Οι θέσεις της δημοτικής αρχής του Δήμου Τήνου, σχετικά με τα μείζονα ζητήματα που είχε θέσει η μειοψηφία για ανεμογεννήτριες, πολεοδομία και απουσία συνεδριάσεων

Απαντήσεις για τα φλέγοντα ζητήματα

Συνεδρίασε, με την ενεργό συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου, με τη δημοτική αρχή να προχωρά σε απαντήσεις στα συσσωρευμένα ερωτήματα της μειοψηφίας, μετά από περίπου τρεις μήνες.

Δεδομένου, ότι από τον Ιούνιο του 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου είχε συνεδριάσει μόνον διά περιφοράς, η μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασή του την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, έφερε και την απάντηση της δημοτικής αρχής, στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων της μειοψηφίας, καθ’ όλο αυτό το διάστημα, σχετικά με μείζονα ζητήματα, όπως είναι η εξέλιξη του θέματος των ανεμογεννητριών, η απουσία συνεδριάσεων διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης για τρεις μήνες, αλλά και το θέμα της Πολεοδομίας Τήνου.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου σχετικά με τις ανεμογεννήτριες

Όσον αφορά στο ζήτημα των ανεμογεννητριών, ο Δήμαρχος, αφού προχώρησε σε ενημέρωση του Σώματος, σχετικά με την ιδιαίτερα πετυχημένη τουριστική σεζόν για το νησί, αλλά και τα τρέχοντα και δρομολογημένα έργα που διαχειρίζεται η δημοτική αρχή, έθιξε το ζήτημα των ανεμογεννητριών, αλλά και των ευθυνών που του αποδόθηκαν, σχετικά με αλλαγή στάσης, από την πάγια θέση κατά της εγκατάστασής τους στο νησί.

Ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, επανέλαβε ότι παραμένει σταθερή η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε επενδύσεις που δε σέβονται το περιβάλλον, ωστόσο υπογράμμισε για ακόμη μία φορά, ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, οφείλουν να ενεργούν έχοντας γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας. Ξεκαθάρισε δε για ακόμη μια φορά, ότι ο Δήμαρχος δεν νομιμοποιείται να υποκαταστήσει την Τεχνική Υπηρεσία, καθώς αυτό συνιστά κατάχρηση εξουσίας, ενώ υπενθύμισε, πως βάσει σχετικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις αιτήσεις διέλευσης των οχημάτων που μεταφέρουν τα τμήματα των ανεμογεννητριών, καθώς την αρμοδιότητα έχει μόνον η Τεχνική Υπηρεσία, βάσει της νομοθεσίας, την οποία και χαρακτήρισε «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επενδυτών».

Ο Δήμαρχος επέμεινε, πως έπειτα από τις επτά απορριπτικές αποφάσεις των δικαστηρίων, απέναντι στις όποιες προσφυγές του Δήμου Τήνου, για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στη θέση «Πράσσα – Πολέμου Κάμπος», αλλά και την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαιώνει τον επενδυτή, τα «χέρια» του Δήμου είναι δεμένα, ενώ υποστήριξε, ότι «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Ο κ. Σιώτος συνέχισε, υπογραμμίζοντας, ότι «οι πρόσφατες αναίτιες και συντονισμένες επιθέσεις από δημοτικές παρατάξεις, πολιτικούς φορείς, ενάντια στο Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή δεν έχουν κανένα νόημα», υπενθυμίζοντας τις 90 στον αριθμό διοικητικές και νομικές ενέργειες του Δήμου Τήνου, επί θητείας του, αλλά και επί θητείας του αειμνήστου Δημάρχου, Σίμου Ορφανού, για την αποτροπή της εγκατάστασης, με οποιοδήποτε πρόσφορο και νόμιμο μέσο.

Επιπλέον, σημειώνοντας ότι η Τήνος αποτελεί μέχρι σήμερα πρότυπο ενότητας στο συγκεκριμένο ζήτημα, χαρακτήρισε «υποκριτικό και υπονομευτικό του κοινού μας αγώνα τα ψέματα και οι ανακρίβειες».

