Ανείπωτες ιστορίες των ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου
- Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:14
Ένα φωτογραφικό και κινηματογραφικό ταξίδι αφηγήσεων και λαογραφίας με επίκεντρο τη διαφύλαξη του Αιγαιοπελαγίτικου νησιωτικού πολιτισμού ξεκινά σε λίγες ημέρες στο νησί της Σαντορίνης.
Μετά τον επιτυχημένο κύκλο του στην Κύθνο, το «Marabou Project» των Κωνσταντίνου και Πέτρου Σοφικίτη, θα παρουσιαστεί από 25 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021, στο Συμπόσιον Κέντρο Πολιτισμού, στον παραδοσιακό οικισμό Μεγαλοχωρίου.
Μέσα από μία οπτική αφήγηση που δημιουργείται από εικόνες, λέξεις, μουσική, ταινίες και εκδηλώσεις, το Marabou συνθέτει την ιστοριογραφία εμβληματικών μορφών, γνωρίζοντας και τιμώντας νησιωτικές κοινότητες και μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα του Marabou ασχολείται ενεργά με την τοπική κουλτούρα, δημιουργώντας ένα μοναδικό κοινωνικό αντίκτυπο. Το υλικό από τα ταξίδια στις Κυκλάδες, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις Σποράδες και στα Δωδεκάνησα αποτελεί μια οπτική καταγραφή της λαογραφικής ταυτότητας και του ξεχωριστού χαρακτήρα κάθε νησιού.
Ιστοριογράφημα στο Αιγαίο
Τα εγκαίνια της έκθεσης, το προσεχές Σάββατο, θα συνοδεύσουν μουσικά, η Κατερίνα Παπαδοπούλου & το Νότιο Τόξο. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 20:00 και χρειάζεται προ κράτηση θέσεων λόγο του περιορισμένου αριθμού. Το ρεπερτόριο του «Νότιου Τόξου» περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια-άλλοτε αυτούσια, άλλοτε διασκευασμένα - από τις περιοχές του Νοτίου Ελληνικού Τόξου. Το Νότιο Ελληνικό τόξο είναι μια περιοχή με κοινά γλωσσικά και μουσικά χαρακτηριστικά, που εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι την Κάτω Ιταλία, περνώντας από τα νότια παράλια της Μικρασίας, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Νότια Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Το σχήμα αποτελείται από διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες σολίστες με έντονη δραστηριότητα και μεγάλη διαδρομή στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, οι οποίοι αποτυπώνουν στιγμές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και λειτουργούν ως πρέσβεις της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής διεθνώς.
Η Κατερίνα Παπαδοπούλου και οι συνεργάτες της, για άλλη μια φορά θα δείξουν πως η παράδοση δεν είναι μόνο ένα κληροδότημα μουσειακού χαρακτήρα, αλλά πως ζει, αναπνέει και εξελίσσεται μέσα μας, μαζί μας, γύρω μας, για εμάς.
Η σύμπραξη του «Marabou» και του Νότιου Τόξου είναι μια συνεργασία, όπου η αφοπλιστική δύναμη της μουσικής, σε απόλυτη συνύπαρξη με τις ιστορίες που αφηγούνται οι άνθρωποι και τα τραγούδια του λαού του Αιγαίου, συμπαρασύρει το κοινό σε ένα ταξίδι ανά τους αιώνες σε ιστορίες πόνου, αγώνα, μόχθου, αντίστασης και τελικά, ζωής.
Τη μουσική θα «ντύσουν» την βραδιά των εγκαινίων τα φωτογραφικά πορτραίτα και κινηματογραφημένες αφηγήσεις σημερινών κατοίκων του Αιγαίου, σε απόλυτη συνέχεια με τη μουσική, την ιστορία, τον πολιτισμό του Αιγαίου.
Οι «πρωταγωνιστές» της Σαντορίνης
Το ταξίδι του «Marabou» έλυσε τους κάβους του το 2019 και έχει σκοπό να επιστρέψει στο λιμάνι του το 2022. Το project καταγράφει μεταξύ άλλων και «ιστορίες» κατοίκων της Σαντορίνης.
Ο Μεταξάς Χάλαρης ανήκει σε εκείνους τους ανθρώπους που αν και οι Μοίρες δεν χόρευαν πάνω από την κούνια τους, εκείνος σε πείσμα όλων έγινε ένας σκληρός βιοπαλαιστής που θέριευε τις φουρτούνες στα βαπόρια. Όπως εκείνη που τον στιγμάτισε στο ταξίδι από την Ιταλία στη Νέα Υόρκη και δε λέει να ξεριζώσει απ’ τη μνήμη του. Τη δεκαετία του 1970 γνωρίζει τη γυναίκα του και μαζί κινούν για τον Πειραιά, χωρίς να υπολογίζουν ωστόσο τα σχέδια της θάλασσας που τους καλεί πίσω στη Σαντορίνη, όπου και ανοίγουν την ταβέρνα «ο Παράδεισος». Η αεικίνητη φύση του τον στρέφει παράλληλα στην κτηνοτροφία και την οινοποιεία, με το δυσάρεστο γεγονός της κλοπής των 750 κιλών κρασί από τους συντοπίτες του να αποτελεί την πιο απογοητευτική στιγμή της καριέρας του. Ο Μεταξάς, όμως, και πάλι δεν πτοείται. Συνεχίζει, επιμένει να ζει με μεράκι, να απολαμβάνει και ανακαλύπτει συνεχώς το νησί απ’ την αρχή πλάι στη γυναίκα της ζωής του και στον Πίτσα, τον αξιολάτρευτο σκύλο τους.
