Διαμαρτυρία των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δ.Σ. του Δήμου Τήνου για τη μη πραγματοποίηση συνεδριάσεων διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης

Αντιδράσεις με φόντο την τρίμηνη απουσία

tinostoday.gr

Σχεδόν στον… «αυτόματο πιλότο» φαίνεται να λειτουργεί ο Δήμος της Τήνου, καθώς έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την τελευταία συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και των πολιτών του νησιού.

Στις 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, με τη διά ζώσης συμμετοχή των συμβούλων, ενώ έκτοτε οι συνεδριάσεις του πραγματοποιούνται αποκλειστικά διά περιφοράς και μονοθεματικές.

Για εκμετάλλευση του νόμου, που για λόγους προστασίας από τη διασπορά της πανδημίας, δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να συνεδριάζουν διά περιφοράς, στα όρια της νομιμότητας, κάνει λόγο σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, δεδομένου ότι εδώ και περίπου τρεις μήνες, δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία συνεδρίαση του ανώτατου δημοτικού οργάνου, διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά αντιθέτως – και προκειμένου να καλύπτεται η απαίτηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για μία τουλάχιστον συνεδρίαση ανά μήνα – έχουν πραγματοποιηθεί τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δύο συνεδριάσεις διά περιφοράς, με ένα και μοναδικό θέμα σε κάθε συνεδρίαση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, σχεδόν αποκλειστικά διά περιφοράς συνεδριάζει και το αμέσως επόμενο σημαντικότερο όργανο του Δήμου, η Οικονομική Επιτροπή, ενώ επίσης ανέφικτες λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που έχουν προκύψει στο Δ.Σ. του φορέα, είναι και οι συνεδριάσεις εδώ και μήνες, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου.

Αξίζει να τονιστεί, ότι από πλευράς της εφημερίδας έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με τον Δήμαρχο Τήνου, προκειμένου να καταγραφεί η θέση της πλειοψηφίας σχετικά με το ζήτημα, ωστόσο αυτή δεν κατέστη δυνατή.

«Δεν γίνεται να διοικείται με “ναι”, “όχι” και “παρών” η Τήνος»

«Εδώ και τρεις μήνες δεν έχει γίνει δημοτικό συμβούλιο», σημειώνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, με τον ίδιο να διευκρινίζει, πως από την τελευταία ζωντανή συνεδρίαση στις 11 Ιουνίου «έχουν γίνει διά περιφοράς δύο συνεδριάσεις, μία τον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο, οι οποίες ήταν μάλιστα μονοθεματικές. Στην πρώτη συνεδρίαση το μόνο θέμα ήταν αναφορικά με την γνωμοδότηση του Δ.Σ. για τη διατήρηση κάποιων τάξεων σε ένα σχολείο, ενώ το μόνο θέμα της δεύτερης συνεδρίασης τον Αύγουστο, ήταν για την ίδρυση του παραρτήματος του ΔΙΕΚ Σύρου στην Τήνο, σχετικά με τον θρησκευτικό τουρισμό, καθώς έληγε η σχετική προθεσμία. Πέραν από αυτά, τίποτε άλλο. Δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως αυτούς τους τρεις μήνες».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παράταξη του κ. Κροντηρά, νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο ανέδειξε το σημαντικό αυτό ζήτημα, με σχετικό δελτίο Τύπου, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι «για όλα τα “καυτά” προβλήματα που μεσολάβησαν κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, θα έπρεπε υπάρχει ενημέρωση μέσω συνεδρίασης, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέροντας ενδεικτικά τα ζητήματα όπως τις ανεμογεννήτριες, την δυσλειτουργία του Λιμενικού Ταμείου με τα μέλη του Δήμου Άνδρου να ζητούν αντικατάσταση του Προέδρου, το ζήτημα της πολεοδομίας, τα προβλήματα του βιολογικού, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως καθαριότητα, ύδρευση και κυκλοφοριακό και ζητώντας άμεσα συνεδρίαση διά ζώσης «προκειμένου εμείς και οι Δημότες μας να ενημερωθούμε και να πάρουμε επιτέλους αποφάσεις».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής (απόγευμα 20/09) για τον Σεπτέμβριο, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της μειοψηφίας, ακόμη και οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, πραγματοποιούνται διά περιφοράς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, πως ο Πρόεδρος του εκάστοτε δημοτικού οργάνου, αποστέλλει τις σχετικές εισηγήσεις ηλεκτρονικά στα μέλη και κατόπιν, με τηλεφωνική επικοινωνία σε προκαθορισμένη ώρα και μέρα, ζητά από κάθε μέλος ξεχωριστά να τοποθετηθεί με «ναι», «όχι», ή με τη δήλωση «παρών» σε κάθε εισήγηση, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα για αναλυτική πολιτική συζήτηση του κάθε θέματος ή/και διατύπωση ερωτημάτων, όπως γίνεται στις διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάσεις.