Μάλιστα, ο κ. Σιώτος επέρριψε ευθύνη στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτη Κροντηρά, και τέως Δήμαρχο Εξωμβούργου, σχετικά με την θετική γνωμοδότηση του τότε Δήμου, αναφορικά με τη συγκεκριμένη επένδυση από το 2004, τονίζοντας, ότι βάσει αυτής, μεταξύ άλλων, έχει διαμορφωθεί το σκεπτικό για την απόρριψη των όποιων μεταγενέστερων προσφυγών του Δήμου Τήνου, τόσο για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στα Πράσσα, όσο και σχετικά με την οδό πρόσβασης, καθώς σημειώνεται ότι ο τότε Δ. Εξωμβούργου είχε γνώση για αυτήν.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος υπογράμμισε, ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, σε ειδική συνεδρίαση, την οποία είχε συγκαλέσει ο ίδιος, είχε ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί υπέρ της εταιρείας εγκατάστασης και είχε τονίσει τότε, πως δεν θα πρέπει «να ρίχνουμε “φούσκες και φούμαρα” στον κόσμο. Έχω χρέος να κινήσω το Δήμο εντός πλαισίου του νόμου και αυτό θα κάνω».

Επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να βασίζεται η ρητορική του Δήμου σε φρούδες ελπίδες, παραδέχτηκε, ότι «έληξε η μάχη με το Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτός είναι ο νόμος, δεν μπορούμε να τον υπερβούμε», σχετικά με τη συγκεκριμένη επένδυση.

«Ακούγονται πάρα πολλά, με περίσσιο θράσος και ανάρμοστο ύφος για το θέμα αυτό στην περιοχή Πράσα – Πολέμου Κάμπος. Και είναι άδικο. Διότι είναι ένα θέμα που αυτή η δημοτική αρχή «κληρονόμησε» με υπογραφές και νομικές δεσμεύσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο δημιούργησε», τόνισε, σχολιάζοντας μάλιστα, ότι είναι τόσο δυνατή η απόφαση του ΣτΕ, που οι όποιες περαιτέρω ενέργειες έχουν γίνει έκτοτε, καταλήγουν να εκλαμβάνονται ως γελοίες.

Ο κ. Σιώτος κατηγόρησε τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ότι ψεύδονται στους πολίτες της Τήνου, ενώ γνωρίζουν την κατάσταση, εν είδει πολιτικού παιχνιδιού ώστε να στοχοποιηθεί ο Δήμαρχος και χαρακτήρισε «παράνοια» τις έντονες αντιδράσεις στα social media.

Σκληρές εκφράσεις από τον κ. Σανταμούρη

Αίσθηση προκάλεσε η ιδιαίτερα σκληρή στάση του δημοτικού συμβούλου και προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, σχετικά με το ζήτημα των ανεμογεννητριών, ο οποίος κατηγόρησε για λαϊκισμό τις παρατάξεις της μείζονος μειοψηφίας και του «Κοινού Τηνίων», ενώ υποστήριξε τα εξής:

«Να σας πω και κάτι; Εγώ δικαιολογώ και το ξύλο που έφαγαν εκείνοι οι πολύ θερμόαιμοι, που πήγαν να αντικρούσουν τα Σώματα Ασφαλείας και Τάξης. [...] Υπάρχει οργανωμένο κράτος δικαίου και έχουμε πάρει το νόμο στα χέρια μας».

Ο ίδιος υποστήριξε τις θέσεις του Δημάρχου και τις ενέργειές του, μιλώντας για τετελεσμένο γεγονός, επαναλαμβάνοντας την ακραία θέση του στο κλείσιμο της τοποθέτησής του και μάλιστα χωρίς να υπάρξει σύσταση προς το μέρος του από κανένα μέλος του προεδρείου ή τον Δήμαρχο:

«Δεν είναι εχθρός, είναι το κράτος. Και αν θέλετε να τρώτε καρπαζιές και να σας σπάνε τα μούτρα, καλά σας κάνουν και σας τα σπάνε. Αυτά είχα να πω».

