“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Χτύπησε την Κρήτη, “κουνήθηκε” η Ν.Α. Μεσόγειος!

  • Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021 - 06:25

Κρήτη, Κάρπαθος, Δωδεκάνησα, Κύπρος, ακόμα και Αίγυπτος δονήθηκαν χθες! Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» ξανά το νησί, δύο βδομάδες και μία μέρα μετά από τον μεγάλο σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Αυτή τη φορά το ρολόι έδειχνε 12.24 το μεσημέρι, η ένταση ήταν 6,3 ρίχτερ με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου, σύμφωνα με ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Στις 12:36 σημειώθηκε μετασεισμός 4,1 ρίχτερ από τον μεγάλο σεισμό ανατολικά της Ζάκρου ενώ ακολούθησαν μικρότερης έντασης μετασεισμοί.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο. Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και συγκεκριμένα στις 12:32. Είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα.

Σείστηκε η Κύπρος!

Χθες, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Κρήτη.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:24 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ».

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης και 600 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου, σημειώνει. Προσθέτει πως παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο, ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων.

Ο σεισμός αυτός εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικής δραστηριότητας του ανατολικού τμήματος του Ελληνικού Τόξου. Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, καταλήγει.

Κουνήθηκε η Αίγυπτος!

Ακόμα και στην Αίγυπτο έγινε αισθητός χθες ο σεισμός στην Κρήτη, φέρνοντας μάλιστα κατά σύμπτωση μνήμες από το μεγάλο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που είχε συμβεί ακριβώς 29 χρόνια πριν, στις 12 Οκτωβρίου του 1992, προκαλώντας τότε τον θάνατο σε 541 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 6.522 άτομα, μένοντας στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στη Χώρα του Νείλου.

Όπως ανέφερε και η «Αλ Αχράμ», χθες πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικών δικτύων αναφέρθηκαν στο σεισμό της Κρήτης, που έγινε αισθητός στη μεσογειακή πόλη Μάρσα Ματρούχ αλλά και το Κάιρο και την Γκίζα.

Μάλιστα, οι αναφορές αυτές έγιναν πριν ακόμη και την ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου, που έκανε λόγο για το σεισμό, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νότια της Κρήτης, σε απόσταση 314 χιλιομέτρων βόρεια των μεσογειακών ακτών της αιγυπτιακής επαρχίας Μάρσα Ματρούχ στις 11:24 π.μ.

«Δεν συνδέονται οι σεισμικές δραστηριότητες»

Οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως οι σεισμοί σε Ζάκρο και Αρκαλοχώρι δε συνδέονται ενώ θεωρούν πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε στις 12.24 χθες το μεσημέρι νότια της Ιεράπετρας. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία.

Στην ίδια εκτίμηση προέβη και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.

Ο κ. Λέκκας είπε πάντως πως ο χθεσινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

«Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης», δηλώνει ο σεισμολόγος του ΑΠΘ Β. Καρακώστας για τη νέα σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ

Τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης παρακολουθούν οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο». Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.

Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως ο χθεσινός σεισμός στη Ζάκρο αποδίδεται στη διέγερση του ελληνικού σεισμικού τόξου, όπως και ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι, όπως και παλιότερος 6,6 ρίχτερ στην Ιεράπετρα.

«Έχουμε έναν πολύ ισχυρό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο ΝΑ της Ζάκρου, μια περιοχή που ευτυχώς είναι θαλάσσιος χώρος και μακριά από τις κοντινότερες κατοικημένες, δεν είναι όπως, δυστυχώς, ήταν ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου, πάνω στο νησί», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο καταγράφεται μία έξαρση στο κεντρικό προς ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, που ξεκίνησε το Μάιο του 2020, με σεισμό 6,6 ρίχτερ κοντά στην Ιεράπετρα και συνεχίζεται με τη σεισμική δόνηση της 27ης Σεπτεμβρίου των 6 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι και τη χθεσινή των 6,3 ρίχτερ στη Ζάκρο. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το Αρκαλοχώρι είναι μέρος αυτού του σεισμικού τόξου.

Αναφορικά με τον σεισμό της Καρπάθου που ακολούθησε, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας πως “δεν μπορούμε να πούμε αν ο σεισμός της Καρπάθου προκλήθηκε από το σεισμό της Κρήτης”.

Τέλος, για το αν τα 6,3 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, είπε πως φαίνεται να είναι έτσι, αλλά θα χρειαστεί να τηρήσουμε ένα-δυο 24ωρα, για να βεβαιωθούμε.

Κατερίνα Μυλωνά