Ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος των νησιών
- Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, 2021 - 06:19
- / Eνημέρωση: 7 Οκτ. 2021 - 17:00
Το πολεμικό κλίμα που αναπτύχθηκε προσφάτως στην Τήνο για τη μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού ανεμογεννητριών στο νησί αποτέλεσε μία νέα ισχυρή αφορμή για την πλευρά του Νοτίου Αιγαίου, να αντιδράσει στην προωθούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος των νησιών, μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Η συζήτηση που αναπτύχθηκε χθες στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αφορούσε την ανάγκη συνεργασίας των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να προστατευθεί το νησιώτικο τοπίο, αλλά και η χώρα να καταφέρει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για το πέρασμά της από την εποχή του λιγνίτη, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σύμφωνα με όσα εξήγησαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ αλλά και ο Περιφερειάρχης, για το ζήτημα των ανεμογεννητριών τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, που εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων στον Α΄ και Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, με αφορμή τη βία που ανέπτυξαν ειδικές αστυνομικές δυνάμεις στην Τήνο κατά πολιτών, προκειμένου να περάσει εξοπλισμός για ΑΠΕ στο νησί, τόσο η ΠΕΔ, όσο και η Περιφέρεια θέλησαν να επανατοποθετηθούν επί του ζητήματος, που αφορά πολλά ακόμη νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Ειδικότερα, η βάση επί της οποίας θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να συζητήσει μαζί τους για την υπόθεση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, θα καθοριστεί οριστικά στην κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, το αμέσως προσεχές διάστημα.
Και αυτή η ατζέντα αναμένεται να τεθεί στη γνώση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο ίδιος επισκεφθεί τη Ρόδο και την Περιφερειακή Αρχή, τέλος του τρέχοντος μήνα.
Αντιδρούν στις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες
Σταθερή η θέση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το θέμα, με τον Περιφερειάρχη να τοποθετείται στη χθεσινή συνεδρίαση.
“Με τις ανεμογεννήτριες η μάχη που δίνεται τώρα στην Τήνο αφορά σε τρεις ανεμογεννήτριες, οι οποίες έχουν κριθεί δυστυχώς δικαστικά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχουν χαθεί όλες οι μάχες. Αλλά έρχονται από πίσω πάρα πολλές άδειες για πάρα πολλά νησιά και πάρα πολύ μεγάλες άδειες” εξήγησε ο Γιώργος Χατζημάρκος, τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν αφορά ένα μόνον νησί, αλλά αρκετά νησιά του Ν. Αιγαίου.
Ο ίδιος θέλησε να καυτηριάσει τη στάση άλλων πλευρών που θίγουν τη στάση της ΠΕΔ, του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τις ΑΠΕ, σημειώνοντας πως αυτήν τη στιγμή τα νησιά δέχονται μία άδικη επίθεση, αφού διαστρεβλώνεται η θέση τους.
“Αυτή τη στιγμή γίνεται μία μάχη και στην κοινή γνώμη. Δηλαδή υπάρχει η μία πλευρά που λέει στην κοινωνία ότι αυτοί οι άνθρωποι, δηλαδή ο Α΄ και Β΄ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο είναι εναντίον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η χώρα εξαρτάται από τον λιγνίτη, ο οποίος λιγνίτης είναι πάρα πολύ ρυπογόνος και καταστροφικός για το περιβάλλον. Η χώρα έχει τη δέσμευση και νομική δέσμευση να κλείσει τις μονάδες λιγνίτη. Τα νησιά έχουν ενεργειακές ανάγκες αλλά οι ίδιοι είναι απρόθυμοι να στηρίξουν τη στροφή που πρέπει να κάνει η χώρα στις ΑΠΕ” σχολίασε ο ίδιος, εξηγώντας πως πρέπει να καταστεί σαφές πως ουδείς τάσσεται κατά των ΑΠΕ, υπό την προϋπόθεση πως αυτές δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον.
“Κανένας από εμάς δεν είναι απρόθυμος και κανένας δεν είναι αντίθετος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εμείς δεν πολεμήσαμε κανένα πάρκο ανεμογεννητριών το οποίο ήταν των 25 μέτρων ή 30 ή 35 μέτρων. Όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα 80 μέτρα είπαμε τί είναι αυτή η άδεια;” πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας πως για τις μεγάλες πλέον άδειες, δεν εμπλέκεται στο κομμάτι των εγκρίσεων η Αυτοδιοίκηση.
