Μια μοναδική βραδιά στην ταράτσα της Οικίας Κυβέλη, αφιερωμένη στον πολιτισμό της Κάτω Ιταλίας

Η Κυβέλη και οι Γυναίκες της Μεσογείου

Η διάλεκτος Griko και ο πολιτισμός των ελληνόφωνων της Απουλίας ζωντάνεψαν σε μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση όπου πρωταγωνίστησαν ο ελληνόφωνος τραγουδοποιός Rocco de Santis και η Ιταλίδα ηθοποιός Francesca Minutoli, υπό τη μουσική συνοδεία του ελληνόφωνου μουσικού Mattia Manco.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στην ταράτσα της Οικίας Κυβέλη στην Ερμούπολη, ο Rocco De Santis, ο πιο σημαντικός εν ζωή μουσικός που γράφει και τραγουδά στην Griko, παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο του "I ghineke tu Odisseu", όπου μέσω της Οδύσσειας του Ομήρου εξερεύνησε ορισμένους γυναικείους χαρακτήρες της και τους αμφισβήτησε, προτείνοντας μια νέα ερμηνεία τους με τον μοναδικό παραστατικό του τρόπο και με τον μαγευτικό ήχο της Griko.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε και η ταινία μικρού μήκους «Οι κόρες του Χάους» του Ελληνο-Ιταλού σκηνοθέτη Αλεσάντρο Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης. Η ταινία εξιστορεί τη ζωή της Κυβέλης, της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού του 20ου αιώνα, και το πάθος αυτής και της μεγάλης θεατρικής της οικογένειας για την υποκριτική καθώς και για τα έργα του Λουίτζι Πιραντέλο.

Στην παράσταση, παρουσιάστηκαν επίσης αποσπάσματα γυναικείων χαρακτήρων από έργα του Pirandello και του Dante Alighieri. Για τον τελευταίο, και με αφορμή την επέτειο των 700 χρόνων από τον θάνατό του, έγινε αναφορά στην Francesca da Rimini από το 5ο άσμα της Κολάσεως της “Θείας Κωμωδίας”, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο ποιητή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης».

Ο Αλεσαντρο Σπηλιωτοπουλος εκανε ανέγνωσε τους "Διαλόγους με τους Χαρακτήρες" του Πιραντέλο, όπου ο συγγραφέας συζητά με τη νεκρή μητέρα του.

Τη βραδιά προλόγισε η κ. Βαλεντίνη Ποταμιάνου, με τον μοναδικό της τρόπο, που παρουσίασε την εμβόλιμη προβολή και της ταινίας μικρού μήκους "Οι Κόρες του Χάους", που γυρίστηκε στη Σύρο το 2014 από το Ινστιτούτο Κυβέλη και πρωταγωνίστησε η μητέρα της, Κυβέλη Ζωγραφίδη, στην τελευταία της εμφάνιση στον κινηματογράφο.