Ο Δήμος Σερίφου πρωτοπορεί εισάγοντας σύστημα Business Intelligence και παρέχει μία «ματιά» στα οικονομικά του Δήμου καθημερινά στους πολίτες

«Ο Δήμος έχει κάνει άλμα στην ψηφιακή μετάβαση»

Σε μία καινοτόμο δράση, τόσο όσον αφορά στη λειτουργία του Δήμου, όσο και στην διαφάνεια απέναντι στους πολίτες, προχωρά ο Δήμος Σερίφου, μέσω της εισαγωγής συστήματος Business Intelligence, προσβάσιμο με ένα κλικ και από την ιστοσελίδα του Δήμου.

Συνεχίζοντας τις πρωτοποριακές δράσεις, στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, αλλά και τις σημαντικές, για το μέγεθος του Δήμου, δράσεις, ο Δήμος Σερίφου συστήνει μία νέα προσέγγιση, αναφορικά με την διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης, μέσω του συστήματος Business Intelligence.

Για την πρωτοβουλία αυτή, μίλησε στην εφημερίδα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σερίφου, κ. Στυλιανός Λιβάνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της δημοτικής αρχής για εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση και ενημέρωση του πολίτη, αλλά και για «νοικοκύρεμα» του Δήμου.

Άμεση ενημέρωση κράτους και πολιτών

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβάνιος, το νέο σύστημα Business Intelligence «αφορά σε μία εφαρμογή που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από πολλές μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και στην ουσία, μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε σε καθημερινή βάση οικονομικές εκθέσεις (reports), σε συνάρτηση με τις προτεραιότητες και το σχέδιο του Δήμου».

Διευκρίνισε περαιτέρω, ότι «με ένα “κλικ” μπορούμε να έχουμε μία εικόνα των οικονομικών του Δήμου, όπως την πορεία των εισπράξεων, απολογιστικά στοιχεία από την εκτέλεση τη προϋπολογισμού κλπ, τα οποία μπορούν να αποστέλλονται απευθείας στο αρμόδιο Υπουργείο. Μπορούμε επίσης να βλέπουμε στοιχεία που αφορούν στον τομέα της ύδρευσης, τις καταναλώσεις, τους χρηματικούς καταλόγους, υπόλοιπα κ.α., τα οποία για να αντληθούν από τα υφιστάμενα προγράμματα, είτε απαιτούν πάρα πολύ χρόνο, είτε δεν είναι και εφικτό να βγουν. Το B.I. “κουμπώνει” επάνω στα υφιστάμενα προγράμματα και “τραβάει” δεδομένα αυτόματα και παράγει τις καταστάσεις και εκθέσεις, σε ένα πολύ φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον εργασίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, το πρόγραμμα διαθέτει περίπου 40 οικονομικούς αριθμοδείκτες, που δείχνουν την αποδοτικότητα της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, μέσα από τα οποία θα μπορούν να παράγονται εύκολα και γρήγορα οι εκθέσεις, που μπορούν να αποστέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού κράτους με οικονομία χρόνου.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως υποστήριξε, «σκεφτήκαμε να πάρουμε το βασικό μέρος αυτών των στοιχείων που θα παρουσιάζονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και να τα κάνουμε διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να παρακολουθεί καθημερινά την οικονομική εικόνα του Δήμου, αν εκτελείται ομαλά ο προϋπολογισμός, αν τα έσοδα υπερτερούν των δαπανών κ.ο.κ., και μέσω αυτής της ενημέρωσης να μπορούν οι πολίτες να ασκούν και κριτική ακόμη στον Δήμο».

Συνεχής η προσπάθεια «νοικοκυρέματος» του Δήμου

Παρ’ όλο που τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου θα βρίσκονται σύντομα, ίσως και έως το τέλος Οκτωβρίου, διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών παραδέχεται, ότι τα στοιχεία αυτά απέχουν ακόμη από το τέλειο και πως ο Δήμος Σερίφου έχει αρκετές «ανοικτές» εκκρεμότητες από το παρελθόν, που επηρεάζουν την οικονομική του λειτουργία και εικόνα.

Υποστήριξε, ότι «εμείς παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 έναν Δήμο, που δεν είχε ελεγχθεί ποτέ από το 2012 και έπειτα. Παρέλαβα τα οικονομικά του Δήμου με ένα χαρτί ισολογισμού του 2012. Σε καμία περίπτωση δεν παραλάβαμε έναν Δήμο νοικοκυρεμένο. Ωστόσο είχαμε γνώση αυτών των ζητημάτων και προτεραιότητά μας ήταν και συνεχίζει να είναι το νοικοκύρεμά του. Ήδη έχουμε κλείσει τη χρήση του 2018 και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει τις χρήσεις των οικονομικών ετών 2019 και 2020».

