Περίληψη του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας του Κοιμητηρίου Δήμου Κιμώλου
- Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, 2021 - 15:00
- / Eνημέρωση: 17 Δεκ. 2021 - 14:24
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ
ΚΙΜΩΛΟΣ 08/10/2021
ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. 1211
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΚΙΜΩΛΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιμώλου με την υπ’ αριθ.45/06-10-2021 απόφασή του (ΑΔΑ:6Δ85ΩΕ8-6ΗΕ) εγκρίνει ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (7 προς 3) το σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του Κοιμητηρίου Δήμου Κιμώλου σύμφωνα με την υπ’ αριθ.6/19-09-2021 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο
Γενικά για τον Κανονισμό και το Κοιμητήριο του Δήμου Κιμώλου
ΑΡΘΡΟ 1ο : Αντικείμενο του κανονισμού - Πεδίο εφαρμογής
Ο παρόν κανονισμός έχει ως αντικείμενο τη καθιέρωση λεπτομερών κανόνων για τη διοίκηση, τη διαχείριση και τη λειτουργία του υφιστάμενου δημοτικού νεκροταφείου που βρίσκεται στη θέση «Ρέμα – Νεκροταφείο» του Δήμου Κιμώλου καθώς και οποιοδήποτε τυχόν νέο Δημοτικό Κοιμητήριο συσταθεί στην εδαφική περιφέρεια της νήσου Κιμώλου, στα οποία έχει αποκλειστικό πεδίο εφαρμογής.
ΑΡΘΡΟ 2ο : Θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των κοιμητηρίων
Η λειτουργία των Κοιμητηρίων του Δήμου Κιμώλου διέπετε από τις διατάξεις, όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν :
• του Β.Δ. 24-09/20-10-1958 «Περί κωδικοποιήσεως εις ενιαίον κείμενον Νόμου των ισχυουσών διατάξεων περί των προσόδων των δήμων και κοινοτήτων» (ΦΕΚ 171/Α/20-10-1958)
• του Β.Δ. 17/5-15/6/1959 «Περί οικονομικής διοικήσεως του λογιστικού των Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ 114/Α/15-6-1959)
• του άρθρου 7 του Β.Δ. 542/61 (ΦΕΚ 136/Α’)
• του Α.Ν. 582/68 «περί δημοτικών και Κοινοτικών κοιμητηρίων» (ΦΕΚ 225Α)
• του Α.Ν. 445/68, «περί νεκροταφείων και ενταφιασμού νεκρών» (ΦΕΚ 130Α)
• του άρθρου 11 του Β.Δ. 318/69 «περί βεβαιώσεως και εισπράξεως των εσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων»,
• του Π.Δ. 210/75 «Περί ταριχεύσεως, μεταφοράς και ταφής νεκρών και οστών ανθρώπων» (ΦΕΚ 63Α)
• της υπ’ αριθμόν Α5/1210/1978 κοινής απόφασης των υπουργών εσωτερικών και κοινωνικών υπηρεσιών αναφορικά με «Περί όρων Ιδρύσεως Κοιμητηρίων» (ΦΕΚ 424Β)
• του Κανονισμού 8/1979 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος περί ιερών ναών και ενοριών
• του Π.Δ. 1128/80 «Περί καθορισμού αποστάσεων δια την ίδρυση κοιμητηρίων» (ΦΕΚ 284Α)
• των άρθρων 34, 35, 966 και 970 του Αστικού Κώδικα
• του άρθρου 29 του Ν. 2508/97 (ΦΕΚ 124Α)
• της υπ’ αριθμόν 26882/5769/1998 κοινής απόφασης των υπουργών περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργων και υγείας και πρόνοιας αναφορικά με «Καθορισμός δικαιολογητικών και διαδικασίας για την μείωση των αποστάσεων των ιδρυόμενων ή επεκτεινόμενων κοιμητηρίων» (ΦΕΚ 838, Β’, 1998)
• του Ν. 3463/06, «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ – 114 Α/8-6-2006),
• του Ν. 3852/10, «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87 Α/7-6-2010)
• του κώδικά είσπραξης δημοσίων εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.)
• του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κιμώλου,
καθώς και από κάθε άλλη σχετική διάταξη που θα εκδοθεί και θα τεθεί σε ισχύ μετά την έγκριση του παρόντος κανονισμού.
ΑΡΘΡΟ 3ο : Κοιμητήριο Κιμώλου
Ο Δήμος Κιμώλου είναι κύριος, διοικεί και διαχειρίζεται το κοιμητήριο που βρίσκεται στην περιοχή (θέση) «Ρέμα – Νεκροταφείο» όπου ενταφιάζονται θανούντες κάτοικοι της Νήσου Κιμώλου και δημότες του Δήμου Κιμώλου καθώς και κάτοικοι άλλων περιοχών, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα ή την εθνικότητα.
Ο Δήμος Κιμώλου σε κάθε περίπτωση διατηρεί το δικαίωμα δημιουργίας νέου χώρου Κοιμητηρίου με σκοπό να αντιμετωπίσει κάθε περίπτωση κορεσμού του υπάρχοντος Κοιμητηρίου ή/και να ικανοποιήσει λειτουργικές ανάγκες των κατοίκων και των δημοτών της νήσου Κιμώλου. Η τυχόν κατασκευή του νέου Κοιμητηρίου θα γίνει με την τήρηση των κριτηρίων και προτύπων που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τηρώντας τις χωροταξικές διατάξεις του νησιού.
ΑΡΘΡΟ 4ο : Γενικά για τα Κοιμητήρια του Δήμου Κιμώλου
1. Τα Κοιμητήρια είναι πράγματα εκτός συναλλαγής κατά το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 970 του Αστικού Κώδικα δύναται να αποκτάται ιδιαίτερο ιδιωτικό δικαίωμα (ειδικό δικαίωμα) για ορισμένο χώρο ταφής (σύσταση οικογενειακού τάφου).
2. Η παραχώρηση ιδιαιτέρου δικαιώματος ταφής από τον Δήμο, αποτελεί διοικητικής φύσεως παραχώρηση αδείας χρήσεως Δημοτικού πράγματος. Οι σχετικές πράξεις του Δήμου είναι εκτελεστές διοικητικές πράξεις.
3. Ο χώρος για τον οποίο παρέχεται δικαίωμα χρήσης δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο εκείνου προς τον οποίο έγινε η παραχώρηση και απαγορεύεται η μεταβίβασή του σε ειδικούς (πώληση, δωρεά, ανταλλαγή) και καθολικούς (κληρονομιά, διαθήκη) διαδόχους του.
ΑΡΘΡΟ 5ο : Διαδικασία ταφής
1. Η ταφή των νεκρών, γίνεται υποχρεωτικά εντός των Δημοτικών Κοιμητηρίων και στους συγκεκριμένους χώρους (τάφους) που καθορίζει η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες του Κοιμητηρίου μετά από 12 ώρες από τον νόμιμα πιστοποιημένο θάνατο και στις περιπτώσεις νεκροτομής του πτώματος αμέσως μετά από αυτή.
2. Για την ταφή του νεκρού είναι απαραίτητο να προσκομιστεί η άδεια ταφής που εκδίδεται από την αρμόδια Αρχή συνημμένα με την πιστοποίηση σύνταξης ληξιαρχικής πράξης θανάτου.