«Η Οικονομική Επιτροπή είναι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο»

Όσον αφορά στο ζήτημα της απουσίας συνεδριάσεων με τη διαλογική συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων και μετά από σχετική αναφορά των εκπροσώπων της μειοψηφίας, οι οποίοι είχαν καταθέσει αίτημα για συνεδρίαση με συγκεκριμένα θέματα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Γιώργος Μαρκουίζος, ξεκαθάρισε, ότι υπήρχε ήδη έτοιμη η πρόσκληση για συνεδρίαση και γι’ αυτό το λόγο δεν έγινε δεκτό το αίτημα της μειοψηφίας, ενώ σχετικά με τις ανεμογεννήτριες είπε:

«Δεν θα σύρω το δημοτικό συμβούλιο σε ενέργειες ή σε αποφάσεις που μπορεί να είναι εκτός νόμου. Πια δεν έχουμε άγνοια νόμου ή άγνοια ενεργειών. Δύο φορές είχε γίνει συνάντηση αρχηγών και είχατε ενημερωθεί αναλυτικά για το τι συμβαίνει όσον αφορά στις ανεμογεννήτριες».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, κ. Σιώτος, σχετικά με το ίδιο θέμα, απάντησε προς τη μείζονα μειοψηφία τα εξής:

«Με τον Καλλικράτη, άλλαξε δυστυχώς η λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Από κει και πέρα, δυστυχώς το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, de facto, είναι η Οικονομική Επιτροπή. Είπατε για 4 μήνες απραξίας. Γιατί δεν έγιναν οι συνεδριάσεις; Γιατί ο Πρόεδρος, με το ζόρι και μετά από 4 μήνες έβγαλε 12 θέματα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι τυπικά. Από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή από 14 Ιουνίου μέχρι και προχτές έγιναν 13 συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και ελήφθησαν 93 αποφάσεις, για τη λειτουργία του Δήμου. Οι επτά εξ αυτών των συνεδριάσεων πραγματοποιήθηκαν διά ζώσης και οι έξι διά περιφοράς. [...] Στις έξι διά περιφοράς συνεδριάσεις είπατε δεν θέλετε, είναι αντιδημοκρατικό και δεν στέλνετε καν την άποψή σας. Διά ζώσης έγιναν επτά συνεδριάσεις, με μέσο όρο κάθε μία 10-15 θέματα σημαντικά. Στις τέσσερις, δεν πατήσατε καν».

Ο εκπρόσωπος του «Κοινού Τηνίων», κ. Ευάγγελος Μπακτής, υπενθύμισε ότι στην Οικονομική Επιτροπή εκπροσωπούνται μόνο οι δύο εκ των τεσσάρων παρατάξεων. Μάλιστα, εις ένδειξη διαμαρτυρίας η δημοτική κίνηση αποχώρησε από τη συνεδρίαση, σημειώνοντας: «Αποχωρούμε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο το έχετε καταντήσει διακοσμητικό, καταγγέλλοντας δημόσια τη δημοτική αρχή για απαξίωση του θεσμού και για κατάργηση κάθε έννοιας δημοκρατίας στη διοίκηση του Δήμου».

Η μείζων μειοψηφία και ο κ. Κροντηράς, απηύθυνε ερώτημα να μόνο στο Δήμο Τήνου έχει προτεραιότητα η Οικονομική Επιτροπή, καθώς σε άλλους Δήμους τα Δημοτικά Συμβούλια συνεδριάζουν τακτικά.

«Η Πολεοδομία θα μείνει στην Τήνο»

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της Πολεοδομίας Τήνου, ο Δήμαρχος είπε πως αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά, χαρακτηρίζοντας φήμες τα όσα ακούστηκαν για αίτημα μεταφοράς της στη Σύρο και ξεκαθαρίζοντας, πως «η Πολεοδομία θα μείνει στην Τήνο, κυρίες και κύριοι. Και θα ενισχυθεί».

Αφού παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό ενεργειών του Δήμου, για τη στελέχωση της Πολεοδομίας ήδη από το 2018, που αρκετές έπεσαν στο κενό, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, ενημέρωσε ότι ο Δήμος πέτυχε την πρόσληψη ενός μόνιμου Αρχιτέκτονα και ενός μόνιμου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, όπως και ενός Τοπογράφου Μηχανικού, ενώ έχει ζητήσει για το 2022 και έναν Μηχανολόγο Μηχανικό.

Έκλεισε δε υποστηρίζοντας, πως «θέλουμε να προστατεύσουμε το νησί, θέλουμε να μείνει η Πολεοδομία εδώ, θέλουμε να ενισχύσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης».

 

Ετικέτες: