“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Φιλόξενη πόλη, αφιλόξενες μειοψηφίες

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛ -ΘΕΡΜΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ -ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ «ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΥΚΛΑ;» - ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΜΑΛ ΣΤΟ Β’ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:25

Θλιβερά επεισόδια επισκίασαν την πολιτιστική και καλλιτεχνική εκδήλωση της υποδοχής της κούκλας Αμάλ στη Λάρισα, μετατρέποντας μια γιορτή ανθρωπισμού και αλληλεγγύης σε θέατρο μισαλλοδοξίας και φανατισμού. Η τεραστίων διαστάσεων κούκλα Αμάλ, που ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Συρία με προορισμό το Μάντσεστερ της Αγγλίας, διασχίζει την Ευρώπη με ενδιάμεσο σταθμό της την Ελλάδα αναζητώντας τη μητέρα της, σε ένα συμβολικό ταξίδι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή. Η Λάρισα ήταν ο τέταρτος σταθμός της στη χώρα μας (μετά τη Χίο, τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα), όπου δυστυχώς η υποδοχή της αμαυρώθηκε από φανατικούς που δεν δίστασαν να προπηλακίσουν και να πετάξουν πέτρες προς όσους συνόδευαν την κούκλα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πάρα πολλά παιδιά!

Η Αμάλ έφτασε κάτω από την κεντρική γέφυρα του Πηνειού λίγο μετά τις 7, όπου την υποδέχτηκαν εκατοντάδες παιδιά κρατώντας κούκλες στα χέρια τους και τραγουδώντας για ένα «μικρό κορίτσι που ήταν αταξίδευτο». Πάνω από τη γέφυρα όμως, άνθρωποι αντίθετοι στην εκδήλωση και στην έλευση της Αμάλ στη Λάρισα, άρχισαν να βρίζουν και να προπηλακίζουν το πολυάριθμο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να υποδεχτεί την κούκλα. Με τα παιδιά οδηγούς και με την Αμάλ να ακολουθεί, η πομπή υποδοχής περπάτησε δίπλα στο ποτάμι κατευθυνόμενη προς τη ράμπα που οδηγεί από την κοίτη στην οδό Γεωργιάδου. Εκεί, 40 με 50 διαμαρτυρόμενοι που βρίσκονταν στο σημείο, άρχισαν να πετάνε πέτρες προς την πομπή. Δημιουργήθηκε πανικός, γονείς έτρεχαν να προστατέψουν τα παιδιά τους, με τους ευάριθμους αστυνομικούς να προσπαθούν να απωθήσουν τους ενάντιους στη συγκέντρωση ώστε το ταξίδι της Αμάλ να συνεχιστεί κανονικά. Επεισόδια σημειώθηκαν και επί της Βενιζέλου μπροστά στο Αλογο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να επεμβαίνουν για άλλη μια φορά.

Η πομπή με την τεράστια κούκλα επικεφαλής περπάτησε στην οδό Βενιζέλου και έστριψε στη Δήμητρας, ώστε να κατευθυνθεί στον Μύλο του Παππά. Εκεί, στη συμβολή των οδών Δήμητρας με Γεωργιάδου, είχαν συγκεντρωθεί οι αντίθετοι στην έλευση της Αμάλ για να φωνάξουν «αίσχος» και να προπηλακίσουν για άλλη μια φορά την πομπή, προσπαθώντας να διακόψουν βίαια το ταξίδι της.

Αντίθετα, η εικόνα εντός του προαυλίου του Μύλου ήταν διαφορετική: Ηταν εικόνα γιορτής! Κούκλες από τον κουκλοθίασο Τιριτόμπα υποδέχτηκαν την Αμάλ και τους εκατοντάδες ανθρώπους που τη συνόδευαν. Τα παιδιά που λίγο πριν έκλαιγαν πανικοβλημένα, ήταν αγκαλιά με τις κούκλες και γελούσαν. Αυτήν τη φορά κυριαρχούσαν τα παιδικά χαμόγελα και εικόνες αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας που συνόδευε την Αμάλ καθ’ όλη τη διαδρομή της στην πόλη σε δηλώσεις του τόνισε ότι: «Αμάλ σημαίνει ελπίδα. Αυτό σήμερα το κάναμε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η Αμάλ είναι ένα εννιάχρονο κορίτσι, το οποίο ξεκίνησε από τη Συρία, θα καταλήξει στην Αγγλία και ψάχνει τους γονείς της. Κανένα παιδί να μην μείνει μόνο του. Αυτό είναι το νόημα, αυτό υποστηρίζουμε. Η εκδήλωση είναι καθαρά ανθρωπιστική, αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που στήριξε την προσπάθεια». Την πομπή συνόδευαν ανάμεσα στον πολύ κόσμο και οι αντιδήμαρχοι Ρίτα Απρίλη, Μάκης Γιαννακόπουλος και Μιχάλης Αναστασίου.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΜΑΛ

Το πάρτι αποχαιρετισμού που είχε προγραμματιστεί να γίνει παρουσία της Αμάλ, έγινε απουσία της λόγω του φόβου νέων επεισοδίων. Εστω και απούσα η Λάρισα αποχαιρέτησε την Αμάλ με «ένα τρελό κοντσέρτο» στο Β’ Αρχαίο Θέατρο που ετοίμασαν οι Burger Project. Με όχημα τα πρωτότυπα τραγούδια του συγκροτήματος, μικροί και μεγάλοι έπαιξαν μουσικοκινητικά παιχνίδια και έκαναν χιουμοριστικούς αυτοσχεδιασμούς ενεργοποιώντας τη φαντασία τους και αλληλεπιδρώντας με ρυθμούς και ήχους

*Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Λαρισαίων συμμετείχαν στην εκδήλωση με μία εικαστική έκθεση δικών τους έργων που έχει στόχο να γνωρίσει στη φιλοξενούμενη Αμάλ την πόλη της Λάρισας μέσα από το πιο σημαντικά τοπόσημά της. Τα έργα των παιδιών εκτίθονταν μπροστά στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αργά το βράδυ, ο Δήμος Λαρισαίων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τα επεισόδια και ζητά συγγνώμη από τις οικογένειες και τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Μια πολιτιστική εκδήλωση με ανθρωπιστικό χαρακτήρα για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στάθηκε δυστυχώς αφορμή για εκδηλώσεις μίσους. Μια πολύ μικρή ομάδα ακραίων, σκοταδιστών, φασιστών και μισαλλόδοξων έκρινε σκόπιμο να μην μείνει στη διχαστική και χυδαία ρητορική που χρησιμοποίησε τις τελευταίες ημέρες, αλλά να προβεί και σε επιθέσεις κατά της… Αμάλ, τρομοκρατώντας γονείς και παιδιά που συμμετείχαν με χαρά στην εκδήλωση. Τι να απαντήσουμε σ’ αυτά τα παιδιά που τρομοκρατημένα ρωτούσαν, με αθωότητα τους γονείς τους: «Γιατί τόσο μίσος για μία κούκλα;».

Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα επεισόδια. Ζητούμε συγγνώμη από τις οικογένειες και τα παιδιά που έσπευσαν με χαρά να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων θα συνεχίσει να κινείται με αρχές και αξίες, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Στη Λάρισα φωνές διχασμού, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού είναι και θα παραμείνουν στο περιθώριο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Θανάσης Αραμπατζής

Φωτ. Θωμάς Λευθέρης