Κινητοποίηση πολιτών η οποία έγινε προσπάθεια από ενισχυμένες Αστυνομικές και Λιμενικές δυνάμεις ώστε να καμφθεί το βράδυ της Τρίτης και τα ξημερώματα της Τετάρτης

Ξυλοδαρμός πολιτών στην Τήνο για τις ανεμογεννήτριες

Τραυματίσθηκαν πολίτες ενώ μεταφέρθηκε στο Κ. Υ. του νησιού και ο πρώην Δήμαρχος Εξωμβούργου, Ν. Δελασούδας

Αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος ήρθαν ξανά πολίτες της Τήνου, οι οποίοι επιχείρησαν να σταματήσουν τη διέλευση φορτηγών με τμήματα ανεμογεννητριών για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση “Πράσσα – Πολέμου Κάμπος”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στην Τήνο μετέβησαν και δυνάμεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), οι οποίες συγκρούστηκαν με τον κόσμο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ορισμένων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Εξωμβούργου, Ν. Δελασούδας.

Πρόκειται για ένα ακόμη έντονο βράδυ στην Τήνο, όταν από πλοίο, αργά το βράδυ της Τρίτης (προς ξημερώματα Τετάρτης) αποβιβάστηκαν φορτηγά που μετέφεραν τμήματα ανεμογεννητριών, τα οποία και θα μεταφέρονταν στον χώρο “αποθήκευσής” τους, με σκοπό τη σταδιακή υλοποίηση του έργου του αιολικού πάρκου στα Πράσσα.

Ο κόσμος αρχικά πραγματοποίησε συνέλευση στο λιμάνι, ενώ ακολούθως προχώρησε σε κινητοποίηση – διαμαρτυρία και πορεία στην περιοχή του Τριποτάμου, για να επιχειρήσει να μπλοκάρει τη διέλευση των φορτηγών.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, οι πολίτες της Τήνου, που διαμαρτύρονται τα τελευταία δύο χρόνια ενάντια στις επιδιώξεις εταιρειών και ομίλων για εγκατάσταση ΑΠΕ στο νησί, ήρθαν αντιμέτωποι με την καταστολή.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμαρχος τη Τήνου, Γιάννης Σιώτος, χθες το μεσημέρι, έκανε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταγγέλλοντας τα νέα περιστατικά βίας.

Συνεχίστηκε η προσπάθεια για να αποτραπεί η διέλευση φορτηγών

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με το “Κοινό Τηνίων”, αναφέρθηκε επιγραμματικά η προσπάθεια που συνεχίστηκε από την παράταξη προκειμένου να αποτραπεί η διέλευση των φορτηγών.

“Αυτή η εταιρεία και οι μεταφορικές με τις οποίες συνεργάζεται είχαν ξεκινήσει ένα σίριαλ για να πάρουν άδειες διέλευσης από δρόμους της Τήνου. Αυτό ξεκίνησε από πέρυσι τέτοια εποχή. Ο Δήμος δεν ήθελε να δώσει άδειες, παίρναμε αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν μπορούμε να δώσουμε άδειες. Τελικά κατάφερε η εταιρεία μέσω προσφυγής στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να ακυρώσει τις τελευταίες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου και να μας πει ότι δεν είναι αρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει για το αν θέλει να περνούν ή όχι φορτηγά.

Ο Δήμος προσέφυγε κατά της απόφασης αλλά η απόφαση είχε εκτελεστό χαρακτήρα, οπότε αυτό πρέπει να το ελέγχει η Υπηρεσία του Δήμου και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο” αναφέρθηκε από πλευράς παράταξης, ενώ έγινε γνωστό παρακάτω πως το “Κοινό Τηνίων” προχώρησε σε προσφυγές για να επιχειρήσει να “μπλοκάρει” τη διαδικασία έκδοσης αδειών διέλευσης.

“Η Υπηρεσία του Δήμου έδωσε άδεια για τρεις μέρες, την οποίαν δεν την χρησιμοποίησαν. Επίσης έδωσε και δεύτερη φορά άδειες και έγινε κάποια προσφυγή από το Κοινό Τηνίων. Στείλαμε ένα έγγραφο στον Δήμαρχο μέσω δικηγόρου, ώστε να ελέγξει τη νομιμότητα των αδειών. Εμείς θεωρούσαμε πως οι άδειες δεν ήταν νόμιμες για συγκεκριμένους λόγους” σχολιάστηκε σχετικά από την παράταξη, ενώ έγινε γνωστή και η ιεραρχική προσφυγή που έκανε το Κοινό Τηνίων προς τον Δήμαρχο.

“Ο Δήμος δεν απάντησε ποτέ στην ιεραρχική προσφυγή. Η Υπηρεσία δεν απάντησε ποτέ στην αίτηση θεραπείας που κάναμε και έτσι ξεκίνησε η μεταφορά” ανέφερε μέλος του Κοινού Τηνίων, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως και πολίτες της Τήνου “είχαν κάνει προσφυγή και στο Δικαστήριο και είχαν ζητήσει προσωρινή διακοπή, την οποίαν την κέρδισαν, αλλά είχαν περάσει ήδη τα μισά του εξοπλισμού. Αυτά έγιναν αρχές Σεπτέμβρη και για περίπου 20 ημέρες ήταν ακινητοποιημένα τα φορτηγά, φορτωμένα με ανεμογεννήτριες στον δρόμο. Στη συνέχεια, έκαναν προσφυγή και ακυρώθηκε η διακοπή. Άρα, ζήτησαν νέες άδειες από τον Δήμο, ο οποίος για τρίτη φορά έδωσε άδειες. Εμείς πάλι κάναμε την ίδια διαδικασία αλλά δεν εισακουστήκαμε”.

