Παναγιώτης Σμαρνάκης: Από την Ερμούπολη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου και σήμερα στη σκηνή του 9ου Syros Jazz Festival με το δικό του σχήμα

«Η τζαζ απαιτεί επικοινωνία και δέσιμο μεταξύ των μουσικών»

Πρωτότυπες συνθέσεις, αλλά και γνωστά organ trio κομμάτια της δεκαετίας του ’60 θα παρουσιάσει το μουσικό σχήμα του νεαρού Συριανού Παναγιώτη Σμαρνάκη, κατά τη δεύτερη βραδιά του 9ου Syros Jazz Festival.

Το Panagiotis Smarnakis Trio αποτελείται από τους Γιώργο Μουστάκα στην κιθάρα, Παναγιώτη Θέμα στα τύμπανα και Παναγιώτη Σμαρνάκη στο Hammond organ.

Οι τρεις τους συναντήθηκαν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και συνεργάζονται τα τελευταία 3 χρόνια, παίζοντας την μουσική των organ trio της δεκαετίας του 60 (Jimmy Smith, Jimmy Mcgriff, Lonnie Smith, Groove Holmes) αλλά και δικές τους συνθέσεις.

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο Παναγιώτης Σμαρνάκης αναφέρεται στην αγάπη του για τη τζαζ μουσική, στην ενασχόλησή του με το χάμμοντ, στις σπουδές του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά και στα επόμενα μουσικά του σχέδια.

Ξεκίνησες να ασχολείσαι με την τζαζ από πολύ μικρή ηλικία. Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε σε αυτή τη μουσική;

«Πράγματι, από πολύ μικρός είχα ακούσματα τζαζ κυρίως big band της εποχής του swing και τότε ήδη μάθαινα κλασικό πιάνο. Μου άρεσε πολύ ο ήχος των πνευστών και γενικά οι μελωδίες, οι αυτοσχεδιασμοί, ο ρυθμός. Όλα αυτά τα στοιχεία της μουσικής αυτής με παρακίνησαν να κάνω εδώ στη Σύρο κάποια μαθήματα τζαζ με τον Γιάννη Ρούσσο. Ταυτόχρονα μου άρεσαν πολύ και ασχολήθηκα με συγκροτήματα ροκ που χρησιμοποιούσαν το Hammond π.χ. Doors, Deep Purple κτλ. Η αφορμή όμως να σπουδάσω και να ασχοληθώ επαγγελματικά πλέον με την τζαζ και συγκεκριμένα με το Hammond ήταν όταν άκουσα για πρώτη φορά και γνώρισα τον νυν δάσκαλό μου Γιώργο Κοντραφούρη που έδινε μια συναυλία στην πλατεία της Ερμούπολης, νομίζω την άνοιξη του 2015».

Είσαι φοιτητής στο Ιόνιο πανεπιστήμιο. Πώς είναι το επίπεδο σπουδών, πώς είναι να μελετάς με δασκάλους όπως ο Γιώργος Κοντραφούρης και ο Δήμος Δημητριάδης;

«Το επίπεδο σπουδών δεν μπορώ να το κρίνω από ακαδημαϊκή άποψη, μπορώ όμως να μιλήσω για την ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημίου μου. Ειδικά στην κατεύθυνση της τζαζ, μια μουσική που απαιτεί ισχυρή επικοινωνία και δέσιμο μεταξύ των μουσικών, το Πανεπιστήμιο δημιουργεί έντονα την αίσθηση της κοινότητας, πράγμα που δίνει την δυνατότητα της συνεχούς τριβής μεταξύ των φοιτητών και των καθηγητών που έχει σαν αποτέλεσμα μιας υψηλής ποιότητας καλλιτεχνική έκφραση. Όσον αφορά στους δασκάλους που αναφέρατε, θα ήθελα να προσθέσω και τον κ. Στέφανο Ανδρεάδη, πράγματι είναι πολύ υψηλού επιπέδου, κι εγώ έχω την τύχη όχι μόνο να μαθαίνω αλλά και να συναναστρέφομαι με έναν από τους καλύτερους οργανίστες στον κόσμο».

Ο ήχος του Χάμμοντ συνήθως μας πηγαίνει στη δεκαετία του ‘60 και το γκρούβ εκείνης της εποχής. Τι πρόγραμμα θα παρο​​υσιάσετε στο φεστιβάλ το Σάββατο;

«Καθώς ασχολούμαι αποκλειστικά με το Hammond τα ακούσματά μου και τα πράγματα που μελετάω ποικίλουν ανάλογα με την περίοδο. Φέτος έχω ασχοληθεί περισσότερο με τον οργανίστα Jimmy Smith, και μια πιο “τζαζ” εκδοχή του organ trio με έντονα στοιχεία blues. Θα παίξουμε κυρίως διασκευές jazz standards και original συνθέσεις, αλλά πάντα στο organ trio, όσο και να προσπαθείς δεν μπορείς να διώξεις τα στοιχεία του γκρουβ.  Στο τρίο συμμετέχουν επίσης δύο εξαιρετικοί μουσικοί με τους οποίους γνωριστήκαμε στην Κέρκυρα, στην κιθάρα ο Γιώργος Μουστάκας και στα τύμπανα ο Παναγιώτης Θέμας, με τους οποίους έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν διάφορα πρότζεκτ, από αφιερώματα σε οργανίστες μέχρι και διασκευές Beatles».

Ποιά είναι τα σχέδιά σου με το τέλος των σπουδών στο Ιόνιο; Έχεις ετοιμάσει δικό σου υλικό; Σκέφτεσαι να συνεχίσεις με σπουδές στο εξωτερικό;»

«Προς το παρόν αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι να έχω τη δυνατότητα να παίζω όσο περισσότερο γίνεται, πράγμα που μας έλειψε τα τελευταία 2 χρόνια και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω το Syros Jazz Festival και ειδικά τον κ. Βαγγέλη Αραγιάννη που μας έδωσε την δυνατότητα να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και να παίξουμε σε ένα τόσο ωραίο πλαίσιο. Σε ένα χρόνο εκτιμώ ότι θα τελειώσω τις σπουδές μου, και ήδη έχω κάποια σκέψεις για να συνεχίσω ακαδημαϊκά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Φινλανδία ή την Αμερική. Υπάρχει αρκετό υλικό που αφορά πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές, αλλά για να παρουσιαστούν, απαιτούνται ηχογραφήσεις και γενικά μια οργάνωση που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό ήταν δύσκολο να γίνει».

 

Η συναυλία του Panagiotis Smarnakis Trio θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 και ώρα 22:30, στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων. Θα προηγηθεί η εμφάνιση του μπασίστα Βασίλη Κουτσομάνου και του πιανίστα Δημήτρη Βερδίνογλου, που θα παρουσιάσουν πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευασμένα κομμάτια μέσα από τη δική τους ματιά.

Στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να τις παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Syros Jazz Festival είναι περιορισμένος.

Για τον λόγο αυτόν, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, κάνοντας προεγγραφή στη φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, στον σύνδεσμο https://syrosjazzfestival.gr/about-us (κάντε scroll down για να εμφανιστούν οι εκδηλώσεις κάτω δεξιά).

Μετά την εγγραφή σας θα παραλάβετε εντελώς δωρεάν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσετε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο θα πρέπει να επιδείξετε (είτε εκτυπωμένο, είτε στο κινητό σας) για την είσοδό σας στους χώρους των εκδηλώσεων.