3. Απαγορεύεται η ταφή έξω από το Κοιμητήριο και σε ιδιωτικούς χώρους.
4. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση φέρετρου με κάλυμμα από γυαλί ή άλλη παρόμοια ανθεκτική ύλη, εκτός αν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του φέρετρου, το οποίο θάβεται μαζί με το νεκρό.
5. Ο ενταφιασμός όσων έχουν αποβιώσει από λοιμώδες νόσημα που υπάγεται στο Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, γίνεται σε ιδιαίτερο ταφικό τμήμα. Εφόσον δεν υφίσταται τέτοιο τμήμα και μέχρι τη δημιουργία του ο ενταφιασμός θα γίνεται σε συγκεκριμένο ταφώνα του Κοιμητηρίου. Στις περιπτώσεις αυτές το φέρετρο δεν ανοίγεται.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο
Μνήματα
ΑΡΘΡΟ 6ο : Γενικά
Τα μνήματα - τάφοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι προσωρινοί κοινοί τάφοι τριετούς χρονικής διάρκειας. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οικογενειακοί τάφοι και οι τάφοι των αναπήρων θυμάτων πολέμου και προσώπων τα οποία προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην πατρίδα, στο Δήμο και γενικά στην ανθρωπότητα.
Η εντός των δημοτικών κοιμητηρίων παραχωρημένοι χώροι (τάφοι) για την ταφή των νεκρών καθορίζονται από σχεδιαγράμματα (τοπογραφικών ταφολογίων) εκπονημένα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ή, ελλείψει ιδίας τεχνικής υπηρεσίας από την Τ.Υ.Δ.Κ. του νομού ή την τεχνική υπηρεσία άλλου δημόσιου φορέα και εγκριθέντων υπό του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η πιστή εφαρμογή των σχεδιαγραμμάτων αυτών από την Υπηρεσία του Κοιμητηρίου είναι υποχρεωτική με απαγορευμένη οποιασδήποτε παρέκκλιση.
Επίσης δεν επιτρέπεται καμία προσθήκη τάφου, εκτός εγκεκριμένου ταφολογίου, χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Δεν παραχωρούνται ούτε καταστρέφονται τάφοι Ιστορικών προσώπων όπως και τάφοι επί των οποίων υπάρχουν καλλιτεχνικά έργα και τούτο κρίνεται μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής καλλιτεχνικών έργων που συστήνεται βάση του Π.Δ. 1188/81 και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όλοι οι τάφοι (οικογενειακοί και κοινοί) φέρουν ιδιαίτερη ανά κοιμητήριο αρίθμηση. Τηρείται δε από την υπηρεσία, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ηλεκτρονικό αρχείο με τους υφιστάμενους τάφους σύμφωνα με το οποίο πραγματοποιείται και η διαχείριση των θέσεων των ταφοπέδων. Στο παραπάνω αρχείο υποχρεωτικά αναγράφεται ο τελευταίος χρήστης του τάφου, όπως επίσης και ένας συγγενής αυτού ο οποίος είναι υπόχρεος για την τήρηση των υποχρεώσεων που διέπονται από τον κανονισμό κοιμητηρίων.
Ο υπόχρεος επιβάλλεται να γνωστοποιήσει τα παρακάτω στοιχεία: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και απαραίτητα αριθμό φορολογικού μητρώου. Κάθε μεταβολή στη χρήση του τάφου επιτάσσει και ενημέρωση του σχετικού αρχείου.
ΑΡΘΡΟ 7ο : Διαστάσεις μνημάτων
α) Όλοι οι τάφοι ανεξαρτήτως της κατηγορίας που ανήκουν (κοινοί ή οικογενειακοί κλπ) τάφοι θα έχουν, εφεξής, τελικές διαστάσεις :
• Μήκος εξωτερικό ≈ 2,50 μ. και μήκος εσωτερικό ≈ 2,20 μ.
• Πλάτος εξωτερικό ≈ 1,20 μ. και πλάτος εσωτερικό ≈ 0,90 μ.
• Γενικό βάθος ≈ 1,20 μ.
• Τα στοιχεία των τάφων δε θα υπερβαίνουν το ύψος των 70 εκατοστών πλην του σταυρού.
Για λόγους που αφορούν την ομαλή αποσύνθεση ο πυθμένας θα βρίσκεται τουλάχιστον 1 μ. χαμηλότερα από την στάθμη οποιουδήποτε παρευρισκόμενου δρόμου, εκτός εάν ήδη υπάρχει διαμορφωμένη μη ανατρέψιμη κατάσταση, η ο οποία σε κάθε περίπτωση θα εκτιμάται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
β) Οι τάφοι θα έχουν, εφεξής, μεταξύ τους απόσταση ≈ 0,50μ. τουλάχιστον που θα μετράτε από το άκρο του κάθε τάφου.
ΑΡΘΡΟ 8ο : Οικογενειακοί Τάφοι
1. Στα κοιμητήρια του Δήμου Κιμώλου δύναται να παραχωρούνται χώροι για τη σύσταση οικογενειακού τάφου με την καταβολή τέλους οικογενειακού τάφου ως αντάλλαγμα, το οποίο καθορίζεται κάθε έτος με τις σχετικές περί τελών και δικαιωμάτων αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ευχέρεια αυτή είναι εξαιρετική και ανάλογη με τη δυνατότητα της εξασφάλισης χώρου ταφής.
2. Οι χώροι που μπορούν να παραχωρηθούν για οικογενειακούς τάφους σε κάθε κοιμητήριο καθορίζονται, γενικά ή ειδικά, με απόφαση που εκδίδει ο Δήμαρχος Κιμώλου μετά από εισήγηση των υπηρεσιών του Δήμου. Οι χώροι που παραχωρούνται από το Δήμο στα Δημοτικά Κοιμητήρια για την σύσταση οικογενειακών τάφων έναντι καταβολής του καθοριζόμενου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέλους, που αναλογεί ως αντάλλαγμα, δεν αποτελούν περιουσιακό στοιχείο αυτών, ούτε είναι επιδεκτικοί οποιασδήποτε προς τρίτους μεταβίβασης.
3. Όσοι επιθυμούν την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης οικογενειακού τάφου οφείλουν να καταθέτουν σχετική αίτηση προς την οικονομική υπηρεσία στο πρωτόκολλο του Δήμου, στην οποία θα πρέπει να σημειώσουν το ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, επάγγελμα, Α.Φ.Μ., διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο του αιτούντος και του αρμόδιου για παραχώρηση καθώς και τα δικαιούμενα να ταφούν κατά νόμο πρόσωπα σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 του παρόντος κανονισμού. Η διάθεση των οικογενειακών τάφων, εφ’ όσον υπάρχουν, θα γίνεται με ελεύθερη βούληση του Δημάρχου Κιμώλου, ανά τρίμηνο, τηρουμένης της ακόλουθης σειράς προτεραιότητας :
α) Δημότες και μόνιμοι κάτοικοι Κιμώλου
β) Ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στο Δήμο Κιμώλου
γ) Λοιποί ενδιαφερόμενοι
4. Η σύσταση του οικογενειακού τάφου γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου. Πραγματοποιείται μόνο υπέρ φυσικών προσώπων και στο όνομα του αιτούντος αποκλειστικά. Η παραχώρηση σε δύο ή περισσότερα πρόσωπα απαγορεύεται.