Δεδομένου, ότι η πρακτική των διά περιφοράς συνεδριάσεων εφαρμόζεται από τη δημοτική αρχή και στην Οικονομική Επιτροπή, ο κ. Κροντηράς τόνισε, πως η παράταξή του συστηματικά απέχει από αυτές, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς «το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συνεδριάζει και οι συνεδριάσεις και της Οικονομικής Επιτροπής, κατά μεγάλο ποσοστό και αυτές γίνονται διά περιφοράς», με τον ίδιο να υπογραμμίζει, ότι «δεν γίνεται να διοικείται με “ναι”, “όχι” ή “παρών” η Τήνος».

Όπως εξηγεί ο κ. Κροντηράς, η νομοθεσία επιβάλλει την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, και ως εκ τούτου, δεδομένων των διά περιφοράς μονοθεματικών συνεδριάσεων, η υποχρέωση αυτή έχει καλυφθεί.

Εντούτοις, πέραν από το ζήτημα της νομιμότητας, προβληματισμός εκφράζεται όσον αφορά στο κατά πόσον αυτή η πρακτική ωφελεί το ίδιο το νησί, που η δημοτική αρχή έχει λάβει εντολή να υπηρετεί. «Μέσα στην τουριστική σεζόν, οι υποδομές στα όριά τους, η επέλαση των ανεμογεννητριών, ένα Λιμενικό Ταμείο που προσπαθεί να συνεδριάσει, με 9 προσκλήσεις, εδώ και τρεις μήνες και δεν τα κατάφερε καμία, λόγω μη απαρτίας. Δεν λειτουργεί κανένα όργανο στην Τήνο. Η κατάσταση είναι τραγική», υπογραμμίζει. Μάλιστα ξεκαθαρίζει, ότι «ανεξάρτητα από τα ζητήματα πολιτικής, μικροπολιτικής ή αντιπολιτευτικών ζητημάτων, η συνεδρίαση των δημοτικών οργάνων είναι απαραίτητη προκειμένου το νησί να διοικηθεί και να λειτουργήσει!».

Κλείνοντας, μάλιστα, σημείωσε, ότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 49% του εκλογικού σώματος του νησιού, διερωτώμενος «δεν θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα να εκφράζονται και αυτές οι γνώμες;».

«Η δημοκρατική διοίκηση του Δήμου έχει πάει περίπατο»

Από την πλευρά της δημοτικής κίνησης της ελάσσονος μειοψηφίας, «Κοινό Τηνίων» σημειώθηκε, ότι «εδώ και πολύ καιρό, η Δημοτική Αρχή εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος για την πανδημία και κάνει διά περιφοράς συνεδριάσεις. Από την αρχή της πανδημίας, ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε με τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιούνταν πάρα πολλές συνεδριάσεις διά περιφοράς. Τώρα – και ενώ για ένα διάστημα οι συνεδριάσεις γίνονταν με τηλεδιάσκεψη – τους τελευταίους τρεις – σχεδόν τέσσερις – μήνες, οι συνεδριάσεις γίνονται μόνο διά περιφοράς». Όπως υπογραμμίστηκε, «εδώ δεν υπάρχει κανένα θέμα Covid-19, απλώς ξεκάθαρα δεν υπάρχει η θέληση να γίνουν δημοτικά συμβούλια. Είναι ξεκάθαρη επιλογή της δημοτικής αρχής να μην ασχολείται με τα θέματα που “τρέχουν” στο νησί».

