Αίτημα για εισαγωγή θέματος για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών

  • Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021 - 17:13

Για μία ακόμη φορά μέσα στο καλοκαίρι ζήσαμε τις οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι πολιτικές ευθύνες για τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες, τις απειλές της ανθρώπινης ζωής βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις.

Η πολιτική αυτή είναι η αιτία, που και στα νησιά μας (Ρόδος, Πάρος) καταστράφηκε δασικός πλούτος, περιουσίες , προξένησε ζημιές στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Διαπιστώνεται κατ’ επανάληψη και με τραγικό τρόπο ότι ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.

Τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" και η κλιματική αλλαγή αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό "καταφύγιο" για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης.

Αυτές τις ελλείψεις πρέπει να συζητήσει η ΠΕΔ, όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών, τα κατεπείγοντα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι δήμοι για την προστασία ειδικά των περιοχών κοντά σε οικισμούς και στις καμένες δασικές εκτάσεις.

Θέλουμε να καλέσουμε τους κ.κ. συνάδελφους Δημάρχους της Περιφέρειας, με ευθύνη του προεδρείου, να φέρουν στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά ευθύνης τους αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία, την επικινδυνότητα εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αποτροπή τους, ώστε να ενταχθούν οι μελέτες και τα απαιτούμενα έργα στα τεχνικά προγράμματα και τους προϋπολογισμούς είτε των δήμων είτε της περιφέρειας και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης να απαιτήσει η ΠΕΔ τη χρηματοδότηση και στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου για να επιτελέσουν τα έργα που είναι στον τομέα ευθύνης τους.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Καΐλης Νικόλας