“Μετά, τα 80 μέτρα έγιναν 90 και 100, 120 ενώ ακόμη είδαμε και 160 μέτρα ύψος ανεμογεννήτριες με 60 ή 70 διάμετρο έλικας”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε σχολιαστικά και με φόντο την περίπτωση της Πάρου, “Είναι μέγεθος αυτό σε ένα νησί σαν την Πάρο που γνωρίζουμε όλοι μας το ανάγλυφο του εδάφους της; Αυτές οι ανεμογεννήτριες κατασκευάστηκαν για να πάνε στα δάση της βόρειας Ευρώπης και για να βγαίνουν πάνω από τα δέντρα που φτάνουν τα 30 και 40 μέτρα”.
Ο κ. Χατζημάρκος έθεσε το ερώτημα, “Αυτά όλα τί σχέση έχουν με τα νησιά μας;” μιλώντας παρακάτω για το γενικό περίγραμμα της θέσης της Περιφερειακής Αρχής όσον αφορά τα αιολικά πάρκα.
Αιολικά πάρκα σε θαλάσσιο χώρο
Πρωτίστως, υπενθύμισε πως Όμιλοι και εταιρείες διαθέτουν ήδη άδειες για τοποθέτηση αιολικών πάρκων και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει υπεύθυνη προσέγγιση της υπόθεσης. “Η χώρα έχει υπογράψει άδειες. Έχουν ΦΕΚ στα χέρια τους οι εταιρείες” σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο συζήτησης επί του οποίου τα νησιά θα υπερασπίζονται τον δίκαιο αγώνα τους.
“Εμείς λέμε το εξής για να έχουμε και μία νομική βάση συζήτησης και να πούμε ότι διοικητικά έχουμε μία πρόταση ώστε η χώρα να είναι εντάξει στην άδεια που έδωσε. Να μετατρέψουν αυτές τις άδειες. Να γίνουν τα πάρκα με τις ανεμογεννήτριες μέσα στη θάλασσα όπως γίνεται στις Σκανδιναβικές χώρες” τόνισε ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας πως γύρω από το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση.
“Να βρεθούν οι ζώνες, να συμφωνήσουμε τις περιοχές. Δηλαδή να γίνει η παραγωγή της ενέργειας που όλοι έχουμε ανάγκη και να γίνει μέσα στη θάλασσα, ούτως ώστε να μείνουν τα νησιά μας άθικτα” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, σημειώνοντας μάλιστα πως σήμερα, “η κυβέρνηση το βλέπει το αδιέξοδο και με όλες τις ενέργειες όλων μας μέχρι τώρα, έχει περάσει ένα σωστό μήνυμα στην αγορά. Και η αγορά είναι διστακτική. Έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν έχοντας τα ΜΑΤ να χτυπάνε”.
Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες
Τη φωνή των τοπικών κοινωνιών υπερασπίζονται και τα μέλη της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, με τον πρόεδρό τους να τονίζει πως, “Είμαστε πακτωμένα αλληλέγγυοι με την άποψη ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις ανεμογεννήτριες”. Ως εκ τούτου, αποδέχθηκε να συζητηθεί σε κοινή συνεδρίαση το θέμα, υπενθυμίζοντας μάλιστα και τις θέσεις της ΠΕΔ. “Επίσης, εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος Τήνου ως προϊστάμενος μίας Επιτροπής για να μπορέσει να υπερασπιστεί αυτό το δικαίωμα” ανέφερε, κάνοντας επιγραμματική μνεία και στην πρόταση της Περιφέρειας για αιολικά πάρκα εντός θάλασσας.
“Σε κάθε περίπτωση είμαστε με την θέση των δημοτικών συμβουλίων που είναι οι εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού του κάθε νησιού” δήλωσε τέλος ο κ. Καμπουράκης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κρυστάλλινο “OΧΙ” στις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες στα νησιά
12 Νοε. 2021 - 6:20 - Απαιτούν ειδικό χωροταξικό για ανεμογεννήτριες
1 Ιουν. 2020 - 8:00 - Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες
28 Ιαν. 2020 - 13:57 - “Τα νησιά δεν θα μετατραπούν σε απέραντο νταμάρι...”
28 Ιαν. 2020 - 6:20 - Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: "Ανοίγει" το θέμα των ανεμογεννητριών στα νησιά
26 Αυγ. 2024 - 14:50