5. Η εξουσία επί του τάφου κατά πλήρες περιεχόμενο αποκτάται μετά την καταβολή του τέλους και την έκδοση της πράξης παραχώρησης, η οποία συντάσσεται με το περιεχόμενο που υποδεικνύει η Υπηρεσία.
6. Η χρήση αυτού είναι δυνατή αμέσως μετά την υπογραφή της πράξης παραχώρησης και της αποπληρωμής του ορισθέντος ποσού ως προκαταβολή σε περίπτωση παραχώρησης με διακανονισμό. Η μη αποπληρωμή του τάφου σε περίπτωση που γίνει διακανονισμός συνεπάγεται την ανάκληση της πράξης παραχώρησης και το ποσό που καταβλήθηκε καταπίπτει υπέρ του Δήμου.
7. Η παραχώρηση χώρου για σύσταση οικογενειακού τάφου αποδεικνύεται: α) από το αποδεικτικό είσπραξης του τέλους από την ταμειακή Υπηρεσία, β) από την πράξη παραχώρησης. Εάν ο δικαιούχος δηλώσει απώλεια του τίτλου χρήσης του τάφου, μπορεί να γίνει αντικατάσταση αυτού με βάση το αρχείο της Υπηρεσίας.
8. Η παραχώρηση δικαιώματος χρήσης οικογενειακού τάφου συνεπάγεται και την υποχρέωση κατασκευής του μέσα σε διάστημα ενός έτους από την εξόφληση.
9. Μετά από την καταβολή των νόμιμων προθεσμιών ολόκληρου του ορισθέντος ποσού δικαιώματος χρήσεως οικογενειακού τάφου (ολοσχερής εξόφληση) συντάσσεται το οικείο παραχωρητήριο εις διπλούν, το οποίο υπογράφεται από τον αιτούντα ή τον υπ’ αυτού εξουσιοδοτημένο, απ’ αυτόν για τον οποίο γίνεται η παραχώρηση (αρχικό δικαιούχο) και από το Δήμαρχο. Στο σώμα αυτό δύναται να αναγράφεται η οικογενειακή κατάσταση και τα δικαιούμενα πρόσωπα. Αντίγραφο του ανωτέρω παραχωρητηρίου παραδίδεται στον υπογράφοντα ενώ το πρωτότυπο παραμένει στην υπηρεσία.
10. Απαγορεύεται ρητά η χρήση του τάφου πριν από την εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων ή την εξάλειψη της κάθε υποχρέωσης (οικονομικής ή άλλης) του ενδιαφερόμενου, μάλιστα δε και πριν από την έκδοση και χορήγηση του σχετικού με το παρών άρθρο, παραχωρητηρίου.
11. Σε περίπτωση κατάργησης ή αχρήστευσης κοιμητηρίου καμία υποχρέωση σε βάρος του Δήμου δεν υφίσταται για την μεταφορά των οικογενειακών τάφων με τα μνημεία που βρίσκονται σε αυτούς σε άλλο κοιμητήριο ή για την παραχώρηση χώρου προκειμένου να συσταθεί οικογενειακός τάφος σε εκείνο το κοιμητήριο, χωρίς να καταβληθεί ολόκληρο το τέλος παραχώρησης που καθορίζει ο παρόν Κανονισμός.
12. Τάφοι για τους οποίους δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία απόκτησης και χρήσης από την υπηρεσία ή τον διεκδικούντα, περιέρχονται στο Δήμο και διατίθενται ελεύθερα. Δίδεται το περιθώριο έξι (6) μηνών από την ισχύ του παρόντος να προσκομιστούν στην υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά των διεκδικούντων οικογενειακών τάφων, ώστε να αποδειχθεί η νόμιμη παραχώρηση του σχετικού δικαιώματος. Τέτοια δικαιολογητικά αποτελούν νόμιμα υφιστάμενες αποφάσεις των κατά καιρούς κοινοτικών ή δημοτικών συμβουλίων ή/και αποδεικτικά πληρωμής, άλλως το επικαλούμενο δικαίωμα δεν υπάρχει. Σε αδιευκρίνιστο καθεστώς οικογενειακών τάφων μπορεί να υπάρξει συνδρομή επιτροπής, που ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα πιστοποιεί την πιθανότητα οικογενειακού τάφου. Σε αυτές τις περιπτώσεις πιστοποίησης από την επιτροπή, το δικαίωμα χρήσης του τάφου, διατηρείται έως μία εξαετία. Έπειτα οι τάφοι αυτοί περιέρχονται στο Δήμο. Σε περίπτωση που επιθυμούν να διατηρηθεί το δικαίωμα οικογενειακού τάφου θα πρέπει να καταβληθεί το αντίτιμο του οικείου τέλους.
ΑΡΘΡΟ 9ο : Αποκλειστικό δικαίωμα ταφής σε οικογενειακούς τάφους
1. Με τη σύσταση του οικογενειακού τάφου παρέχεται αποκλειστικό δικαίωμα ταφής:
α) Στον αρχικό δικαιούχο και στον/στην σύζυγο και στους κατευθείαν γραμμή ανιόντες αυτών.
β) Στους κατ’ ευθεία γραμμή κατιόντες του αρχικού δικαιούχου, στα τέκνα με γάμο και χωρίς γάμο που αναγνωρίστηκαν, στα τέκνα που υιοθετήθηκαν από τον αρχικό δικαιούχο ή και από τους δυο συζύγους που είναι δικαιούχοι και στους συζύγους αυτών.
γ) Στα αδέλφια του αρχικού δικαιούχου, οι οποίοι δεν έχουν δική τους οικογένεια εφ’ όσον δίνει γραπτή συναίνεση ο δικαιούχος και εάν αυτός δεν υπάρχει, ο/η σύζυγος και οι κατιόντες αυτού (ένας εξ αυτών). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο εκδίδει και σχετική έγκριση, εφόσον καταβληθεί και επιπλέον ιδιαίτερο δικαίωμα (τέλος) που είναι ίσο με το μισό του απαιτούμενου για την παραχώρηση δικαιώματος συστάσεως οικογενειακού τάφου.
δ) Οι διαζευγμένοι σύζυγοι και εκείνοι που συνάπτουν νέο γάμο μετά τη λύση του προηγούμενου με θάνατο δεν έχουν δικαίωμα ταφής στους οικογενειακούς τάφους, εφ’ όσον δεν είναι αρχικοί δικαιούχοι.
2. Ο βαθμός της συγγένειας όσων ενταφιάζονται προς τον αρχικό δικαιούχο αποδεικνύεται την ημέρα της κηδείας με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 του δικαιούχου του τάφου ή, αν δεν υπάρχει αυτός της συζύγου του ή των κατιόντων (ενός εξ αυτών), οι οποίοι υποχρεώνονται να προσκομίσουν μέσα σε ένα μήνα πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών ή οικογενειακής κατάστασης εάν η συγγένεια δεν προκύπτει από το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.
3. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστούν τα παραπάνω πιστοποιητικά, ο νεκρός θεωρείται φιλοξενούμενος. Η υπηρεσία υποχρεώνεται να ενεργήσει την εκταφή μετά την παρέλευση της τριετίας και να εισπράξει τα αντίστοιχα δικαιώματα του Δήμου σε περίπτωση παράτασης της ταφής, όπως προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και στο άρθρο 4 § 3 του Α.Ν. 582/1968 σε περίπτωση που δεν καταβληθούν. Αυτός που υπογράφει την υπεύθυνη δήλωση υπόκειται στις συνέπειες του νόμου.
4. Στις οστεοθήκες των οικογενειακών τάφων τοποθετούνται μόνον τα οστά των δικαιούχων.
5. Η έγγραφη συναίνεση σε κάθε περίπτωση παρέχεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986.
6. Όλοι οι δικαιούχοι έχουν ίσα δικαιώματα χρήσης του τάφου και δεν αναγνωρίζονται ιδιαίτερα προνόμια χρήσης σε εκείνον που καταβάλλει τα τέλη και δικαιώματα συντήρησης του τάφου τα οποία οφείλουν εις ολόκληρον όλοι οι δικαιούχοι έναντι του Δήμου.
7. Δεν είναι δυνατή η παραίτηση του δικαιώματος οικογενειακού τάφου, η οποία περιλαμβάνει τον όρο να περιέλθει το δικαίωμα χρήσης σε πρόσωπο που υποδεικνύει ο ίδιος.
ΑΡΘΡΟ 10ο Εξαιρέσεις
1. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να δοθεί δικαίωμα ταφής σε οικογενειακό τάφο και σε πρόσωπα που συνδέονται με τον αρχικό δικαιούχο και τον/τη σύζυγο αυτού με άλλο βαθμό συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μετά από έγγραφη συναίνεση του δικαιούχου του οικογενειακού τάφου και την καταβολή του ανάλογου δικαιώματος, το οποίο δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το μισό εκείνου που απαιτείται για την παραχώρηση του δικαιώματος συστάσεως οικογενειακού τάφου. Αν ο αρχικός δικαιούχος είχε αποβιώσει η έγγραφη συγκατάθεση κατατίθεται από τον/τη σύζυγο και αν δεν υπάρχει από τους κατιόντες αυτού (ενός εξ αυτών).
2. Η παραπάνω κατ’ εξαίρεση αναγνώριση του δικαιώματος ταφής σε οικογενειακό τάφο απονέμεται στις παρακάτω κατηγορίες συγγενών εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον αρχικό δικαιούχο:
- στα αδέρφια του αρχικού δικαιούχου και στους συζύγους αυτών με την καταβολή του 50% του απαιτούμενου τέλους για την παραχώρηση δικαιώματος συστάσεως οικογενειακού τάφου.
- στα παιδιά αδελφών του αρχικού δικαιούχου και στους συζύγους αυτών με την καταβολή του 50% του απαιτούμενου τέλους για την παραχώρηση δικαιώματος συστάσεως οικογενειακού τάφου.
- στα πρώτα ξαδέλφια του αρχικού δικαιούχου και στους συζύγους αυτών με την καταβολή του 75% του απαιτούμενου τέλους για την παραχώρηση δικαιώματος συστάσεως οικογενειακού τάφου.
- στα παιδιά ξαδέλφων του αρχικού δικαιούχου και στους συζύγους αυτών με την καταβολή του 75% του απαιτούμενου τέλους για την παραχώρηση δικαιώματος συστάσεως οικογενειακού τάφου.
- στα αδέλφια του/της συζύγου του αρχικού δικαιούχου και στους συζύγους αυτών με την καταβολή του 75% του απαιτούμενου για την παραχώρηση δικαιώματος συστάσεως οικογενειακού τάφου.
- στα παιδιά αδελφών του/της συζύγου του αρχικού δικαιούχου και στους συζύγους αυτών με την καταβολή του 75% του απαιτούμενου για την παραχώρηση δικαιώματος συστάσεως οικογενειακού τάφου. Το ύψος του τέλους καθορίζεται βάσει της ΑΔΣ. που ισχύει κατά τον χρόνο της καταβολής.
Εάν διαπιστωθεί μετά την ταφή ότι ο νεκρός δεν ανήκει στις προαναφερόμενες περιπτώσεις καταβάλλεται το 100% του απαιτούμενου για την παραχώρηση δικαιώματος συστάσεως οικογενειακού τάφου
3. Ο βαθμός συγγένειας προς τον αρχικό δικαιούχο αποδεικνύεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 του παρόντος. Το δικαίωμα χρήσης που αναγνωρίζεται στα παραπάνω πρόσωπα είναι προσωπικό και εξαντλείται με την ανακομιδή των οστών.
4. Εάν εκλείψει ο αρχικός δικαιούχος του οικογενειακού τάφου καθώς και οι ανιόντες και κατιόντες του στα δικαιώματα του αρχικού δικαιούχου μπορεί να υπεισέλθει συγγενής του προσώπου στο οποίο αναγνωρίστηκε δικαίωμα χρήσης κατά τις διατάξεις της §1 του παρόντος άρθρου, εάν καταβληθεί το ποσό που υπολείπεται για να συμπληρωθεί το τέλος που αναλογεί στην παραχώρηση χώρου για τη σύσταση οικογενειακού τάφου. Εφαρμόζονται αναλογικά οι παρ. 4,5,6 του άρθρου 8 του παρόντος.
ΑΡΘΡΟ 11ο : Λήξη παραχώρησης οικογενειακών τάφων
1. Η χρήση οικογενειακών τάφων των οποίων εξέλιπαν οι δικαιούχοι κατά τα άρθρα 8 και 9 του παρόντος περιέρχονται αυτοδικαίως μετά την πάροδο εξαετίας από την ταφή του τελευταίου νεκρού στον Δήμο. Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έχουν εκλείψει οι δικαιούχοι που αναγνωρίζονται ευθέως από τον νόμο ή τον παρόντα Κανονισμό, αυτοί καλούνται με γενική πρόσκληση που δημοσιεύεται στις τοπικές εφημερίδες ή με εξώδικη πρόσκληση κατά τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να προσέλθουν εντός εύλογης προθεσμίας και να αποδείξουν τη συγγένεια.
2. Κατά την περίπτωση της ανωτέρω παραγράφου για να μη διαταραχθεί η διαδοχή του οικογενειακού τάφου δύναται να προτιμώνται οι εκ διαθήκης κληρονόμοι ή οι πλησιέστεροι συγγενείς των αρχικών δικαιούχων, εφ’ όσον εντός εξαετίας από την ταφή του τελευταίου νεκρού ζητήσουν την έκδοση νέου παραχωρητηρίου και καταβάλουν το προβλεπόμενο για τη σύσταση τάφου τέλους.
3. Όσοι δικαιούχοι οικογενειακών τάφων πέθαναν χωρίς κατιόντες και προσέφεραν εν ζωή εξαιρετικές υπηρεσίες στο Δήμο ή είχαν κοινωφελή δράση ή εγκατέλειψαν κληροδότημα ή δωρεά υπέρ του Δήμου δύναται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραμένει ο τάφος για πάντα άθικτος, τιμής ένεκεν, ή να παραχωρείται αυτός σε συγγενείς ή τρίτους που υποδεικνύονται από τον αρχικό δικαιούχο με διαθήκη με τον σκοπό να επιμελούνται και να διατηρούν τον τάφο με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα καταβάλουν το ήμισυ του τέλους που προβλέπεται για την παραχώρηση χρήσης οικογενειακού τάφου που ισχύει κατά τον χρόνο της παραχώρησης.