«Το θέμα της δημοκρατικής διοίκησης του Δήμου Τήνου έχει πάει περίπατο εδώ και καιρό», επισημάνθηκε από την πλευρά του «Κοινού Τηνίων», ενώ έγινε λόγος και για μία γενικότερη απουσία του Δημάρχου και της πλειοψηφούσας παράταξης στα σημαντικά θέματα, που οι πολίτες και φορείς του νησιού επεδίωξαν να έχουν ενημέρωση και επικοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, από την πλευρά του «Κοινού Τηνίων» σημειώθηκαν ενδεικτικά, το ζήτημα των ανεμογεννητριών, που κατά την παράσταση διαμαρτυρίας των πολιτών έξω από το Δημαρχείο, καθώς ο Δήμος ενέκρινε τη διέλευση των οχημάτων μεταφοράς των ανεμογεννητριών, ζητήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο, η οποία δεν κατέστη τότε δυνατή, όπως και το θέμα της λειτουργίας της πολεοδομίας, για το οποίο είχε γίνει παρέμβαση από το Σύλλογο Μηχανικών Τήνου, για την οποία δεν δόθηκαν ποτέ οι απαραίτητες διευκρινήσεις.

Σημειώνεται ότι για το θέμα των αδειών διέλευσης πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση μεταξύ του κινήματος πολιτών που αντιτίθενται στην εγκατάστασή τους με το Δήμαρχο και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, ωστόσο – και παρά τις διά ζώσης διαβεβαιώσεις που έλαβαν – ο Δήμος την επομένη ενέκρινε ξανά τις σχετικές άδειες.

«Η δημοτική αρχή δεν έχει καμία δικαιολογία»

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε η τοποθέτηση και της εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, κ. Άννας Μαραβέλια, η οποία επίσης αναφέρθηκε στην «βολική», όπως τη χαρακτήρισε, δυνατότητα που έχει δοθεί λόγω πανδημίας, για την πραγματοποίηση διά περιφοράς συνεδριάσεων.

«Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε την απουσία συνεδριάσεων, ενώ έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν την απουσία τακτικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή δεν έχει καμία δικαιολογία και ουσιαστικά έχει πλήρως απαξιώσει τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρακολουθούμε και βλέπουμε ότι έχει γίνει μία προσφιλής τακτική η διά περιφοράς συνεδρίαση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να μπορούν να γίνονται τακτικά συνεδριάσεις, εφ’ όλης της ύλης, διά ζώσης και τηρώντας όλα τα μέτρα, σε μεγαλύτερη αίθουσα, δεν υπάρχει δικαιολογία», τόνισε η κ. Μαραβέλια.

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε, «υπάρχουν στο νησί μας πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία ταλανίζουν το λαό της Τήνου», αναφέροντας ενδεικτικά το ζήτημα των ανεμογεννητριών, με την ίδια να σημειώνει ότι «πάλι η δημοτική αρχή ήταν πλήρως απούσα».

Όπως υποστήριξε, «θεωρούμε ότι όλα αυτά την εξυπηρετούν και είναι επιλογή της, ώστε να αποφύγει και την κριτική, αλλά και την ανάδειξη των σοβαρών αυτών ζητημάτων που κατά καιρούς “φέρνει” η μειοψηφία». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία των σχολείων, λέγοντας, ότι «φέτος, τα σχολεία μας άνοιξαν, χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, όσον αφορά στο πώς άνοιξαν, δηλαδή υπό ποιους όρους, ποιες ενέργειες έγιναν για την ασφαλή λειτουργία τους, αν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα καθηγητών και συλλόγων γονέων, όπως είναι η αραίωση των τμημάτων, ή η μόνιμη απασχόληση καθαριστριών για τακτικές απολυμάνσεις κλπ».

Επιπλέον, η κ. Μαραβέλια αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι ήδη από την αρχή της δημοτικής θητείας, τόσο η Λαϊκή Συσπείρωση, όσο και οι άλλες δύο παρατάξεις της μειοψηφίας, επανειλημμένως έχουν ζητήσει (προφορικά και γραπτά) αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με ζητήματα, όπως ενδεικτικά αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων και οι εξελίξεις σχετικά με το Κοσσίνι, ωστόσο ουδέποτε έχει ικανοποιηθεί κάποιο από τα αιτήματά τους. Μάλιστα, η ίδια υποστήριξε, ότι ακόμη και τα ερωτήματα τα οποία κατατίθενται γραπτώς προς το Προεδρείο του Δ.Σ. προς απάντηση από τις δημοτικές υπηρεσίες, παραμένουν επί μήνες αναπάντητα.