Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με ένα πλούσιο πρόγραμμα αφιερωμένο στην Ελευθερία

Πτυχές απελευθέρωσης

Μετά την περσινή «phygital» έκδοσή του, το Animasyros επιστρέφει σε λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με μία επετειακή διοργάνωση εμπνευσμένη από την Ελευθερία, την πυρηνική αξία για την οποία αγωνίστηκαν οι Έλληνες πριν 200 χρόνια και την οποία κατέκτησαν μετά από Αγώνα.

Το σχετικό θεματικό αφιέρωμα προβολών που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, από την Κίνα και τη Χιλή μέχρι τη γειτονική μας Τουρκία, περιλαμβάνει βραβευμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από όλον τον κόσμο, που εξερευνούν διάφορες πτυχές της ελευθερίας, όπως τον πόλεμο για την απελευθέρωση, την κατάκτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την ελευθερία των ζώων και την προσωπική ελευθερία.

Θέτοντας ως στόχο την προβολή της τόσο ως στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας αλλά και ως ψηφίδα της Παγκόσμιας Ιστορίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Σύρου συγκέντρωσε για τη 14η έκδοσή του περισσότερες από 4000 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών. 180 ταινίες από όλο τον κόσμο, επτά διαγωνιστικά προγράμματα, δυο μεγάλα αφιερώματα, και παραδοσιακά το διεθνές πανόραμα. Περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων (animation), προγράμματα άτυπης εκπαίδευσης για παιδιά, ενήλικες, ΑµεΑ & άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και την επαγγελματική Αγορά.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου και μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, διαθέσιμης στην ιστοσελίδας του, ενώ οι εργασίες της Αγοράς, που επιστρέφει για έβδομη χρονιά, θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω του καναλιού YouΤube του Animasyros.

Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Η Τέχνη συναντά την Ιστορία

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros δημιουργεί κάθε χρόνο, μέσα από τις δράσεις του, καλλιτεχνικές συνδέσεις ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Εφέτος, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, επιχειρεί να θεμελιώσει μια ξεχωριστή και συμβολική ιστορική σύζευξη ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, βάζοντας στο επίκεντρο μια έννοια που χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη το σκοπό και το πάθος του Αγώνα του 1821: την Ελευθερία. Αυτήν την επιθυμία που, όπως έλεγε στον περίφημο λόγο του στην Πνύκα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, έπεσε “ως μια βροχή” στα κεφάλια των Ελληνίδων και των Ελλήνων, γεννώντας μέσα τους ένα συναίσθημα τόσο αχαλιναγώγητο που κατέστησε την Επανάσταση και τη θεμελίωση του νεότερου Ελληνικού Κράτους αναπόδραστες. Αυτή την επιθυμία που στη σύγχρονη έκφρασή της εμφανίζεται σήμερα ως επίμονο αίτημα για ατομική και συλλογική αυτοδιάθεση, για ελεύθερες και απροκατάληπτες επιλογές, για ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης. Αλλά και ως διεκδίκηση αναίρεσης κάθε περιθωριοποίησης της διαφορετικότητας, ως φως που περιλούζει και περιβάλλει κάθε αγώνα για ισότητα, ορατότητα, σεβασμό και συμπερίληψη σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας και διάδρασης. Έτσι, με όχημα την τέχνη —και μάλιστα μια μορφή τέχνης εναλλακτική και ανατρεπτική όπως τα κινούμενα σχέδια— το αίτημα για ελευθερία των Αγωνιστών του 1821 συναντά το πλούσιο μωσαϊκό των σύγχρονων αιτημάτων για ελευθερία», σημειώνει στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Το θέμα της ελευθερίας πραγματεύονται και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Animasyros που επιστρέφουν δριμύτερα, εντάσσοντας όλες τις κοινωνικές ομάδες συμμετεχόντων.

Κινούμενη ελευθερία (εργαστήριο για ενήλικες με την Έλενα Παυλάκη): Περιθωριοποίηση, διαφορετικότητα, ρατσισμός. Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι; Οι σύγχρονοι αγώνες για ισότητα, αναγνώριση, προσβασιμότητα, κοινωνική ένταξη. To εργαστήριο είναι εμπνευσμένο από ένα από τα κορυφαία έργα του Διονύσιου Σολωμού, τους Ελεύθερους Πολιορκημένους, που υμνεί τον αγώνα των υπερασπιστών του Μεσολογγίου, τον αγώνα του ανθρώπου για την εσωτερική του ελευθερία.