4. Τάφοι για τους οποίους δεν έχουν καταβληθεί τα πάσης φύσεως τέλη και δικαιώματα από τους δικαιούχους ανακαλείται η παραχώρησή τους μετά την παρέλευση δεκαετίας. Ο Δήμος μπορεί να τους παραχωρεί ελεύθερα κατά τις διατάξεις του παρόντος.
5. Οι διατάξεις της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται αν στους τάφους είναι θαμμένα ιστορικά πρόσωπα.
Για την ιδιότητα αυτή αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ομοίως δεν εφαρμόζονται, αν οι τάφοι με εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίζονται ως έργα καλλιτεχνικά. Κανείς οικογενειακός τάφος δεν κατεδαφίζεται χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση της Αρχιτεκτονικής Υπηρεσίας του Δήμου.
6. Όταν οι δικαιούχοι του οικογενειακού τάφου παραιτούνται, αυτοί περιέρχονται στον Δήμο ο οποίος μπορεί να τους διαθέτει ελεύθερα κατά τις διατάξεις του παρόντος. Εφ’ όσον όμως υπάρχει μέλος της οικογένειας που θέλει να διατηρεί το δικαίωμα επί του τάφου, ουδεμία ασκεί επιρροή στο καθεστώς του τάφου η ρητή ή σιωπηρή παραίτηση των λοιπών.
7. Σε κάθε περίπτωση διάθεσης οικογενειακού τάφου μετά από ανάκληση της πράξης παραχώρησης στο ποσό του τέλους σύστασης του τάφου υπολογίζονται και οι υπάρχουσες κατασκευές μετά από εκτίμηση της Επιτροπής Εκποίησης υλικών του Δήμου.
8. Όταν ανακαλείται η πράξη παραχώρησης σε κάθε περίπτωση, τα οστά που υπάρχουν στον οικογενειακό τάφο τοποθετούνται στο οστεοφυλάκιο.
ΑΡΘΡΟ 12ο : Παραχώρηση χώρου για οικογενειακό τάφο σε επιφανείς δημότες
1. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δύναται να παραχωρείται δωρεάν σε επιφανείς δημότες, η χρήση χώρου για κατασκευή οικογενειακού τάφου με δικές τους δαπάνες, στον ταφώνα του Κοιμητηρίου Αναστάσεως του Κυρίου, με σκοπό τη συγκέντρωση όσων αποτελούν μέρος της ιστορίας της πόλης σε ενιαίο ταφώνα.
2. Στο πρώτο ταφικό τετράγωνο του ταφώνα παραχωρείται χώρος μόνον σε όσους διετέλεσαν Δήμαρχοι του Δήμου μας.
3. Οι παραπάνω δικαιούχοι των οικογενειακών τάφων έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις έναντι του Κοιμητηρίου, όπως και οι λοιποί δικαιούχοι.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο
Ταφή - Εκταφή
ΑΡΘΡΟ 13ο: Γενικά
Η ανακομιδή των οστών των νεκρών που έχουν ταφεί στα Δημοτικά Κοιμητήρια ενεργείται μετά την παρέλευση τριετίας από την Ταφή. Ή για οποιοδήποτε λόγο και αιτία μεταφορά ή εκταφή των νεκρών προ της εκπνοής της τριετίας ενεργείται μόνον κατόπιν της σχετικής άδειας του εισαγγελέως.
Προκειμένου περί τριετούς ταφής, εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν καθίσταται δυνατή η ανακομιδή των οστών κατά την εκπνοή της τετραετίας από την ταφή του νεκρού, μπορεί να παραταθεί αυτή υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η παράταση δεν θα δημιουργήσει κώλυμα στην ομαλή ταφή των νεκρών.
Η ταφή των νεκρών, η ανακομιδή και μετακομιδή των οστών, ενεργείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί δημόσιας υγείας.
Εάν κατά την ανόρυξη τάφου για την ανακομιδή των οστών του εντός αυτού ταφέντος νεκρού διαπιστωθεί ότι το πτώμα τούτο δεν έχει διαλυθεί, παραμένει μέσα στον τάφο για ένα χρόνο ακόμα για να αποσυντεθεί πλήρως.
Η διαφύλαξη των ανακομιζόμενων οστών ενεργείται με αίτηση των ενδιαφερομένων συγγενών και με την επιμέλεια της υπηρεσίας των Κοιμητηρίων στα οστεοφυλάκια ή στους οικογενειακούς τάφους.
ΆΡΘΡΟ 14ο : Διαδικασία Εκταφής
1. Η ανακομιδή των οστών ενεργείται μετά την πάροδο του χρόνου της υποχρεωτικής ταφής, η οποία ορίζεται τριετής, εκτός των εξαιρέσεων που ορίζονται στον παρόντα Κανονισμό.
2. Σε περίπτωση που ο νεκρός πέθανε από λοιμώδες νόσημα που δεν υπάγεται στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό απαγορεύεται η εκταφή πριν από την εκπνοή της τριετίας. Εάν ο θάνατος συνέβη από λοιμώδες νόσημα που υπάγεται στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό απαγορεύεται η εκταφή πριν από την παρέλευση δεκαετίας.
3. Η για οποιονδήποτε λόγο εκταφή και μεταφορά των νεκρών με αίτηση των συγγενών πριν από την παρέλευση του χρόνου της υποχρεωτικής ταφής, γίνεται κατά τις διατάξεις του Π.Δ. 210/1975 «περί ταριχεύσεως, μεταφοράς και ταφής νεκρών και οστών ανθρώπων», μετά από την καταβολή ειδικού τέλους, το οποίο καθορίζεται στο τριπλάσιο του τρέχοντος δικαιώματος εκταφής.
4. Η εκταφή γίνεται μετά από σχετική αίτηση του πλησιέστερου συγγενή ή αυτού που φρόντισε για τον ενταφιασμό και έχει καταχωριστεί «ως ενδιαφερόμενος» στην καρτέλα του νεκρού.
5. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πλησιέστεροι συγγενείς για την εκταφή, μπορεί να φροντίσει οποιοσδήποτε τρίτος, αφού καταθέσει υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της εκταφής.
6. Η εκταφή γίνεται υποχρεωτικά με την παρουσία των συγγενών ή όσων φρόντισαν για την σχετική διαδικασία σύμφωνα με όσα ορίζονται. Όσοι δεν επιθυμούν να παρίστανται το δηλώνουν εγγράφως στην Υπηρεσία του Κοιμητηρίου και δεν απαλλάσσονται από το δικαίωμα εκταφής.
7. Αν μετά τη λήξη της υποχρεωτικής ταφής, οι ενδιαφερόμενοι δεν προέβησαν στις ενέργειες για την εκταφή ή εξαντλήθηκε η παράταση ταφής και η Υπηρεσία για οποιοδήποτε λόγο δεν έκανε αυτεπάγγελτα την ανακομιδή και οι συγγενείς επιθυμούν να παρατείνουν την ταφή, τότε, ο νεκρός παραμένει εφόσον καταβληθεί το ανάλογο δικαίωμα παράτασης.