«Για μας, η πρόσβαση των πολιτών στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου είναι ζήτημα διαφάνειας, και δεν το κάνουμε επειδή έχουμε να επιδείξουμε έναν τέλειο, από άποψη οικονομικής διαχείρισης Δήμο. Και για εμάς, είναι ένα ρίσκο αυτό», αναφέρει ο κ. Λιβάνιος.

Ταυτόχρονα όμως δεσμεύτηκε, ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η επίτευξη οικονομικής υγείας και βιωσιμότητας για το Δήμο. «Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, προκειμένου να ξεφύγουμε από την κατάσταση που παραλάβαμε. Να θυμίσω ότι ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια δεν εξέδιδε λογαριασμούς ύδρευσης, δεν προχωρούσε σε έλεγχο των οικονομικών χρήσεων, δεν βεβαίωνε έσοδα, τέλη παρεπιδημούντων, διαδικασίες που σήμερα γίνονται κανονικά». Εντυπωσιακό χαρακτήρισε δε το γεγονός, ότι «η εισπραξιμότητα του Δήμου αυτή τη στιγμή έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, που αποτελούν και το κύριο έσοδο του Δήμου».

Όσον αφορά δε στον χρονικό ορίζοντα που διαβλέπει, προκειμένου ο Δήμος Σερίφου να επανέλθει σε ομαλή οικονομική κατάσταση, ο κ. Λιβάνιος επανέλαβε, ότι «ήδη έχουμε διανύσει ένα σημαντικό μέρος του δρόμου, εκτιμώ ωστόσο ότι ο Δήμος θα έχει επανέλθει έως το τέλος του 2022, θα έχουμε κλείσει όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και στόχος είναι το 2023, ο Δήμος Σερίφου να είναι από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που θα δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις του».

Πρόσω ολοταχώς για πλήρη ψηφιακή μετάβαση

Η εφαρμογή του συστήματος Business Intelligence, έρχεται ως συνέχεια σε μία σειρά πρωτοβουλιών του Δήμου Σερίφου, σχετικά με την αναβάθμιση των ψηφιακών του υπηρεσιών.

Από το 2019, που ο Δήμος Σερίφου σχεδόν δεν διέθετε ενεργή ιστοσελίδα, πλέον διαθέτει ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα καλαίσθητο κεντρικό site, όπου οι πολίτες μπορούν εύκολα και γρήγορα, αφενός να ενημερωθούν για διάφορα ζητήματα, να κατεβάσουν φόρμες για εύκολη εξυπηρέτησή τους από τις δημοτικές υπηρεσίες, να ολοκληρώσουν συναλλαγές και να εξυπηρετηθούν ψηφιακά από το Δήμο, ενώ οι επισκέπτες να γνωρίσουν σε βάθος το νησί και τις ομορφιές του.

Ταυτόχρονα, δόθηκε η δυνατότητα στους χρήστες του ίντερνετ να πληρώνουν τους λογαριασμούς ύδρευσης μέσω web banking.

Πλέον, τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει διαθέσιμο το εργαλείο του Business Intelligence, ενώ παράλληλα, ο Δήμος έχει καταθέσει και αναμένει χρηματοδότηση για μία εμπεριστατωμένη πρόταση ύψους περίπου 400.000 ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Smart Cities”, η οποία αφορά στη δημιουργία πολλών ψηφιακών εφαρμογών, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, για διαφορετικούς τομείς της καθημερινότητας, όπως είναι η κοινωνική μέριμνα ή η πολιτική προστασία.

«Υπάρχει ένα άλμα του Δήμου στην ψηφιακή μετάβαση, προκειμένου από εκεί που δεν είχε καν ιστοσελίδα, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, πλέον διαθέτει όχι μόνο ψηφιακό ιστότοπο, αλλά και λειτουργικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες προς τους πολίτες με ένα “κλικ”. Αυτό, όπως και η τεράστια δουλειά που γίνεται για την απορρόφηση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι αποτέλεσμα πολύ συστηματικής δουλειάς, αλλά και στοχευμένων προτάσεων εκ μέρους του Δήμου για τις ανάγκες του νησιού», τόνισε κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος.

 

Ετικέτες: