“ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Σε αναβρασμό το Ιόνιο με το «τελεσίγραφο» για την αναδιάρθρωση

  • Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:24

Σε αναβρασμό βρίσκεται η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου ύστερα από το έγγραφο «τελεσίγραφο» που απέστειλε ο αρμόδιος για τα ΑΕΙ Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος προς τους Πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ ζητώντας να στείλουν συγκεκριμένες προτάσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την αναδιάρθρωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Το θέμα απασχόλησε εκτενώς χθες την συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, η οποία ωστόσο δεν έλαβε κάποια απόφαση περί συγχωνεύσεων, καταργήσεων, μετεξελίξεων και αλλαγών, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, το οποίο εστάλη την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να θέτει και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι οποιεσδήποτε ανακατατάξεις.

Η Σύγκλητος αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως σε 10 ημέρες μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου στο διάστημα που μεσολαβεί να πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων για να αποτυπωθούν οι θέσεις τους και εν συνεχεία να λάβει απόφαση το Συλλογικό Όργανο.

Ωστόσο πρόταση για συγχώνευση του Περιφερειακού Τμήματος Ανάπτυξης του Ιονίου με έδρα την Λευκάδα με το Τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα ήρθε από τον Πρόεδρο του πρώτου, Φοίβο-Απόστολο Μυλωνά. Σημειώνεται ότι το εν λόγω Τμήμα προήλθε από την συνένωση με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ακόμη δεν έχει δεχθεί εισακτέους.

Να παραμείνουν ως έχουν

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, οι Πρόεδροι των Τμημάτων και οι Κοσμήτορες των Σχολών κατέθεσαν διεξοδικά τις απόψεις τους εμμένοντας στην θέση ότι τα Τμήματα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Τονίστηκε η αναγκαιότητα υπεράσπισης της επιστημονικής ακεραιότητάς τους , ενώ στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ. Ως εκ τούτου επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση χωρίς καθαρούς όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή του εγγράφου έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και του «Βατερλό» που σημειώθηκε σε πολλά Τμήματα, κυρίως περιφερειακά, λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Ν. Κεραμέως είχε επισήμως ζητήσει από τους Πρυτάνεις τον περασμένο Ιούλιο στη Σύνοδό τους στους Δελφούς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση.

Ψηφίσματα

Ήδη πάντως οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της ΕΒΕ έχουν τεθεί επί τάπητος στις γενικές συνελεύσεις τριών Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου και κυρίως σε εκείνα που υπέστησαν «αιμορραγία». Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα το Τμήμα Περιβάλλοντος με έδρα την Ζάκυνθο εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνονταν ότι το γνωστικό αντικείμενό του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και επιστημονικών απαιτήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ διαθέτει όλα τα εχέγγυα που το καθιστούν απαραίτητο κρίκο για τη μεταστροφή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και εν γένει της Ελλάδας σε μια αειφόρο οικονομία και κοινωνία, όπου το Περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα και όχι μόνο νομοθετική υποχρέωση. Σημειώνονταν επίσης ότι είναι ένα νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα που προέκυψε από την συνένωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με μόλις δύο έτη λειτουργίας εκ των οποίων το ένα ήταν μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού.

Ψήφισμα εξέδωσε την Τετάρτη και το Τμήμα Ιστορίας, με το οποίο μεταξύ άλλων ζητά την κατάργηση της ΕΒΕ, ενώ σε περίπτωση συνέχισης της εφαρμογής της, τη γενναία περικοπή των προσφερόμενων θέσεων στα Τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας των κεντρικών πανεπιστημίων, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Τμήματα στη νησιωτική περιφέρεια. Επιπλέον διεκδικεί την επαναφορά του δικαιώματος σε υποψήφιους όλων των κατευθύνσεων να δηλώνουν Τμήματα του 1ου πεδίου αλλά και την επαναφορά της αντιστοίχισης του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με τα υπόλοιπα Τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, όπως ίσχυε έως το 2020.

Πλήρης αντίθεση

Εξάλλου, την πλήρη αντίθεσή της , στον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας ζητά από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, θέτοντας ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και χωρίς να ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, εξέφρασε η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Η έλλειψη μάλιστα των κριτηρίων, όπως επισημαίνουν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης οδηγεί από την αρχή την συζήτηση σε αδιέξοδο, την στιγμή μάλιστα που ζητείται η παρουσίαση ενός σχεδιασμού από τα Τμήματα χωρίς να έχουν ωστόσο γνώση των παραγόντων που θα κρίνουν το μέλλον τους.

Κατά συνέπεια αναφέρουν, οι τυχόν αλλαγές, θα γίνουν μόνο όταν η Γενική Συνέλευση του Τμήματος αποφασίσει ότι συντρέχει λόγος, βάσει αποκλειστικά και μόνο ακαδημαϊκών κριτηρίων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