8. Αναβολή προγραμματισμένης εκταφής επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις δικαιολογημένες επαρκώς από τους συγγενείς του νεκρού.
9. Εάν ο νεκρός δεν έχει αποστεωθεί παραμένει ως έχει για ένα ακόμη χρόνο. Σε περίπτωση ταρίχευσης του νεκρού, ο χρόνος παραμονής παρατείνεται για ακόμη ένα έτος αντίστοιχα. Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις δεν καταβάλλονται δικαιώματα για ένα χρόνο.
Μετά τη λήξη του έτους οι συγγενείς είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν για την ανακομιδή των νεκρών τους ή να ζητήσουν την παράταση της μεταταφής, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, καταβάλλοντας το ανάλογο δικαίωμα, το οποίο είναι ίσο με το αντίστοιχο της παράτασης, όπως αυτό καθορίζεται κατά έτος.
10. Η φύλαξη των οστών και της τέφρας γίνεται με αίτηση των ενδιαφερομένων και την επιμέλεια της υπηρεσίας των κοιμητηρίων στα οστεοφυλάκια εντός κιβωτίου με την καταβολή ειδικού δικαιώματος για κάθε χρόνο φύλαξης.
11. Τα κιβώτια φύλαξης οστών παρέχονται υποχρεωτικά από την υπηρεσία με την καταβολή εφάπαξ τέλους χρήσης.
12. Η μεταφορά των οστών και της τέφρας διενεργείται κατά τις διατάξεις του Π.Δ 210/1975 και του άρθρου 2 του Α.Ν. 445/68.
13. Οι συγγενείς είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην Υπηρεσία τη βούλησή τους για την τύχη των οστών που φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο. Εάν δεν προσέλθουν για τη δήλωσή τους αυτή και δεν καταβάλουν τα δικαιώματα φύλαξης για τρία έτη η αντίστοιχη οφειλή βεβαιώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 § 3 του Α.Ν. 582/1968.
14. Απαγορεύεται η μετακίνηση των κιβωτίων από τα ράφια με πρωτοβουλία των επισκεπτών.
ΑΡΘΡΟ 15ο: Αυταπάγγελτη εκταφή
1. Εάν εντός δύο μηνών από τη λήξη της υποχρεωτικής ταφής, ή της ταφής τιμής ένεκεν, οι συγγενείς του νεκρού δεν προσέλθουν να δηλώσουν εκταφή, δύναται η υπηρεσία να προβεί σε αυτεπάγγελτη εκταφή και να τοποθετήσει τα οστά σε οστεοφυλάκιο επιβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη.
2. Πριν από τη διενέργεια της αυτεπάγγελτης εκταφής, η υπηρεσία οφείλει να εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την ειδοποίηση των συγγενών. Η αποστολή επιστολών, η τηλεφωνική επικοινωνία, η γενική ανακοίνωση τοιχοκολλημένη στους χώρους του κοιμητηρίου και η τοποθέτηση σημειώματος σε κάποιο εμφανές σημείο επί του τάφου αποτελούν ενδεικτικούς τρόπους πρόσφορου μέσου ειδοποίησης.
ΑΡΘΡΟ 16ο: Παρατάσεις
1. Οι συγγενείς των νεκρών υποχρεώνονται πριν από τη λήξη της υποχρεωτικής τριετούς ταφής να επικοινωνήσουν με το Κοιμητήριο για να δηλώσουν τη βούλησή τους σχετικά με το νεκρό τους.
2. Κατά τη διακριτική ευχέρεια της Υπηρεσίας δύναται να παραταθεί η ταφή των νεκρών πέραν της υποχρεωτικής ταφής, με την προϋπόθεση ότι δεν εμποδίζεται η ομαλή συνέχεια των ταφών. Η διάρκεια της παράτασης και το ύψος του ανάλογου δικαιώματος συναρτώνται με τον αριθμό των διαθέσιμων τάφων.
3. Η παράταση της ταφής χορηγείται μετά από αίτηση των συγγενών μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη της υποχρεωτικής ταφής ή την εκπνοή της παράτασης η οποία μπορεί να είναι εξαμηνιαία ή ετήσια. Τα δικαιώματα παράτασης καταβάλλονται βάσει της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ισχύει κατά τον χρόνο οφειλής του διπλότυπου πληρωμής.
4. Η Υπηρεσία των Κοιμητηρίων υποχρεώνεται να ενημερώνει εγγράφως τους συγγενείς του νεκρού κατά τον ενταφιασμό για το νομικό καθεστώς των εκταφών και των παρατάσεων που προβλέπει ο παρόν Κανονισμός και τις συνέπειες σε περίπτωση παραλείψεως.
5. Ο ενδιάμεσος χρόνος από τη λήξη της τριετούς χρήσεως ή της παράτασης μέχρι την εκταφή θεωρείται νέα παράταση και εισπράττεται το ανάλογο τέλος.
Άρθρο 17ο : Αζήτητα οστά
Τα οστά των νεκρών των οποίων οι συγγενείς δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την ανακομιδή και φύλαξη τους, μεταφέρονται και τοποθετούνται μέσα σε χωνευτήρια που έχουν καθορισθεί μέσα ή κοντά στο Κοιμητήριο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο
Τέλη και Δικαιώματα
ΑΡΘΡΟ 18ο : Επιβαλλόμενα Τέλη και Δικαιώματα
Τα τέλη και δικαιώματα χρήσης των Δημοτικών Κοιμητηρίων ρυθμίζονται βάσει το άρθρου 19 του από 24/9-20/10/1958 Β. Δ/τος «περί Κωδικοποίησης εις ενιαίο κείμενο νόμου των ισχυουσών διατάξεων περί των προσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων»
Για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών καταβάλλονται τα παρακάτω δικαιώματα και τέλη για την κάλυψη των αναγκών των κοιμητηρίων (δαπάνες ύδρευσης, προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, καθαριότητας των χώρων κ.α.) :
- Δικαιώματα ταφής
- Δικαιώματα παράτασης ταφής
- Δικαίωμα εκταφής
- Δικαίωμα ετήσιας φύλαξης οστών στο οστεοφυλάκιο
- Δικαίωμα χρήσης κιβωτίου οστών (εφ’ άπαξ)
- Τέλος παραχώρησης οικογενειακού τάφου
- Δικαίωμα ταφής σε οικογενειακό τάφο δικαιούχου
Λοιπά δικαιώματα οικογενειακών τάφων:
- Δικαίωμα οστεοφύλαξης δικαιούχων
- Δικαίωμα οστεοφύλαξης μη δικαιούχων (φιλοξενία)
- Δικαίωμα παράτασης ταφής μη δικαιούχων (φιλοξενία)
Τα παραπάνω τέλη και δικαιώματα όλων των κοιμητηρίων επιβάλλονται κάθε έτος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιμώλου στην οποία καθορίζεται και το ετήσιο ύψος αυτών και καταβάλλονται εφ’ άπαξ πριν από κάθε σχετική πράξη (ενταφιασμός, εκταφή, παράταση ταφής, οστεοφύλαξη κ.λπ.), εκτός των ειδικών ρυθμίσεων, οι οποίες αφορούν στο δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης χώρου για τη σύσταση οικογενειακού τάφου.