Κινούμενες ακουαρέλες (Εργαστήριο για Άτομα Τρίτης Ηλικίας με τη Μαργαρίτα Σιμοπούλου): Μετά από ένα χρόνο απουσίας το ΚΑΠΗ Ερμούπολης είναι και πάλι σε δράση! Μαζί θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ‘21 με έναν λίγο… διαφορετικό τρόπο! Τη σχέση έχουν οι ακουαρέλες με τον πίνακα του Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου»; Κινούνται οι ακουαρέλες; Οι πίνακες μπορούν να ζωντανέψουν; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί σε ένα διήμερο εργαστήριο ανιμέισον που όλα είναι πιθανά!

Κι όμως, κινείται (Εργαστήριο για παιδιά με τον Γιάννη Ξαγοράρη):  Οι ήρωες, τα θύματά τους, οι ζωές μας. Το σκίτσο... δυο γραμμές που μιλάνε στη γλώσσα μας... Η παραμικρή αλλαγή μπορεί να αλλάξει το νόημα όπως ένα διαζευκτικό ή και ένα διαφορετικό σημείο στίξης. Τα άψυχα μέχρι τώρα αντικείμενα παίρνουν σάρκα και οστά. Συνομιλούν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται. Σάτιρα – γελοιογραφία – κωμικό :Τρεις έννοιες, ένας κοινός παρονομαστής... Χιούμορ με κάθε τρόπο... Λόγοι για να μας κάνουν να γελάμε. Λόγοι για να κάνουμε τους άλλους να γελάνε. Λόγοι για να ζούμε καλύτερα.

Ζωντανεύοντας το παρελθόν (Εργαστήριο για εφήβους με τον Paul Muresan): Αυτό το εργαστήρι ανιμέισον είναι αφιερωμένο στις βασικές αρχές του 2D κινούμενου σχεδίου και τη διδασκαλία του σε νέους ανθρώπους που πιθανόν να θελήσουν να ασχοληθούν επαγγελματικά και να κάνουν καριέρα στο μέλλον σε αυτόν τον τομέα. Το θέμα του τριήμερου εργαστηρίου θα περιστραφεί γύρω από τους θρύλους για το δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας» / Έξοδος (του Μεσολογγίου) και θα επιχειρήσει να ενώσει την ιστορία με τα κινούμενα σχέδια, ζωντανεύοντας το παρελθόν στα πλαίσια της επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης

Κινούμενη ελευθερία (Εργαστήριο για ενήλικες με την Tal Kantor): Ζωντανεύοντας σκέψεις πάνω στην έννοια της «ελευθερίας»: Ελεύθερη βούληση, ελευθερία κινήσεων, ελεύθερη πληροφορία, ελευθερία του λόγου. Στο εργαστήριο ο καθένας θα εξερευνήσει το θέμα με τη δική του, προσωπική οπτική, μέσα από μια μικρή άσκηση δημιουργία ανιμέισον με μεικτή τεχνική. Μια εμπειρία με παιχνιδιάρικη διάθεση πάνω στο πώς θα «ζωντανέψει» μέσα από το ανιμέισον ένα κολάζ συμβολισμών της ελευθερίας, εμπνευσμένο από το έργο της ελληνίδας καλλιτέχνιδος Georgia Fabris .

Έκθεση 3D animation Επαυξημένης Πραγματικότητας και Kαταγραφής Κίνησης

Με αφορμή τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το ΠΜΣ Animation (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακων Σπουδών animation) του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής παρουσιάζει την Έκθεση Σπουδαστικών Εργασιών 3D Modeling προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του στην Επαυλη Τσιροπινά, στο πλαίσιο του Animasyros 2021.

Οι σπουδαστικές δημιουργίες παρουσιάζονται ως περιεχόμενο επαύξησης 20 έξυπνων αφισών που εκτίθενται σε φυσικό χώρο και το οποίο ενεργοποιείται μέσω ειδικής σηματοδότησης στις αφίσες που οδηγούν στην εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.

Η διάδραση του κοινού επιτυγχάνεται με την συμμετοχή του σε εκπαιδευτικό υλικό παιγνιώδους μορφής στο οποίο οι θεατές συμπληρώνουν ένα κουίζ καρτών αντίστοιχων για κάθε έκθεμα και καλούνται να δημιουργήσουν την δική τους κάρτα κουίζ η οποία ενσωματώνεται στις ήδη υπάρχουσες.

Ερευνητές – Συντονισμός, Δημιουργία Επαυξημένης Πραγματικότητας:  Αναστασία Λαμπροπούλου, Γιώργος Μαργαρίτης, Λαμπρινή Τριβέλλα

Υπεύθυνοι καθηγητές: Δρ. Σπύρος Σιάκας, Δρ. Ελένη Μούρη.

Ετικέτες: