχία τους έδωσε ελπίδα σε άλλους λαούς της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Πολωνών, που εκείνη την εποχή βρίσκονταν και αυτοί υπό ξένη κυριαρχία. Εκατοντάδες φιλέλληνες, ανάμεσα τους πάνω από 50 Πολωνοί, πολέμησαν μαζί με τους Ευρωπαίους αδελφούς τους στην Ελλάδα. Για την ελευθερία, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Είναι μια κληρονομιά που πρέπει να θυμόμαστε».
Καταλήγοντας, ο κ. Lompart κατέστησε γνωστό πως το 2021, εκτός από την Ελλάδα, αποτελεί εξίσου σημαντικό έτος και για την Πολωνία, η οποία εορτάζει φέτος τη 230η επέτειο του Συντάγματος της 3ης Μαΐου. «Αν και ήταν σε ισχύ μόνο για ένα χρόνο, αυτή αποτελεί ως σήμερα ένα από τα θεμέλια της πολωνικής παράδοσης και του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μουσικής συνέχεια με σύμπραξη εκκλησιαστικού οργάνου - τρομπέτας
Το συναυλιακό πρόγραμμα του ΑΝΩ συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Μετά τη χθεσινή συναυλία του οργανίστα Παύλου Τριαντάρη και της σοπράνο Σοφίας Καρβουνά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αύριο μέσα από τις σελίδες του Φεστιβάλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έργα για εκκλησιαστικό όργανο και τρομπέτα από την Οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Γαλλικής Προτεσταντικής εκκλησίας του Λονδίνου, Ουρανία Γκάσιου και τον τρομπετίστα Δημήτρη Γκόγκα, Κορυφαίο Α’ στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Η διακεκριμένη σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς Ουρανία Γκάσιου ξεκίνησε τις σπουδές οργάνου το 1998 µε τον Νίκολας Κύναστον ως υπότροφος του συλλόγου “Οι φίλοι της Μουσικής”. Το 2004 κέρδισε υποτροφία από τη Βασιλική Ακαδημία της Μουσικής του Λονδίνου για να συνεχίσει τις σπουδές στο µμεταπτυχιακό πρόγραμμα, τις οποίες και ολοκλήρωσε µε υποτροφία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης». Αποφοίτησε µε διάκριση αποσπώντας πολλούς επαίνους και βραβεία ερμηνείας, ανάμεσα σε αυτά και το DipRAM, την πιο υψηλή διάκριση της Ακαδημίας για ένα εξαιρετικό τελικό ρεσιτάλ. Το 2006 ανακηρύχτηκε Pidem Organ Fellow της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου. Μετά το τέλος των σπουδών της στη Βασιλική Ακαδημία κέρδισε επί δύο συνεχείς χρονιές υποτροφία από το Ίδρυμα Eric Thompson για να παρακολουθήσει μαθήματα µε τους Johannes Geffert στην Κολωνία και Susan Landale στο Λονδίνο και το Παρίσι. Εκτός από την απασχόλησή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Γαλλική Προτεσταντική εκκλησία του Λονδίνου, διδάσκει στο Westminster Cathedral Choir School και στο Ωδείο Αθηνών.
Στην αυριανή συναυλία, την κ. Γκάσιου θα συνοδεύσει με την τρομπέτα του ο Δημήτρης Γκόγκας, ο οποίος παρακολούθησε τα πρώτα του μαθήματα στην «Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος» με τον Σπύρο Νίκα, και έπειτα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με τον Σωκράτη Άνθη, από όπου πήρε και το δίπλωμα του. Το 2006 συνέχισε τις σπουδές του στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, με πλήρη υποτροφία της Ακαδημίας και την υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη» του συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής», όπου και αποφοίτησε το 2011με τον τίτλο Bachelor of Music, με καθηγητές τους: James Watson (τρομπέτα) και John Hutchins (baroque τρομπέτα). Επίσης, έχει παρακολουθήσει ως ενεργό μέλος σεμινάρια τρομπέτας με τους: R.Friedrich, F.Damrow G.Tarkovi και Hans Gansch. Με εμφανίσεις στην Ελλάδα, Γερμανία και Ιταλία έχει στο ενεργητικό του αρκετές πανελλήνιες εκτελέσεις έργων, όπως τις «Μακάβριες Ιστορίες» του G.Ligeti για τρομπέτα και μικρό σύνολο μουσικής δωματίου και την «Εφτάδα» του A.Jolivet για τρομπέτα και κρουστά. Έχει συνεργαστεί με συνθέτες όπως: Sir Harrison Birtwistle, George Benjammin και Sir Peter Maxwell Davies, του οποίου την Σονάτα για τρομπέτα και πιάνο έπαιξε στο πλαίσιο του προγράμματος BBC Young Artists Showcase, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το 2016 απέσπασε το 3ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό τρομπέτας «Girolamo Fantini Trumpet Competion» που διεξήχθη στην Ρώμη. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ από τον Μάιο του 2020 κατέχει την θέση του Κορυφαίου Α’ στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Αφιερωμένο στον Νίκο Σκαλκώτα το 8ο Φεστιβάλ ΑΝΩ
23 Ιουλ. 2024 - 9:18 - Υπό τους ήχους του Φεστιβάλ ΑΝΩ οι επαφές του Καθολικού Επισκόπου Σύρου στη Ρώμη
23 Μαΐου. 2024 - 11:51 - Ο Στέφανος Τσιαλής στο podium του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
16 Ιαν. 2024 - 6:15 - Ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκδηλώσεων του φεστιβάλ ΑΝΩ 2022
20 Δεκ. 2022 - 6:13 - Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Φεστιβάλ ΑΝΩ
15 Δεκ. 2022 - 6:18