Λειτουργία του Πρότυπου Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου με πλήθος ειδικοτήτων, νέο πρόγραμμα και αυξημένο και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό

Ένα νηπιαγωγείο… πρότυπο

Η ενίσχυση της αυτονομίας και της αυτοεκτίμησης καθώς και η ενδυνάμωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των παιδιών αποτελούν τον κύριο σκοπό του πρότυπου Νηπιαγωγείου «Ο Άγιος Γεώργιος» των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, σχολείων με μεγάλη προσφορά στο νησί, τα τελευταία 107 χρόνια.

Οι εκπαιδευτικοί, εμπνευσμένοι από τον ιδρυτή των Λασαλιανών σχολείων, Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ, προσφέρουν στα παιδιά μόρφωση και αγωγή δίνοντας έμφαση σε αξίες και ιδανικά.

Το νηπιαγωγείο χωρίζεται σε δύο τμήματα, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, το τμήμα των προνηπίων και το τμήμα των νηπίων. Διαθέτει ετήσιο προγραμματισμό, σχέδια μαθημάτων και σχέδια δράσης για κάθε διδακτική ώρα και κάθε αντικείμενο, τα οποία προετοιμάζονται από τις νηπιαγωγούς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Το Νηπιαγωγείο «Άγιος Γεώργιος» ακολουθεί διευρυμένο ωράριο λειτουργίας καθώς και ειδική προαιρετική ζώνη δημιουργικής απασχόλησης . Ο βασικός κορμός του προγράμματος περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες προσεγγίζονται διαθεματικά, ενώ στο διευρυμένο ωράριο εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων υλοποιούν δράσεις θεατρικού παιχνιδιού, μουσικής, φυσικής αγωγής, αγγλικών και γαλλικών.

Προγράμματα περιβάλλοντος, πολιτισμού και εθελοντισμού

Οι μέθοδοι που ακολουθούνται έχουν βιωματικό χαρακτήρα και περιλαμβάνουν πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που κινητοποιούν όλες τις αισθήσεις όπως η κηπουρική, η μαγειρική, οι μουσειοσκευές, η κυκλοφοριακή αγωγή, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, τα εκπαιδευτικά ομαδικά παιχνίδια, οι παρουσιάσεις βιβλίων και παραμυθιών από τους συγγραφείς, το κουκλοθέατρο, τα παιχνίδια ρόλων και προσομοίωσης, το θεατρικό παιχνίδι, η προσέγγιση των φυσικών ήχων και των μουσικών οργάνων και πολλά άλλα.

Οι νηπιαγωγοί που υπηρετούν ξεπερνούν τον απαιτούμενο από τον νόμο αριθμό, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και νηπιαγωγός εξειδικευμένη σε μαθησιακές δυσκολίες. Διευθύντρια του σχολείου είναι η κ. Πόπη Σιγάλα.

Το πρόγραμμα  του Νηπιαγωγείου επίσης, εμπλουτίζεται με project που αφορούν την  εκπαιδευτική ρομποτική, την περιβαλλοντική εκπαίδευση(WWF), την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας (UNESCO), την ανακύκλωση (ZERO WASTE SCHOOL), την υγιεινή διατροφή και την κηπουρική. Ένα ακόμη πρόγραμμα που υλοποιείται στο σχολείο είναι εκείνο της κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο λαμβάνει χώρα στο μικρό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο φιλοξενεί οχήματα και σήματα κατάλληλα για τους μικρούς φίλους. Σημειώνεται μάλιστα, ότι πρόθεση των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του εν λόγω χώρου με το σχεδιασμό διαδραστικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν – συνθηκών επιτρεπόντων- και τάξεις άλλων σχολείων της Σύρου.

Εξοικείωση με την τεχνολογία

Υπενθυμίζεται πως, από την τρέχουσα σχολική χρονιά, ξεκινάει η συνεργασία των Εκπαιδευτηρίων με τα TECHNOkids με σκοπό να εμπλουτιστούν τα μεθοδολογικά εργαλεία μας με ελκυστικές εκπαιδευτικές τεχνικές.

Τα TECHNOkids είναι ένας διεθνής εκπαιδευτικός φορέας, που κατευθύνει τους μαθητές στη σωστή χρήση των Νέων Τεχνολογιών με τις μεθόδους των Project  Game Based Learning και εμπεριέχουν δραστηριότητες STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) & ICT (Information and Communications Technology).

Από το 1993, στον Καναδά, εκπαιδευτικοί, παιδοψυχολόγοι και τεχνικοί πληροφορικής μελετούν και αξιολογούν όλα τα νέα δεδομένα στον τομέα της πληροφορικής και της εκπαίδευσης, με σκοπό τη δημιουργία πρωτοποριακών τεχνολογικών – διαθεματικών ενοτήτων. Η εκπαιδευτική μέθοδος διδάσκεται με επιτυχία σε περισσότερα από 5.000 σχολεία σε 32 χώρες.

Επίσης από τη φετινή σχολική χρονιά αρχίζει η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ενίσχυση της γνωριμίας, εξοικείωσης και διδασκαλίας με τις ξένες γλώσσες που θα συνεχιστεί σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου με σκοπό την απόκτηση διπλωμάτων αποκλειστικά με τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο σχολείο.

Αξιοσημείωτες είναι οι συνεργασίες που υλοποιούνται  με τοπικούς φορείς της Σύρου  και άλλα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, το Πρότυπο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου θα συμμετέχουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το πρότυπο νηπιαγωγείο La Perverie της πόλης Nantes της  Γαλλίας.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί με αμέριστη αγάπη, ζήλο και γνώσεις δημιούργησαν εκπαιδευτικό υλικό με αριθμούς και γράμματα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στην ηλικία των παιδιών.

Συνεχίζεται και φέτος η προετοιμασία για τη συμμετοχή του σχολείου σε διάφορες συναντήσεις προβολής των έργων των παιδιών, κυρίως στα εικαστικά και τη ρομποτική στην οποία κατά την περσινή σχολική χρονιά το νηπιαγωγείο μας έλαβε την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021 της WRO Hellas με την κατασκευή των παιδιών που αφορούσε την ανακάλυψη των πλανητών και τίτλο «Ταξίδι στο Ηλιακό μας Σύστημα».

«Το ωραιότερο μέρος που θα ήθελαν τα παιδιά να βρίσκονται»

Στο νηπιαγωγείο των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ έχει καταρτιστεί το πλαίσιο συνεργασίας με τους γονείς, της συμβουλευτικής γονέων καθώς και των συναντήσεων με τον σύμβουλο του σχολείου .

Το νηπιαγωγείο διαθέτει θαυμάσιους πιστοποιημένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με όλα τα σύγχρονα υλικά και μέσα που απαιτούνται για τις βιωματικές δραστηριότητες.

Σε ένα πλαίσιο σεβασμού και υποστήριξης δίνεται έμφαση τόσο στην καλλιέργεια ηθικών αξιών και βασικών δεξιοτήτων όσο και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτενέργειας των παιδιών.

«Με τον συνδυασμό των παραπάνω εκτιμούμε πως τα παιδιά θα αγαπήσουν την μάθηση και θα θεωρούν το σχολείο σαν το ωραιότερο μέρος που θα ήθελαν να βρίσκονται. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, τη νέα σχολική χρονιά κάνοντας πράξη τα όνειρα μας και τιμώντας τη μεγάλη ιστορία και εμπειρία των εκπαιδευτηρίων μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, Διονύσης Μεσσάρης.