Ξεκινά η διασύνδεση της Σαντορίνης
- Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:19
Συμβασιοποιήθηκε το υποέργο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης με το ηπειρωτικό σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την έναρξη της υλοποίησης της Δ’ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου διασύνδεσης της Σαντορίνης με την ήδη διασυνδεδεμένη Νάξο, ενώ στο πλαίσιο της Δ’ Φάσης, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες και για τα υπόλοιπα έργα, στα νησιά των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων.
Μάλιστα, η σημαντική αυτή εξέλιξη τονίστηκε ιδιαίτερα και στο πλαίσιο των εγκαινίων του περιπτέρου του ΑΔΜΗΕ στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα.
Σε τροχιά υλοποίησης πλέον η Δ’ Φάση της διασύνδεσης
Στη σχετική ανακοίνωση, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ενημέρωσε σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου.
Προσωρινός ανάδοχος για το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η εταιρεία Hellenic Cables, η οποία μειοδότησε με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2021 με τη συμμετοχή των εταιρειών Hellenic Cables και Prysmian Powerlink. Ο ανάδοχος θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η ενσωμάτωση της Σαντορίνης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, μέσω Νάξου, εντάσσεται στη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες. Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου θα είναι συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Εν μέσω έκτακτων συνθηκών, ο Διαχειριστής ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σημαντική διαγωνιστική διαδικασία για την ενεργειακή θωράκιση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων. Η Σαντορίνη θα ενταχθεί στην οικογένεια των διασυνδεδεμένων νησιών εξασφαλίζοντας αξιόπιστη, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση. Ο ρυπογόνος τοπικός σταθμός παραγωγής θα σβήσει, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών CO2 που συνδέονται με την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικά είναι τα έργα υποδομής που βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας εν μέσω κλιματικής κρίσης».
Έπονται Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος
Στο πλαίσιο της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, η ηλεκτρική διασύνδεση των Νότιων και Δυτικών Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) θα πραγματοποιηθεί μέσω υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους περίπου 353,2 χλμ. και υπογείων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους περίπου 19,6 χλμ.
Την εκκίνηση της Δ΄ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων σηματοδότησε η προκήρυξη εντός του 2020 του διαγωνισμού για τη διασύνδεση της Νάξου με την Σαντορίνη, μέσω της οποίας θα τροφοδοτηθεί ακτινικά - σε πρώτη φάση - το σημαντικότερο μέρος του φορτίου των νησιών που προορίζονται να διασυνδεθούν, αποτελώντας παράλληλα ένα κρίσιμο βήμα για την πραγματοποίηση του υπόλοιπου έργου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΑΔΜΗΕ, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και για τα υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων.
Υπενθυμίζεται, ότι βασικός σχεδιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα:
1. Νάξος–Σαντορίνη: Διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA.
2. Σαντορίνη–Φολέγανδρος: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA.
3. Φολέγανδρος–Μήλος: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA.
4. Μήλος–Σέριφος: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA.
5. Σέριφος–Λαύριο: διασύνδεση με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA.
6. Κατασκευή 4 νέων υποσταθμών 150/20 kV κλειστού τύπου GIS στα νησιά Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο, Σέριφο.
Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, ενώ η λειτουργία του έργου θα χρηματοδοτείται από τον ΑΔΜΗΕ.
Στο προσκήνιο η διασύνδεση της Σαντορίνης και στην ΔΕΘ
Το περίπτερο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινίασε το μεσημέρι του Σαββάτου, 11 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, παρουσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη και του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανασίου Δαγούμα.
Το κεντρικό μήνυμα του φετινού περιπτέρου του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΘ είναι το πράσινο επενδυτικό πρόγραμμά ύψους 5 δισ. ευρώ που υλοποιεί με ορίζοντα το 2030, με το οποίο προχωρά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ωστόσο τα «φώτα» έπεσαν επάνω στο έργο διασύνδεσης της Σαντορίνης, αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα, τόσο από τον Υπουργό, όσο και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο των δηλώσεών τους.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, σημείωσε, πως η αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει βασική προτεραιότητα και κρίσιμο στοίχημα στην πορεία προς την επιτυχημένη υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, «η διασύνδεση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, η αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, βρίσκονται στο επίκεντρο των άμεσων σχεδίων μας».
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την έναρξη του έργου διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου.
Ενημέρωσε δε, πως «το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις υπόλοιπες ΝΔ Κυκλάδες, τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας και νέα έργα ενίσχυσης του χερσαίου ηλεκτρικού συστήματος. Χάρη στα έργα μας, το 2030 θα βρει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας πολύ πιο κοντά στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και πολύ πιο έτοιμο απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προσλήψεις αορίστου χρόνου στον ΑΔΜΗΕ
19 Φεβ. 2024 - 15:24 - Ευκαιρίες απασχόλησης για νέες και νέους επιστήμονες από τον ΑΔΜΗΕ
17 Οκτ. 2023 - 14:11 - ΑΔΜΗΕ: Νέο ρεκόρ ΑΠΕ με υπερκάλυψη της ζήτησης κατά 140%
16 Σεπ. 2023 - 19:18 - Οι ενεργειακοί άξονες που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη
16 Σεπ. 2023 - 13:47 - ΑΔΜΗΕ: «Πράσινη» η μισή ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα τον Μάιο
10 Ιουν. 2023 - 14:58