«Πονοκεφαλιάζουν» οι Ζακυνθινοί επιχειρηματίες
- Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:23
«Πονοκεφαλιάζουν» οι Ζακυνθινοί επιχειρηματίες λόγω της εικόνας που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά. Ανησυχούν για τους επόμενους μήνες και για τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο νησί, ενώ παράλληλα ζητούν διακαώς να υπάρξει ρύθμιση για «κούρεμα» των χρεών.
Μπορεί σε γενικές γραμμές και ο Σεπτέμβριος να κυλά ικανοποιητικά, όμως οι δυσκολίες είναι πολλές και όπως λένε και οι τοπικοί οικονομικοί παράγοντες είναι άγνωστες οι πραγματικές αντοχές της αγοράς και ο κίνδυνος να μπουν λουκέτα ελλοχεύει.
Φ. Κόττης: «Όλα θα κριθούν μέχρι τα Χριστούγεννα»
«Το μέγεθος της ζακυνθινής οικονομίας έχει οργανωθεί και στηθεί τα τελευταία χρόνια σε μια ανάπτυξη και έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Στηρίζεται σε πολλούς επισκέπτες. Πραγματικά πήγαμε καλά τον Αύγουστο και κυλάει σε ικανοποιητικό επίπεδο και ο Σεπτέμβρης. Υπάρχει έντονη ανησυχία από τους επιχειρηματίες που δεν μπόρεσαν να έχουν τις εισροές από το μικρότερο ποσό επισκεπτών σε σχέση με το 2019. Ας μην ξεχνάμε την καθυστέρηση στην επισκεψιμότητα και ότι η κορύφωση της σεζόν έγινε μέσα στον Αύγουστο», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτης Κόττης, ο οποίος τόνισε για μία ακόμα φορά ότι χρειάζονται πραγματική στήριξη οι επιχειρήσεις για να μην μπουν λουκέτα τον χειμώνα. «Αναμένονται μέτρα μετά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, ειδικά για το θέμα που απασχολεί όλους των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων. Αιτούμαστε να μην γίνεται μόνο ρύθμιση δόσεων, αλλά και κούρεμα χρεών. Υπάρχει αριθμός επιχειρήσεων που δεν έγιναν αποδέκτες είτε λόγω μεγέθους είτε διάρθρωσης είτε για χωροτακτικούς λόγους. Όπως σε επιχειρήσεις που ήταν κοντά σε ξενοδοχεία που στηρίζονται στον τουρισμό, όπως στις Αλυκές και στον Αλυκανά που λόγω της «απουσίας» των Βρετανών επισκεπτών, δεν δούλεψαν πολύ. Υπάρχει σοβαρό θέμα στην περίπτωση που επιδεινωθεί όπως πέρσι τον Νοέμβριο, η υγειονομική εικόνα. Όλα θα κριθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Θα έχουμε εικόνα τι θα γίνει και υγειονομικά και επιχειρηματικά και πλέον θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ».
Ν. Τσουκαλάς: «Δεν ξέρουμε τι αντοχές υπάρχουν στην αγορά για τον χειμώνα»
Ο Νίκος Τσουκαλάς είναι Λογιστής Α’ τάξης και Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Ζακύνθου – ΕΛΦΕΕΖ, Νίκος Τσουκαλάς σημείωσε ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση στον τζίρο των επιχειρήσεων, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη. «Αφουγκραζόμαστε την αγορά. Απλώς όλοι κλαίγονται και δεν ξέρω για ποιο λόγο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση κατανάλωσης 10,65% άρα σημαίνει ότι αυξήθηκε ο τζίρος. Οι τουριστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά από κρατήσεις. Καλύπτονται οι αμαρτίες του παρελθόντος και θα ψάξουμε να δούμε τι γίνεται με αυτές τις ιστορίες. Έχουμε μείωση από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, και παρατηρούμε μείωση των χρημάτων που θα επιστρέψουν οι επιχειρήσεις. Τουλάχιστον 25% από αυτό που δεν αναμενόταν. Άρα λοιπόν η αιμορραγία θα είναι μικρότερη. Σαφώς υπάρχουν παθογένειες από το παρελθόν. Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται στις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες λόγω του διαδικτύου υπέστησαν μεγάλο πλήγμα μέσα στην πανδημία. «Οι εμπορικές επιχειρήσεις επειδή άλλαξε η συμπεριφορά των καταναλωτών υπάρχει θέμα. Οι περισσότεροι δυστυχώς στρέφονται σε άλλες αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και μειώθηκε ο τζίρος των μαγαζιών αυτών. Δεν ξέρω τι αντοχές έχει η κάθε επιχείρηση και πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για να δουν πως θα καταγραφεί αυτό το πρόβλημα και να βρεθούν λύσεις». Πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα που θα φέρουν σε ακόμα δυσκολότερη θέση τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Το κούρεμα των χρεών βασικό αίτημα των Επιμελητηρίων της χώρας
Ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στα τέλη του Οκτώβρη, είναι το κούρεμα των χρεών. «Προφανώς έχει αλλάξει η ατζέντα. Ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων είναι εκεί, απλώς χρειάζεται συνέπεια και διάρκεια για να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχουν ζώνες διαφορετικές ανάλογα με το είδος των επιχειρήσεων. Είναι ξεχωριστά τα καταλύματα, η εστίαση και οι πωλήσεις λιανικών. Δεν έγιναν όλοι αποδέκτες των εισροών», είπε ο κ. Κόττης εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη μία τέτοια ρύθμιση. Τέλος, σημείωσε ότι είναι σημαντικό για κάθε επιχείρηση να βελτιστοποιηθεί ο σχεδιασμός και να αναβαθμιστεί το παρεχόμενο προϊόν μέσα από εναλλακτικές δραστηριότητες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Βραχυχρόνια μίσθωση vs ξενοδοχεία: Συνεχίζεται ο «εμφύλιος»
28 Νοε. 2022 - 6:22 - «Γονάτισε» την εστίαση η περαιτέρω παράταση των μέτρων | Έβαλαν προσωρινό λουκέτο
27 Ιαν. 2022 - 6:24 - Ζάκυνθος | Μειωμένη κατά 25-30% η κίνηση στα μαγαζιά συγκριτικά με το 2019
30 Δεκ. 2021 - 6:23 - «Πήραμε ανάσα» λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης | Ζεστό χρήμα στα ταμεία… μετά τις δυσκολίες
8 Σεπ. 2021 - 6:22 - Μέτρα ανακούφισης ζητούν οι επιχειρηματίες για να μην μπουν λουκέτα
30 Ιουλ. 2021 - 6:23