Υπό «δαμόκλειο σπάθη» η Σαντορίνη
- Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2013 - 06:00
«Γρυλίζει απειλές» με ύφος που δεν προσομοιάζει σε διαχειριστή του δημοσίου συμφέροντος, «εκβιάζει» και «βάζει το πιστόλι στον κρόταφο» των θηραίων πολιτών, είναι μερικές μόνο από όψεις της κριτικής με την οποία έγινε δεκτή στη Σαντορίνη η επιστολή του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με το φλέγον θέμα της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου του νησιού.
Ο Υπουργός Υγείας, ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλώνει έτοιμος να… «πακετάρει» τον εξοπλισμό του νοσοκομείου Θήρας, το οποίο ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, και να τον αποστείλει σε άλλα νοσοκομεία της χώρας αν οι φορείς του νησιού δεν αποδεχθούν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος τις λύσεις που προτείνονται. Σε αυστηρό ύφος ο κ. Γεωργιάδης διαδηλώνει την πρόθεσή του, αν δεν σταματήσουν οι αντιδράσεις εκ μέρους κατοίκων και φορέων που ζητούν τη λειτουργία του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα και δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις του, να το παραχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία ιδιωτικοποίησής του.
«Η τελική απόφαση είναι των κατοίκων», αλλά…
Η επιστολή του Υπουργού, που αποτελεί τη συνέχεια της συνάντησης που είχε μαζί του τον περασμένο μήνα αντιπροσωπεία φορέων της Σαντορίνης με επικεφαλής τον Δήμαρχο, έρχεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, «προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως» των προθέσεων του Υπουργείου.
Κατά τη συνάντηση τα μέλη της αντιπροσωπείας τού είχαν μεταφέρει το πανθηραϊκό αίτημα για άμεση λειτουργία του νοσοκομείου, για να λάβουν την απάντηση ότι ο μόνος τρόπος για να τεθεί σε λειτουργία ένα νοσοκομείο το οποίο κόστισε 14 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους, είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεδομένου ότι η πολιτεία δεν μπορεί να διαθέσει πόρους. Στην πραγματικότητα, ο κ. Γεωργιάδης είχε ξεκαθαρίσει ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» και είχε δώσει προθεσμία στους φορείς του νησιού να καταλήξουν σε μία συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση την οποία να καταθέσουν στο Υπουργείο.
Στην επιστολή του ο Υπουργός διαμηνύει ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μια οριστική απόφαση, προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση το Υπουργείο θα ξεκινήσει ενέργειες για τη μεταφορά του εξοπλισμού του νοσοκομείου Θήρας σε άλλα νοσοκομεία, παραχωρώντας το κτήριο στο ΤΑΙΠΕΔ για να ξεκινήσει διαδικασίες αποκρατικοποίησής του.
Σπεύδοντας, πάντως, να διευκρινίσει ότι «η τελική απόφαση για την αξιοποίηση του νοσοκομείου είναι των κατοίκων της Σαντορίνης και όχι του Υπουργείου Υγείας», ο κ. Γεωργιάδης επαναλαμβάνει τα όσα είχε πει και κατά τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου.
Τι ζητάει το Υπουργείο
Οι λύσεις που προτείνονται από τον Υπουργό στο έγγραφό του προς τον Δήμαρχο είναι δύο. Αρχικά η ανάληψη της ευθύνης για τη λειτουργία του Νοσοκομείου από τον Δήμο (ή και σε συνεργασία και με άλλους φορείς) με οποιοδήποτε σχήμα προταθεί. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ, καθώς, σε αυτό το ύψος εκτιμάται πως θα ανέλθει το κόστος μερικής λειτουργίας του για έναν χρόνο. Βέβαια, στην επιστολή δεν γίνεται αναφορά στα έσοδα που αναμένεται να έχει το νοσοκομείο, και η δέσμευση των 6 εκατ. αφορούν έναν προϋπολογισμό «κουτσό».
Ωστόσο, όπως με υποφώσκουσα ειρωνεία επισημαίνει ο Υπουργός, στην περίπτωση που ακολουθηθεί αυτή η λύση, ο ίδιος ευελπιστεί «ότι όλοι οι φορείς ή οι κινήσεις πολιτών που υποστηρίζουν ότι το Νοσοκομείο θα είναι υπερκερδοφόρο και ότι εξυφαίνεται κάποιο σχέδιο συνομωσίας ξεπουλήματος του, δεν θα διστάσουν να αναλάβουν το παραπάνω οικονομικό ρίσκο».
Η δεύτερη λύση είναι, κατά τον κ. Γεωργιάδη, η διενέργεια διαγωνισμού με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), την οποία θα πρέπει ο Δήμος να αποδεχθεί εγγράφως και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην περίπτωση που ακολουθηθεί αυτή η οδός, στη διακήρυξη του διαγωνισμού θα ενσωματωθούν συγκεκριμένοι όροι, σύμφωνα με τους οποίους «οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν ακώλυτη πρόσβαση στο νέο νοσοκομείο με χρέωση ιατρικών πράξεων βάσει των τιμολογίων του ΕΟΠΠΥ, όπως υφίσταται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι επισκέπτες άλλων χωρών και οι χρήστες του Ιατρικού Τουρισμού θα έχουν ειδικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, θα υπάρχει μέριμνα για την πρόσβαση, την παροχή περίθαλψης και φροντίδας για τους άνεργους, απόρους κ.λπ., θα υπάρχει πρόβλεψη παρουσίας στο Δ.Σ., το οποίο θα έχει την ευθύνη διοίκησης του νέου Νοσοκομείου, ενός μέλους, ως εκπρόσωπος του Δήμου Θήρας».
«Ο Υπουργός κουνάει το δάχτυλο και εκβιάζει»
Χθες κατά τη μαραθώνια σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, στον Δημοτικό Αθλητικό Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό Θήρας (ΔΑΠΠΟΣ) και στην οποία συμμετείχαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο Μητροπολίτης Θήρας, αρκετοί σαντορινιοί γιατροί που έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν σε μεγάλα νοσοκομεία, εκπρόσωποι της επιτροπής στήριξης του νοσοκομείου, εκπρόσωποι φορέων και οικονομικός αναλυτής, τέθηκε στο επίκεντρο και το θέμα της εν λόγω επιστολής, ενώ από αρκετούς συμμετέχοντες σχολιάστηκε δυσμενώς η στάση και το ύφος του κ. Γεωργιάδη. Σε αρκετές τοποθετήσεις αναφορικά με το μέλλον του νοσοκομείου, υπογραμμίστηκε ότι ο Υπουργός «κουνάει το δάχτυλο και κάνει τον δάσκαλο στην τοπική κοινωνία», κατά τρόπο εκβιαστικό και «βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο», γεγονός που, όπως επισημάνθηκε, δεν συνάδει στον ρόλο ενός πολιτικού προσώπου που φέρει ευθύνη για την υγεία και που βρίσκεται στη θέση του επικεφαλής για να δίνει λύσεις.
4.500 υπογραφές από την επιτροπή στήριξης
Ενδιαφέρον, παρουσιάζει και η τοποθέτηση της κ. Σοφίας Κίτσου, εκ μέρους της επιτροπής στήριξης για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, η οποία τόνισε ότι διά της επιστολής του Υπουργού η κυβέρνηση διαμηνύει ότι αδυνατεί να δώσει χρήματα για το ήδη έτοιμο νοσοκομείο Θήρας, την ώρα που δίνει 6 εκατ. ευρώ στο μικρότερο (22 κλινών) νοσοκομείο της Καρπάθου, ή στην ανοικοδόμηση του νοσοκομείου Λευκάδας κ.α. Η κ. Κίτσου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ένα κράτος το οποίο δεν έχει χρήματα, διαθέτει χρήματα για έχουν άλλα νοσοκομεία την τύχη του δικού μας, δηλαδή την εκχώρησή τους στους ιδιώτες», χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που δίνει ο κ. Γεωργιάδης αναφορικά με την έλλειψη ρευστότητας.
Η κ. Κίτσου επεσήμανε ότι ούτε η εκκλησία, ούτε ο δήμος, ούτε και οι σαντορινιοί είναι ανίκανοι να διαχειριστούν το νοσοκομείο και επανέλαβε την πάγια θέση της επιτροπής για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Μάλιστα, έχουν ήδη –με πρωτοβουλία της επιτροπής- συγκεντρωθεί περισσότερες από 4.500 υπογραφές κατοίκων της Σαντορίνης, οι οποίοι ζητούν να λειτουργήσει άμεσα το νέο νοσοκομείο χωρίς να παραχωρηθεί σε ιδιώτη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μετά τις Υγειονομικές Περιφέρειες πότε θα αποφασίσει ο Γεωργιάδης για τους διοικητές των νοσοκομείων
5 Αυγ. 2024 - 10:05 - Πόσο θα κοστίζουν τα απογευματινά χειρουργεία - Σήμερα οι ανακοινώσεις του Υπ. Υγείας
19 Φεβ. 2024 - 8:38 - Υπουργείο Υγείας: Οι νέες προληπτικές δράσεις σε ηλικιωμένους
3 Δεκ. 2024 - 14:58 - Υπουργείο Υγείας: Τρεις αλλαγές στον προσωπικό γιατρό
13 Νοε. 2024 - 8:14 - Γεωργιάδης: Έλεγχοι για παράνομες συνταγογραφήσεις και στα φαρμακεία
19 Οκτ. 2024 - 14:20