Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου

Οι αναστολές φέρνουν ρήξη στο Νοσοκομείο Σύρου

  • Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2021 - 12:05

Μας κοινοποιήθηκε από τα μέλη μας, το ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΠΟΨΕΙΣ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου το οποίο κατατέθηκε δια της πληρεξούσιας δικηγόρου του, Μαρίας Καζαντζάκη, στις 3-9-21, ενώπιον του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ, προς αντίκρουση της αίτησης αναστολής των πράξεων αναστολής εργασίας των συναδέλφων μας στο Γραφείο Μισθοδοσίας.

Στο παραπάνω υπόμνημα, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, θέλοντας να υποστηρίξει ότι ορθώς οι υπάλληλοι της μισθοδοσίας τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν φυσική παρουσία στο Νοσοκομείο (στεγάζονται σε χωριστό κτήριο περί τα 500 μέτρα μακριά από το Νοσοκομείο), υποστηρίζει ψευδώς ότι «οι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με το υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς, τους συνοδούς των ασθενών κλπ» καθώς και ότι « έρχονται μοιραία σε επαφή με το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, καθώς σε αυτούς αναφέρονται οι ιατροί, οι νοσηλευτές κλπ, προκειμένου να λάβουν ενημερωτικά έγγραφα (μισθοδοσίες κλπ) αλλά και οι ίδιοι ενημερώνουν για τα ζητήματα του Νοσοκομείου τους Διευθυντές και την Διοίκηση του Νοσοκομείου, άρα έρχονται σε επαφή με τα άτομα αυτά, τα οποία με την σειρά τους έρχονται σε επαφή με τους ιατρούς -νοσηλευτές κλπ.»

Καταγγέλλουμε τους παραπάνω ψευδείς ισχυρισμούς καθώς όλοι στο Νοσοκομείο γνωρίζουμε (εκτός από την Διοίκηση προφανώς) ότι η διακίνηση εγγράφων μεταξύ των τμημάτων γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με φυσική παρουσία. Αφενός έχει εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων από τον Δεκέμβριο του 2019 (Docutracs) όπου όλη η αλληλογραφία και η έκδοση εγγράφων γίνεται ηλεκτρονικά (ακόμη και οι υπογραφές στα έγγραφα είναι πλέον ηλεκτρονικές). Αφετέρου, εδώ και χρόνια, τα αποδεικτικά μισθοδοσίας είναι προσβάσιμα και ανακτώνται από τους υπαλλήλους από το διαδίκτυο μέσω εφαρμογής της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Δεν διανέμονται με φυσική παρουσία από τους υπαλλήλους της μισθοδοσίας εδώ και χρόνια. Τέλος όταν κάποιος υπάλληλος θέλει να καταθέσει οποιοδήποτε έγγραφο (λόγου χάρη κάποια αίτηση) στην μισθοδοσία, αυτή κατατίθεται στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας στο κεντρικό κτήριο του Νοσοκομείου και εν συνεχεία διαβιβάζεται με ηλεκτρονικό τρόπο στην μισθοδοσία. Τέλος για οποιαδήποτε περεταίρω πληροφορία υπάρχει και η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Κατά την γνώμη μας δεν υπάρχει κανένας υπηρεσιακός λόγος για να έρθουν σε φυσική επαφή με οποιονδήποτε υπάλληλο του Νοσοκομείου. Ακόμη όμως και εάν υπάρχει μια τέτοια σπάνια περίπτωση, θεωρούμε εντελώς ατεκμηρίωτο επιστημονικά τον συλλογισμό ότι ο ανεμβολίαστος υπάλληλος της μισθοδοσίας - ο οποίος τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας και κάνει όλα τα απαιτούμενα τεστ - αν έρθει σε επαφή με κάποιον από το υπόλοιπο προσωπικό (εμβολιασμένο), αυτό αποτελεί κίνδυνο για τους ασθενείς επειδή μπορεί εκ των υστέρων αυτός ο εργαζόμενος (ο εμβολιασμένος), να έρθει σε επαφή με το ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό (οι οποίοι επίσης είναι εμβολιασμένοι και τηρούν τα μέτρα προστασίας) και αυτοί με την σειρά τους να μεταδώσουν τον ιό σε ασθενή.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι και στις δύο περιόδους καραντίνας, υπάλληλοι τις μισθοδοσίας συμπεριλαμβάνονταν σε αυτούς που παρείχαν επι μακρόν την εργασία τους εξολοκλήρου (το σύνολο των καθηκόντων τους), μέσω τηλεργασίας, κατ΄ αποκλειστικότητα από το σπίτι τους (και με δικά τους μέσα) χωρίς να υπάρξει η παραμικρή δυσλειτουργία, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν απαιτείται φυσική επαφή με κανέναν.

Με βάση τα παραπάνω πραγματικά αναρωτιόμαστε που αποσκοπεί αυτή η εμμονή της διοίκησης να βγάλει σε αναστολή τους συγκεκριμένους υπαλλήλους καθώς προφανώς αυτό δεν σχετίζεται με το δημόσιο συμφέρον. Μάλλον ισχύει το αντίθετο.