Τα τέλη και δικαιώματα παρελθόντων ετών καταβάλλονται βάσει του ισχύοντος τιμολογίου που ισχύει κατά τον χρόνο οφειλής.
Για παράταση ταφής πέρα από τον τρίτο χρόνο (4ο χρόνο και μετά) το σχετικό δικαίωμα καθορίζεται 20% επιπλέον της τιμής του τρίτου χρόνου παράτασης.
Τα δικαιώματα παράτασης ταφής εισπράττονται αναλογικά για κάθε μήνα και για παράταση πάνω από 15 μέρες εισπράττονται δικαιώματα ενός μηνός, ενώ για κάτω από 15 μέρες δεν εισπράττονται δικαιώματα. Τα δικαιώματα παράτασης του οστεοφυλακίου καταβάλλονται σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για καθορισμό των τελών και δικαιωμάτων (ετήσια καταβολή).
Το δικαίωμα συντήρησης οικογενειακών τάφων των κοιμητηρίων εισπράττεται για κάθε τριετία από τους δικαιούχους οικογενειακών τάφων, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμό τελών και δικαιωμάτων των κοιμητηρίων.
Από τα δικαιώματα ταφής απαλλάσσονται:
• Οι οπλίτες του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας και των σωμάτων ασφαλείας, εφόσον αποβιώσουν σε εντεταλμένη υπηρεσία. Στην περίπτωση αυτή η παράταση ταφής μπορεί να χορηγείται κατ’ εξαίρεση για τρία χρόνια χωρίς να καταβληθούν δικαιώματα (σύνολο δωρεάν ταφής 6 χρόνια).
• Οι άποροι με την προϋπόθεση ότι θα προσκομισθεί πιστοποιητικό απορίας από την Πρόνοια και εντολή του Δημάρχου ή του αντιδημάρχου που του έχει εκχωρηθεί η σχετική αρμοδιότητα.
Σε ειδικές και έκτακτες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι εφικτή η άμεση προσαγωγή της έγγραφης εντολής του Δημάρχου ή του ανωτέρω αντιδημάρχου, η ταφή μπορεί να γίνει με ευθύνη των υπηρεσιών μέχρι την έκδοσή του σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στην ίδια κατηγορία ενταφιάζονται δωρεάν τα ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά του Δήμου.
• Τα βρέφη και τα νήπια, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του παρόντος κανονισμού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο
Ειδικές Κατηγορίες – Κοιμητηριακοί Ναοί – Λοιπά Θέματα
ΑΡΘΡΟ 19ο : Βρέφη - Νήπια
1. Βρέφη και νήπια μέχρι 5 ετών ενταφιάζονται δωρεάν για χρονικό διάστημα από τρία (3) έως πέντε (5) χρόνια σε οποιοδήποτε από τα υφιστάμενα κοιμητήρια υπάρχει διαθέσιμη θέση (ταφώνας). Ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η πρώτη Ιανουαρίου του έτους γέννησης.
2. Μετά τη λήξη του ανωτέρω χρονικού διαστήματος από την ταφή στους ταφώνες των νηπίων, οι συγγενείς είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν για την εκταφή του νηπίου ή για την χορήγηση παράτασης της ταφής, εφ’ όσον υπάρχει δυνατότητα, καταβάλλοντας δικαίωμα ίσο με το αντίστοιχο της παράτασης ταφής, όπως αυτό ορίζεται κατά τον χρόνο της καταβολής. Σε αντίθετη περίπτωση μετά από δύο μήνες η Υπηρεσία μπορεί να ενεργήσει αυτεπάγγελτα την εκταφή, εάν το κρίνει αναγκαίο.
ΑΡΘΡΟ 20ο : Κοιμητηριακοί Ναοί
Η διοίκηση και η διαχείριση των μη ενοριακών κοιμητηριακών ναών που λειτουργούν στα κοιμητήρια του Δήμου Κιμώλου διεξάγεται αποκλειστικά από τον Δήμο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
ΑΡΘΡΟ 21ο : Ιδιωτικές εργασίες
1. Οι μαρμαράδες που εισέρχονται στα κοιμητήρια του Δήμου Κιμώλου για την κατασκευή οικογενειακών τάφων ή τριετούς ταφής πρέπει να εφοδιάζονται με άδεια εισόδου για εκτέλεση εργασίας.
2. Η χορήγηση άδειας εισόδου γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου από τις υπηρεσίες του Δήμου Κιμώλου. Με την αίτησή του συνυποβάλλεται πιστοποιητικό του οικείου επιμελητηρίου ότι είναι μαρμαρογλύπτης.
3. Απαγορεύεται η εργασία σε οποιοδήποτε πρόσωπο δεν έχει άδεια εισόδου.
4. Επί του μνημείου ο μαρμαρογλύπτης είναι δύναται να επικολλά διακριτικό αυτοκόλλητο με την επωνυμία του και την ημερομηνία κατασκευής του.
5. Όλες οι ιδιωτικές εργασίες εκτελούνται υπό την εποπτεία των υπηρεσιών του Δήμου.
Σε κάθε τεχνίτη - μαρμαρογλύπτη που δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού μπορεί να επιβάλλεται με εισήγηση των υπηρεσιών του Δήμου και απόφαση Δημάρχου απαγόρευση εισόδου για δέκα μέρες και σε περίπτωση υποτροπής για χρονικό διάστημα πέραν του 10ημέρου που καθορίζεται από τον Δήμαρχο, ο οποίος δύναται να αποκλείει οριστικά από την κατασκευή μνημείων αυτόν που δεν εφαρμόζει τον Κανονισμό.
6. Λόγοι αποβολής δύναται να συνιστά η τοποθέτηση μνημείου διαφορετικού από αυτό που ορίζει ο παρόν Κανονισμός και γενικά κάθε παράβαση των διατάξεων του Κανονισμού λειτουργίας του Κοιμητηρίου.
ΑΡΘΡΟ 22ο : Ωράριο Λειτουργίας
1. Τα Κοιμητήρια είναι ανοικτά για τους επισκέπτες όλες τις ημέρες της εβδομάδος από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
2. Απαγορεύεται η είσοδος και η παραμονή στα Κοιμητήρια σε εργαζόμενους και μή κατά τις ώρες που είναι κλειστό.
3. Το οστεοφυλάκιο είναι ανοικτό για τους επισκέπτες όλες τις ημέρες της εβδομάδος από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου
4. Οι εργασίες των μαρμαρογλυπτών εκτελούνται κατά τις ώρες λειτουργίας του κοιμητηρίου, με εξαίρεση τις ώρες κοινής ησυχίας.
5. Την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια, την Καθαρή Δευτέρα, το Πάσχα, του Αγίου Πνεύματος, το Δεκαπεντάγουστο τα Χριστούγεννα, των αργιών της δεύτερης μέρας Χριστουγέννων και Πάσχα, Πρωτομαγιάς και των εθνικών εορτών 25ης Μαρτίου, 26ης και 28ης Οκτωβρίου οι κηδείες τελούνται μόνο πρωινές ώρες.