Ο αγιογράφος Δημήτρης Κολιούσης από την Παραμυθιά Ηπείρου αλαφροπατάει ανάμεσα στην Παναγιά και στους Αγίους του ουρανού από τη μια και στους ανθρώπους της γης από την άλλη. Περιπλανήθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου σαν σύγχρονος εξερευνητής και έζησε για κάποια χρόνια στον Πειραιά. Όταν όμως ήρθε η στιγμή να αποκτήσει παιδιά πήρε την απόφαση με τη σύντροφό του Αληθινή να ριζώσει στη Σαντορίνη γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε να δεχτεί τα παιδιά του να μεγαλώνουν στην Αθήνα. Ύστερα ήρθε η αγάπη γι’ αυτά τα άγρια και συγχρόνως φιλόξενα χώματα του νησιού, για τα βράχια και το απέραντο γαλάζιο και έτσι τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια ζει και εργάζεται στη Σαντορίνη. Σε ένα τροχόσπιτο επάνω στη θάλασσα μαζί με τη σύντροφό του Αληθινή και τα τρία παιδιά τους, την Ηλιαχτίδα, τον Απόλλωνα και τον Οδυσσέα σε πλήρη αρμονία με τη φύση και την πνευματική του υπόσταση.
Ο Ταρίκ αγαπάει πολύ τη θάλασσα. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια αλλά τα τελευταία 30 χρόνια ζει στη Σαντορίνη, όλη του τη ζωή δίπλα στη θάλασσα. Είναι από τους πιο γνωστούς μαραγκούς του νησιού. Οι δημιουργοί του «Marabou» τον συνάντησαν στο λιμανάκι του Εξομύτη να κάθεται σε μια ψάθινη καρέκλα επάνω σε μια ψαρόβαρκα συντροφιά με συμπατριώτες του ψαράδες. Τους μίλησε για τη ζωή στην Αίγυπτο και τα πρώτα του χρόνια στη Σαντορίνη, τότε που όπως αναπολεί η ζωή ήταν αυθεντική με περισσότερη ανθρωπιά. Το Αιγαίο εξακολουθεί να είναι η ψυχή των ονείρων του.
Ο Σώστης Αρβανίτης γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Ακρωτήρι και έπειτα στα καράβια. Όλα ήταν αφιλόξενα και λίγοι ήταν που δεν τον κυνήγησαν και που δεν τον πλήγωσαν. Ακόμα αναρωτιέται γιατί να υπάρχει τόση κακία στον κόσμο, γιατί οι ψυχές των ανθρώπων να είναι τόσο μολυσμένες. Πικραμένος επανέλαβε αρκετές φόρες, «ό,τι δεν θες να σου κάνουν μην το κάνεις στον άλλον». Ευαίσθητος και κουρασμένος δεν άντεξε την σκληρότητα της κοινωνίας. Ζει αυτοεξόριστος στην Παλαιά Καμένη 40 χρόνια τώρα, με μοναδική συντροφιά τα κατσίκια του και τον Πλάτωνα, το πιστό του λυκόσκυλο.
Το Συμπόσιον φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και παραστάσεων εμπνευσμένων από τις Εννέα Μούσες των Τεχνών, μια ιδιωτική πρωτοβουλία της Άρτζυ Κακίσση (Γενική Διευθύντρια) και του Ιωάννη Πανταζή (Καλλιτεχνικός Διευθυντής / Μουσικός / Κατασκευαστής Οργάνων). Όραμά τους, να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη μέσω της μουσικής και της μυθολογίας, με πληθώρα δράσεων, όπως διαδραστικές μουσικές παραστάσεις, θεματικές εκθέσεις, εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων και συναυλιών, που απευθύνονται στην τοπική κοινότητα και σε ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.
Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι επαγγελματίας φωτογράφος και μέλος του LensCulture Society (magnum). Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε έντυπα και ψηφιακά μέσα αλλά και έχει εκτεθεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και έχει διακριθεί το 2017 με την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Sony World Photography Awards, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και στην Biennale της Βενετίας. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται κυρίως στην ταξιδιωτική φωτογραφία, αναδεικνύοντας σε αυτήν τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ο Κωνσταντίνος ταξιδεύει συνεχώς τον κόσμο για λόγους επαγγελματικούς και όχι μόνο, αποτυπώνοντας τη ζωή των ανθρώπων στους τόπους που επισκέπτεται.
Ο Πέτρος Σοφικίτης ξεκινάει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην φωτογραφία το 2008 πλάι στον πατέρα του και καταξιωμένο φωτογράφο, Δημήτρη Σοφικίτη. Αφαιρετικός και άριστος “δαμαστής” των φυσικών πηγών του φωτός, ο Πέτρος καταφέρνει να πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα και να κάνει τον θεατή συνοδοιπόρο στις ιστορίες των φωτογραφιών του. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει λάβει το 2011 τον τίτλο του “Contemporary Portait Photographer of the Year”, ενώ το έργο του έχει δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα ελληνικά ενημερωτικά portals καθώς και έχει εκτεθεί σε σημαντικές γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
Το «Marabou Project» υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης
9 Ιαν. 2025 - 6:22 - Ψηφιακά στα “χνάρια” του Μάνου Ελευθερίου
9 Ιαν. 2025 - 6:16 - Διάσωση, ανάδειξη και εκπαίδευση
9 Ιαν. 2025 - 6:15 - Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Πολιτισμός, ιστορία και παράδοση
3 Ιαν. 2025 - 6:16