Κατά συνέπεια, το Κοινό Τηνίων εξήγησε πως “χθες επιχείρησαν να περάσουν και τα υπόλοιπα”.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Πρέπει να αναφερθεί πως η Αστυνομία εξέδωσε προχθές ανακοίνωση για τη λήψη κι εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων προκειμένου να μπορέσουν να διέλθουν τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες.

Αυτούσιο το περιεχόμενό της έχει ως εξής: “Επειδή θα πραγματοποιούν εργασίες για τη μεταφορά εξαρτημάτων ανεμογεννητριών στη νήσο Τήνο και επειδή κατά τη διέλευση των Ι.Χ. φορτηγών συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας εξαιτίας της ιδιομορφίας του εδάφους και του δύσβατου της ανηφορικής οδού, αποφασίζουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στη χωμάτινη οδό, η οποία άρχεται από τη θέση “Μύλοι Υστερνίων” και καταλήγει στη θέση “Πράσσα – Κάμπος Πολέμου” από τις 14.00 της 21.9.2021 έως την 15.00 ώρα της 22.9.2021. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από παράλληλες οδούς”.

Καταγγέλλουν την αστυνομική βία

Δημοσίως προχώρησε σε καταγγελία για τα νέα περιστατικά βίας στην Τήνο, το Τμήμα Βορειοδυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ. Αυτούσιο το περιεχόμενο της σχετικής ανακοίνωσης έχει ως εξής: “Καταγγέλλουμε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε κατοίκους της Τήνου κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη θέση «Πράσσα», τα ξημερώματα της Τετάρτης 22/09.

Μια ακόμη κινητοποίηση των κατοίκων χτυπήθηκε ωμά και απρόκλητα από τις δυνάμεις καταστολής που βρίσκονται στο νησί με κυβερνητική εντολή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν 7 τραυματίες διαδηλωτές, από τους οποίους οι 2 χρειάστηκε να παραμείνουν στο Κέντρο Υγείας Τήνου.

Η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στην Τήνο γίνεται ενάντια στη θέληση του ίδιου Τηνιακού λαού, που το έχει αποδείξει με τις κινητοποιήσεις του εδώ και πάνω από 1 χρόνο.

Tο ΚΚΕ καταθέτει από την πρώτη στιγμή, όλες του τις δυνάμεις στο δίκαιο αγώνα του λαού της Τήνου ενάντια στην πολιτική που παραδίδει την Ενέργεια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μιας πολιτικής που οδηγεί και σε τεράστια επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας από τα ολοένα και ακριβότερα τιμολόγια ενέργειας και σε κατεστραμμένα φυσικά οικοσυστήματα.

Το «πράσινο» μείγμα στην απελευθερωμένη Ενέργεια, είναι κατάμαυρο για τον λαό και το εισόδημά του, με τις τιμές σε βασικά αγαθά να ανεβαίνουν συνολικά, εξαιτίας και της ακριβότερης ηλεκτρικής ενέργειας και την «ενεργειακή φτώχεια» να θεριεύει.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για τη καταστολή και τη τρομοκρατία που εξαπολύει εναντίον του Τηνιακού λαού και απαιτούμε να αποσύρει εδώ και τώρα τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, αναλαμβάνοντας ρόλο «σεκιουριτάδων» του αιολικού πάρκου”.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος στο διάβημά του προς τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει τα εξής: “Αξιότιμε κ. Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια σύσσωμη η τοπική μας κοινωνία εκφράζει με όλους τους νόμιμους τρόπους (παραστάσεις, διαμαρτυρίες, ασκήσεις ενδίκων μέσων) την αντίθεση της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή ”Πράσσα –Πολέμου Κάμπος”. Δυστυχώς, χθες πληροφορηθήκαμε από την τοπική κοινωνία της Τήνου αλλά και από δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης, ότι έγινε εκτεταμένη χρήση βίας, από το σώμα των αστυνομικών δυνάμεων, που είχε παραταχθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο πλησίον του οικισμού Τριπόταμος, με σκοπό την απομάκρυνση των διαμαρτυρομένων. Καταγγέλλονται δε πρωτοφανείς αγριότητες και απρόκλητη βία από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπου συντοπίτες μας, μεταξύ αυτών και ο πρώην Δήμαρχος Εξωμβούργου κ. Ν. Δελασούδας, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο Κ.Υ. Τήνου.

Το κλίμα στην τοπική κοινωνία είναι βαρύ και τεταμένο, δεδομένου ότι οι εικόνες αυτές και οι σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι διαμαρτυρόμενοι-συμπολίτες μας από αστυνομικές δυνάμεις είναι πρωτοφανείς για την τηνιακή κοινωνία, που διακατέχεται από βαθιά ειρηνική και φιλήσυχη κουλτούρα. Ως εκ τούτου, Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τα ανωτέρω, απαιτώντας όπως αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα χρήσης βίας”.