ΑΡΘΡΟ 23ο : Ειδικές διατάξεις (υφιστάμενοι τάφοι πριν την ημερομηνία ισχύος του παρόντος κανονισμού)
Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στη Νήσο Κιμώλου και της πρότερης από την ημερομηνία ισχύος του κανονισμού κατάστασης (μη ύπαρξη κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων κ.α.) όλοι οι τάφοι που υπάρχουν στα δημοτικά κοιμητήρια μέχρι την ημερομηνία ισχύος του παρόντος κανονισμού, νοούνται (χαρακτηρίζονται) ως «οικογενειακοί» με τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες :
• Οι συγγενείς των ενταφιασμένων δεν θα καταβάλλουν στο μέλλον κανένα από τα αναφερόμενα στον παρόντα κανονισμό τέλη ή δικαιώματα για τους θανόντες που έχουν ταφεί στα κοιμητήρια του Δήμου μέχρι την ημερομηνία ισχύος του παρόντος κανονισμού
• Στους ανωτέρω υφιστάμενους τάφους επιτρέπεται στο μέλλον μόνο ο ενταφιασμός συγγενικών προσώπων με τους ήδη ενταφιασμένους θανόντες σύμφωνα με το άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού.
• Σε ενδεχόμενο που κάποιος συγγενής που ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες των εξαιρέσεων του άρθρου 8 του παρόντος (αδέρφια του αρχικού δικαιούχου και συζύγους αυτών, πρώτα ξαδέλφια του αρχικού δικαιούχου και συζύγους αυτών, παιδιά ξαδέλφων του αρχικού δικαιούχου και συζύγους αυτών κ.α.) ή που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 7 του παρόντος, που επιθυμεί να του δοθεί δικαίωμα ταφής σε κάποιον από τους ανωτέρω οικογενειακούς τάφους τότε θα πρέπει να καταβάλλει το 100% του απαιτούμενου ποσού για την παραχώρηση δικαιώματος συστάσεως οικογενειακού τάφου, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά με αποφάσεις του Δ.Σ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο :
Τελικές Διατάξεις
Άρθρο 24ο : Γενικές Ρυθμίσεις.
• Κάθε είδους αντικείμενα που βρίσκονται πάνω σε τάφους των οποίων οι δικαιούχοι δεν έχουν επιδείξει ενδιαφέρον επί 20ετία περιέχονται στο Δήμο.
• Τα αντικείμενα αυτά εκποιούνται από τον Δήμο και το προϊόν της εκποίησης βεβαιώνεται και εισπράττεται σαν έσοδο του Δήμου.
• Κάθε είδους δωρεά δημοτών υπέρ των δημοτικών Κοιμητηρίων γίνονται αποδεκτές έπειτα από σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την επιθυμία των δωρητών.
Άρθρο 25ο : Απαγορεύσεις.
• Απαγορεύεται η είσοδος στο Δημοτικό Κοιμητήριο αυτοκινήτων, δίτροχων ή οποιουδήποτε άλλου οχήματος ή μεταφορικού μέσου πλην εξαιρετικών περιπτώσεων και μετά από άδεια της υπηρεσίας και με ευθύνη των οδηγών των τροχοφόρων για την αποκατάσταση κάθε ζημιάς που πιθανόν θα προκληθεί από τους οδηγούς των τροχοφόρων ή άλλων μεταφορικών μέσων.
• Απαγορεύεται η εισαγωγή και τοποθέτηση ακατέργαστων υλικών οποιασδήποτε φύσης μέσα στο χώρο των κοιμητηρίων και η επεξεργασία ή προπαρασκευή τους.
• Η εργασία των ιδιωτών επί των τάφων θα περιορίζεται μόνο στην τοποθέτηση των υλικών ή συναρμολόγηση τους χωρίς να εμποδίζεται με κανένα τρόπο η κυκλοφορία στους διαδρόμους των Κοιμητηρίων. Σε κάθε περίπτωση θα αποκαθίστανται τυχόν φθορές ή ακαταστασίες εντός και εκτός του χώρου των κοιμητηρίων.
• Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου δικαιούται κατά την απόλυτη κρίση της να απαγορεύσει την τοποθέτηση ή να προβεί στην καθαίρεση διακοσμητικών στοιχείων δυσανάλογων διαστάσεων ή ακαλαίσθητων ή αντιβαινόντων την τάξη, την ευπρέπεια και την εμφάνιση στο Κοιμητήριο.
• Η κατασκευή των τάφων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις οριζόμενες από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου διαστάσεις.
• Απαγορεύεται η κοπή δέντρων και κάθε άλλη εργασία πρασίνου (δενδροφυτεύσεις , ψεκασμοί κ.τ.λ.) χωρίς συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου
• Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο των Κοιμητηρίων με ζώα.
• Δεν επιτρέπεται η επαιτεία, η εγκατάσταση μικροπωλητών και η πώληση κεριών στο χώρο ή στις εισόδους των Κοιμητηρίων.
• Κάθε επισκέπτης οφείλει να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό και να τηρεί την τάξη και την ευκοσμία.
Άρθρο 26ο : Δυνατότητα ανάθεσης εργασιών από τον Δήμο σε ιδιώτη
Σε ενδεχόμενο που ο Δήμος δεν έχει στελεχωμένη υπηρεσία κοιμητηρίου, δύναται να αναθέτει κάθε εργασία που σχετίζεται με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και την νόμιμη λειτουργία του κοιμητηρίου σε ιδιώτη, σύμφωνα με την κείμενη κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων (Ν. 4412/16 κ.ο.κ.).
Άρθρο 27ο : Τελικές Διατάξεις
• Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση του παρόντος κανονισμού, ο Υπεύθυνος των Δημοτικών Κοιμητηρίων υποχρεούται να εισηγηθεί την παράβαση στο Δημοτικό συμβούλιο το οποίο με απόφασή του, θα ορίσει και το πρόστιμο για τον παραβάτη. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό του τέλους ταφής και μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ποσού της παραχώρησης χρήσης οικογενειακού τάφου. Το πρόστιμο επιβάλλεται έπειτα από γνωστοποίηση της παράβασης στον παραβάτη και εξέταση των εγγράφων απόψεών του. Σε περίπτωση που ο παραβάτης αμελήσει να υποβάλλει απόψεις το πρόστιμο επιβάλλεται ερήμην του. Ο παραβάτης σε κάθε περίπτωση οφείλει να συμμορφωθεί με τον ισχύοντα κανονισμό.
• Περιπτώσεις που δεν προβλέπονται από τον παρόντα Κανονισμό ρυθμίζονται μετά από εισήγηση του Δημάρχου με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης
• Ο κανονισμός να γνωστοποιηθεί σε όλους τους Δημότες στους Εφημέριους, στις ενοριακές Επιτροπές, στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Εκκλησιών των Οικισμών του Δήμου και στην οικεία Αστυνομικά Αρχή. Επίσης να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων και στην διαδικτυακή ιστοσελίδα του Δήμου.
Ο παρών, εγκεκριμένος από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιμώλου, Κανονισμός τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία ανάρτησής του στον ιστότοπο του προγράμματος «Διαύγεια» και μπορεί να τροποποιηθεί εν’ όλο ή εν μέρει με νεότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κάθε απόφαση μονομελούς ή συλλογικού οργάνου του Δήμου αντίθετη με τον παρόντα Κανονισμό καταργείται.
Ο Δήμαρχος Κιμώλου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΜΜ. ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